Tweede auto verzekeren

Koop je een tweede auto? Dan kan je bij de meeste verzekeraars profiteren van de tweede autoregeling. Met deze regeling krijg je korting voor de tweede auto op basis van de schadevrije jaren en no-claimkorting van de eerste auto. Je krijgt in veel gevallen dezelfde premiekorting als bij de eerste auto of je krijgt een extra korting op de tweede autoverzekering. Je schadevrije jaren worden niet overgezet naar de tweede auto. Je bouwt apart schadevrije jaren op voor de tweede auto. De tweede autoregeling verschilt per autoverzekeraar.

Overzicht verzekeraars met tweede autoregeling

Veel verzekeraars bieden een vorm van tweede autoregeling aan. Het verschilt per verzekeraar hoe de regeling eruit ziet. Niet alle verzekeraars hebben een tweede autoregeling.

VerzekeraarHoeveel no-claimkorting op de tweede auto?
ABN AMROGelijke korting als bij de eerste auto tot max 70%
Centraal BeheerGelijke korting als bij de eerste auto
FBTO7,5% extra no-claimkorting
InSharedGelijke korting als bij de eerste auto
Nationale NederlandenGelijke korting als bij de eerste auto
OHRAGelijke korting als bij de eerste auto
UnivéGelijke korting als bij de eerste auto

Welke verzekeraars hebben geen tweede autoregeling?

Voor zover bekend hebben Allianz Direct, BOVAG en Roxo geen tweede autoregeling

univé logo

Univé autoverzekering

 • Zelfde korting als eerste auto
 • Korting tot 80%

Voorwaarden tweede autoregeling

Je komt in aanmerking voor de tweede autoverzekering regeling als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

De verzekeraar eist over het algemeen dat:

 • De hoofdbestuurder moet je partner of jijzelf zijn;
 • De hoofdbestuurder van de auto moet ouder dan 24 jaar zijn;
 • De auto mag niet op naam van jouw kind staan;
 • De auto mag geen hoge waarde hebben;
 • Je mag het afgelopen jaar geen schade hebben gereden.

Hoogte van de korting hangt af van het aantal schadevrije jaren

Hoeveel korting je ontvangt op de tweede auto hangt af van het aantal schadevrije jaren wat je hebt opgebouwd bij de eerste auto. Heb je geen schadevrije jaren opgebouwd bij de eerste auto? Dan kan je ook geen korting krijgen voor de tweede auto.

Berekenen InShared autoverzekering

 • 3 jaar nieuwwaarde regeling
 • Tweede auto regeling

Verschillende soorten tweede autoregelingen

De regeling voor de tweede auto verzekeren verschilt per autoverzekeraar. Vraag bij de autoverzekeraar precies na welke regeling wordt toegepast. De volgende regelingen zijn gangbaar:

Volledige tweede autoregeling

De premie van de tweede auto wordt volledig gebaseerd op alle schadevrije jaren opgebouwd op de eerste auto. Je profiteert met de maximale korting bij de tweede auto.

Gedeeltelijke tweede autoregeling

Met een gedeeltelijke regeling heeft de autoverzekeraar een maximum aan schadevrije jaren vastgesteld. Je kan bijvoorbeeld maximaal de korting voor 15 schadevrije jaren op jouw tweede auto krijgen, terwijl je op jouw eerste auto 20 schadevrije jaren geniet.

Centraal Beheer autoverzekering

 • Bij CB krijg je dezelfde korting als bij de eerste auto
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Aanvullende korting bij tweede auto

Bepaalde verzekeraars bieden ook een extra korting aan in plaats van de korting van de tweede auto gelijk te stellen aan die van de eerste auto. Als je voor de tweede auto of jouw partner weinig schadevrije jaren heeft dan zijn dit soort regelingen minder aantrekkelijk dan een volledige tweede autoregeling. Als je voor de tweede auto of jouw partner wel veel schadevrije jaren heeft dan is een aanvullende korting wel aantrekkelijk. Aanvullende kortingen zijn bijvoorbeeld de 7,5% extra korting voor een tweede auto bij FBTO.

Schade rijden met de eerste en tweede auto

Als je een schade rijdt met jouw tweede auto dan heeft dat geen invloed op de schadevrije jaren van de eerste auto. Na een schade met de tweede auto behoud je de korting, de is immers gebaseerd op de eerste auto. Als je met de eerste auto schade rijdt dan heeft dit invloed op de schadevrije jaren en korting voor de eerste auto. Dit werkt ook door in de korting van de tweede auto. Deze is namelijk gebaseerd op de eerste auto. Dus als je schade rijdt met de eerste auto en je maakt gebruik van een tweede autoregeling dan stijgt de premie voor de tweede auto ook.

Geen regeling voor de tweede auto?

Als jouw verzekeraar geen tweede auto regeling heeft kan je geen korting krijgen op een tweede auto bij die betreffende verzekeraar. In dat geval is het aan te raden om voor de tweede auto een vergelijking uit te voeren van de verschillende autoverzekeringen om te kijken waar je het voordeligst uit bent. Je kan er ook voor kiezen om volledig over te stappen (ook met de eerste auto) naar een verzekeraar waar er wel een tweede autoregeling beschikbaar is.

Gerelateerde artikelen