Negatieve schadevrije jaren

Negatieve schadevrije jaren hebben gevolgen voor de autoverzekering premie en voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Dit soort jaren ontstaan door het claimen van schades. Afhankelijk van het aantal schadevrije jaren kan je na het claimen van schades belanden in negatieve schadevrije jaren. Deze negatieve registratie wordt ook wel malus genoemd. Lees hier meer over negatieve schadevrije jaren.

Autoverzekering afsluiten met negatieve schadevrije jaren? Bij FBTO is dit mogelijk.

Schadevrije jaren geven recht op korting – negatieve jaren geven een toeslag

Wanneer je auto rijdt en geen schades claimt dan bouw je schadevrije jaren op bij de autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt hoe meer no claim korting je ontvangt op de autoverzekering. Deze korting kan aanzienlijk oplopen, soms tot wel 75-80% (zie bijvoorbeeld FBTO autoverzekering). Echter wanneer je wel een schade rijdt en ook claimt bij de autoverzekeraar, dan zak je schadevrije jaren. Bij elke geclaimde schade zak je vijf schadevrije jaren. Lees bij welke schades je zakt in schadevrije jaren. Dit geldt zo bij alle autoverzekeraars. Afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je bezit voor de schadeclaim, kan je terecht komen in de negatieve schadevrije jaren. Negatieve schadevrije jaren worden ook wel min jaren genoemd. Wat betekent nu negatieve schadevrije jaren (in het Engels: negative damage free years)? Wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt dan betaal je bij sommige autoverzekeraars een toeslag op de premie. Dit wordt ook wel malus genoemd. De negatieve jaren worden geregistreerd, dit wordt ook wel de malusregistratie genoemd.

Maximaal aantal negatieve schadevrije jaren

Uiteindelijk kan je maximaal tot -5 negatieve schadevrije jaren geregistreerd komen te staan. Lager dan -5 kan niet dit is de absolute bodem. Deze jaren worden vastgelegd in een centrale database van verzekeraars, namelijk de Roy database. Het maximale negatieve schadevrije jaren is dus -5. Wanneer je al negatieve schadevrije jaren hebt, (bijvoorbeeld -5) en je claimt wederom een schade, dan kan je niet naar -10 worden gezet.

Voorbeeld berekening negatieve schadevrije jaren

Hieronder hebben we een voorbeeld van een berekening gedaan met betrekking op het verloop van schadevrije jaren op basis van de kortingstabel van Centraal Beheer Achmea.

Stel je hebt 3 schadevrije jaren opgebouwd. Met deze schadevrije jaren krijg je 55% korting. Je hebt een allrisk autoverzekering en rijdt zelf schade met de auto. Deze schade is aanzienlijk en je claimt deze op de autoverzekering. De autoverzekering vergoedt de schade, maar zet je 5 schadevrije jaren terug (in de Roy data). Dit betekent dat jouw nieuwe schadevrije jaren -2 zijn (3 jaren – 5 jaren = -2 jaren). Het kortingspercentage bij -2 jaren bij Centraal Beheer is 25%. Daarmee is jouw nieuwe kortingspercentage is 25%. De premie stijgt dus 30% na de schadeclaim.

In hetzelfde jaar rijd je weer schade met de auto. Deze claim je vervolgens ook op de autoverzekering. Je zakt nu weg van -2 schadevrije jaren naar -5 negatieve schadevrije jaren (verder dan -5 kan niet). Je korting vervalt compleet en je krijgt een toeslag op de premie van 15% volgens de kortingsladder van Centraal Beheer.

Wanneer je weinig schadevrije jaren hebt dan kan de impact op de premie na een schadeclaim enorm zijn. Denk daarom goed na of je wel de schade moet claimen of dat je het beter zelf kan betalen. Lees meer over schade claimen of niet?

Autoverzekering overstappen met negatieve schadevrije jaren

Als je eenmaal geregistreerd staat met negatieve schadevrije jaren dan is het moeilijk om een nieuwe autoverzekering te vinden die jou accepteert. Daarmee is overstappen met negatieve schadevrije jaren in veel gevallen moeilijk. Autoverzekeraars hebben geen acceptatieplicht en mogen jou weigeren als ze daar aanleiding toe hebben of jou inschatten als een risico. Wanneer je schades hebt geclaimd in het verleden dan is het risico op schade in de toekomst hoger volgens de verzekeraar. Om die reden zullen ze je waarschijnlijk weigeren. Het is daarom aan te raden om bij je huidige verzekeraar te blijven wanneer je geregistreerd staat met negatieve schadevrije jaren. Ook als je veel schades hebt geclaimd in een korte tijd in het verleden dan is de kans groot dat overstappen moeilijk wordt.

Welke autoverzekeraars accepteren je wel met negatieve schadevrije jaren?

