Soorten Autoverzekeringen

In Nederland is het verplicht jouw auto te verzekeren. Maar welke verzekeringen zijn er allemaal? In dit artikel vind je de drie meest voorkomende en gebruikte soorten autoverzekeringen. De verzekeringen worden ook wel dekkingen genoemd. Elk type verzekering heeft een andere dekking en verschillende dekkingsvoorwaarden. Er bestaan verzekeraars die meer dan 3 varianten hebben. Een voorbeeld is de InShared autoverzekering, deze heeft ook een tussenvariant van WA+ en Allrisk, namelijk de InShared beperkt casco extra variant. Echter in de regel zijn er doorgaans drie verschillende dekkingen voor de autoverzekering. Naast de standaard dekkingen kan je de autoverzekering ook uitbreiden met verschillende soorten aanvullende verzekeringen. Je kan gemakkelijk alle soorten autoverzekeringen vergelijken.

Soort 1: WA autoverzekering

Je auto moet minimaal WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd zijn. Deze verplichting is opgenomen in de wet. Een WA-verzekering dekt de schade die je met jouw motorvoertuig hebt veroorzaakt bij een ander. Deze verzekering dekt niet de gemaakte schade aan jouw eigen voertuig. Met deze verzekering heb je dus een dekking voor schade aan anderen. Hierbij kan je denken aan dekking voor schade aan andermans spullen (bijvoorbeeld auto, fiets, kleren), maar ook de letselschade die een andere partij heeft opgelopen. Wanneer je niet verzekerd bent kan je hoge boetes krijgen en na een aanrijding in de financiële problemen raken.

Soort 2: WA+ Beperkt Casco-verzekering

WA+ verzekering bevat dezelfde dekking als onder de WA autoverzekering maar heeft nog aanvullende dekkingen voor specifieke schadegevallen. Hierbij kan je denken aan schade aan de eigen auto. Schadeoorzaken die gedekt zijn onder de WA plus verzekering zijn: bliksem, brand, diefstal, inbraak, joyriding en ruitbreuk. Te water raken en vandalisme zijn niet gedekt onder deze verzekering. De WA+ variant heeft bij elke verzekeraar weer een andere naam. Sommige autoverzekeraars noemen deze verzekering de WA extra casco of WA beperkt casco dekking. Bij deze verzekering kan je ook vaak de aanschafwaarde verzekeren of de nieuwwaarde verzekeren onder een nieuwwaarderegeling.

Soort 3: WA+ Volledig Casco-verzekering

WA+ Volledig Casco verzekering dekt vrijwel alle vormen van schade. In de volksmond is deze variant het meest bekend als de all risk verzekering. Met deze verzekering dek je de meeste risico’s die je kan lopen met het bezit en rijden van een auto. Met de all risk verzekering ben je gedekt voor zowel schade die je veroorzaakt bij een ander en schade die toegebracht wordt aan jouw eigen motorvoertuig. Te water raken en vandalisme is ook verzekerd onder de WA volledig casco verzekering. Schade door eigen schuld is ook verzekerd, door bijvoorbeeld per ongeluk tegen een paaltje aan te rijden. Houdt rekening dat wanneer je schade claimt door eigen schuld, dat dit wel impact heeft op je schadevrije jaren.

soorten autoverzekeringen uitzoeken
Een goede autoverzekering kan je snel afsluiten bij bijvoorbeeld InShared

Wat kosten de verschillende soorten autoverzekeringen?

Wat kost een autoverzekering? Van goedkoopst naar duurst is dit als volgt:

 1. WA verzekering = goedkoopst
 2. WA beperkt casco = gemiddeld
 3. Allrisk verzekering = duurst

De WA verzekering is dus het goedkoopst. Vervolgens komt de WA+ dekking op de tweede plek qua kosten. De all risk verzekering de duurste autoverzekering. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de WA+ variant goedkoper is dan de WA verzekering. Dit gebeurt soms omdat de verzekeraar je wilt lokken om bij hun een autoverzekering af te sluiten. Dit is dan extra voordelig want dan heb je meer dekking voor minder geld.

Berekenen InShared autoverzekering

 • 3 jaar nieuwwaarde regeling
 • Gratis vervangend vervoer

Hoogte premie is afhankelijk van diverse factoren

De hoogte van de premie verschilt altijd per persoon. De buurman met precies dezelfde auto kan toch een andere premie hebben, omdat hij bijvoorbeeld meer of minder schadevrije jaren heeft waardoor hij meer of minder no-claim korting krijgt. Ook de leeftijd van de bestuurder heeft invloed op de hoogte van de premie. Jongeren betalen doorgaans een hogere premie omdat zij statistisch een grotere kans op schade hebben. Jongeren rijden doorgaans roekelozer en hiervoor straft de verzekeraar deze groep mensen. De autoverzekering voor jongeren is daarom vaak duur.

