Overstappen autoverzekering

Regelmatig overstappen van autoverzekering kan een slimme stap zijn om geld te besparen. Overstappen van autoverzekeraar kan wel een klus zijn als je dit niet vaak doet. Waar moet je precies op letten bij het overstappen? Hoe zit het met overstappen en je schadevrije jaren of no-claim korting. Waar vind je na overstappen de goedkoopste autoverzekering? Kan je tussentijds overstappen van autoverzekering? We leggen het uit in dit artikel.

Snel op zoek naar een dagelijks opzegbare autoverzekering? Stap dan direct over naar de autoverzekering van InShared of Centraal Beheer . De autoverzekeringen van deze verzekeraars zijn dagelijks opzegbaar.

Autoverzekering overstappen

Van zorgverzekering overstappen is bij veel Nederlanders een bekende stap. Voor het overstappen naar andere autoverzekering geldt dat niet. Men is toch vaak huiverig om over te stappen van autoverzekeraar, terwijl daarmee toch veel voordeel te behalen valt. Veel consumenten blijven jarenlang bij dezelfde verzekeraar vanwege vertrouwdheid, niet wetende dat zij misschien te veel betalen voor de premie. Doorgaans zijn autoverzekeringen goed onderling te vergelijken met elkaar. Vooral de verplichte WA verzekering verschilt niet veel onderling tussen de autoverzekeraars. Dit maakt overstappen andere autoverzekering zeer interessant als je ergens anders een goedkopere premie kan krijgen. Zorg er wel voor dat je goed oplet bij het overstappen van autoverzekeraar. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je jouw schadevrije jaren precies weet voordat je overstapt.

Centraal Beheer autoverzekering

 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Overstappen autoverzekering opgeven van je schadevrije jaren

Van autoverzekering overstappen? Als je gaat overstappen naar een nieuwe verzekeraar dan moet je jouw schadevrije jaren opgeven. Overstappen autoverzekering en schadevrije jaren gaan hand in hand. Het is belangrijk dat je precies weet hoeveel schadevrije jaren je hebt. Als je te veel schadevrije jaren doorgeeft dan dat je eigenlijk hebt dan krijg je geen juiste premie te zien. Als je dan overstapt dan wordt de premie naderhand aangepast naar je daadwerkelijke schadevrije jaren. De nieuwe verzekeraar gaat namelijk controleren of jouw schadevrije jaren kloppen. Dit doet de verzekeraar aan de hand van Roy data. Je kan je schadevrije jaren zelf achterhalen op de volgende manieren:

 • Vraag schadevrije jaren op bij je huidige verzekeraar of vorige autoverzekeraar
 • Vraag schadevrije jaren op bij Roy data zelf via stichting SEPS. Let op dat je huidige schadevrije jaren die je op hebt gebouwd bij je huidige verzekeraar er nog niet in staan. De database wordt altijd bijgewerkt als je weggaat bij een verzekeraar.

Schadevrije jaren kunnen ook vervallen. Dit is vaak het geval als je een tijd geen autoverzekering op naam hebt gehad. Meeste verzekeraars kijken tot 3 jaar terug. Is het langer dan drie jaar geleden dat je een autoverzekering op naam had staan? Dan begin je weer op 0 schadevrije jaren. Lees meer over wanneer vervallen schadevrije jaren.

Veel gemaakte fout bij het overstappen: Schadevrije jaren verwarren met trede

Een veel gemaakte fout die mensen maken bij het overstappen met autoverzekering is dat zij hun trede doorgeven in plaats van het aantal schadevrije jaren. Dit is niet zo gek want tredes en schadevrije jaren zijn verwant aan elkaar, maar niet hetzelfde. Het zit als volgt. Als je een autoverzekering afsluit dan word je aan de hand van jouw schadevrije jaren ingeschaald in de bonus-malus ladder van de autoverzekeraar. In deze bonus malus ladder zitten tredes. Bij elke trede hoort een percentage no-claim korting. Om het extra verwarrend te maken zijn niet bij elke verzekeraar het aantal tredes gelijk aan het aantal schadevrije jaren. Door deze mismatch verwarren mensen soms hun schadevrije jaren met tredes.

Zo kom je bij verzekeraar InShared met 10 schadevrije jaren in trede 16 terecht. Hier hoort een korting van 77% bij. Als je zou overstappen naar een andere verzekeraar dan moet je dus 10 schadevrije jaren doorgeven en niet 16!

