Royementsverklaring

De royementsverklaring is het schriftelijk bewijs van het aantal schadevrije jaren dat u opgebouwd heeft welke door de verzekeraar is verstrekt. De verklaring wordt gebruikt om de schadevrije jaren overgedragen naar de nieuwe verzekeraar. Het is een document waarmee je officieel kan aantonen dat je beschikt over het aantal schadevrije jaren wat je hebt opgegeven bij het aanvragen van de autoverzekering. Het aantal schadevrije jaren wordt gebruikt om je in te delen op de bonus/malus-ladder. De gegevens worden dus gebruikt om de korting op de premie autoverzekering te bepalen.

Royementsverklaring opvragen

Een royementsverklaring in de vorm van een papieren verklaring is niet meer van deze tijd. Daarom is dat ook niet meer mogelijk. Als u wilt weten wat uw schadevrije jaren zijn dan kunt u het beste contact opnemen met uw huidige verzekeraar. U kunt ook de verklaring opvragen via Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars. Het opvragen van schadevrije jaren via deze stichting levert wel kosten op. U kunt hier de verklaring opvragen bij SEPS.

Royementsverklaring leaseauto

Als u lease heeft gereden dan kunt u bij de leasemaatschappij een leaseverklaring opvragen. Hierin wordt het aantal schadevrije jaren vermeld. Een leasemaatschappij registreert doorgaans goed alle schades. Daarom worden schadevrije jaren opgebouwd met een leaseauto vaak overgenomen door autoverzekeraars. Soms worden leaseauto schadevrije jaren voor de helft meegeteld.

Royementsverklaring via werkgever

Als u in de auto van een werkgever hebt gereden dan kunt u maximaal drie schadevrije jaren claimen. Een werkgeversverklaring is minder sterk dan een leaseverklaring. Dit komt omdat het daadwerkelijke aantal schades bij een werkgever vaak niet te controleren is.

Op zoek naar een verzekering?

Gerelateerde artikelen


Iets anders weten?

Begrippen
Allrisk
APK
Assurantiebelasting
Basispremie
Bedenktijd
Beperkt casco
Bonus-malus ladder
BPM
Contracttermijn
Contractvervaldatum
Dagwaarde
Eigen risico
Europees Schadeformulier
Gewicht
Groene kaart
Hoofdbestuurder
Kilometrage
Massa ledig voertuig
Meldcode auto
Molest-schade
Nieuwwaarde
No blame, no claim
No-claim korting
Oldtimer
Oorspronkelijke cataloguswaarde
Opzegtermijn
RDW
Rechtsbijstand
Regelmatig bestuurder
Restwaarde
Roy Data
Royementsverklaring
Sistercar clausule
Total loss
Trede
Volledige casco
Voorlopige dekking
Vrijwaring
Vrijwaringsbewijs
Waarborgsom
Waarborgfonds Motorverkeer
Wettelijke aansprakelijkheid