Schadevrije jaren, helder uitgelegd

Als u te maken heeft met autoverzekeringen dan ontkomt u niet aan de vraag wat uw schadevrije jaren zijn. In dit artikel geven we een antwoord op de volgende vragen:

Wat zijn schadevrije jaren en waar zijn ze goed voor?

De premiehoogte van uw autoverzekeringspremie wordt voor een groot deel bepaald door de hoogte van het aantal schadevrije jaren. Schadevrije jaren zijn het totaal aan jaren wat u heeft gereden zonder een schade te claimen. Het aantal schadevrije jaren bepaalt hoe hoog u wordt ingeschaald op de bonus-malus ladder. Hoe meer schadevrije jaren hoe hoger de korting op de premie, dit wordt ook wel de no-claim korting genoemd. De verzekeraar vraagt altijd naar het aantal schadevrije jaren, echter kan je alleen aantoonbare schadevrije jaren gebruiken. Schadevrije jaren bouw je als volgt op:

Opbouw schadevrije jaren

Ieder jaar dat u een autoverzekering heeft (en geen schade claimt in dat jaar) bouwt u een schadevrij jaar op. Als u een schade claimt (kleine schade of grote schade, het schadebedrag maakt niet uit) dan verliest u vijf schadevrije jaren. Dit geldt ook wanneer u schade claimt die is ontstaan tijdens het parkeren. Lees verder wat de gevolgen voor schadevrije jaren zijn met parkeerschade.

Als u weinig schadevrije jaren hebt en claimt een schade bij de verzekeraar, dan kunt u in een negatief saldo komen met de schadevrije jaren. U komt in de bonus-malus kortingsladder in de zogeheten malus terecht. Negatieve schadevrije jaren betekent in de praktijk minder korting bij uw verzekeraar, een toeslag op de premie (hogere premie op de verzekering) of zelfs weigering bij een nieuwe verzekeraar. De regel is hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe meer korting u ontvangt. Bij het overstappen van verzekeraar is het van belang dat u het juiste aantal schadevrije jaren meeneemt. De verzekeraar kan deze schadevrije jaren zelf opvragen, maar soms moet u het zelf aantonen.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Om erachter te komen hoeveel schadevrije jaren u heeft kunt u deze op verschillende manieren aantonen. We hebben voor u vier manieren op rij gezet om uw schadevrije jaren aan te tonen.

1. Verzekeraar kijkt in de Roy Data

Roy data is een database waarin de schadevrije jaren staan opgenomen. Indien u een autoverzekering heeft die na 1 september 2007 is afgesloten dan staan uw schadevrije jaren in de Roy Data. De verzekeraar heeft toegang tot de Roy Data en kan zo uw schadevrije jaren opvragen. Het kan voorkomen dat de verzekeraar uw schadevrije jaren niet kan vinden in de Roy Data. In dit geval moet u even contact opnemen met de oude verzekeraar om uw data bij te werken.

2. Royementsverklaring afgeven

Als u uw huidige verzekering opzegt dan stuurt de verzekeraar een royementsverklaring op. Dit is het bewijs dat de autoverzekering is beëindigd. Op deze verklaring staan ook uw schadevrije jaren. De royementsverklaring is een jaar geldig.

3. Leaseverklaring overhandigen

Als u een leaseauto rijdt dan bouwt u geen schadevrije jaren op. U heeft immers in dat geval zelf geen verzekering afgesloten. Aan het einde van het leasecontract ontvangt u wel een verklaring met het aantal jaren dat u schadevrij heeft gereden. De meeste verzekeraars gebruiken deze jaren om ze om te zetten in schadevrije jaren. De leaseverklaring is een jaar geldig. Let op als u begint met bijvoorbeeld private leasen en of u de schadevrije jaren behoudt. Lees meer over private lease en schadevrije jaren.

4. Werkgeversverklaring

Sommige mensen rijden in een auto van de zaak. Dit kan een leaseauto of een eigen auto van het bedrijf zijn. U bouwt dan wederom geen schadevrije jaren op omdat de verzekering afgesloten is via uw bedrijf. U kunt in dit geval een werkgeversverklaring opvragen waarin vermeld wordt dat u schadevrij heeft gereden in de jaren dat u gebruik heeft gemaakt van de auto.

