Risicogroep autoverzekering

Een verzekering is er voor het afdekken van risico’s. Zo dekt de autoverzekering het risico op schade (letsel of materieel) veroorzaakt aan anderen met de auto en, voor sommige dekkingen, ook schade aan de eigen auto. Om de autoverzekering betaalbaar te houden en dat de verzekeraar een degelijke winstmarge behaald is het noodzakelijk voor de autoverzekeraar om de risico’s op schade zo goed mogelijk in te schatten.

Het is daarom niet mogelijk voor een autoverzekeraar om iedereen gelijk te behandelen voor de autoverzekering. Sommige consumenten vallen in risicogroepen voor de autoverzekering. Wanneer u valt in een risicogroep dan is er statistisch gezien een grotere kans op een schade. Om deze grotere kans af te dekken is de autoverzekeraar noodzakelijk om een hogere premie te vragen aan mensen die in deze groepen vallen.

Autoverzekering risicogroepen

De verzekeraar heeft ruwweg een aantal bekende risicogroepen geindentificeerd waarvan we weten dat deze een hogere premie betalen dan iemand die niet onder deze groep valt. Dit zijn de volgende groepen:

  • Jongeren tot en met 24 jaar;
  • Ouderen;
  • Bestuurders met veel negatieve schadevrije jaren;
  • Bezitters van een auto met een verhoogd risico op diefstal;
  • Bezitters van een strafblad.

Jongeren en de autoverzekering

Het autoverzekering risico leeftijd is van toepassing op jongeren tot en met 24 jaar. Niet elke verzekeraar hoeft dezelfde maximum leeftijd te gebruiken, maar 24 jaar is doorgaans het maximum. De groep van jongere bestuurders rijden vaker schade dan andere weggebruikers. Het gevolg is dat jongeren meer premie betalen voor de autoverzekering. Verzekeraars stellen soms ook extra voorwaarden bij de aanvraag van de autoverzekering. Jongeren die bijvoorbeeld zware of dure auto’s willen verzekeren kunnen worden geweigerd. Zwaardere auto’s veroorzaken bij een aanrijding veel meer schade dan een lichte auto. Wanneer een zware wagen wordt bestuurd door iemand van 19 jaar dan is er een grotere kans op een aanrijding. Naar alle waarschijnlijkheid is de schade ook veel groter dan wanneer de tiener een lichte auto had gereden. Een jongere komt eerder in aanmerking voor een verzekering wanneer deze kiest voor een lichte auto met een laag vermogen. Een jongere valt dus onder de risicocategorie autoverzekering.

Jongeren en auto van ouders

Wanneer een jongere de auto gebruikt van zijn of haar ouders en deze auto vaker gebruikt dan de ouders, dan moeten de ouders het kind opgeven als de regelmatige bestuurder. De ouders betalen dan meer premie, maar het kind bouwt geen schadevrije jaren op. Wanneer het kind eenmalig de auto leent en een schade rijdt dan is bij veel autoverzekeraars een bijzonder eigen risico van toepassing. Het eigen risico is in dat geval verhoogd. Waar bijvoorbeeld de ouders wellicht EUR 150,- eigen risico hadden kan het eigen risico ineens EUR 1.000,- zijn voor het kind

Risico verzekering op naam ouders

Omdat jongeren onder de risicogroep vallen voor de autoverzekering, denken sommige slim te zijn door de verzekering te zetten op de ouders naam. Dit is niet toegestaan. Lees hier meer over o.a. het zetten van de verzekering op ouders naam.

Ouderen en de autoverzekering

Naast de jongeren vallen ouderen ook onder een risicogroep voor de autoverzekering. Doorgaans worden ouderen met de leeftijd toch minder scherp op de weg en ligt een schadegeval sneller op de loer dan bij iemand van 40 jaar. Dit neemt niet weg dat er nog steeds ouderen zijn die uitstekend rijden, maar in zijn totaliteit zijn ouderen toch een groter risico voor de autoverzekering. Dit betekent dat de autoverzekeraar ook voor deze doelgroep een hogere premie rekent. De leeftijden die verzekeraars hierbij hanteren verschillen. Bij sommige verzekeraars is dit al vanaf de leeftijd van 65 jaar. Het is aan te raden om als oudere op te letten welke verzekeraar de laagste premie rekent.

Risicogroep door negatieve schadevrije jaren

Wanneer u veel schades claimt dan vormt u voor de autoverzekeraar een groter risico. Door het claimen van veel schades daalt u in de bonus-malus ladder. U kunt uiteindelijk terechtkomen in de groep van negatieve schadevrije jaren. In dat geval zult u veel meer premie gaan betalen voor de autoverzekering. Het is voor mensen die negatieve schadevrije jaren hebben ook veel lastiger om over te stappen op autoverzekering. Dit komt omdat andere autoverzekeraars u zien als een groot risico en u daarom zullen weigeren.

Risico diefstal populaire auto

Wanneer u een populaire auto bezit dan valt u ook in een grotere risicogroep. Auto’s waarvan bekend is dat deze vaker worden gestolen worden gezien als een groter risico voor de autoverzekeraar. Dit soort auto’s moeten daarom aan aanvullende voorwaarden voldoen voor de autoverzekering. Denk hierbij aan alarmsystemen, hellingdetectie of een voertuigvolgsysteem. De verzekeraar zal aangeven welke beveiliging minimaal vereist is.

Andere risicofactoren autoverzekering

Naast de leeftijden zijn er nog meer risico’s die de premie van de autoverzekering beïnvloeden. Zo is het risicogebied autoverzekering ook van belang. Als u woont in een drukke stad betaalt u doorgaans meer premie dan wanneer u in een drop leeft. Lees hier meer over alle categorieën van de risicofactoren van de autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken risicogroep

Valt u in een risicogroep voor de autoverzekering? Dan is het zeer aan te raden de autoverzekering te vergelijken. Zo kunt u alsnog geld besparen op de hoge premie die bij een risicogroep autoverzekering hoort.

Gerelateerde onderwerpen over de autoverzekering