Tenaamstellingscode

Wat is de Tenaamstellingscode?

De unieke tenaamstellingscode hoort bij het kentekenbewijs (kentekencard). Je kan hiermee het voertuig eigendom aantonen. Uit de tenaamstelling blijkt dat jij de eigenaar van de auto bent. Je hebt het nodig als je de auto gaat:

 • verkopen (bij het kenteken overschrijven)
 • schorsen
 • uitvoeren
 • slopen

Waar kan ik de Tenaamstellingscode vinden?

De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers en twee delen. Het eerste deel vind je op het tenaamstellingsverslag die je kreeg toen jij de auto kocht na het RDW kenteken overschrijven. Het eerste deel bestaat uit vier cijfers. Het tweede deel ontving je per post in een aparte brief op het adres wat je had opgegeven bij overschrijving. Dit tweede deel bestaat uit vijf cijfers. De twee tenaamstellingscodes samen vormen de volledige tenaamstellingscode van negen cijfers. Je moet de delen zelf samenvoegen tot één unieke code. Bewaar deze op een veilige plek.

Waar staan de eerste 4 cijfers van de Tenaamstellingscode?

De eerste vier cijfers staan op het tenaamstellingsverslag. Deze ontving je bij overschrijving van het voertuig.

Wat te doen als je Tenaamstellingscode kwijt bent?

Je bent niet de eerste die zijn oude tenaamstellingscode kwijt raakt. Wat doe je als je de gehele of een deel van de code verliest? Een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen kan via de site van de RDW. Een nieuwe aanvragen is gemakkelijk. Volg voor een nieuwe de volgende stappen: huidige code

 1. Bezoek de site van de RDW
 2. Login met je DigiD
 3. Selecteer het kenteken
 4. Betaal met iDEAL
 5. Na betaling ontvang je via de e-mail een link naar de tenaamstellingscode

Als je het voor iemand anders wilt regelen dan duurt het proces langer. Je logt dan niet in met DigiD, maar je kiest de optie “Alleen een tenaamstellingscode aanvragen”. Je hebt dan ook de meldcode nodig van de auto. De RDW stuurt binnen vijf werkdagen per post de nieuwe code op.

Hoe kom ik aan een tenaamstellingscode?

Je komt aan een nieuwe tenaamstellingscode bij aankoop van een auto (via tenaamstellingsverslag en per post) of (wanneer je al een auto bezit bij verlies) deze opnieuw opvraagt bij de RDW.

Wanneer ontvang ik de tenaamstellingscode?

Bij het kopen van een voertuig

Als je een voertuig koopt dan ontvang je het eerste deel direct via de e-mail. Het tweede deel ontvang je per post. Dit duurt een maximaal 5 dagen. Je ontvangt het tegelijkertijd met de kentekencard.

Heb je een auto gekocht? Regel dan voordat je gaat rijden direct een autoverzekering. Dit is verplicht.

FBTO autoverzekering

 • 40% korting met 0 schadevrije jaren
 • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
 • Zelfde no-claim voor tweede auto

ca. €30,50 p/m

Bij opnieuw aanvragen van tenaamstellingscode

Als je opnieuw een code aanvraagt omdat je deze verloren bent dan ontvang je deze direct via de e-mail als je via DigiD inlogt bij de RDW. Log je niet in via DigiD of vraag je aan voor iemand anders? Dan duurt het ongeveer 3 tot 5 werkdagen voordat je deze binnen krijgt. Hij wordt bezorgd op het adres waar de eigenaar van het voertuig ingeschreven is.

Op welk adres ontvang ik de tenaamstellingscode?

Je ontvangt hem op het adres waar de eigenaar van het voertuig is ingeschreven. Dit is het bij de gemeente geregistreerde adres van de eigenaar of houder van het voertuig.

Wat kost een nieuwe Tenaamstellingscode?

Een nieuwe kost tussen de € 1 en € 2.

Wat is het verschil tussen meldcode en Tenaamstellingscode?

