Total loss

Total loss staat letterlijk voor “totaal verlies”. Het is een term die veelal wordt gebruikt in de wereld van auto’s. Het is een term welke te verdelen is in:

Technisch total loss

Wanneer een auto technisch total loss is dan betekent dit dat een auto fysiek niet meer te repareren valt. De schade is van dusdanige aard dat deze niet meer te herstellen valt. De carrosserie of het chassis is ernstig beschadigd. U kunt ook denken aan brand- of waterschade bij een technisch total loss.

Economisch total loss

Wanneer een auto economisch total loss is dan betekent dit dat de kosten van de reparatie duurder is dan de waarde van de auto. In het geval van economisch total loss loont het niet om de auto te repareren. Neem als voorbeeld dat de dagwaarde van een auto EUR 15.000 is. Na een ongeluk is de waarde van de auto EUR 7.000. Een expert stelt vast dat de reparatie van de auto meer dan 12.000 euro zal bedragen. In dit geval zijn de kosten voor de reparatie groter dan de waarde die de reparatie zal toevoegen aan de beschadigde auto. In dit geval heeft met het dan over economisch total loss.

Hoe wordt de dagwaarde vastgesteld?

Een expert waardeert de auto zijn dagwaarde. De dagwaarde is simpel gezegd de prijs die voor een vergelijkbare vervangbare auto zou worden bepaald. De dagwaarde wordt bepaald door rekening te houden met de leeftijd van de auto, de staat van het onderhoud van de auto, de kilometers van de auto en het automerk/type.

Wat is de restwaarde na total loss?

Als uw auto total loss is dan wordt er door opkopers een bod gedaan op de kapotte auto. Dit bod wordt de restwaarde genoemd. De opkopers worden aangewezen door de expert. Als u ervoor kiest om uw kapotte auto over te laten kopen door een opkoper dan moet u rekening houden dat u een vrijwaringsbewijs ontvangt van de opkoper. Hiermee toont u aan dat de auto niet meer op uw naam staat.

Niet eens met de waardebepaling van de total loss auto

De expert kan tot een waarde komen waarmee u het niet eens bent. U kunt in dit geval een contra-expertiserapport op laten stellen door een andere expert die u zelf heeft aangesteld. U moet rekening houden dat de kosten voor het contra-expertiserapport voor uw eigen rekening komt. Tenzij uw autoverzekeraar u in de gelegenheid stelt dit rapport uit te laten voeren. Voor de kosten van een contra expert moet u denken aan ongeveer een bedrag van 250-300 euro.


Gerelateerde artikelen

Iets anders weten?

Begrippen
Allrisk
APK
Assurantiebelasting
Basispremie
Bedenktijd
Beperkt casco
Bonus-malus ladder
BPM
Contracttermijn
Contractvervaldatum
Dagwaarde
Eigen risico
Europees Schadeformulier
Gewicht
Groene kaart
Hoofdbestuurder
Kilometrage
Massa ledig voertuig
Meldcode auto
Molest-schade
Nieuwwaarde
No blame, no claim
No-claim korting
Oldtimer
Oorspronkelijke cataloguswaarde
Opzegtermijn
RDW
Rechtsbijstand
Regelmatig bestuurder
Restwaarde
Roy Data
Royementsverklaring
Sistercar clausule
Total loss
Trede
Volledige casco
Voorlopige dekking
Vrijwaring
Vrijwaringsbewijs
Waarborgsom
Waarborgfonds Motorverkeer
Wettelijke aansprakelijkheid