Aanschafwaarderegeling | Autoverzekering

Tweedehands auto / occasion gekocht en aankoopprijs volledig vergoed krijgen bij diefstal of total loss door je autoverzekering? Dan moet je een verzekering met een aanschafwaarderegeling hebben. Met een aanschafwaarderegeling krijg je bij total loss of diefstal het aankoopbedrag van je auto terug van de verzekeraar. Een regeling voor de aanschafwaarde is alleen mogelijk bij een beperkt casco dekking of een volledig casco dekking. Verzekeraars stellen verschillende voorwaarden aan de aanschafwaarderegeling. Door de verschillen is het lastig te vergelijken welke verzekeraar de beste aanschafwaarderegeling aanbiedt. Lees hieronder welke voorwaarden de verschillende verzekeraars stellen voor de aanschafwaarderegeling.

Navigeer hieronder naar de onderwerpen wat jij wilt weten:

Verschil aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling

Een aantal verzekeraars bieden een nieuwwaarderegeling aan voor nieuwe auto’s. Als je de nieuwe auto per ongeluk total loss rijdt dan kun je weer een nieuwe auto kopen. De regeling voor nieuwwaarde geldt niet voor tweedehands auto’s. Om deze reden hebben verzekeraars een zogeheten aanschafwaarderegeling in het leven geroepen. Deze lijkt op de nieuwwaarderegeling, maar is alleen voor tweedehands auto’s geldig. De aanschafwaarderegeling zorgt ervoor dat als je binnen een bepaalde periode je auto total-loss rijdt of deze wordt gestolen dat je jouw aankoopbedrag terug krijgt. Dit kan een periode zijn van 1 tot 3 jaren. Zijn er ook verzekeraars met 5 jaar aanschafwaardegarantie? Voorlopig nog niet. Kijk hier welke verzekeraars 3 jaar aanschafwaardegarantie hebben. Om van de aanschafwaarderegeling gebruik te kunnen maken moet je de aankoopbon kunnen tonen en moet de auto bij een erkende garage gekocht zijn. Sommige verzekeraars benoemen de aanschafwaarderegeling als de occasionwaarderegeling. Dit is in principe hetzelfde als de aanschafwaarderegeling, waarbij je een occasion bij een erkende dealer hebt gekocht.

Centraal Beheer autoverzekering

 • Aanschafwaarde en nieuwwaarderegeling mogelijk
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Aanschafwaarderegeling praktijkvoorbeeld

Stel je eens voor: Je hebt een tweedehands auto aangeschaft. De auto kostte EUR 27.000 en is 1 jaar oud. Het is buiten code rood en jij raakt van de weg af en klapt tegen een boom op. Nadat de auto is weggesleept blijkt in de garage dat jouw nieuwe auto total-loss is. Het is niet meer de moeite waard om deze te repareren. Na aanschaf van jou auto is de auto direct al minder waard geworden en is de dagwaarde EUR 17.000. Jij was zo slim om een aanschafwaarderegeling bij jouw allrisk-verzekering af te sluiten. Hierdoor krijg jij van de verzekeraar EUR 27.000 terug en kun je weer een nieuwe soortgelijke wagen kopen.

Voorwaarden aanschafwaarderegeling in het algemeen

Voor de regeling van de aanschafwaarde hebben de verschillende verzekeraars verschillende voorwaarden. De voorwaarden verschillen in de volgende gebieden:

1. Periode van de aanschafwaarderegeling

De regeling is niet oneindig en geldt voor een maximum aantal jaren. Gebruikelijk is 1, 2 of 3 jaar na de datum van aanschaf. De duur hangt af per verzekeraar. Nadat de periode is verlopen is ook de aanschafwaarderegeling niet meer geldig.

2. Leeftijd van de wagen

Sommige verzekeraars stellen eisen aan de auto voordat deze überhaupt in aanmerking kan komen voor de aanschafwaarderegeling.

3. Aanschafprijs van de auto

Vaak zit er een maximaal bedrag aan wat vergoed wordt door de aanschafregeling. Deze maximale bedragen verschillen per verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden tot EUR 20.000 en andere verzekeraars vergoeden tot EUR 50.000.

4. Plek waar de auto is gekocht.

Meeste verzekeraars stellen de voorwaarde waar de auto is gekocht en dat je alleen maar gebruik mag maken van de aanschafwaarderegeling als de auto bij een erkende BOVAG dealer is gekocht.

