Schadevrije jaren meenemen naar andere verzekering

Je hebt een aantal schadevrije jaren opgebouwd over tijd. Met deze schadevrije jaren krijg je veel korting op de verzekering. Bij de autoverzekering is dit de no-claim korting. Schadevrije jaren kan je opbouwen voor de auto, motor of scooter/brommer. Hoe zit het met schadevrije jaren meenemen naar een andere verzekering?

Schadevrije jaren van auto naar motor en vice versa is altijd mogelijk. Schadevrije jaren van auto en motor naar scooter is bij uitzondering mogelijk, maar wordt niet aangeraden. Schadevrije jaren van scooter of brommer naar auto of motor is niet mogelijk.

Schadevrije jaren auto meenemen naar andere autoverzekering

Als je auto rijdt en geen schade claimt bouw je schadevrije jaren op. Met deze schadevrije jaren ontvang je bij de autoverzekeraar no-claim korting. Deze no-claim korting kan flink oplopen naar mate de schadevrije jaren toenemen. Als je gaat overstappen naar een andere autoverzekeraar dan wil je graag de schadevrije jaren meenemen naar deze autoverzekeraar.

Het is mogelijk om schadevrije jaren van de ene autoverzekering mee te nemen naar de andere autoverzekering. Je kan bij de nieuwe autoverzekeraar je schadevrije jaren doorgeven, zoals je die opgegeven krijgt van je oude verzekeraar bij het beëindigen van de autoverzekering. De nieuwe autoverzekeraar zal altijd de schadevrije jaren controleren in de algemene database: Roy data. In deze database staan jouw schadevrije jaren geregistreerd. Bij het opgeven van verkeerde schadevrije jaren corrigeert de nieuwe verzekeraar deze op basis van de registratie in Roy data. Let er op dat jouw oude verzekeraar de Roy data op tijd update, zodat jij bij de nieuwe autoverzekering kan genieten van de opgebouwde schadevrije jaren en de bijbehorende korting.

Centraal Beheer autoverzekering

  • Neem gemakkelijk je schadevrije jaren mee naar Centraal Beheer en geniet van korting tot 75%

Bij welke verzekeraars kan je schadevrije jaren meenemen?

Schadevrije jaren meenemen naar een andere autoverzekeraar kan bij de volgende autoverzekeraars:

Schadevrije jaren auto meenemen naar motor

Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om de schadevrije jaren opgebouwd met de auto over te zetten naar de motorverzekering. De autoverzekering moet dan wel worden beëindigd. Na beëindiging zal de autoverzekeraar de schadevrije jaren in Roy data zetten. In deze database kan de motorverzekeraar jouw schadevrije jaren overzetten naar de motorverzekering.

Schadevrije jaren auto meenemen naar scooter

Doorgaans worden schadevrije jaren voor de auto en motor anders gezien dan schadevrije jaren voor de scooter of brommer. Dit komt omdat een scooter of brommer een ander soort voertuig is met andere risico’s. De soort schadevrije jaren zijn dus niet gelijk. Het is daarom vaak ook niet mogelijk om de schadevrije jaren van de auto mee te nemen naar de scooter. Het is bij uitzondering mogelijk om de scooterverzekering aan te schrijven en te verzoeken om de schadevrije jaren voor de auto om te laten zetten naar schadevrije jaren voor de brommer. Dit wordt echter niet aangeraden. Het betekent namelijk dat wanneer je na de scooter weer auto wilt gaan rijden de schadevrije jaren niet meer kan terugdraaien naar schadevrije jaren voor de auto. Deze ben je na omzetting dus kwijt. Het is alleen aan te raden wanneer je zeker weet dat je nooit meer auto gaat rijden.

Schadevrije jaren motor meenemen naar auto

Het is net als jaren meenemen van de auto naar motor ook mogelijk om schadevrije jaren opgebouwd met de motor mee te nemen naar de auto. De schadevrije jaren worden voor de motor eveneens in Roy data geregistreerd en opgeslagen. De autoverzekeraar zal de schadevrije jaren opgebouwd met de motor gebruiken voor de autoverzekering.

Schadevrije jaren motor meenemen naar scooter

Het is in uitzondering mogelijk om de schadevrije jaren van de motor om te laten zetten naar de scooter. Net als van auto naar scooter wordt dit doorgaans niet aangeraden. Wanneer je namelijk na de scooter weer motor wilt gaan rijden, dan kan je niet meer gebruik maken van de schadevrije jaren. Het is namelijk niet mogelijk om de schadevrije jaren van de scooter mee te nemen naar de motor.

Schadevrije jaren scooter meenemen naar motor

Doordat de scooter een ander soort voertuig is worden de schadevrije jaren voor scooter niet gelijkwaardig gesteld aan die van de motor. Het is daarom niet mogelijk om schadevrije jaren opgebouwd op de scooter mee te nemen naar de motorverzekering. Lees meer over Schadevrije jaren scooter meenemen naar auto.

Schadevrije jaren scooter meenemen naar auto

Net als het meenemen van scooter schadevrije jaren naar de motor is het meenemen van deze jaren naar de autoverzekering ook niet mogelijk. Een scooter en een auto zijn twee wezenlijk andere voertuigen en de opgebouwde schadevrije jaren worden niet gelijk aan elkaar gezien. Het is niet mogelijk om de schadevrije jaren opgebouwd met een brommer mee te nemen naar de autoverzekering.

Weinig of geen schadevrije jaren? Bekijk de goedkoopste autoverzekering zonder schadevrije jaren.

Samengevat schadevrije jaren meenemen naar andere verzekering

In onderstaande tabel wordt samengevat bij welke verzekeringen het mogelijk is om schadevrije jaren mee te nemen naar een andere verzekering.

Van ⇩    Naar ⇨AutoMotorScooter / Brommer
AutoJaJaBij uitzondering
MotorJaJaBij uitzondering
Scooter / BrommerNeeNeeJa

Let op! Schadevrije jaren vervallen na een aantal jaren

Als je van plan bent om over te stappen naar een andere verzekering of tijdelijk geen verzekering gaat afsluiten dan is het verstandig om rekening te houden dat na verloop van tijd de schadevrije jaren vervallen. Bij autoverzekeringen wordt in de meeste gevallen een termijn van drie jaar gehanteerd. Dat betekent dat wanneer u meer dan drie jaar geen verzekering op naam hebt gehad dat de schadevrije jaren vervallen. Enkele verzekeraars kijken verder terug zoals vier of vijf jaar.

Lees ook over de volgende gerelateerde onderwerpen