Ongevallen inzittendenverzekering

Wanneer u op uw zoektocht bent naar een autoverzekering wordt u ongetwijfeld geconfronteerd met de vraag of u aanvullende dekkingen wilt afsluiten waaronder de ongevallen-inzittendenverzekering. Wij gaan hier in op deze dekking.

Met de ongevallen-inzittendenverzekering krijg je bij een auto ongeluk een vast bedrag uitbetaald bij overlijden of blijvende invaliditeit. Dit geldt voor de bestuurder en eventuele medepassagiers. Dit bedrag wordt ook uitgekeerd wanneer de bestuurder zelf het ongeval heeft veroorzaakt. Het bedrag wat wordt uitgekeerd hangt af van de verzekeraar. Bij overlijden is het bedrag vaak een vast bedrag. Het bedrag verschilt per autoverzekeraar. Dit is dus anders dan een schadeverzekering inzittenden. Bij een schadeverzekering inzittenden is het bedrag afhankelijk van de werkelijk geleden schade.

Voor en nadelen ongevallen inzittendenverzekering

De ongevallen-inzittenden dekking heeft een aantal voor- en nadelen.

Voordelen

  • Bij deze dekking is er geen schuldvraag. Bij een ongeval krijgt u direct uitbetaald;
  • Schade als bestuurder is vergoed, ook wanneer de bestuurder zelf de schuld heeft van het ongeval;
  • Er wordt ook uitgekeerd wanneer er geen schuldige partij is, bijvoorbeeld een hartaanval in de auto of uitwijken voor een dier.

Nadelen

  • Het schadebedrag staat vast en dus zit hier een maximum aan;
  • De werkelijke schade kan hoger uitvallen dan het vaste schadebedrag wat wordt uitgekeerd;
  • De totale premie van de autoverzekering gaat omhoog.

Schadedekking voor passagiers

Wanneer u als passagier betrokken raakt bij een auto-ongeluk en de bestuurder van de auto heeft een ongevallen-inzittenden verzekering afgesloten dan krijgt u als passagier een vast bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit. Bij overlijden krijgen uw nabestaanden dit bedrag uitbetaald. Letselschade opgelopen als passagier wordt altijd vergoed bij de WA-verzekering van de schuldige partij. Dit kan de WA-verzekering zijn van de bestuurder of de WA-verzekering van de tegenpartij. Wanneer u bewust in de auto stapt bij iemand die onder invloed van alcohol of drugs is krijg je minder vergoed. Dit geldt ook wanneer u als passagier geen gordel draagt.

Hoeveel passagiers zijn gedekt in de auto?

De dekking strekt tot het aantal zitplaatsen met gordel. Als de auto vier gordels heeft dan geldt de verzekering voor maximaal vier personen. Als er dus meerdere mensen in de auto zitten dan het aantal gordels wat de auto heeft, dan zijn deze personen niet gedekt.

Aanvullen van de ongevallen inzittenden dekking met schade inzittenden dekking

Een autoverzekering kan ook aangevuld worden met de schadeverzekering voor inzittenden dekking. Met deze dekking wordt de werkelijke schade vergoed als bestuurder en medepassagiers. Met deze dekking krijg je schades vergoed waarbij je niet blijvend invalide hoeft te zijn of hoeft te komen overlijden. Met deze dekking wordt ook materiele schade vergoed. Het schadebedrag staat niet vast zoals bij de ongevallen-inzittenden verzekering.

Overige aanvullende dekkingen

Er zijn meerdere aanvullende dekkingen naast de ongevallen-inzittenden dekking. Lees hieronder meer over de overige aanvullende dekkingen.

Op zoek naar een autoverzekering? Begin met vergelijken.

Gerelateerde artikelen