Kijk uit met autoverzekering overstappen met negatieve schadevrije jaren

Een grote valkuil bij het overstappen is proberen te veranderen van autoverzekeraar terwijl je negatieve schadevrije jaren hebt. Je komt in de negatieve jaren terecht als je veel schades hebt geclaimd. Je kan maximaal -5 negatieve jaren hebben. Ook als je al weinig schadevrije jaren had kan één schadeclaim al leiden tot negatieve schadevrije jaren. Met negatieve jaren wordt je gestraft met een extra premie opslag of minder no-claim korting. Ook overstappen naar een andere verzekeraar kan problematisch worden. Sommige verzekeraars accepteren consumenten met negatieve schadevrije jaren niet. Verzekeraars hebben geen acceptatieplicht en mogen aanvragen weigeren. Een voorbeeld is Nationale Nederlanden. Deze verzekeraar weigert doorgaans aanvragen van mensen met negatieve schadevrije jaren. Gelukkig zijn er wel verzekeraars die je wel accepteren met negatieve schadevrije jaren. Je doet er goed aan, wil je overstappen met negatieve schadevrije jaren, om alleen de verzekeraars te bekijken die ook bereid zijn jou te accepteren met negatieve schadevrije jaren. De volgende verzekeraars accepteren je met min jaren:

 • Centraal Beheer accepteert je met maximaal -5 schadevrije jaren
 • FBTO accepteert je met maximaal -5 schadevrije jaren
 • InShared accepteert je met maximaal -2 schadevrije jaren

Centraal Beheer autoverzekering

 • Acceptatie met -5 negatieve schadevrije jaren!

FBTO autoverzekering

 • Acceptatie met -5 schadejaren!

InShared autoverzekering

 • Acceptatie met -2 schadejaren

Let op met overstappen autoverzekering na een schade

Als je een schade hebt gereden en geclaimd en je wilt overstappen dan moet je goed opletten. Het kan namelijk zo zijn dat je na de schade negatieve schadevrije jaren hebt gekregen. Niet elke verzekeraar accepteert je dan nog. Ook als je veel schades in een korte tijd hebt geclaimd dan kan de verzekeraar je weigeren. Jouw schadegedrag kan een reden zijn voor de verzekeraar om je te weigeren. De verzekeraar kijkt ook naar schadeclaims op andere verzekeringen zoals de inboedelverzekering. Als je veel claimt ben je een te hoog risico voor de nieuwe autoverzekeraar. Je moet dus goed opletten bij het autoverzekering overstappen na schade. Bij Centraal Beheer wordt je geaccepteerd met maar liefst -5 schadevrije jaren.

Overstappen autoverzekering kan mogelijk gevolgen hebben voor je no claim

Als je gaat overstappen van autoverzekering dan kan dit gevolgen hebben voor de no-claim korting die je ontvangt. Elke autoverzekeraar heeft zijn eigen no-claim korting via hun bonus malus tabel. Je moet ook nagaan of je bij je huidige autoverzekeraar niet in een no-claim beschermer zit. Met een no-claim beschermer behoudt je jouw no-claim korting na een schadeclaim. Als je overstapt van autoverzekeraar dan verlies je deze “beschermde” korting. Dit kan een flinke impact hebben op jouw premie. Heb je dus ooit een schade gereden en geclaimd bij je huidige verzekeraar? Controleer dan altijd of je niet in een no-claim beschermer zit. Bij een overstap kan je dus van een koude kermis thuiskomen. Je gaat dan namelijk minder korting ontvangen bij de nieuwe verzekeraar dan dat je voorheen kreeg bij je oude verzekeraar.

Als je gaat overstappen autoverzekering dan moet je de oude opzeggen

Als je gaat overstappen van autoverzekering dan moet je jouw huidige autoverzekering opzeggen. Je kan in alle gevallen de autoverzekering opzeggen één jaar na het afsluiten van de autoverzekering met een opzegtermijn van een maand. Dit is een wettelijke regel. Als je dus al meer dan een jaar bij je huidige autoverzekeraar zit dan kan je na een maand al weg bij deze verzekeraar. Het maakt dan ook niet uit wanneer de verzekering automatisch verlengd is of wanneer je de premie met een jaar vooruit hebt betaald. Je kan ook de huidige autoverzekering opzeggen in de volgende situaties:

 • Als de polisvoorwaarden veranderen
 • Als de premie wordt verhoogd
 • Als de auto verkocht is

Gelukkig zijn er ook verzekeraars waarbij je dagelijks de autoverzekering kan opzeggen. Bij deze verzekeraars hoef je niet een minimaal een jaar klant te zijn geweest. Een voorbeeld van een dagelijks opzegbare autoverzekeraar is InShared, maar ook Centraal Beheer. Meer weten over dagelijks opzegbare autoverzekeringen? Lees meer over autoverzekering dagelijks opzegbaar.