Gelukkig zijn er wel autoverzekeraars die je accepteren wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt. Voorwaarde is wel dat je minimaal 24 jaar oud moet zijn en daarmee niet valt onder de risicogroep jongeren voor de autoverzekering. Zo zal Centraal Beheer min jaren niet opvoeren als weigering voor de autoverzekering. Negatieve schadevrije jaren bij InShared worden tot -2 schadevrije jaren niet opgevoerd als weigering. Andere verzekeraars die je ook accepteren zijn FBTO, Klaverblad en HEMA. Zie in de onderstaande tabel het beleid wat de verzekeraar hanteert.

Let op! Vraag altijd bij de betreffende verzekeraar na of zij jou accepteren met de negatieve schadevrije jaren. Elk individu verschilt namelijk. Het kan goed zijn dat een verzekeraar je alsnog weigert als je bijvoorbeeld excessief schades hebt geclaimd in een jaar.

AutoverzekeraarAcceptatie met negatieve schadevrije jaren?
Centraal Beheer Achmea – bezoek Centraal BeheerJa tot -5 schadevrije jaren
FBTO – bezoek FBTOJa tot -5 schadevrije jaren
Klaverblad – bezoek KlaverbladJa tot -3 schadevrije jaren
HEMAJa tot -2 schadevrije jaren
InShared – bezoek InSharedJa tot -2 schadevrije jaren

Autoverzekering afsluiten met negatieve schadevrije jaren

Mocht je momenteel geen autoverzekering op naam hebben, maar wel geregistreerd staan met negatieve schadevrije jaren dan is het aan te raden om te proberen een autoverzekering af te sluiten bij een van de bovengenoemde verzekeraars (Centraal Beheer Achmea, FBTO, Klaverblad, HEMA en InShared). Lees meer over de autoverzekering afsluiten met negatieve schadevrije jaren.

Hoe kom ik van negatieve schadevrije jaren af?

Van negatieve schadevrije jaren kan je afkomen op verschillende manieren. Op hoofdlijnen zijn dit de volgende manieren:

 • Bezwaar aantekenen bij de huidige of vorige verzekeraar als je van mening bent dat de terugval in schadevrije jaren niet terecht is;
 • Geen verzekering op naam hebben en wachten tot de schadevrije jaren zijn vervallen;
 • Langzaam over tijd de schadevrije jaren weer opbouwen (bij -5 na 5 jaar weer op 0)

Na hoeveel jaar vervallen negatieve schadevrije jaren?

Wanneer je geen autoverzekering op naam hebt staan dan vervallen positieve schadevrije jaren na verloop van tijd (zie ook wanneer vervallen schadevrije jaren). Dit geldt ook voor negatieve schadevrije jaren. Daarmee hebben negatieve schadevrije jaren ook een beperkte geldigheid. Hoe lang blijven negatieve schadevrije jaren staan en kunnen negatieve schadevrije jaren vervallen? Autoverzekeraars hebben allen een verschillende “terugkijk” termijn. De meeste autoverzekeraars hanteren een terugkijk termijn van drie jaar. Dit betekent wanneer je min jaren hebt en drie jaar geen autoverzekering op naam hebt gehad dat dan jouw negatieve schadevrije jaren zijn vervallen. Negatieve schadevrije jaren kunnen dus vervallen.

Wanneer je wel een autoverzekering op naam hebt dan vervallen de negatieve schadevrije jaren na verloop van de “normale” opbouw. Als je bijvoorbeeld op -5 zit en je rijdt een jaar geen schade dan zit je na een jaar op -4, zit je op -4 en rijdt een jaar geen schade dan kom je op -3, et cetera. Op gegeven moment zit je na 5 jaar weer op 0 schadevrije jaren.

Om het snelst van de negatieve schadevrije jaren af te komen is het aan te raden om drie jaar geen verzekering op naam te hebben. Dit is echter niet voor iedereen mogelijk vanwege de noodzaak van het hebben van een auto en de daarmee verplichte autoverzekering.

Negatieve schadevrije jaren afkopen

Als je een schade rijdt en deze claimt dan zak je, zoals al aangegeven, met 5 schadevrije jaren. Het kan gevolg kan zijn dat je in negatieve schadevrije jaren terecht komt. Het is bij veel verzekeraars mogelijk om de negatieve jaren af te kopen. Concreet betekent dit dat de reeds geclaimde schade voor eigen rekening komt. Na een schade kan je meestal binnen een jaar na de claim alsnog besluiten dat de schade voor eigen rekening komt. Je betaalt de uitgekeerde schade aan de verzekeraar terug en deze draagt zorg dat de daling van 5 schadevrije jaren wordt hersteld. Autoverzekeraars hanteren verschillende termijnen inzake het afkopen van schadevrije jaren.

Welke autoverzekeraar heeft de meeste korting met negatieve schadevrije jaren?

Wij hebben hieronder alleen gekeken naar de autoverzekeraars die consumenten accepteren die negatieve schadevrije jaren hebben. Autoverzekeraars die consumenten met minus schadevrije jaren niet accepteren zijn niet opgenomen in onderstaande overzicht. De autoverzekeraars hebben de volgende kortingspercentages.