Beste aanschafwaarderegeling overzicht

Hieronder ziet u snel samengevat wat de maximale periode van de regeling is. Hiermee wordt gedoeld op hoe lang je aanspraak mag maken op de regeling na aankoop van de tweedehands auto. Na deze termijn wordt de aanschafwaarde niet meer vergoed, maar meestal de dagwaarde. Deze is doorgaans vele malen lager dan de aanschafwaarde. Voor meer informatie bekijk per verzekeraar voor de aanschafwaarderegeling. Voor alle specifieke informatie verwijzen we naar de autoverzekeraar zelf.

AutoverzekeraarMaximale periodeMaximum aanschafwaarde/vergoeding
AEGON autoverzekeringAllrisk compleet: 1 jaar

Allrisk Royaal: 2 jaar

Vergoeding niet meer dan de waarde volgens de ANWB/BOVAG koers + 10%
ANWB autoverzekeringVolledig casco: 1 jaar

Mogelijk verlengen tot 3 jaar

EUR 75.000 ,-
Centraal Beheer autoverzekeringWA+: 3 jaar

All risk: 3 jaar

EUR 50.000,-
FBTO autoverzekeringWA+: 3 jaar

WA Casco: 3 jaar

EUR 70.000,-
InShared autoverzekeringBeperkt casco: 1 jaar

Allrisk: 3 jaar

Geen maximum
Nationale Nederlanden autoverzekeringWA Extra: 1 jaar

Casco: 2 jaar

Geen maximum
OHRA autoverzekeringAanvullend pakket bij WA+ en Allrisk: 3 jaarGeen maximum
Univé autoverzekeringOptioneel bij WA+: 3 jaar

Optioneel bij Allrisk: 3 jaar

EUR 85.000,-

AEGON autoverzekering aanschafwaarderegeling

Bij AEGON autoverzekering valt de aanschafwaarderegeling onder de Allrisk Compleet en Allrisk Royaal dekking (niet onder de Allrisk Basis!).

De voorwaarden onder de Allrisk Compleet autoverzekering zijn:

 • Periode van de aanschafregeling is 1 jaar;
 • De auto was op het moment van aanschaf niet ouder dan 5 jaar;
 • U kunt de aankoopprijs aantonen;
 • AEGON betaalt niet meer dan de waarde volgens de ANWB/BOVAG koers + 10%;
 • Regeling geldt niet voor geïmporteerde auto’s.

De voorwaarden onder de Allrisk Royaal autoverzekering zijn:

 • Periode van de aanschafregeling is 2 jaar;
 • De auto was op het moment van aanschaf niet ouder dan 5 jaar;
 • U kunt de aankoopprijs aantonen;
 • AEGON betaalt niet meer dan de waarde volgens de ANWB/BOVAG koers + 10%;
 • Regeling geldt niet voor geïmporteerde auto’s.

ANWB aanschafwaarderegeling

De aanschafwaardegarantie van de ANWB valt onder de volledig casco verzekering. Als de auto total-loss raakt of hij wordt gestolen dan biedt deze garantie een goede dekking. Er moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de aanschafwaardegarantie van de ANWB:

 • De periode van de aanschafwaarderegeling is 1 jaar;
 • De aanschafwaarde van de auto is maximaal EUR 75.000,- (maar nooit meer dan de cataloguswaarde);
 • Accessoires zijn vergoed tot EUR 2500,- per schadegeval;
 • Originele aankoopnota’s moeten overhandigd worden.

Je kan kiezen bij de ANWB om de aanschafgarantie te verlengen naar 3 jaar.

Centraal Beheer autoverzekering aanschafwaarderegeling

Centraal Beheer autoverzekering vergoedt de aanschafwaarde als u een WA+ Autoverzekering of een All Risk Autoverzekering heeft. Centraal Beheer vergoedt de aanschafwaarde en niet de dagwaarde. Dit bedrag loopt bij Centraal Beheer Achmea tot maximaal EUR 50.000 ,- . De regeling loop tot maximaal 3 jaar na aankoop. Dus als uw auto binnen 2 jaar wordt gestolen dan krijgt u de aanschafwaarde terug. Als de auto duurder was dan EUR 50.000,- dan geldt er een andere vergoeding als de auto gestolen of total-loss is. Centraal Beheer betaalt in dat geval de dagwaarde plus 10%. Na 3 jaar vervalt de aanschafwaarderegeling. Als je auto na 3 jaar wordt gestolen of total-loss raakt dan betaalt Centraal Beheer de dagwaarde. Een expert wordt dan ingeschakeld om de dagwaarde te bepalen.

