Schade door winters weer

Op winterse dagen wordt er meer schade gereden dan op een normale dag. De verzekeraars krijgen op dit soort dagen meer te maken met schadeclaims. Dit is niet gek want door gladheid en sneeuw is de kans dat je slipt en ergens tegen aan knalt velen malen groter.

Verschillende soorten schades tijdens winters weer

Tijdens een winterse dag kunnen diverse soorten schades ontstaan. Denk aan slipschade, maar ook bijvoorbeeld schade aan de auto of ruiten na een stevige hagelbui. Grote hagelstenen kunnen flinke schade veroorzaken aan de auto. De kans dat jij aangereden wordt bij winterse omstandigheden is ook groot. Of de schade gedekt is onder de autoverzekering hangt af van de dekking die je hebt.

Schade door slippen bij gladheid

Als het flink heeft gesneeuwd en het gaat daarna vriezen dan worden de wegen zeer glad. Ook vriezen na een regenbui kan enorme gladde wegen doen ontstaan. Gelukkig worden de wegen regelmatig gestrooid met zout zodat het slipgevaar afneemt. Desalniettemin is het risico op schade bij glad wegdek enorm. Wanneer je zelf slipt en ergens tegen aan knalt dan is deze schade alleen gedekt onder de all risk autoverzekering. Deze verzekering dekt namelijk ook schades die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto. Als je een WA of WA plus autoverzekering hebt dan wordt dit type schade niet gedekt.

Als iemand anders tegen jou aan rijdt door gladheid dan wordt jouw schade vergoedt vanuit diegene zijn WA verzekering.

Schade door hagel

Bij winters weer kan het ook hagelen. Grote ijzige hagelstenen kunnen lelijke schade doen ontstaan bij je auto. Dit soort schade is gedekt vanaf de WA plus autoverzekering. Ook de all risk autoverzekering dekt dit soort schade. Alleen een WA verzekering zal de schade door winters weer niet dekken.

Schade door sneeuwballen

Tijdens sneeuwdagen gaan kinderen en jongeren er op uit. Een leuk spelletje is het bekogelen van auto’s. Voor de bestuurder van de auto uiteraard niet leuk en zelfs onveilig. Soms kan er zelfs schade ontstaan aan de auto door sneeuwballen. Wanneer kinderen tot 14 jaar schade veroorzaken aan de auto door sneeuwballen dan kan je deze verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Een aansprakelijkheidsverzekering is iets anders dan de WA verzekering. Als je de dader niet te pakken krijgt dan kan je dit soort schades claimen op de all risk verzekering. Een WA plus verzekering dekt dit soort schades niet. Een claim op de all risk verzekering door vandalisme heeft wel impact op de schadevrije jaren.

Schade tijdens code rood

Soms is het winterse weer zo erg en gevaarlijk dat het KNMI code rood afgeeft. Op zo’n moment wordt het afgeraden de weg op te gaan. Echter is het niet zo dat je niet gedekt ben met code rood. De autoverzekering dekking gaat bij code rood gewoon door. Je moet wel zorgvuldige maatregelen nemen voordat je de weg op gaat. Bijvoorbeeld met zomerbanden de weg op gaan terwijl het spekglad is is geen zorgvuldige maatregel.

Pechhulp tijdens winterse omstandigheden

Je kan bij de autoverzekering pechhulp afsluiten. Met koud weer kan je problemen krijgen bij het starten van de auto of kan je brandstof bevriezen. Vastzitten in de sneeuw is ook vaak voorkomend bij winters weer. Voor dit soort zaken kan je een pechhulp dekking afsluiten. Niet alle vormen van pech worden gedekt. Bekijk goed wat de pechhulp verzekering dekt.

Winterbanden verplicht bij winters weer?

In Nederland hoef je niet verplicht winterbanden te hebben bij winters weer. Het is natuurlijk wel aan te raden. In andere landen zijn winterbanden wel verplicht. Denk hierbij aan Duitsland, Noorwegen, Finland en Zweden. Als je geen winterbanden hebt in de winterperiode dan kan je aansprakelijk gesteld worden als je een ongeluk hebt veroorzaakt. Dit kan problemen opleveren met het uitkeren van de schade door de verzekeraar.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen