Taxatiewaarde auto

U kunt kiezen om uw auto te laten verzekeren op basis van dagwaarde of taxatiewaarde. Veel auto’s worden standaard verzekerd tegen de dagwaarde. Als u een bijzondere auto heeft dan wilt u wellicht deze verzekeren tegen taxatiewaarde.

Wat is de taxatiewaarde en hoe wordt die bepaald?

De taxatiewaarde is de waarde van de auto op een bepaald moment. De waarde wordt vastgesteld door een taxateur. Het taxatierapport wat hieruit volgt is een beperkte tijd geldig. De geldigheid van de taxatie verschilt per autoverzekeraar. Doorgaans is de geldigheid 36 maanden. De wijze waarop de taxateur tot een bepaalde waarde is gekomen wordt vermeld in het taxatierapport.

Auto taxeren voor de verzekering

Een auto wordt soms getaxeerd om de waarde vast te stellen om te verzekeren. Dit wordt ook wel de verzekeringswaarde genoemd. Een oldtimer wilt u bijvoorbeeld goed laten verzekeren. De precieze waarde van een oldtimer is soms lastig vast te stellen. Hiervoor is een taxatie nodig. Een erkende taxateur zal de auto een waarde toekennen aan de hand van een aantal kenmerken van de auto. Op deze manier kunt u een auto verzekeren op basis van taxatiewaarde.

Taxatiewaarde laten bepalen voor de berekening van de bijtelling

Een auto laten taxeren is niet alleen relevant voor oldtimers. Het kan ook raadzaam zijn om auto’s van mensen die deze 15 jaar of ouder privé rijden te laten taxeren. Na 15 jaar betaalt u namelijk geen bijtelling over de nieuwprijs van de auto maar over de dagwaarde. Dit kan nogal schelen. U wilt natuurlijk in dit geval dat de dagwaarde klopt, zodat u niet onnodig teveel bijtelling betaalt.

Hoe werkt taxeren?

Tijdens een taxatie bekijkt de inspecteur de auto op diverse onderdelen. Hoe werkt een taxatie precies? Over het algemeen kijkt de taxateur naar de volgende onderdelen:

  • Motor wordt gecontroleerd;
  • Versnellingsbak wordt gecontroleerd;
  • Motornummer wordt vergeleken met carrosserienummer en versnellingsbaknummer;
  • Remmen worden gecontroleerd;
  • Lakwerk wordt gecontroleerd;
  • Staat van de carrosserie wordt gecontroleerd;
  • Opties en dergelijke worden meegenomen in het rapport.

De bovenstaande punten in combinatie met andere zaken uit de gegevens van de auto en de markt wordt de waarde van het voertuig bepaald. Deze waarde wordt gebruikt door de verzekeringsmaatschappij.

Taxatie en total loss

Wanneer uw auto total loss raakt dan wordt er door de autoverzekering een expert ingeschakeld om de dagwaarde van de auto vast te stellen. Deze expert taxeert de auto en houdt in acht wat het bedrag moet zijn om een vergelijkbare auto te kunnen kopen. Bij het vaststellen van de dagwaarde wordt door de taxateur onder meer gekeken naar de leeftijd van de auto, staat van onderhoud, kilometer stand en meer. Wanneer u het niet eens bent met de vastgestelde dagwaarde van de auto dan kunt u een andere taxateur inschakelen. Deze kijkt opnieuw naar de schade en stelt een contra-expertise rapport op. Vaak moet u de kosten voor dit rapport zelf betalen.

Gerelateerde artikelen