Rijden met geschorste auto | Wat zijn de gevolgen?

Een auto schorsen doe je als je de auto tijdelijk niet meer gebruikt. Een voorwaarde van een geschorste auto is dat deze niet langs de openbare weg mag staan. Met het schorsen van de auto wordt de geldigheid van het kenteken en het kentekenbewijs geschorst. Als gevolg van het schorsen is het niet toegestaan de auto te gebruiken of te laten staan langs de openbare weg. Met een geschorste auto hoef je geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen en ben je ook vrijgesteld van de APK plicht. Voor een geschorste auto hoef je ook geen autoverzekering af te sluiten volgens de wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Een geschorste auto moet op je eigen grond staan.

Wanneer je rijdt met een geschorste auto dan kan de politie verschillende boetes opleggen. Omdat de geschorste auto waarschijnlijk niet voldoet aan de APK plicht en verzekeringsplicht (€550) kan je hier beide een boete voor krijgen. Naast de boetes kan de belastingdienst een naheffing opleggen van de wegenbelasting. Omdat je gebruik hebt gemaakt van het wegennet.

Auto schorsing opheffen? Voorkom boetes. Regel een autoverzekering bij Centraal Beheer.

Rijden met geschorste auto en auto is niet verzekerd

Met een geschorste auto rijden betekent dat je niet verzekerd bent voor blikschade en letselschade die je mogelijk aan andere toebrengt. Als je gaat rijden met een geschorst voertuig dan zorg je er impliciet direct voor dat je de schorsing opheft. De verzekeringsplicht treed weer in werking en je moet direct de auto verzekeren. In de praktijk rij je dan onverzekerd en dat is niet toegestaan. Zie ook Artikel 2 Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.

Rijden met geschorste auto en auto is verzekerd

Het kan in de praktijk wel voorkomen dat de auto verzekerd is terwijl deze geschorst is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de verzekering niet automatisch stopgezet is na schorsing (per ongeluk verzekerd gebleven) of dat het voertuig is verzekerd voor brand, inbraak, diefstal en stormschade. Omdat de auto stilstaat is het mogelijk dat er schade ontstaat doordat er bijvoorbeeld een boom op valt. De geschorste auto casco verzekeren is mogelijk. De vraag of je ook WA verzekerd bent zodra je gaat rijden met de geschorste auto is afhankelijk van wat er opgenomen is in de voorwaarden van de autoverzekering. Doorgaans is een geschorste auto uitgesloten van dekking omdat het niet de bedoeling is dat je met een geschorste auto gaat rijden en je ook niet hoeft te voldoen aan de APK plicht.

Auto weer verzekeren na een schorsing? Bekijk eens bij FBTO voor een goede betrouwbare autoverzekering.

Schade met geschorst voertuig na rijden

Als de auto per ongeluk verzekerd is gebleven dan wilt dat niet zeggen dat de autoverzekeraar daadwerkelijk tot uitkering over zal gaan bij een schade. Het is namelijk niet toegestaan om te rijden in een geschorst voertuig. De dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA dekking) komt door het rijden in het voertuig te vervallen. Wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt en schade aan de andere partij hebt veroorzaakt dan kan het voorkomen dat de verzekeraar uitkeert. Als de verzekeraar erachter komt dat de auto geschorst was en dat jij daarmee onterecht hebt gereden dan zal de autoverzekeraar alle schade die gedekt is aan de derde partij verhalen op jou.

Mag je een geschorste auto geparkeerd laten staan langs de openbare weg?

Een geschorste auto langs de weg laten staan mag, net als deelname aan het verkeer, niet. De auto moet op eigen terrein staan. Een auto op een parkeervak zetten langs de openbare weg geldt ook als deelname aan het verkeer. Het is zelfs zo dat je wegenbelasting moet betalen als je de auto parkeert langs de openbare weg. Een geschorste auto moet je dus niet langs de openbare weg parkeren.

Rijden met een geschorst voertuig voor APK keuring

Er is een uitzondering wanneer je wel mag rijden met een geschorst voertuig. Dit mag wanneer je de auto gaat laten keuren en je naar het keuringsbedrijf moet rijden. De reden waarom dit wel mag is dat het voertuig een geldige APK moet hebben wanneer de schorsing afloopt of wanneer je de auto schorsing gaat opheffen . Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden als je naar het keuringsbedrijf rijdt:

  • Voertuig moet WA verzekerd zijn (lees hier hoe).
  • De kortste weg rijden naar het keuringsbedrijf.
  • Je hebt een afspraak bevestiging van het keuringsbedrijf met tijdstip van de afspraak.
  • Je hoeft geen wegenbelasting te betalen, zie ook APK keuring en motorrijtuigenbelasting.

Auto verzekeren voor APK keuring met geschorst kenteken

Om te rijden naar de keuringsmeester moet je minimaal WA verzekerd zijn. Je kan een geschorst kenteken niet verzekeren. Een mogelijkheid is om een eendagskentekenbewijs aan te vragen en dit eendagskenteken verzekeren voor 1 dag. Op de dag van de keuring kan je dan verzekerd rijden naar de garagemonteur. Als jouw auto APK is gekeurd dan kan je na schorsing de auto weer “normaal” verzekeren. Lees meer over het eendagsktenteken.

Opheffen schorsing auto – auto weer verzekeren

Als je de auto schorsing opheft dan moet je de auto weer verzekeren. De autoverzekering moet direct ingaan op de dag dat de schorsing is opgeheven. Bij de volgende verzekeraars kan je een autoverzekering afsluiten:

InShared autoverzekering

  • 3 jaar nieuwwaarde regeling
  • Gratis vervangend vervoer

ca. €29,00 p/m

Centraal Beheer autoverzekering

  • 3 jaar aanschafprijs vergoed
  • Gratis vervangend vervoer

ca. €31,00 p/m

Gerelateerde arikelen