Ook is de hoogte van de premie afhankelijk van het eigen risico. Een eigen risico van €0 betekent een hogere premie per maand. Als het eigen risico wordt gezet op bijvoorbeeld €500 dan is de premie per maand veel lager. Daarbij moet wel rekening worden gehouden dat de eerste €500 voor eigen rekening komt bij een schade. De premie hangt ook af van de woonplaats van de verzekerde. Zo zijn er zelfs verschillen per postcode voor de premie van de autoverzekering. Tot slot is het type auto belangrijk voor de hoogte van de premie. Lees verder meer over wat bepaalt de premie voor de autoverzekering.

Samengevat zijn de volgende factoren van belang voor de hoogte van de autoverzekeringspremie:

 1. Adres & woonplaats
 2. Leeftijd bestuurder
 3. Soort auto
 4. Schadevrije jaren
 5. Aantal te rijden kilometers per jaar
 6. Type dekking
 7. Eigen risico
 8. Extra aanvullende dekkingen

Soorten aanvullende verzekeringen

Je kan ook de autoverzekering aanvullen met aanvullende dekkingen. As je aanvullende verzekeringen neemt dan wordt de premie hoger. Je kan kiezen uit verschillende soorten aanvullende autoverzekeringen, namelijk:

 1. Schadeverzekering inzittenden
 2. Ongevallen inzittenden
 3. Rechtsbijstand auto
 4. No-claim beschermer
 5. Pechhulp dekking

De schadeverzekering inzittenden verzekert schade aan de bestuurder en passagiers. Hieronder vallen letselschade en materiële schade (schade aan spullen). De ongevallen inzittenden verzekering vergoedt een vast bedrag bij overlijden of invaliditeit. Rechtsbijstand auto zorgt voor juridische dekking bij conflicten omtrent je auto. De no-claim beschermer zorgt ervoor dat je geen korting verliest na een schade. De pechhulp dekking zorgt ervoor dat jij wordt geholpen bij pech onderweg met de auto binnen Nederland of Europa.

Wist je dat je bij InShared een pechhulp verzekering kan afsluiten die je regelmatig kan wijzigen? Zo kan je zodra je op vakantie gaat gemakkelijk veranderen naar pechhulp Europa. Ben je terug van vakantie? Dan zet je hem weer naar Pechhulp Nederland. Bekijk eens InShared.

Welke soort autoverzekering kiezen?

Zoals je hebt gelezen is er veel keuze ten aanzien van autoverzekeringen. De keuze voor het soort autoverzekering hangt af van je persoonlijke situatie. Welke autoverzekering moet je nemen? Over het algemeen is de auto zelf het belangrijkste criterium. Daarbij wordt veel gekeken naar de leeftijd van de auto. Hoe jonger de leeftijd van de auto hoe hoger de dagwaarde. Door de hoge dagwaarde worden nieuwe auto’s tot 5 jaar worden veelal all risk verzekerd. Voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud wordt meestal WA+ gekozen en voor auto’s ouder dan 10 jaar alleen de standaard verplichte WA dekking.

Persoonlijke financiële situatie
Naast de leeftijd van de auto is het ook raadzaam om na te gaan hoe jouw persoonlijke financiële situatie eruit ziet. Als je weinig spaargeld hebt, maar wel erg afhankelijk van een auto bent dan heb je een groot probleem bij total loss en alleen een WA dekking. In zo’n geval had je liever misschien een all risk verzekering gehad zodat je minimaal de dagwaarde van jouw auto uitgekeerd krijgt. Met dit geld kan je dan een nieuwe auto kopen. All risk is ook aan te raden wanneer je een lening hebt afgesloten voor de aankoop van je auto. Wanneer je een relatief nieuwe auto hebt gekocht dan kan de all risk verzekering wijs zijn. Je kan bij veel verzekeringen ook de aanschafwaarde of de nieuwwaarde verzekeren. Zo krijg je binnen 1 tot 3 jaar na aankoop uw aankoopbedrag terug na total loss. Lees meer over de aanschafwaarderegeling en de nieuwwaarderegeling.

Berekenen InShared autoverzekering

 • 3 jaar nieuwwaarde regeling
 • Gratis vervangend vervoer

Verschillende soorten autoverzekeringen vergelijken

Alle genoemde soorten verzekeringen worden meestal aangeboden bij de verschillende autoverzekeraars. Je kan deze verschillende soorten autoverzekeringen vergelijken in de autoverzekering vergelijkingstool. Hier kan je kiezen voor de vorm verzekering je graag wilt en de vergelijker vergelijkt dan de verschillende aanbieders op prijs. In de vergelijker zitten de meeste grote autoverzekeraars. Denk bijvoorbeeld aan de OHRA autoverzekering, Centraal Beheer Achmea autoverzekeraar en FBTO. Wil je weten hoeveel je kwijt bent voor jouw autoverzekering? Begin dan te vergelijken van de verschillende soorten autoverzekeringen. Als je begint met vergelijken van de diverse soorten autoverzekeringen dan moet je wel eerst jouw gegevens invullen. Op basis van deze gegevens wordt een goede berekening gemaakt van de premie voor de autoverzekering.

Gerelateerde onderwerpen