a.s.r. ik kies zelf autoverzekering aanschafwaarderegeling

Bij a.s.r. ik kies zelf kan je optioneel een aanschafwaarderegeling afsluiten bij de Beperkt casco verzekering en de Allrisk verzekering. Bij a.s.r. ik kies zelf kun je kiezen uit een periode van 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar. Afhankelijk van welke optie je kiest wordt de aanschafwaarde vergoed binnen de gekozen periode bij diefstal of total-loss. De aanschafwaarderegeling wordt ook wel occasionwaarderegeling genoemd. De maximum aanschafwaarde de vergoedt wordt door a.s.r. ik kies zelf is op basis van de volgende regel: Voor de aankoopwaarderegeling geldt als maximum voor de aankoopwaarde van de auto: de ‘vervangingswaarde bij total-loss’ van de auto volgens de ANWB-koerslijst van de maand waarin je de auto kocht plus 20%. De auto valt alleen binnen de regeling als de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto maximaal EUR 80.000,- (inclusief BTW) bedraagt.De aankoopwaarde geldt alleen als je de aankoopwaarde kunt aantonen. Dit kan met een originele aankoopnota en dagafschrift. Indien je de aankoopwaarde niet kan aantonen dan gebruikt a.s.r. ik kies zelf de “vervangingswaarde bij total-loss” volgens de koerslijst van de ANWB van de maand waarin je de auto hebt gekocht en de dagwaarde van de auto. De hoogste van beiden telt dan als de waarde van de auto.

FBTO autoverzekering aanschafwaarderegeling

Bij de FBTO autoverzekering krijg je bij total-loss en diefstal terug wat je hebt betaalt voor je auto en accessoires toen je hem kocht. De aanschafwaardevergoeding van FBTO autoverzekering geldt bij de WA-Plus of WA-Cascoverzekering.

 • De periode van de aanschafregeling is 3 jaar;
 • De auto mag niet duurder zijn geweest dan EUR 70.000 ,-.

HEMA aanschafwaarderegeling

Bij de HEMA autoverzekering is er sprake van een aanschafwaarderegeling bij een beperkt casco verzekering en bij de volledig casco verzekering. Bij de beperkt casco regeling geldt alleen vergoeding door diefstal, niet bij total-loss. Bij de volledig casco geldt vergoeding bij diefstal en total-loss.

De voorwaarden onder de Beperkt Casco verzekering zijn:

 • Periode van de aanschafregeling is 1 jaar;
 • De auto was op het moment van aankoop niet ouder dan 10 jaar;
 • De auto is gekocht bij een erkend BOVAG autobedrijf;
 • Vergoedt alleen bij diefstal (niet bij total-loss).

De voorwaarden onder de Volledig casco verzekering zijn:

 • Periode van de aanschafregeling is 1 jaar;
 • De auto was op het moment van aankoop niet ouder dan 6 jaar;
 • De auto is gekocht bij een erkend BOVAG bedrijf;
 • Vergoedt bij diefstal en total-loss.

InShared autoverzekering aanschafwaarderegeling

Bij InShared kan je een aanschafwaarderegeling afsluiten bij de Beperkt casco verzekering, beperkt casco extra verzekering en de Allrisk verzekering.

Onder de beperkt casco verzekering gelden de volgende voorwaarden voor de aanschafwaarderegeling als uw auto is gestolen of total-loss:

 • De periode van de aanschafwaarderegeling is 1 jaar;
 • De auto moet bij aankoop jonger zijn dan 10 jaar;
 • De auto is gekocht bij een BOVAG erkend autobedrijf;
 • Ingebouwde accessoires zijn vergoed tot max. EUR 3000,-*.

Onder de beperkt casco EXTRA autoverzekering gelden de volgende voorwaarden voor de aanschafwaarderegeling als uw auto total-loss is:

 • De periode van de aanschafwaarderegeling is 1 jaar;
 • Vergoeding van maximaal 50% van de aanschafwaarde;
 • De auto moet bij aankoop jonger zijn dan 10 jaar;
 • De auto is gekocht bij een BOVAG erkend autobedrijf;
 • Ingebouwde accessoires zijn vergoed voor 50% tot max. EUR 3000,-;
 • Als u een hond of kat vervoerde met uw auto en deze gewond raakten, dan vergoed InShared tot maximaal EUR 500,- zonder eigen risico.

