Private lease en schadevrije jaren

Als u een leaseauto rijdt dan staat in de meeste gevallen de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij waar u de auto leaset. Omdat u geen autoverzekering op uw naam heeft bouwt u geen schadevrije jaren op. Als u stopt met het leasen van een auto en vervolgens weer een auto gaat kopen dan kan dit ook gevolgen hebben voor uw vroeger opgebouwde schadevrije jaren.

Spring naar onderwerp

Starten met private lease

Private leasen klinkt aantrekkelijk en is lekker makkelijk. Voor een vast bedrag per maand huurt u een auto van de leasemaatschappij die verder zorg draagt voor de verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Steeds meer mensen gaan private leasen. Als u reeds schadevrije jaren heeft opgebouwd dan krijgt u vaak een korting op uw leaseprijs. Private lease zonder schadevrije jaren zorgt voor vaak een hoger termijnbedrag. Leasen kan leuk zijn maar voordat u begint met private leasen moet u rekening houden met de mogelijke gevolgen voor uw reeds opgebouwde en op te bouwen schadevrije jaren.

Opbouwen schadevrije jaren tijdens private lease

In de regel bouwt u geen schadevrije jaren bij lease op. Dit komt omdat u alleen schadevrije jaren opbouwt wanneer u een autoverzekering op uw naam heeft staan. Bij private lease staat de verzekering op naam van de maatschappij en niet op uw naam. U kunt wel na uw leaseperiode een leaseverklaring opvragen. Hierop staat hoeveel schades u heeft gereden tijdens de leaseperiode. Sommige verzekeraars beschouwen de leaseverklaring als schadevrije jaren, maar lang niet allemaal.

Vroeger reeds opgebouwde schadevrije jaren vervallen bij private lease

Bij de meeste autoverzekeraars vervallen schadevrije jaren na 3 jaar als u geen autoverzekering op naam heeft gehad. Als u private leaset dan heeft u geen autoverzekering op uw naam. Deze verzekering staat namelijk op de naam van de leasemaatschappij. Dit betekent dat u doorgaans na 3 jaar private leasen uw schadevrije jaren kwijt bent die u heeft opgebouwd met uw oude auto.

Bij het aangaan van een private lease contract is het raadzaam om na te gaan wat voor u het effect is van het mogelijk verliezen van schadevrije jaren na uw private lease contract. Als u namelijk na uw private lease weer een eigen auto wilt gaan kopen dan kunt u geconfronteerd worden met een zeer hoge premie voor de autoverzekering. U zou hooguit mogelijk de schadevrije jaren van uw leaseperiode mee kunnen nemen met een leaseverklaring. De premie kan tientallen of honderden euro’s per maand duurder uitvallen na private lease.

Hoe voorkom je dat eerder opgebouwde schadevrije jaren vervallen na private lease?

Om te voorkomen dat uw schadevrije jaren vervallen wanneer u gaat private leasen dan moet u ervoor zorgen dat u gaat leasen bij een maatschappij die aangesloten is op het zogeheten Roy data systeem. Het Roy data systeem is het systeem waarin verzekeraars het aantal schadevrije jaren bijhouden. Voorbeelden van maatschappijen die aangesloten zijn:

Verzoek de leasemaatschappij dat de schadevrije jaren op naam van de bestuurder worden gezet

Bij de maatschappijen die aangesloten zijn op Roy data kunt u verzoeken dat de schadevrije jaren die u opbouwt met de leaseauto op uw naam worden gezet. Als u dit doet dan worden alle schadevrije jaren opgebouwd tijdens de leaseperiode geregistreerd en zorgt u ervoor dat alle opgebouwde schadevrije jaren voor de leaseperiode niet vervallen. Zo kunt u bij private lease schadevrije jaren behouden. Zo kunt u zonder zorgen na uw leaseperiode weer een eigen auto kopen en profiteren van uw welverdiende schadevrije jaren. Let wel op dat u echt zelf het verzoek moet indienen! De leasemaatschappij zal niet altijd automatisch zelf deze koppeling maken.

