Oldtimer auto verzekeren

Een autoverzekering afsluiten voor uw oldtimer kan met een oldtimerverzekering. Voor het afsluiten van een oldtimerverzekering stellen verzekeraars hoge eisen. Als u niet aan de eisen voldoet dan kunt u niet in aanmerking komen voor de oldtimer verzekering. Een oldtimer verzekeren kan bij Centraal Beheer Achmea, Univé en Nationale Nederlanden

Eisen voor de oldtimerverzekering

De autoverzekeraar wilt niet zomaar een auto als oldtimer verzekeren. De premie voor de oldtimerverzekering is namelijk stukken minder dan de normale autoverzekering. Over het algemeen stellen verzekeraars de volgende eisen (dit kan verschillen per verzekeraar):

 • De auto heeft een goede beveiliging;
 • De auto heeft een maximumgewicht;
 • De auto moet minimaal 10 of soms wel 30 jaar oud zijn om in aanmerking te komen;
 • De auto wordt voor een maximumaantal kilometers per jaar gebruikt;
 • U bent lid van de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs);
 • De auto is van een bepaald merk;
 • De auto heeft een minimale taxatiewaarde.

Naast de bovenstaande eisen kunnen verzekeraars nog meer eisen stellen. Het is aan te raden de voorwaarden van elke oldtimerverzekering te checken.

Berekenen Centraal Beheer autoverzekering

 • 3 jaar aanschafprijs vergoed
 • Gratis vervangend vervoer

Youngtimerverzekering

Als uw auto nog niet oud genoeg is dan kan deze in aanmerking komen voor een youngtimerverzekering. Deze verzekering is goedkoper dan een normale autoverzekering en iets duurder dan de oldtimerverzekering.

Dekkingen oldtimerverzekering

U kunt net als bij de gewone autoverzekeringen kiezen tussen drie verschillende dekkingen voor de oldtimerverzekering. Dit zijn de WA, WA+ en Allriskdekking voor de oldtimerverzekering. Een oldtimer kunt u meestal ook aanvullend verzekeren. Denk hierbij aan hulp voor rechtsbijstand of schade na een ongeval.

Naast de traditionele dekkingen heeft u ook keuze voor een semi-oldtimerverzekering. Met deze verzekering kunt u dagelijks in de oldtimer rijden. Deze verzekering is wel duurder qua premie.

Wilt u uw oldtimer tijdelijk verzekeren, voor bijvoorbeeld alleen de zomer? Dan kunt u bij sommige verzekeraars een tijdelijke oldtimerverzekering afsluiten.

Kosten oldtimerverzekering premie

De premie is gebaseerd op de taxatiewaarde en leeftijd van de oldtimer. Als de waarde van de auto toeneemt dan neemt de premie die u moet betalen ook toe. Als u korting wilt op de premie dan kunt u zich bijvoorbeeld aansluiten bij een oldtimervereniging die lid is van belangenorganisatie FEHAC. U kunt dan korting krijgen van 5-10% op de premie.

Voor een oldtimer ouder dan 40 jaar betaalt u geen wegenbelasting. Als uw oldtimer jonger is dan 40 jaar kunt u meestal korting krijgen op de wegenbelasting.

Schade aan de oldtimer en de autoverzekering

Iedere drie jaar moet de waarde van de oldtimer opnieuw ingeschat worden. Na het claimen van een schade blijft u wel dezelfde premie betalen. U bouwt met uw oldtimer geen schadevrije jaren op. Een no-claimkorting is dus niet van toepassing.

Als een andere partij schade veroorzaakt aan uw oldtimer dan kunt u deze schade vergoed krijgen op de verplichte WA-verzekering van de tegenpartij. Na een schade claimen aan de eigen oldtimer betaalt u een eigen risico. Deze kunt u afkopen door een hogere premie te betalen.

Waar kunt u een oldtimerverzekering afsluiten?

Oldtimerverzekeringen zijn af te sluiten bij de volgende verzekeraars:

 1. Univé
 2. Centraal Beheer Achmea
 3. Nationale Nederlanden

Gerelateerde artikelen – lees ook eens