Autoverzekeraar en korting bij negatieve schadevrije jaren-1 schadevrije jaren-2 schadevrije jaren-3 schadevrije jaren-4 schadevrije jaren-5 schadevrije jaren
Centraal Beheer35%25%15%5%-15%
FBTO35%25%15%5%-15%
Klaverblad43%35%25%15%0%
HEMA30%20%10%0%-25%
InShared25%7,5%-7,5%-25%-40%

Goedkope autoverzekering met negatieve schadevrije jaren

De premie van de autoverzekering hangt af van de persoon die verzekerd wordt. De autoverzekeraar kijkt naar het type auto, het aantal schadevrije jaren, de woonplaats, het aantal kilometers per jaar, type dekking en nog meer factoren. Het is daarom niet gemakkelijk om eenduidig de goedkoopste autoverzekeraar met negatieve schadevrije jaren aan te wijzen. Om erachter te komen welke verzekeraar het goedkoopst is kan het beste een premieberekening autoverzekering gedaan worden. De autoverzekering kan op deze site berekend worden door de autoverzekering te vergelijken.

Voorbeeld berekening goedkoopste autoverzekering met negatieve schadevrije jaren

Wij hebben een voorbeeldberekening gemaakt voor iemand die een autoverzekering met negatieve schadevrije jaren afsluiten wil. Deze berekening hebben wij gemaakt bij alleen de autoverzekeraars die mogelijk consumenten met negatieve schadevrije jaren willen accepteren. De berekening is uitgevoerd op basis van de volgende gegevens:

 • Minus 5, minus 4, minus 3, minus 2 en minus 1 schadevrije jaren (malus)
 • Renault Clio (benzine)
 • Woonachtig in Den Haag
 • tot 12.000 kilometer per jaar
 • Leeftijd van 31 jaar
 • All risk dekking

Zie hieronder de resultaten en de negatieve schadevrije jaren kosten voor de autoverzekering. Houd rekening ermee dat de premies dagelijks kunnen veranderen en dat onderstaande resultaten slechts ter indicatie zijn.

Premie per maand voorbeeldberekening-1 schadevrije jaren-2 schadevrije jaren-3 schadevrije jaren-4 schadevrije jaren-5 schadevrije jaren
Centraal Beheer€126€146€165€185€224
FBTO€114€132€149€167€202
HEMA€61€65Niet mogelijkNiet mogelijkNiet mogelijk
InShared€93€117Niet mogelijkNiet mogelijkNiet mogelijk

Zoals te zien is in bovenstaande berekening komt de HEMA autoverzekering als goedkoopste uit de bus. Bij deze verzekeraar kan je echter niet terecht met -3, -4 of -5 schadevrije jaren. Als we kijken naar goedkope verzekeraars met negatieve schadevrije jaren van -3, -4 en -5 dan komen we uit op FBTO als goedkoopste verzekeraar.

Hoeveel negatieve schadevrije jaren?

Als je wilt berekenen of wilt zien en weten hoeveel negatieve schadevrije jaren je op je naam hebt staan dan is het aan te raden om dit op te vragen bij je huidige of laatste autoverzekeraar. Als deze de informatie niet prijs geeft dan kan je altijd zelf een inzageverzoek doen bij Roy data. Zie hiervoor het inzageformulier schadevrije jaren.

Negatieve schadevrije jaren tweede auto

Veel verzekeraars hebben een tweede auto regeling waarbij er geprofiteerd kan worden van de korting van de eerste auto voor de tweede auto. Wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt dan is het bij meeste verzekeraars niet mogelijk om gebruik te maken van de korting.

Overige verzekeraars en negatieve schadevrije jaren

Heb je negatieve schadevrije jaren? Lees verder hieronder de handelswijzen van overige verzekeraars die nog niet genoemd zijn in dit artikel.

ABN AMRO autoverzekering

Bij ABN AMRO kan je niet online de autoverzekering afsluiten als je negatieve schadevrije jaren hebt. Je moet hiervoor speciaal de ABN AMRO opbellen. ABN AMRO helpt u verder op 0900 – 00 24 bij het afsluiten van de autoverzekering. Bezoek ABN AMRO voor het afsluiten van een autoverzekering.

Univé autoverzekering

Ook bij Univé is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten met negatieve schadevrije jaren. De berekening op de site is in ieder geval mogelijk. Bezoek Univé om de autoverzekering met negatieve schadevrije jaren te berekenen.

Allsecur (Allianz Direct)

Allsecur heet voortaan Allianz Direct. Bij Allianz direct kan je met -3 schadevrije jaren de autoverzekering afsluiten. Lees meer over de autoverzekering Allianz Direct.

allianz direct logo nieuw

Bereken Allianz Direct autoverzekering

 • €0,- eigen risico
 • Altijd vervangend vervoer bij schade

ca. €28,00 p/m

Motor verzekeren met negatieve schadevrije jaren

In principe gelden de omschreven regels zoals in dit artikel ook voor motoren. Schadevrije jaren bij de motorverzekering worden gelijkgesteld aan die van de auto. Lees meer over schadevrije jaren motor overzetten naar auto.

Gerelateerde onderwerpen over schadevrije jaren