Goed moment voor overstappen autoverzekering is bij een nieuwe auto

Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan is dat bij uitstek het moment om te kijken naar een nieuwe autoverzekeraar en mogelijk over te stappen. Jouw huidige verzekeraar zal je de mogelijkheid geven om je kenteken (auto) aan te passen. Je krijgt dan een nieuwe premie gebaseerd op jouw nieuwe auto. Deze nieuwe premie hoeft echter niet de beste autoverzekering premie te zijn. Je kan mogelijk bij een andere autoverzekeraar beter uit zijn. Kijk dus bij een nieuwe auto altijd rond voor een mogelijk andere autoverzekering.

Nog geen jaar bij je huidige verzekeraar? Autoverzekering overstappen is soms mogelijk

Ben je nog geen jaar een klant bij je huidige autoverzekeraar en wil je overstappen? Het autoverzekering tussentijds overstappen is niet mogelijk bij alle verzekeraars. Overstappen autoverzekering binnen een jaar is alleen mogelijk bij autoverzekeringen die dagelijks opzegbaar zijn. Voorbeelden van autoverzekeraars die je dagelijks kan opzeggen zijn:

Voorbeelden van autoverzekeraars waar je minimaal een jaar vast zit aan je contract zijn:

Overstappen autoverzekering, wanneer is het juiste moment?

Wanneer is nu een juist moment om over te stappen van autoverzekering? Idealiter stap je over wanneer de premie elders goedkoper is tegen dezelfde voorwaarden. Echter je gaat natuurlijk niet dagelijks de premies controleren van de autoverzekering. Het is aan te raden om jaarlijks even een controle uit te voeren en de autoverzekering te berekenen om te kijken of je nog goed zit. Toch zijn er ook andere momenten wanneer je het beste kan rondkijken voor een nieuwe autoverzekering. Dit zijn de volgende momenten:

 1. Na een verhuizing. In je nieuwe postcodegebied geldt een andere premie. Na een verhuizing is het altijd aan te raden om te kijken of overstappen voordelig is.
 2. Wanneer je tussen 18 en 24 jaar oud bent. Als je jong bent zit je in een risicogroep. De premies verschillen tussen verzekeraars enorm.
 3. Nieuwe auto gekocht. De auto is belangrijk voor de hoogte van de premie. Een nieuwe auto betekent automatisch een nieuwe premie.
 4. Auto is ouder geworden. Je auto schrijft af over de tijd en wordt minder waard. Misschien is een lagere dekking verstandiger. Mogelijk is overstappen dan ook interessant.
 5. Na terugval in schadevrije jaren (na schadeclaim). Als je schade hebt gereden valt je terug in schadevrije jaren. Je premie wordt anders. Misschien ben je elders goedkoper uit met je nieuwe (lagere) schadevrije jaren.
 6. Na wijziging van de hoofdbestuurder. Als degene die de auto bestuurt verandert dan verandert ook de premie. De verzekeraar houdt rekening met wie de regelmatige bestuurder is van de auto.
 7. Na wijziging van het eigen risico. Als je eigen risico hoger zet wordt de premie lager. Misschien ben je met hetzelfde eigen risico bij een andere verzekeraar goedkoper uit.
 8. Na aanpassing schatting aantal gereden kilometers per jaar. Je premie wordt ook bepaald aan de hand van het kilometers wat je rijdt. Als je minder gaat rijden ben je misschien goedkoper uit bij een andere verzekeraar.
 9. Na verhoging van de premie van de autoverzekeraar. Als jouw huidige autoverzekeraar je bestaande premie verhoogt dan is dit een trigger om even rond te kijken of je elders goedkoper uit bent.

Meer weten over wanneer over te stappen? Lees het artikel 9 momenten om te vergelijken en over te stappen van autoverzekering.

Autoverzekering overstappen een aantal tips

Als je gaat overstappen wil je niet voor verrassingen komen te staan. Het is daarom verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen.

 • Is de premie lager bij de andere autoverzekeraar?
 • Heb ik nog dezelfde dekking (WA, WA plus of allrisk) nodig? Lees meer over de soorten dekkingen.
 • Hoe ziet de bonus malus tabel van de nieuwe verzekeraar eruit?
 • Zit je niet in de no-claim beschermer val?

