Overschrijvingsbewijs

Wat is een overschrijvingsbewijs?

Wat is het overschrijvingsbewijs? Het overschrijvingsbewijs (of overschrijfbewijs) is een document wat hoort bij het papieren kentekenbewijs. Je kan het zien als een eigendomsbewijs. Per 1 januari 2014 is het vervangen door de tenaamstellingscode die hoort bij de kentekencard. Sommige autobezitters hebben nog een papieren kentekenbewijs. Voor deze groep is het overschrijvingsbewijs belangrijk wanneer je een auto wilt verkopen, schorsen, exporteren of slopen. Vóór 2004 was het document gelijk aan het kenteken bewijs deel 3.

Welk kentekenbewijs deel is het overschrijvingsbewijs?

Hieronder staat aangegeven hoe de diverse bewijzen door de jaren heen zijn opgebouwd. Bij bewijzen van 1 juni 2004 tot 1 januari 2014 is het overschrijvingsbewijs gelijk aan deel II van het kentekenbewijs. De kentekenbewijzen voor 1 juni 2004 hebben een apart document dat heet het “overschrijvingsbewijs”. Als het kenteken voor 1995 is afgegeven dan heet het: Kopie deel 3.

Het kentekenbewijs sinds 1 januari 2014

 • Op creditcardformaat (kentekencard)
 • Tenaamstellingscode:
  Dit is de code die je nodig hebt voor overschrijven van het kenteken. Dit moet je thuis bewaren en bestaat uit negen cijfers. Lees meer over de tenaamstellingscode.  
 • Kentekenbewijs deel II:
  Je krijgt alleen een bewijs deel II als je een voertuig gaat exporteren. Dit is een papieren bewijs. Er staan onder andere de Naw-gegevens op van de persoon die het voertuig uitvoert. De kentekencard en het papieren deel II is samen het uitvoerkentekenbewijs.

Het kentekenbewijs tot 1 januari 2014

 • Voertuigbewijs – Deel IA: op dit document staan de voertuiggegevens
 • Tenaamstellingsbewijs – Deel IB: op dit document staan de tenaamstellingsgegevens
 • Overschrijvingsbewijs – Deel II: dit onderdeel heb je nodig bij overschrijving van het kentekenbewijs en moet je thuis bewaren.

De kentekendelen tot 1 juni 2004

 • Voertuigbewijs – Deel I: op dit onderdeel staan de voertuiggegevens 
 • Tenaamstellingsbewijs – Deel II: op dit onderdeel staan de tenaamstellingsgegevens
 • Overschrijvingsbewijs (of wanneer kenteken is afgegeven vóór 1 januari 1995: het kopie deel 3): dit is het document dat je nodig hebt bij overschrijving van het kentekenbewijs en moet je thuis bewaren.

Wanneer heb ik een overschrijvingsbewijs nodig?

Je hebt het overschrijvingsbewijs kenteken in verschillende situaties nodig.

 • Bij verkoop
 • Bij (laten) slopen
 • Bij exporteren
 • Bij schorsen

Heb ik alleen bij de verkoop van mijn auto een overschrijvingsbewijs nodig?

Nee ook bij slopen, exporteren of schorsen moet je een bewijs of tenaamstellingscode hebben.

Hoe kom ik aan een overschrijvingsbewijs?

Een overschrijvingsbewijs kreeg je vóór 1 januari 2014 wanneer je een auto kocht. Tegenwoordig krijg je een tenaamstellingscode na het overschrijven van een voertuig. Ben je het overschrijvingsbewijs kwijt? Dan vraag je een nieuwe aan bij de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). Vraag hier bij de RRDW een nieuw bewijs aan.

Nieuwe auto? Denk aan de autoverzekering deze is verplicht

Berekenen Centraal Beheer autoverzekering

 • 3 jaar aanschafprijs vergoed
 • Gratis vervangend vervoer

ca. € 31,00 p/m

Wat als je het overschrijvingsbewijs kwijt bent?

Ben je het papieren bewijs kwijt? Als je een onderdeel van het papieren kentekenbewijs bent verloren dan moet je een nieuw bewijs aanvragen. Je bent verplicht om een kentekenbewijs in bezit te hebben en te kunnen tonen aan bijvoorbeeld de politie.

Overschrijvingsbewijs kwijt, wat te doen?

Je bent het overschrijvingsbewijs van de auto kwijt: wat nu? Je vraagt een nieuw kentekenbewijs aan bij de RDW. Je krijgt dan geen nieuw bewijs, maar een nieuwe kentekencard met daarbij een tenaamstellingscode. De code is de vervanger. Je hebt voor het aanvragen van een nieuw bewijs de meldcode nodig.

Is overschrijvingsbewijs hetzelfde als Tenaamstellingsbewijs?

