Schade verhalen autoverzekering

Als u een schade heeft aan uw auto dan kan dat behoorlijk in de kosten oplopen. Als u de tegenpartij aansprakelijk stelt dan kunt u de kosten proberen op hen te verhalen. Hoe werkt het autoschade schade verhalen?

Autoschade verhalen na een aanrijding

Verzamel na een aanrijding zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Neem bijvoorbeeld foto’s van de situatie, foto’s van de schade en foto’s van de remsporen. Zoek in de omgeving naar getuigen die wellicht iets gezien hebben. Neem de gegevens van de getuigen op en speel deze later door naar uw verzekeraar. Schakel indien nodig de politie in na uw aanrijding. De politie zal vaak een rapport opmaken welke ook gebruikt wordt door de verzekeraar als bewijsmateriaal. Vul na de aanrijding samen met de tegenpartij het schadeformulier in.

Als u het niet eens bent met de beschrijving van de situatie op het schadeformulier, dan is het beter om het formulier niet te ondertekenen. Als u iets ondertekend dan geeft u impliciet aan dat u eens bent met tekening.

Schade verhalen op ander – allrisk of wa beperkt casco verzekering

Wanneer u een allrisk of wa beperkt casco dekking heeft dan zal de verzekeraar zorgen voor het verhalen van de schade na de aanrijding. De verzekeraar kijkt samen met de verzekeraar van de tegenpartij wie de schuld heeft van de aanrijding. Op basis van het overleg tussen de verzekeraars wordt bepaald of u een volledige vergoeding, gedeeltelijke vergoeding of geen vergoeding krijgt van de verzekering van de tegenpartij. Indien u geen vergoeding krijgt van de tegenpartij dan keert uw eigen verzekeraar de schade uit.

Wanneer u een WA beperkt casco verzekering hebt dan valt soms een deel van de schade buiten de verzekering. U kunt in dit geval vragen aan uw verzekeraar of die de schade alsnog wilt verhalen op de tegenpartij. Als de verzekeraar dit weigert dan kunt u altijd beroep doen op de rechtsbijstandverzekering.

Schade verhalen met alleen WA verzekering

Wanneer u alleen WA gedekt bent en u wilt schade verhalen dan moet u dit zelf regelen. U stelt de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk en stuurt de verzekeraar van de tegenpartij al het bewijsmateriaal wat u heeft verzameld om uw claim te onderbouwen. Hierbij moet u denken aan het schadeformulier, foto’s van de situatie, getuigenverklaringen, rapport van de schade-expert, politierapporten en ander relevant materiaal. In de brief legt u uit waarom de tegenpartij aansprakelijk is voor de geleden schade. De verzekeraar bepaalt dan op basis van uw verhaal of u in aanmerking komt voor een volledige, gedeeltelijke of geen vergoeding.

Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en schade verhalen kan een complex en tijdrovend proces zijn. Het kan ook voor veel frustraties zorgen. Het is aan te raden om bij uw autoverzekering een rechtsbijstandverzekering verkeer af te sluiten. U kunt bij een verkeersongeval dan op deze verzekering beroepen. Deze zal voor u alle zorgen uit handen nemen en ook eventueel in beroep gaan tegen een nadelige uitspraak.

Vandalisme schade auto verhalen

Bij vandalisme schade is de kans klein dat u de dader achterhaalt. Wat kunt u het beste doen bij schade aan uw auto door vandalisme? Doe als eerst aangifte. Het is mogelijk dat uw schade onderdeel is van een reeks meerdere vernielingen. Een aangifte is daarom nooit zinloos. Verder eist de verzekeraar ook vaak dat u aangifte doet. Als de dader bekend is dan kunt u een claim bij deze persoon neerleggen. Het is de vraag of de dader u financieel kan compenseren voor de geleden schade. Wanneer de dader onder 14 jaar oud is dan kan de schade geclaimd worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Opzettelijke schade veroorzaakt door kinderen is namelijk verzekerd.

Schade verhalen bij Waarborgfonds Motorverkeer

Als de dader niet bekend is dan kunt u een claim neerleggen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. De voorwaarde is wel dat de schade is veroorzaakt door een ander motorrijtuig. Bij vandalisme is een claim op het Waarborgfonds dus niet zinvol.

Taxatiekosten schade auto verhalen

Kosten gemaakt voor de taxatie zijn vaak te verhalen op de verzekering van de tegenpartij. Vraag dit na bij uw rechtsbijstandverzekering.

Gerelateerde artikelen