Meer weten over waar je op moet letten bij het overstappen? Lees meer over autoverzekering overstappen waar op te letten.

overstappen autoverzekering slim idee

Waar vind je een goedkope autoverzekering om op over te stappen?

De voornaamste reden om over te stappen zal voor veel mensen de prijs zijn. Ze zoeken elders een goedkope autoverzekering door over te stappen. Enkele andere mensen zullen overstappen vanwege de klantenservice of voorwaarden. Waar vind je nu die goedkope autoverzekering na overstappen? Als je wilt overstappen naar goedkopere autoverzekering dan moet je eerst de autoverzekering berekenen. Voor iedereen is de premie van de autoverzekering verschillend. Er is niet één verzekeraar die het goedkoopste is voor iedereen. De premie hangt af van jouw individuele factoren, zoals leeftijd, woonplaats, soort auto, schadevrije jaren en eigen risico. Meer weten over waar je kan overstappen naar goedkope autoverzekering? Lees meer over goedkoopste autoverzekering.

Wat kost het overstappen van autoverzekering

Het overstappen van de autoverzekering kost doorgaans niets. Je kan in veel gevallen kosteloos opzeggen bij je huidige autoverzekeraar. Je hebt dus geen last van overstappen autoverzekering kosten, tenzij je nog vast zit aan een jaarcontract bij je huidige verzekeraar. Als je dan echt weg wilt dan is er sprake van contractbreuk. Je zult je huidige autoverzekeraar nog kosten moeten betalen voor de resterende maanden van het contract. Gelukkig zijn er veel auto verzekeraars waar je gewoon dagelijks kan opzeggen.

Overstappen naar andere autoverzekeraar?Bekijk eens de autoverzekeringen van InShared of Centraal Beheer .

Een stappenplan voor het overstappen van autoverzekering

Overstappen autoverzekering, hoe doe je dat? Wij hebben hieronder een stappenplan gemaakt van hoe je de autoverzekering kan opzeggen en overstappen. Gemakkelijk in 5 stappen klaar!

1. Kom achter je huidige opzegtermijn

Voordat je het opzegproces gaat starten is het aan te raden om erachter te komen wat jouw huidige opzegtermijn is. De meeste autoverzekeringen hebben een standaard contractduur van 1 jaar. Opzeggen binnen dat jaar betekent dat je waarschijnlijk moet doorbetalen tot het einde van de contractduur. Na de contractduur zijn de verzekeringen dagelijks opzegbaar of met een maand opzegtermijn. In veel gevallen moet je rekening houden met een opzegtermijn van een maand. Als je dan bijvoorbeeld opzegt per 1 maart dan moet deze opzegging 1 februari al binnen zijn bij de verzekeraar. De opzegtermijn en contractduur staan aangegeven op jouw polis. Als je weet wat je opzegtermijn is dan weet je ook wat de laatste datum is van jouw oude autoverzekering nadat je opzegt. Deze datum is van belang voor het afsluiten van je nieuwe autoverzekering.

2. Vind een nieuwe autoverzekering en sluit deze af

Zoek een nieuwe autoverzekering door bijvoorbeeld de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo krijg je snel een overzicht van de verschillende premies. Een goede verzekering gevonden? Sluit deze dan af bij de autoverzekeraar.

Heb je een maand opzegtermijn bij je oude verzekeraar? Dan kan je bij de nieuwe verzekeraar de ingangsdatum doen over een maand (wanneer je oude verzekering afloopt).

Heb je een dagelijks opzegbare autoverzekering? Gebruik dan als ingangsdatum van je nieuwe verzekering een paar dagen speling. Laat dan even je oude en nieuwe autoverzekering in elkaar overlopen. Je moet namelijk zeker weten dat je geaccepteerd wordt bij je nieuwe autoverzekeraar. Zo ben je weliswaar een paar dagen dubbel verzekerd, maar weet je zeker dat je niet zonder verzekering komt te zitten. Als je geen verzekering hebt dan krijg je hoge boetes van de RDW. Mocht je nieuwe verzekeraar je na afsluiten toch weigeren op een of andere manier dan kan je de opzegging bij de oude verzekeraar nog ongedaan maken.

3. Na het afsluiten ontvang je een bevestiging

Afhankelijk van de verzekeraar, krijg je bij de aanvraag van de autoverzekering een ontvangstbevestiging. De polis wordt later toegestuurd. Als je nog geen polis hebt gekregen dan krijg je in veel gevallen een voorlopige dekking van de autoverzekeraar. Als je een voorlopige dekking hebt dan ben je officieel nog niet geaccepteerd als klant. Binnen enkele dagen ontvangt je bericht of je wel of niet geaccepteerd bent. Je moet daarna de gegevens nog controleren. Als je online hebt afgesloten dan heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Binnen de bedenktijd kan je de verzekering nog annuleren.

