Schadevrije jaren scooter overzetten naar autoverzekering

Is het mogelijk om de opgebouwde schadevrije jaren met een scooter of brommer over te zetten naar de autoverzekering? Veel jongeren (maar ook oudere mensen!) hebben een scooter of brommer gereden en zijn daar vaak zonder kleerscheuren doorheen gekomen. De schadevrije jaren die tijdens de periode van scooter rijden zijn opgebouwd, kunnen mogelijk interessant zijn voor de autoverzekering.

Bouw je schadevrije jaren op met een brommer of scooter?

Net als bij de auto bouw je met een scooter of brommer schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren hoe meer korting je ontvangt op de premie van de scooterverzekering. Scooter schadevrije jaren worden echter niet geregistreerd in een centrale database, zoals wel gebeurt bij auto schadevrije jaren. Bij schadevrije jaren van de autoverzekering gebeurt deze registratie wel in de Roy database. De schadevrije jaren van de scooter of brommer kun je aantonen door een verklaring van de verzekeraar. Als je gaat overstappen van scooterverzekering dan krijg je bij het beëindigen van de scooterverzekering een royementsverklaring. Hierop staan de schadevrije jaren. Met dit document kun je bij een andere verzekeraar de schadevrije jaren gebruiken voor de scooterverzekering. Maar kun je deze scooter schadevrije jaren meenemen naar de auto?

Schadevrije jaren scooter overhevelen naar de autoverzekering

De schadevrije jaren opgebouwd op de scooter of brommer kun je doorgaans niet meenemen naar de autoverzekering. Dit komt omdat autorijden en scooter rijden wezenlijk verschillende activiteiten zijn. Autorijden vereist andere vaardigheden, evenals een apart rijbewijs. De risico’s bij autorijden zijn ook anders dan bij brommer of scooter rijden. Met een scooter rijd je bijvoorbeeld niet op de grote autoweg of snelweg. De jaren dat je schadevrij hebt gereden op een scooter zijn voor de autoverzekering niet relevant. Als je van een scooter naar een auto gaat, begin je vaak op 0 schadevrije jaren. Met 0 schadevrije jaren krijg je een lage of geen no-claim korting. Hierdoor heb je vaak een hoge premie. Lees hier welke autoverzekering met 0 schadevrije jaren goedkoop is.

Het kan wel voorkomen dat de verzekeraar een extra korting geeft op de autoverzekering in plaats van het toekennen van schadevrije jaren. Dit kan alsnog interessant zijn voor het afsluiten van de autoverzekering.

Bij welke autoverzekeraars kun je scooter schadevrije jaren meenemen?

Tot dusver zijn er geen verzekeraars bekend die schadevrije jaren van de scooter meenemen naar de auto. Daarmee zijn er geen verzekeraars die in Roy-data de schadevrije jaren voor je aanpassen op basis van een royementsverklaring van de scooterverzekering. Om een goede premie te vinden voor de autoverzekering, kun je het beste autoverzekeringen vergelijken.

Waarom kun je vaak scooter schadevrije jaren niet gebruiken voor de auto?

Het is niet mogelijk om schadevrije jaren te gebruiken voor de auto omdat autorijden iets heel anders is dan bromfiets rijden. De risico’s zijn verschillend en daarom behandelen de verzekeraars de schadevrije jaren op verschillende manieren.

Andersom – Jaren meenemen van auto naar scooterverzekering?

Dit kan bij sommige verzekeraars, maar is af te raden. De schadevrije jaren voor de auto worden omgezet naar schadevrije jaren voor de scooter. Als je later weer een auto wilt kopen en de schadevrije jaren weer wilt gebruiken voor de auto dan is dit niet meer mogelijk. De schadevrije jaren zijn dan verloren.

Gerelateerde onderwerpen