Het tenaamstellingsbewijs is niet hetzelfde als het overschrijvingsbewijs. Op het tenaamstellingsbewijs staat alleen informatie over de eigenaar van het voertuig, de kentekenhouder. Op dit bewijs staat ook de datum van afgifte. Tegenwoordig krijg je geen tenaamstellingsbewijs meer, maar een tenaamstellingsverslag. Op het tenaamstellingsverslag staat het kenteken, meldcode, eigenaar, merk en het eerste deel van de tenaamstellingscode.

Is Tenaamstellingscode hetzelfde als overschrijvingsbewijs?

Het zijn twee verschillende documenten, maar ze worden gebruikt voor hetzelfde. Je hebt één van de twee nodig voor het overschrijven van een kenteken of slopen, schorsen of exporteren van een voertuig. Het overschrijvingsbewijs auto is van voertuigen die vóór 2014 op naam zijn gezet en de tenaamstellingscode is voor kentekens die na 1 januari 2014 op naam zijn gezet.

Wat kost een nieuw overschrijvingsbewijs?

Heb je het overschrijvingsbewijs deel II (2004-2014) of deel 3 (2004 en daarvoor) verloren? Dan moet je een nieuwe kentekencard aanvragen. Je ontvangt dan ook een nieuwe tenaamstellingscode. De kosten liggen tussen de € 30 en € 40. De tarieven kunnen per jaar veranderen.

Heb je al een card en ben je alleen de code kwijt? Dan kan je voor een klein bedrag online bij de RDW een nieuwe code aanvragen. Dit kost tussen de € 1 en € 2. Je krijgt direct de nieuwe code in je mailbox. Doe je geen online aanvraag? Dan moet je een paar werkdagen wachten op de code.

Kun je je voertuig verkopen zonder overschrijvingsbewijs?

Nee, je hebt een bewijs van overschrijving of tenaamstellingscode nodig om een kenteken over te schrijven en je auto te verkopen.

Hoe zet ik een kenteken op mijn naam?

Doe jij een aankoop van een voertuig? De verkopende partij moet jou het overschrijvingsbewijs of tenaamstellingscode en kentekenbewijs geven voordat jij een kenteken op je naam kan zetten. Je kan dit online doen of je gaat naar een punt. Dit kan een punt zijn van PostNL, Jumbo, Albert Heijn of een loket. Na het overschrijven geef je de verkoper het vrijwaringsbewijs. Na het overschrijven ben jij de nieuwe eigenaar.

Heb je een kenteken op je naam gezet? Je bent verplicht om direct een autoverzekering af te sluiten.

FBTO autoverzekering

 • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
 • Zelfde no-claim voor tweede auto

ca. € 30,50 p/m

Kan je kenteken online overschrijven?

Ja, je kan online kenteken overschrijven als je een DigiD hebt, een smartphone en een ID-bewijs. Je moet een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart hebben met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een Nfc-chip (Near Field Communication chip). Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten ook deze chip. Je moet ook de kentekencard en tenaamstellingscode hebben van de verkopende partij. Online overschrijven is handig als particulier.

Waar kan ik vandaag een kenteken overschrijven?

Online kan je elk moment van de dag overschrijven. Dus ook in de nacht. Waar kan je kenteken overschrijven in de buurt? Op overschrijfpunten kan je op openingstijden terecht, meestal van 09:00 tot en met 17:00.

Kan ik bij elk Post NL punt kenteken overschrijven?

In principe kan je bij elk PostNL punt overschrijven. Ga naar een PostNL-punt bij jou in de buurt. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee te nemen. Neem ook de gegevens van de verkopende partij mee zoals de kentekencard en de tenaamstellingscode. Vind een PostNL-punt.

Kan je bij Jumbo kenteken overschrijven?

Bij de Jumbo hebben ze meestal een PostNL punt. Je kan daar een kenteken op naam zetten. Dit kan ook bij de punten van Primera, Albert Heijn, Plus, Bruna of Cigo.

Waar kan je nog meer overschrijven?

Je kan ook terecht bij een kentekenloket. Meer dan 750 vestigingen.

Waar kan je auto overschrijven in de avond?

Bij de meeste supermarkten met een punt die tot 20:00, 21:00 of 22:00 open zijn kan je overschrijven. Het hangt af waar je woont of dit mogelijk is. Een online overschrijving kan elk moment van de dag.

Overschrijven ook op zondag mogelijk?

Je kan overschrijven op zondag bij een loket of punt (in een winkel) als deze zondag open is. Vaak zijn in steden de winkels open op zondag. Het is dan ook mogelijk een kenteken over te schrijven. Het komt steeds vaker voor dat alles zondag open is.

Welke documenten nodig voor overschrijven auto?

Om over te schrijven heb je nodig:

Online heb je ook DigiD nodig en een smartphone.