De negencijferige tenaamstellingscode heb je nodig voor overschrijven, slopen, schorsen, inruilen of uitvoeren van een automobiel. Het is een code die bewijst dat jij eigenaar bent van een voertuig. De meldcode is een identificatienummer voor de RDW. De meldcode is noodzakelijk voor de autoverzekering. Het is een code van vier cijfers die gelijk is aan het chassisnummer van de wagen. Hij staat ook vermeld op de kentekencard. Je hebt de meldcode nodig om door te geven aan de verzekeraar. Dit doe je meestal bij het afsluiten van een autoverzekering. De verzekeraar gebruikt de code om jouw auto aan te melden bij de RDW. Zo weet de RDW dat jouw auto (WAM) verzekerd is. Iedereen kan dan ook op basis van jouw kenteken opzoeken dat jouw wagen verzekerd is.

Is overschrijvingsbewijs hetzelfde als Tenaamstellingsbewijs?

Een overschrijvingsbewijs is niet hetzelfde als het tenaamstellingsbewijs.

Tenaamstellingsbewijs

Het tenaamstellingsbewijs was tot 1 juni 2004 het kentekenbewijs deel 2. Na 2004 werd dit kentekenbewijs deel 1B. Op dit kentekenbewijs stonden de persoonsgegevens van de auto-eigenaar. Op het papieren kentekenbewijs 1B staat ook de meldcode. Na 2014 is 1B vervangen voor de nieuwe kentekencard op creditcard formaat.

Overschrijvingsbewijs

Tot 1 juni 2004 bestond het kentekenbewijs deel 3. Dit was het eigendomsbewijs van de auto. Het was een soort kentekenbewijsdocument. Zonder dit bewijs kon je de wagen niet verkopen. Je moest met deel 3 naar het postkantoor om het kenteken over te schrijven naar een nieuwe eigenaar. Vanaf 2004 werd het kentekenbewijs deel 3 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is het overschrijvingsbewijs vervangen voor de tenaamstellingscode. Deze is noodzakelijk voor overschrijving.

Wat heb ik nodig om een auto op mijn naam te zetten?

Ben je een koper van een auto? Aankoop voertuig kan geregeld worden bij verschillende punten. Je kan de auto tenaamstellen bij een PostNL punt, Jumbo, Albert Heijn, kentekenloket en nog meer punten. De benodigde gegevens zijn:

Van de verkoper:

 • de kentekencard en volledige tenaamstellingscode, of
 • het tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en overschrijvingsbewijs (deel 2, voor voertuigen van 1996 tot en met 2004) of kopie deel 3 (voor voertuigen van 1995 of ouder)

Je neemt zelf mee:

 • Geldig legitimatiebewijs (NL-paspoort, rijbewijs of ID-kaart)

Je schrijft vervolgens bij de balie de auto over. Je ontvangt van PostNL direct het eerste deel van de tenaamstellingscode (vier cijfers). Per post krijg je de kentekencard en het tweede deel van de code. Je ontvangt bovendien een vrijwaringsbewijs die je kan geven aan de verkoper van het voertuig.

Je kan ook online overschrijven. Je hoeft hiervoor niet naar een postkantoor. Voor een online overschrijving heb je de DigiD app en een smartphone nodig.

Kan ik online een auto op naam zetten?

Ja je kan tegenwoordig gemakkelijk online een kenteken overzetten. Lees meer over online overschrijven.

Hoe zet je een auto op een andere naam?

Je mag een auto alleen zelf overschrijven. Je moet persoonlijk aan de balie verschijnen of je moet met je eigen (gelegitimeerde) DigiD inloggen. Een autodealer kan wel een auto op jouw naam tenaamstellen. Hij heeft hiervoor jouw machtiging voor nodig en hij moet jouw ID controleren.

Kan ik een tenaamstellingscode aanvragen voor een papieren kentekenbewijs?

Bij een papieren kentekenbewijs hoort geen tenaamstellingscode. Ben je een deel van het papieren bewijs verloren? Dan moet je een geheel nieuw kentekenbewijs aanvragen. Bij het ontvangen van het nieuwe bewijs ontvang je ook de tenaamstellingscode.

Ik heb mijn tenaamstellingscode niet ontvangen, wat nu?

Was je de RDW tenaamstellingscode auto kwijt en heb je een nieuwe aangevraagd en deze niet binnen vijf werkdagen ontvangen? Dan kan je dit melden via een formulier bij de RDW.