Trede

Een trede is een plek waarop je bevindt in de kortingsladder van de autoverzekeraar. Deze kortingsladder wordt ook wel de bonus-malus ladder genoemd. Elke trede heeft zijn eigen kortingspercentage. Deze korting wordt ook wel no-claim korting genoemd. De trede waarin je terecht komt is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.

De bonus malus ladder van FBTO heeft maar 22 tredes. Na 14 tredes zit je al op de maximale korting van 75%! Als je 0 schadevrije jaren hebt begin je al op trede 8 met 50% korting! Bezoek FBTO.

Voorbeeld van een trede in de bonus malus ladder

Hieronder is de bonus-malus kortingsladder van InShared te zien. Zoals je ziet zijn er 27 tredes. Afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je hebt kom je in een trede terecht. Bij een trede hoort een specifiek kortingspercentage. Bij trede 20 hoort bijvoorbeeld 14 schadevrije jaren en 79% korting.

trede bonus malus ladder inshared

Wanneer val je terug in tredes?

Meestal val je terug in tredes na het claimen van een schade. Je valt sowieso na een schadeclaim terug met vijf schadevrije jaren. Niet bij elke soort schade val je terug. Lees hier meer over wanneer en bij welk soort schades raak je schadevrije jaren kwijt. Doordat je schadevrije jaren kwijt raakt zak je ook in de trede. Als we kijken naar het voorbeeld hierboven. Als je bijvoorbeeld 14 schadevrije jaren hebt dan zit je in trede 20. Je zakt na de schade naar 9 schadevrije jaren en komt dan terecht in trede 15.

Je kan een daling in schadevrije jaren nooit voorkomen, tenzij je zelf voor de schade opdraait. Een daling in tredes kan je wel voorkomen met een no-claim beschermer. Je blijft na de schade in dezelfde trede als voorheen. Echter als je overstapt van autoverzekeraar dan kijkt deze naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt.


Iets anders weten?

Begrippen
Allrisk
APK
Assurantiebelasting
Basispremie
Bedenktijd
Beperkt casco
Bonus-malus ladder
BPM
Contracttermijn
Contractvervaldatum
Dagwaarde
Eigen risico
Europees Schadeformulier
Gewicht
Groene kaart
Hoofdbestuurder
Kilometrage
Massa ledig voertuig
Meldcode auto
Molest-schade
Nieuwwaarde
No blame no claim
No-claim korting
Oldtimer
Oorspronkelijke cataloguswaarde
Opzegtermijn
RDW
Rechtsbijstand autoverzekering
Regelmatig bestuurder
Restwaarde
Roy Data
Royementsverklaring
Sistercar clausule
Total loss
Trede
Volledige casco
Voorlopige dekking
Vrijwaring
Vrijwaringsbewijs
Waarborgsom
Waarborgfonds Motorverkeer
Wettelijke aansprakelijkheid