Oldtimer

Een oldtimer is een voertuig die al voor lange tijd niet meer geproduceerd wordt. Een auto moet 25 jaar of ouder zijn om als oldtimer aangemerkt te kunnen worden. Bij andere voertuigen zoals motor- en bromfietsen geldt een termijn van meer dan 30 jaar oud.

Belasting en oldtimers

Tot en met 1 januari 2012 was er een regeling welke bepaalde dat voertuigen ouder dan 25 jaar volledig vrij waren van motorrijtuigenbelasting. Dit is aangepast en dient de oldtimer ouder dan 30 jaar te zijn, behalve wanneer een voertuig een ingebruikstelling heeft van voor 1987.

APK en oldtimers

De APK keuring is de algemene periodieke keuring die voor auto’s verplicht is. Echter geldt er bij oldtimers een aparte regeling, dit hoeft maar eens in de 2 jaar. Oldtimers met een ingebruikstelling voor 1960 hebben zelf helemaal geen keuringsplicht.

Oldtimer en verzekering

Voor de oldtimer is het mogelijk een aparte autoverzekering af te sluiten. U moet voor deze verzekering wel aan een aantal voorwaarden doen. Doorgaans zijn deze voorwaarden dat u een relatief klein aantal kilometers per jaar mag rijden en dat de auto niet voor dagelijks gebruik wordt gebruikt. Sommige oldtimerverzekeraars hebben een voorwaarde dat u lid moet zijn van een oldtimerclub of dat u geen vakantiereizen mag maken met de auto. Tevens is een veelgebruikte regel dat de oldtimer het tweede voertuig op uw naam dient te zijn om in aanmerking te komen voor de goedkope autoverzekering.


Iets anders weten?

Begrippen
Allrisk
APK
Assurantiebelasting
Basispremie
Bedenktijd
Beperkt casco
Bonus-malus ladder
BPM
Contracttermijn
Contractvervaldatum
Dagwaarde
Eigen risico
Europees Schadeformulier
Gewicht
Groene kaart
Hoofdbestuurder
Kilometrage
Massa ledig voertuig
Meldcode auto
Molest-schade
Nieuwwaarde
No blame no claim
No-claim korting
Oldtimer
Oorspronkelijke cataloguswaarde
Opzegtermijn
RDW
Rechtsbijstand autoverzekering
Regelmatig bestuurder
Restwaarde
Roy Data
Royementsverklaring
Sistercar clausule
Total loss
Trede
Volledige casco
Voorlopige dekking
Vrijwaring
Vrijwaringsbewijs
Waarborgsom
Waarborgfonds Motorverkeer
Wettelijke aansprakelijkheid