Soorten Autoverzekeringen

In Nederland is het verplicht uw auto te verzekeren. Maar welke verzekeringen zijn er allemaal? Hieronder vindt u de drie meest voorkomende en gebruikte autoverzekeringen. De verzekeringen worden ook wel dekkingen genoemd. Elk type verzekering heeft een andere dekking en verschillende dekkingsvoorwaarden. Er bestaan verzekeraars die meer dan 3 varianten hebben. Een voorbeeld is de InShared autoverzekering, deze heeft ook een tussenvariant van WA+ en Allrisk, namelijk de InShared beperkt casco extra variant. Echter in de regel zijn er doorgaans drie verschillende dekkingen voor de autoverzekering.

Soort 1: WA autoverzekering

Uw auto moet minimaal WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd zijn. Deze verplichting is opgenomen in de wet. Een WA-verzekering dekt de schade die u met uw motorvoertuig heeft veroorzaakt bij een ander. Deze verzekering dekt niet de gemaakte schade aan uw eigen voertuig. Met deze verzekering heeft u dus een dekking voor schade aan anderen. Hierbij kunt u denken aan dekking voor schade aan andermans spullen (bijvoorbeeld auto, fiets, kleren), maar ook de letselschade die een andere partij heeft opgelopen. Wanneer u niet verzekerd bent kunt u hoge boetes krijgen en na een aanrijding in de financiële problemen komen.

Soort 2: WA+ Beperkt Casco-verzekering

WA+ verzekering bevat dezelfde dekking als onder de WA autoverzekering maar heeft nog aanvullende dekkingen voor specifieke schadegevallen. Hierbij kunt u denken vooral aan schade aan de eigen auto. Schadeoorzaken die gedekt zijn onder de WA plus verzekering zijn: bliksem, brand, diefstal, inbraak, joyriding en ruitbreuk. Te water raken en vandalisme zijn niet gedekt onder deze verzekering. De WA+ variant heeft bij elke verzekeraar weer een andere naam. Sommige autoverzekeraars noemen deze verzekering de WA extra casco of WA beperkt casco dekking. Bij deze verzekering kunt u ook vaak de aanschafwaarde verzekeren of de nieuwwaarde verzekeren onder een nieuwwaarderegeling.

Soort 3: WA+ Volledig Casco-verzekering

WA+ Volledig Casco verzekering dekt vrijwel alle vormen van schade. In de volksmond is deze variant het meest bekend als de all risk verzekering. Met deze verzekering dekt u de meeste risico’s die u kunt lopen met het bezit en rijden van een auto. Met de all risk verzekering bent u gedekt voor zowel schade die u veroorzaakt bij een ander en schade die toegebracht wordt aan uw eigen motorvoertuig. Te water raken en vandalisme is ook verzekerd onder de WA volledig casco verzekering. Schade door eigen schuld is ook verzekerd, door bijvoorbeeld per ongeluk tegen een paaltje aan te rijden. Houdt rekening dat wanneer u schade claimt door eigen schuld, dat dit wel impact heeft op uw schadevrije jaren.

soorten autoverzekeringen uitzoeken
Een goede autoverzekering kan je snel afsluiten bij bijvoorbeeld InShared

Wat kosten de verschillende soorten autoverzekeringen?

Wat kost een autoverzekering? Doorgaans is de WA verzekering het goedkoopst. Vervolgens komt de WA+ dekking op de tweede plek qua kosten. De all risk verzekering de duurste autoverzekering. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de WA+ variant goedkoper is dan de WA verzekering. Dit gebeurt soms omdat de verzekeraar je wilt lokken om bij hun een autoverzekering af te sluiten. Dit is dan extra voordelig want dan heb je meer dekking voor minder geld.