Bij leasemaatschappijen die niet aangesloten zijn op Roy data bestaat de mogelijkheid om reeds opgebouwde schadevrije jaren te bewaren niet.

Schadevrije jaren na lease

Met het leasen van een auto bouwt u officieel geen schadevrije jaren op omdat u geen autoverzekering op naam heeft staan. Zoals gezegd kunt u wel een leaseverklaring ontvangen van de leasemaatschappij. In deze verklaring staat hoeveel schades u heeft geclaimd. Gaat u na het leasen een eigen auto kopen en verzekeren dan kan de nieuwe autoverzekeraar met de leaseverklaring bepalen hoeveel schadevrije jaren hij u geeft. Niet alle verzekeraars geven u schadevrije jaren met een leaseverklaring. In sommige gevallen telt de leaseverklaring ook niet volledig mee. De wijze waarop hiermee wordt omgegaan verschilt per autoverzekeraar.

Let op dat sommige verzekeraars u geen schadevrije jaren gunnen met een leaseverklaring. Een aantal verzekeraars passen uw schadevrije jaren in Roy data (systeem van schadevrije jaren) niet aan op uw naam. Deze verzekeraars geven u in plaats daarvan  een korting op de autoverzekering premie. Dit is mooi, maar betekent wel dat wanneer u wilt overstappen van autoverzekering dat u de korting verliest. De verzekeraar lokt u met deze korting eigenlijk in een soort val. U kunt namelijk moeilijker weg naar een andere verzekeraar zonder meer te gaan betalen.

U wilt het liefst naar een verzekeraar die uw leaseverklaring verwerkt als schadevrije jaren. Verzekeraars die u in ieder geval geen schadevrije jaren toekennen zijn: ANWB, AON, de Goudse, National Academic, Promovendum en Unigarant.

Ook kleine schades op leaseverklaring

Let op dat op de leaseverklaring vaak alle schades die de leasemaatschappij heeft geclaimd staan. Zo ook kleinere schades zoals krassen. Deze had u wellicht normaliter niet geclaimd. Houdt er dus rekening mee dat de leaseverklaring kleinere schades kan bevatten. Als er veel schades op de leaseverklaring staan dan heeft u er niet veel aan voor de autoverzekering.

Voorbeeld van gedupeerde leaserijder met schadevrije jaren

Henk is een defensieve autorijder. Sinds zijn 18e heeft hij al een auto gehad en nog nooit een schade gereden. Na 30 jaar gooit Henk het over een andere boeg. Hij gaat private leasen. Hij is op dat moment 48 en heeft al 30 schadevrije jaren opgebouwd. Hij krijgt met de 30 jaar schadevrij maar liefst 80% korting op de autoverzekering premie.

Henk gaat 3 jaar private leasen. Hij heeft niet bij de leasemaatschappij verzocht de schadevrije jaren te koppelen aan zijn naam. Tijdens de leaseperiode rijdt Henk geen schade. Na de 3 jaar wilt Henk toch weer een eigen auto kopen. Hij is in de veronderstelling dat hij 33 jaar schadevrij heeft gereden. Nu heeft Henk weer een eigen auto gekocht en komt bij zijn oude verzekeraar terug. Deze geeft aan dat Henk een leaseverklaring moet opgeven voor zijn schadevrije jaren. Hij overhandigt de verzekeraar de leaseverklaring waaruit geen schade blijkt. De verzekeraar geeft op basis van de leaseverklaring Henk 3 schadevrije jaren. Henk is verbaasd en vraagt zich af waar de 30 andere jaren zijn gebleven. Deze schadevrije jaren zijn vervallen omdat Henk volgens het Roy data systeem drie jaar geen verzekering heeft gehad. Deze verzekering staat namelijk op naam van de leasemaatschappij. Hierdoor valt Henk terug in korting van 80% naar 50%. Dit kost Henk tot een paar honderd euro per jaar meer aan verzekeringspremie.

Lees ook eens over de volgende gerelateerde onderwerpen