4. Na acceptatie nieuwe verzekeraar oude autoverzekering opzeggen

Als je bent geaccepteerd bij jouw nieuwe autoverzekeraar dan moet je nog je oude autoverzekering opzeggen. Anders dan bijvoorbeeld energiecontracten is er vaak geen opzegservice beschikbaar waarbij de nieuwe autoverzekeraar voor jou de oude autoverzekering opzegt. In veel gevallen moet je gewoon zelf de oude autoverzekering opzeggen. Bezoek de contactpagina van jouw oude autoverzekeraar en stuur een mailtje of bericht via het contactformulier waarin je aangeeft de autoverzekering op te zeggen. Je kan vaak ook inloggen in de online omgeving van je oude verzekeraar en daar de verzekering opzeggen. Zorg er in ieder geval voor dat je pas je oude autoverzekering opzegt als de nieuwe autoverzekeraar je heeft geaccepteerd. Anders loop je het risico onverzekerd rond te rijden.

Voorbeeldtekst opzeggen autoverzekering

Hieronder een korte voorbeeldtekst die je kan sturen naar de oude autoverzekeraar als je de autoverzekering gaat opzeggen. Het mooiste is als je ook het polisnummer meestuurt, echter vaak is het kenteken ook voldoende voor de verzekeraar om jouw polis te vinden.

Geachte verzekeraar X,

Via dit schrijven zeg ik de autoverzekering, inclusief alle aanvullende dekkingen voor kenteken X-XXX-XX per DD/MM/JJJJ op. Graag ontvang ik van u een bevestiging van deze opzegging.

Met vriendelijke groet,

Naam

5. Je overstap is afgerond

Je bent overgestapt na het doorlopen van de stappen. Doe elk jaar een check of overstappen weer zinvol is.

Belangrijkste punten om mee te nemen bij het overstappen

Samengevat zijn de volgende zaken aandachtspunten om rekening mee te houden bij het overstappen van de autoverzekering.

 • Stap alleen over wanneer je zeker bent van het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Controleer ook of ze niet zijn vervallen.
 • Verwar schadevrije jaren niet met tredes.
 • Kijk uit bij overstappen met negatieve schadevrije jaren. Kijk vooraf goed bij welke verzekeraars je terecht kan.
 • Kijk uit met overstappen als je in het verleden veel schades hebt geclaimd (ook op andere schadeverzekeringen).
 • Controleer je huidige opzegtermijn (of je dagelijks kan opzeggen of een maand opzegtermijn hebt).
 • Zeg pas je oude autoverzekering op als je een nieuwe autoverzekering hebt afgesloten en geaccepteerd bent voor deze nieuwe verzekering.
 • Check of je bij je oude autoverzekeraar in de no-claim bescherming zit voordat je overstapt.
 • Controleer elk jaar of het weer zinvol is om over te stappen.
 • Controleer of het voordeliger is om over te stappen na een verhuizing, nieuwe auto, na een schadeclaim of na verhoging van de premie.

Autoverzekeraars waarbij je makkelijk kan overstappen

Wil je gemakkelijk overstappen van autoverzekeraar? Gelukkig zijn veel autoverzekeraars tegenwoordig helemaal niet moeilijk met het opzeggen van autoverzekeringen. Je kan bijvoorbeeld gemakkelijk overstappen autoverzekering ANWB. Of wil je liever snel naar de FBTO autoverzekering overstappen? Het kan bij deze verzekeraars gemakkelijk omdat ze dagelijks opzegbaar zijn. Dus een nieuwe verzekering afsluiten of opzeggen is een fluitje van een cent. Andere verzekeraars waarbij dit gemakkelijk gaat is het overstappen autoverzekering Centraal Beheer en het overstappen autoverzekering Univé. Je kan ook eraan denken om via Independer autoverzekering overstappen uit te voeren. Dit is een vergelijkingssite waarbij je snel veel premies kan vergelijken en een nieuwe autoverzekering kan afsluiten. Een ander vergelijkingssite is die van Pricewise. Zit je bij Interpolis? Je kan ook gemakkelijk overstappen van deze autoverzekeraar.

Centraal Beheer autoverzekering

 • Dagelijks opzegbaar
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

FBTO autoverzekering

 • Dagelijks opzegbaar
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

InShared autoverzekering

 • Dagelijks opzegbaar
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Gerelateerde onderwerpen