Onder de Allrisk autoverzekering van InShared gelden de volgende voorwaarden voor de aanschafwaarderegeling als uw auto total-loss of gestolen is:

 • De periode van de aanschafwaarderegeling is 3 jaar;
 • De auto moet bij aankoop jonger zijn dan 6 jaar;
 • De auto is gekocht bij een BOVAG erkend bedrijf;
 • Ingebouwde accessoires zijn vergoed tot max. EUR 3000,-*;
 • Een vergoeding van medische kosten van EUR 500,- voor uw hond of kat zonder eigen risico.

*Voor accessoires die later in de auto zijn gezet en jonger zijn dan 1 jaar,
vergoedt InShared het bedrag dat u er voor heeft betaald. Anders vergoedt InShared 80% (ouder dan 1 jaar), 60% (ouder dan 2 jaar) of 50% (ouder dan 3 jaar) van het bedrag dat u ervoor heeft betaald. 

Nationale Nederlanden autoverzekering aanschafwaarderegeling

Bij de Nationale Nederlanden heeft u een aanschafwaarderegeling bij de Motorrijtuigverzekering extra Personenauto en bij de motorrijtuigenverzekering Casco personenauto. Er zit hier een verschil in de voorwaarden.

Voor de Motorrijtuig Extra Autoverzekering geldt het volgende:

 • Periode van de aanschafregeling is 1 jaar;
 • De auto is gekocht bij een officiële merkdealer of BOVAG dealer;
 • De auto was op het moment van aanschaf niet ouder dan 6 jaar;
 • U kunt aantonen waar en wanneer u de auto heeft aangeschaft.

Voor de Motorrijtuig Casco Autoverzekering geldt het volgende:

 • Periode van de aanschafregeling is 2 jaar;
 • De auto is gekocht bij een officiele merkdealer of BOVAG dealer;
 • De auto was op het moment van aanschaf niet ouder dan 6 jaar;
 • U kunt aantonen waar en wanneer u de auto heeft aangeschaft.

NowGo aanschafwaarderegeling (opgegaan in OHRA)

NowGo bestaat niet meer en is opgegaan in OHRA.

OHRA autoverzekering aanschafwaarderegeling

Bij OHRA kan je kiezen voor een Aanvullend Pakket bij de basisdekking WA plus en Allrisk verzekering. In het Aanvullend Pakket zit de aanschafwaarderegeling verwerkt welke de aanschafwaarde vergoed bij diefstal en total-loss. De aanschafwaarderegeling geldt als:

 • Periode van de aanschafregeling is 3 jaar;
 • De auto bij aankoop tussen de 1 en 5 jaar oud is;
 • De auto heeft minimaal 1 eerdere eigenaar gehad;
 • U kunt de aankoopnota en bankafschrift overleggen om de aankoopwaarde vast te stellen;
 • Als u de auto bij een officiële merkdealer of BOVAG bedrijf heeft gekocht dan ontvangt u de aanschafwaarde terug;
 • Als u de auto niet bij een officiële dealer of BOVAG bedrijf heeft gekocht dan ontvangt u de aanschafwaarde maar nooit meer dan de vervangingswaarde van de auto bij total loss volgende de ANWB koerslijst plus 10% op de aanschafdatum.

Univé autoverzekering aanschafwaarderegeling

Univé biedt ook een aanschafwaardegarantie regeling aan. Deze regeling zit optioneel bij de All risk (volledig casco) of de WA+ (beperkt casco) dekking. De aanschafregeling geldt alleen als er voldaan wordt aan de volgende zaken:

 • U moet de auto gekocht hebben bij een merkdealer of een BOVAG-bedrijf;
 • Op het moment van kopen mag de auto niet ouder zijn dan 5 jaar;
 • De oorspronkelijke cataloguswaarde (inclusief BTW) van de auto mag maximaal EUR 85.000 zijn;
 • De aanschafgarantie geldt maximaal 3 jaar, dus u komt in aanmerking als u op moment van schade de auto nog geen 3 jaar had;
 • Op het moment van schade is er met de auto nog geen 300.000 kilometer gereden;
 • Het is de eerste keer dat u aanspraak maakt op de regeling met de specifieke auto;
 • De aanschafwaarde moet aangetoond worden met een aankoopnota van de merkdealer of BOVAG-bedrijf. Als de auto niet bij een merkdealer of BOVAG-bedrijf is gekocht dan geldt de garantie niet.

Gerelateerde artikelen