Verzekeraars gaan wel streng om bij werkgeversverklaringen. Ze hebben bijvoorbeeld vaak voorwaarden waarbij ze willen dat u de enige bestuurder bent van de auto. Er zijn ook verzekeraars die een werkgeversverklaring niet accepteren.

Site om schadevrije jaren te checken

U kunt beginnen met het kijken wat uw schadevrije jaren zijn via de volgende website:

Schadevrije jaren bekijken

Schadevrije jaren bekend?

Heeft u achterhaald wat uw schadevrije jaren zijn? Begin dan snel met het vergelijken van een nieuwe autoverzekering. U kunt waarschijnlijk veel geld besparen op de autoverzekering. U kunt beginnen met vergelijken op de autoverzekering vergelijk pagina.

Waar moet ik op letten bij het opgeven van schadevrije jaren?

Het is belangrijk om uw juiste schadevrije jaren op te geven. Let op de volgende zaken bij het opgeven van de schadevrije jaren.

Schadevrije jaren zijn niet hetzelfde als tredes (!)

Let op bij het overstappen van uw autoverzekering. Het kan namelijk zo zijn dat u geniet van een korting bij uw huidige autoverzekeraar, doordat u bijvoorbeeld in een hoge trede zit van de bonus-malus ladder. De positie waarop uw staat in de kortingsladder staat in principe los van het aantal schadevrije jaren. Schadevrije jaren en tredes zijn niet hetzelfde. Wellicht staat u in een hoge trede, vanwege een no-claim beschermer (u bent dan na een schade nooit teruggevallen in de kortingsladder), maar zijn uw schadevrije jaren negatief. Als u in dat geval gaat overstappen en per ongeluk bij het berekenen van uw autoverzekering uw huidige trede invoert in plaats van schadevrije jaren, dan krijgt u een verkeerde berekening. U moet in zo’n geval uw feitelijke schadevrije jaren invoeren. Als u deze niet meer weer weet kunt u deze opvragen bij de verzekeraar of op de volgende website: Schadevrije jaren bekijken. Pas bij het invoeren van de juiste schadevrije jaren krijgt u een goede inschatting of een overstap de moeite waard is.

Altijd de juiste schadevrije jaren opgeven

Als u geen juiste informatie heeft opgegeven bij de verzekeraar dan kan dit betekenen dat u nooit verzekerd bent geweest. In dat geval kunt u in grote problemen komen na een aanrijding met grote schade. Check goed of u de juiste informatie in het bezit heeft.

Weetjes over schadevrije jaren

  1. Als u geen schade heeft gereden, maar bijvoorbeeld iemand waaraan u de auto heeft uitgeleend, dan gaan er alsnog 5 schadevrije jaren van u polis af. De verzekeraar kijkt naar op wie zijn naam de verzekering staat en niet wie er gereden heeft. Let dus op aan wie u de auto uitleent!
  2. Een grote of kleine schade claimen maakt voor de terugval van schadevrije jaren niet uit. U valt altijd 5 jaren terug na het claimen van een schade. Let hierop als u bijvoorbeeld een allriskdekking heeft en gemakkelijk denkt dat de verzekeraar uw schade vergoed. Een claim kan namelijk in de toekomst grote gevolgen hebben voor uw premiebedrag. Lees hierover meer in het artikel “Schade claimen, of niet“.
  3. Als u niet een no-claim beschermer heeft bij het claimen van een schade dan gaat u meer premie betalen. U kunt bij een dergelijke premiestijging niet zomaar de autoverzekering opzeggen. Lees verder wanneer autoverzekering veranderen mogelijk is.

Een no-claim beschermer beschermt niet de schadevrije jaren

Als u een no-claim beschermer hebt dan wordt de korting beschermt die u ontvangt op de autoverzekering. Als u een schade rijdt dan stijgt de premie niet. U valt altijd terug in schadevrije jaren. Benieuwd naar welke autoverzekeraars die een aanvullende module no-claim bescherming aanbieden? Bekijk de autoverzekering met no-claim beschermer.

Geen schadevrije jaren

Als u geen schadevrije jaren heeft, bijvoorbeeld omdat u een jonge bestuurder bent, dan kan de autoverzekering erg duur zijn. Lees hier meer over goedkope autoverzekering zonder schadevrije jaren.

Gerelateerde onderwerpen over autoverzekeringen