Schade door de carwash

U heeft uw auto schoongemaakt door met de auto naar de carwash te gaan. Als er na uw rit door de wasstraat of autowastunnel ineens een kras of deuk in uw auto zit dan bent u niet blij. Wie is verantwoordelijk voor de schade door de wasstraat?

Wasstraat schade door eigen schuld

Als u de wasstraat gaat gebruiken dan moet u de instructies volgen van de carwash. Als u bijvoorbeeld de antenne niet verwijderd dan kan deze afbreken. Als u dit bent vergeten dan is de schade voor eigen rekening. Hetzelfde geldt wanneer u het raam open laat staan als u door een wasstraat gaat en het interieur beschadigd raakt. Sommige auto’s kunnen niet door een wasstraat. Informeer altijd bij de carwash aanbieder of uw auto door de wasstraat kan. De schade is vaak gedekt door de allrisk verzekering, tenzij u nalatig bent geweest bij het uitvoeren van de wasbeurt. Als u had kunnen weten dat de wasstraat schade had veroorzaakt aan uw auto dan kan het goed zijn dat u niet verzekerd bent voor de allrisk dekking. Informeer bij uw verzekeraar voor meer informatie.

Wasstraat schade buiten eigen schuld om

Als de schade is ontstaan aan uw auto door onzorgvuldig handelen van het personeel van de carwash of door een technisch mankement aan de wasstraat dan kunt u de eigenaar van de carwash aansprakelijk stellen. Vaak zullen wasstraten zelf vermelden dat zij niet aansprakelijk zijn voor eventuele schade. Een dergelijke claim is vaak niet rechtsgeldig. De wasstraat moet zorgvuldigheid in acht nemen en als deze verwijtbaar schade toebrengt aan uw auto dan kunt u de wasstraat alsnog aansprakelijk stellen. Een waarschuwing veranderd daar niets aan.

Erkende BOVAG carwash

Een wasstraat erkend door de BOVAG hebben in hun voorwaarden staan dat schade veroorzaakt door mankementen aan de apparatuur en het personeel vergoed worden tot maximaal EUR 4.500.

Aansprakelijk stellen van de wasstraat voor schade

Als u schade heeft opgelopen aan uw auto buiten uw schuld om dan is het zaak om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Maak foto’s van de schade, verzamel getuigen, foto’s van hetgeen wat de schade heeft veroorzaakt en meer. U moet bewijzen dat de schade is ontstaan door de wasstraat en door nalatig handelen van de wasstraat. Meldt ook de schade aan het personeel van de carwash. Vul samen een schadeformulier in.

In de meeste gevallen zal de carwash met een voorstel komen om de schade af te handelen. Slechte reclame is namelijk niet wenselijk voor een wasstraat. Indien de wasstraat ontkent de schade te hebben veroorzaakt dan is uiteindelijk een gang naar de rechter een optie.

Gerelateerde artikelen