Massa ledig voertuig

Als je een nieuwe auto hebt gekocht of gaat kopen dan kom je mogelijk het begrip massa ledig voertuig tegen. Wat betekent dit begrip nu precies?

Massa ledig voertuig is het gewicht van de auto zonder passagiers of bagage. Andere woorden voor deze term is “leeggewicht” of “ledig gewicht”. Het gewicht van de auto heeft van invloed op de premie van de autoverzekering. Hoe zwaarder een auto hoe duurder de premie. Daarnaast is het gewicht van de auto van invloed op de wegenbelasting.

Waar kan je de massa ledig voertuig vinden?

Op het oude papieren kentekenbewijs staat de massa ledig voertuig op deel 1. Op de kentekencard staat deze term niet meer vermeld. In plaats daarvan wordt er gesproken over “massa rijklaar”. Als je wilt weten wat het massa ledig voertuig is terwijl je alleen de massa rijklaar weet dan moet je 100 kilo van de massa rijklaar trekken.

Massa rijklaar is namelijk de massa ledig voertuig plus een bestuurder (van 75 kilogram) en een bijna volle tank.

Op zoek naar een autoverzekering? Bekijk FBTO.

Massa ledig voertuig online nagaan

Je kunt het gewicht online op vragen bij de RDW

  • Bezoek de site van het RDW
  • Vul je kenteken in
  • Klik op ”Gegevens opvragen”
  • Ga naar ”Gewichten”
  • Hier staat het gewicht “massa ledig voertuig” en “massa rijklaar”

Gewicht van het voertuig en de wegenbelasting

Als eigenaar van een auto moet je motorrijtuigenbelasting betalen. De hoogte hiervan wordt mede bepaald aan de hand van de massa ledig voertuig. Zwaardere auto’s zullen sneller schade toebrengen aan wegen en betalen daarom meer wegenbelasting. Wil jij weten hoeveel wegenbelasting jij moet betalen?

Massa ledig voertuig en de hoogte van de autoverzekering

Het gewicht van de auto heeft ook voor een deel invloed op de basispremie van de autoverzekering. Hoe meer gewicht de auto heeft hoe hoger de premie. Dit komt omdat bij een aanrijding een zwaardere auto meer schade veroorzaakt. Door een lichte auto te kopen kan je besparen op de autoverzekering. Naast het gewicht van de auto zijn er meerdere factoren die de premie bepalen bijvoorbeeld leeftijd en woonplaats. Op zoek naar een autoverzekering? Bekijk eens bij Centraal Beheer.

Lees meer over andere onderwerpen