U heeft schade gereden. Wat moet nu doen? Denk aan de volgende zaken:
- Blijf rustig en breng uzelf en anderen in veiligheid;
- Bel indien noodzakelijk 112;
- Wissel gegevens uit met de tegenpartij;
- Wissel gegevens uit met getuigen;
- Vul het schadeformulier in met de tegenpartij;
- Meldt de schade bij de verzekeraar;
- Alleen blikschade? Houd niet onnodig het verkeer op! Zoek een rustige plek om alles af te handelen. Neem wel eerst even snel foto’s van de situatie, voordat je de auto verplaatst.
Schade gereden en snel hulp nodig
Heeft u direct hulp nodig? Bel dan zo snel mogelijk het alarmnummer van uw verzekering. Dit alarmnummer staat op de groene kaart. U wordt vaak direct doorverbonden met een schadebedrijf dat uw auto bij de plaats van ongeval zal wegslepen.
Schade gereden hoe claim ik autoschade?
Als u schade heeft gereden met de auto dan moet u het Europese Schadeformulier invullen. Als u schuld heeft aan de ontstane schade dan maakt dat voor het invullen van het schadeformulier niet uit. Het schadeformulier zegt niets over wie de schuldige is. Het formulier wordt door de autoverzekeraar gebruikt om te bepalen hoe groot de schade is en welke stappen de autoverzekeraar moet ondernemen. Bij ruitschade is het invullen van het formulier niet nodig.
Als u schade heeft gereden door een ongeluk met een tegenpartij vul dan altijd het schadeformulier samen in. Let op dat u de voor en achterkant invult.
Wacht met het opsturen van het schadeformulier. Bel eerst uw verzekeraar op om zeker te weten naar welke partij het formulier opgestuurd moet worden.
Onderling schade afhandelen
Als er geen grote schade is dan is het wellicht interessanter om de schade onderling af te handelen. Dit scheelt ook in een daling (5 jaar) van schadevrije jaren bij één van de twee partijen. Ook kan je het op deze manier sneller afhandelen. Wissel contactgegevens uit. Maak altijd foto’s van de situatie en van het kenteken van de tegenpartij. Voor het geval hij of zij valse contactgegevens meegeeft. Controleer ook of het kenteken van de auto op zijn of haar naam staat. Laat de aangereden partij en jijzelf een inschatting maken van de schade, al dan niet met hulp van een onafhankelijke derde. Laat de aangereden partij je een tikkie sturen als jullie het eens zijn over het schadebedrag. Laat in het tikkie opnemen op dat het gaat om schade met kenteken X en dat het bedrag tegen finale kwijting is. Kijk wel goed of je betaalt aan de persoon op wie het kenteken van de auto staat. Dit scheelt veel rompslomp met de autoverzekeraar en zorgt ervoor dat jij je no-claim korting behoudt.
Berekenen FBTO autoverzekering
- Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
- Zelfde no-claim voor tweede auto