Een schade aan de auto is alles behalve leuk. De vraag rijst nu echter of het verstandig is om deze schade te claimen of niet. Het claimen van een schade kan gevolgen hebben voor uw no-claim korting en schadevrije jaren. Na bijvoorbeeld een aanrijding kan het slim zijn om na te denken of het verstandig is om uw schade te claimen of deze zelf te betalen.
Hoogte van de schade
Over het algemeen maakt het niet uit hoe hoog de schade is die u claimt voor de gevolgen van uw toekomstige premie. Het maakt voor de gevolgen (daling in schadevrije jaren en no-claim korting) niet uit of de schade die u claimt bijvoorbeeld € 150,- of € 1.500,- is.
Het kan dus soms op de lange termijn voordeliger zijn om de schade niet te claimen bij u verzekeraar. U moet dan uitrekenen hoeveel premiekorting u misloopt in de toekomst als u de schade claimt en hoeveel premie u meer gaat betalen na de schadeclaim.
Centraal Beheer autoverzekering
- Weinig schadevrije jaren?
- Bij Centraal Beheer ook acceptatie met negatieve schadevrije jaren.
Terugval in schadevrije jaren
Vanaf 2016 hanteren de verzekeraars allen een zelfde terugvalregeling voor de schadevrije jaren bij het claimen van een schade. Vroeger was het niet duidelijk hoeveel jaren er verloren gingen, omdat elke verzekeraar een ander beleid hanteerde. Nu is dat niet meer zo.
Het Verbond van Verzekeraars heeft een standaardtabel gemaakt voor de terugval bij schade. Alle verzekeraars zijn verplicht deze tabel te gebruiken. Het moet ervoor zorgen dat je bij elke verzekeraar even snel je schadevrije jaren opbouwt en verliest.
De regels werken als volgt:
- Maximale opbouw van 99 schadevrije jaren;
- Geen schade geclaimd in een jaar betekent +1 schadevrij jaar;
- Na een schade val je 5 jaar terug;
- Meer dan 15 schadevrije jaren opgebouwd? Na een schade val je altijd terug naar 10 schadevrije jaren;
- Minste schadevrije jaren is -5.
Schadevrije jaren verlies je wanneer je dus een schade claimt bij de verzekeraar. Dit kan als je aansprakelijk bent voor een schade aan een andere partij of als je schade aan eigen auto laat vergoeden door de verzekeraar. In sommige gevallen kun je ook schadevrije jaren verliezen als de dader niet bekend is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vandalisme of parkeerschades.
Bij de volgende redenen / schades val je niet terug:
- Ruit, brand, storm, hagel, aanrijding dier, inbraak, joyriding, diefstal/verduistering en schade door vervoer van gewonde personen.
- Schade aan voetgangers of fietsers heeft geen invloed op schadevrije jaren mits je geen schuld hebt.
FBTO autoverzekering
- Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
- Zelfde no-claim voor tweede auto
No claim korting terugval bij schade claimen
Verzekeraars gebruiken naast de terugvaltabel voor schadevrije jaren ook een aparte tabel om je korting te berekenen. Dit wordt ook wel de bonus-malus ladder genoemd. Elke verzekeraar heeft aparte voorwaarden in de terugval van de no-claim korting. Het beste is om de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar te raadplegen voor meer informatie hierover. Je kunt dan nagaan hoeveel korting je verliest als je schade claimt. De tabel van no-claim staat los van de terugvaltabel voor de schadevrije jaren. Sommige verzekeraars bieden een service aan om de terugval in no-claim te voorkomen. Dit heet een no-claim beschermer. Met de no-claim beschermer kan je meestal één keer per jaar een schade claimen zonder terug te vallen in je no-claim korting. De beschermer voorkomt echter niet de terugval in schadevrije jaren. De no-claim beschermer heeft zo zijn voor en nadelen. Niet elke autoverzekeraar biedt een no-claim bescherming aan. Lees meer over de autoverzekering met no-claim beschermer.
Wanneer schade claimen en wanneer niet?
Bij het claimen van een schade moet u twee zaken in het achterhoofd houden. Het eigen risico en de terugval in schadevrije jaren (en daarmee de terugval in korting op de premie). Heeft u een kleine schade waarvan de reparatie 300 euro kost en uw eigen risico is 500 euro? Dan kunt u beter de schade niet claimen. U moet immers sowieso voor de eigen kosten opdraaien. U voorkomt dan ook dat u vijf schadevrije jaren terugvalt. Heeft u een schade van 1000 euro en een eigen risico van 500 euro? Dan zou de verzekeraar per saldo 500 euro vergoeden. U zakt echter wel terug in schadevrije jaren en gaat meer premie betalen in de toekomst. U moet uitrekenen of deze premiestijging over de komende vijf jaar niet veel meer is dan de 500 euro die de verzekeraar vergoedt. Als bijvoorbeeld de premiestijging over de komende vijf jaar uitkomt op 1000 euro dan is het over de lange termijn niet voordelig om de schade claimen. U moet echter wel 1000 euro op het moment van de schade beschikbaar hebben om de schade te vergoeden. Een spaarpot opbouwen voor eventuele schades aan uw auto is dus geen onnodige luxe.
Schade al geclaimd bij de autoverzekeraar en terugdraaien
Heeft u al een schade geclaimd bij uw autoverzekeraar en naderhand wilt u toch liever zelf voor de kosten opdraaien? Dan kunt u vaak een verzoek bij de verzekeraar doen om de claim terug te draaien en de kosten zelf te betalen. U dient dit vaak binnen een jaar te doen na de schadeclaim. Als het verzoek wordt goedgekeurd dan zal de terugval in schadevrije jaren ongedaan worden gemaakt. Lees de voorwaarden van uw autoverzekering. Deze regeling kan namelijk verschillen per verzekeraar.
Andere autoverzekering nemen?
Op zoek naar een autoverzekering of wil je misschien overstappen? Vergelijk je autoverzekering via de button
Gerelateerde onderwerpen
- Wat voor schade is niet verzekerd bij de autoverzekering?
- Wat zijn mijn schadevrije jaren
- Eenzijdig ongeval autoverzekering
- Schade gereden en nu?
- Wat is de hoogste bonus malus korting?
- Kleine schade aan de auto en autoverzekering
- Voorwaarden autoverzekering de belangrijke zaken
- Schade veroorzaakt door iemand anders tijdens uitlenen auto
- Hoeveel kost een autoverzekering