Nieuwwaarderegeling auto

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je wilt het liefst niet dat jouw gloednieuwe auto total loss raakt. Toch kan het gebeuren. In dat geval wil je goed verzekerd zijn en een nieuwe vergelijkbare auto terug kunnen kopen. Hiervoor is de nieuwwaarderegeling opgezet. Dit is een regeling voor gloednieuwe auto’s (zonder eerdere eigenaar). Heb je een nieuwe auto, maar heeft deze wel al eerder een eigenaar gehad? Dan moet je kijken naar de aanschafwaarderegeling.

Hoe werkt de nieuwwaarderegeling?

Met de nieuwwaarderegeling wordt het bedrag vergoed dat u nodig heeft om een nieuwe auto te kopen (de nieuwwaarde) na diefstal of total loss. De regeling is vaak opgenomen bij een WA beperkt casco of WA volledig casco (all risk) verzekering. De nieuwwaarderegeling is niet standaard bij alle autoverzekeraars. Met alleen een WA autoverzekering kunt u geen nieuwwaarderegeling afsluiten. Lees meer over wat is een WA+ verzekering en wat is een allrisk verzekering.

De voorwaarden voor de nieuwwaarderegeling verschillen ook per verzekering. Zo kan de duur van de regeling kan varieren van 1 t/m 3 jaar en is het soms mogelijk om de nieuwwaarderegeling te verlengen. Voor het verlengen van de regeling betaal je meer premie.

De hoogte van het bedrag wat wordt vergoed en hoeveel geld je terug krijgt van de verzekeraar kan ook verschillen. Sommige verzekeraars hebben een maximum bedrag ingesteld voor de nieuwwaarderegeling. Andere verzekeraars hebben geen maximum. Meer dan het maximum bedrag krijg je niet uitbetaald bij een total loss of diefstal van de auto.

Centraal Beheer autoverzekering

  • Nieuwwaarderegeling mogelijk tot 3 jaar

Verschil aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling

Koop je geen nieuwe auto, maar een tweedehands (occasion)? Dan is de nieuwwaarderegeling niet van toepassing, maar de aanschafwaarderegeling. De nieuwwaarderegeling geldt alleen voor de eerste eigenaar. Als u een demo model heeft gekocht dan heeft deze auto op de naam van de garage gestaan. In dit geval bent u op papier niet de eerste eigenaar en is de nieuwwaarderegeling niet van toepassing. De aanschafwaarderegeling lijkt op de nieuwwaarderegeling maar is dus niet hetzelfde.

Voorbeeld nieuwwaarderegeling

U heeft een auto gekocht van EUR 20.000. U sluit een autoverzekering af met een nieuwwaarderegeling van twee jaar. Na anderhalf jaar rijdt u de auto total loss. De verzekeraar kijkt wat de auto vlak voor total loss waar is. Als de waarde dan EUR 18.000 bedraagt dan krijgt u dat bedrag uitgekeerd. U kunt voor dat bedrag een nieuwe (dezelfde) auto kopen.

Nieuwwaarderegeling per autoverzekeraar

Hieronder een overzicht van de verschillende nieuwwaarderegelingen per verzekeraar met daarbij de duur en maximum vergoede bedrag.

VerzekeraarProductDuur (jaren)Maximum bedrag vergoedingOpmerking
AEGON autoverzekeringAllrisk compleet2100.000 
AEGONAllrisk royaal3100.000 
ANWB autoverzekeringVolledig casco175.000Mogelijk te verlengen tot 3 jaar
Centraal Beheer autoverzekeringWA +350.000 
Centraal BeheerAllrisk350.000 
a.s.r. – ik kies zelfBeperkt casco180.000Mogelijk te verlengen tot 2 of 3 jaar
a.s.r. – ik kies zelfAllrisk180.000Mogelijk te verlengen tot 2 of 3 jaar
FBTO autoverzekeringWA +370.000 
FBTOWA casco370.000 
Hema autoverzekeringVolledig casco1Geen maximum 
InShared autoverzekeringBeperkt casco1Geen maximum 
InSharedBeperkt casco EXTRA1Geen maximum 
InSharedAllrisk3Geen maximum 
Nationale NederlandenWA extra1Geen maximum 
Nationale NederlandenCasco2Geen maximum 
OHRA autoverzekeringWA+3Geen maximumAlleen bij een aanvullend pakket
OHRAAllrisk3Geen maximum 
Univé autoverzekeringWA+385.000Optionele keuze om nieuwwaarderegeling erbij te doen.
UnivéAllrisk385.000Optionele keuze om nieuwwaarderegeling erbij te doen.

Gerelateerde artikelen