Hoogte premie afhankelijk van diverse factoren
De hoogte van de premie verschilt altijd per persoon. De buurman met precies dezelfde auto kan toch een andere premie hebben, omdat hij bijvoorbeeld meer of minder schadevrije jaren heeft waardoor hij meer of minder no-claim korting krijgt. Ook de leeftijd van de bestuurder heeft invloed op de hoogte van de premie. Jongeren betalen doorgaans een hogere premie omdat zij statistisch een grotere kans op schade hebben. Jongeren rijden doorgaans roekelozer en hiervoor straft de verzekeraar deze groep mensen. De autoverzekering voor jongeren is daarom vaak duur.

Ook is de hoogte van de premie afhankelijk van het eigen risico. Een eigen risico van €0 betekent een hogere premie per maand. Als het eigen risico wordt gezet op bijvoorbeeld €500 dan is de premie per maand veel lager. Daarbij moet wel rekening worden gehouden dat de eerste €500 voor eigen rekening komt bij een schade. De premie hangt ook af van de woonplaats van de verzekerde. Zo zijn er zelfs verschillen per postcode voor de premie van de autoverzekering. Tot slot is het type auto belangrijk voor de hoogte van de premie. Lees verder meer over wat bepaalt de premie voor de autoverzekering.

U kunt ook de autoverzekering aanvullen met aanvullende dekkingen. Hierdoor kan de premie ook hoger worden. U bent dan wel extra gedekt voor bijvoorbeeld schade inzittenden.

Welke soort autoverzekering kiezen?

De keuze voor een soort autoverzekering hangt af van de persoonlijke situatie. Welke autoverzekering moet u nu nemen? Over het algemeen is de auto zelf het belangrijkste criterium. Daarbij wordt veel gekeken naar de leeftijd van de auto. Hoe jonger de leeftijd van de auto hoe hoger de dagwaarde. Door de hoge dagwaarde worden nieuwe auto’s tot 5 jaar worden veelal all risk verzekerd. Voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud wordt meestal WA+ gekozen en voor auto’s ouder dan 10 jaar alleen de standaard verplichte WA dekking.

Persoonlijke financiële situatie
Naast de leeftijd van de auto is het ook raadzaam om na te gaan hoe uw persoonlijke financiële situatie eruit ziet. Als u weinig spaargeld heeft, maar wel erg afhankelijk van een auto bent dan heeft u een groot probleem bij total loss en alleen een WA dekking. In zo’n geval had u liever misschien een all risk verzekering zodat u minimaal de dagwaarde van uw auto uitgekeerd krijgt. Met dit geld kunt u dan een nieuwe auto kopen. All risk is ook aan te raden wanneer u een lening heeft afgesloten voor de aankoop van uw auto. Wanneer u een relatief nieuwe auto heeft gekocht dan kan de all risk verzekering wijs zijn. U kunt bij veel verzekeringen ook de aanschafwaarde of de nieuwwaarde verzekeren. Zo krijgt u binnen 1 tot 3 jaar na aankoop uw aankoopbedrag terug na total loss. Lees meer over de aanschafwaarderegeling en de nieuwwaarderegeling.

Ditzo heeft een biedt een goede autoverzekering voor een vriendelijke prijs. Bekijk eens naar de autoverzekering van Ditzo (onderdeel van asr)

Verschillende soorten autoverzekeringen vergelijken

Alle genoemde soorten verzekeringen worden meestal aangeboden bij de verschillende autoverzekeraars. U kunt deze verschillende soorten autoverzekeringen vergelijken in de autoverzekering vergelijkingstool. Hier kunt u kiezen voor de vorm verzekering u graag wilt en de vergelijker vergelijkt dan de verschillende aanbieders op prijs. In de vergelijker zitten de meeste grote autoverzekeraars. Denk hierbij aan OHRA autoverzekering, Centraal Beheer Achmea autoverzekeraar en FBTO. Wilt u weten hoeveel u kwijt bent voor uw soort autoverzekering? Begin dan te vergelijken van de verschillende soorten autoverzekeringen. Als u begint met vergelijken van de diverse soorten autoverzekeringen dan moet u wel eerst uw gegevens invullen. Op basis van deze gegevens wordt een goede berekening gemaakt van de premie voor de autoverzekering.

Lees ook over het volgende: