Vandalisme schade auto

Wanneer u schade heeft aan uw auto veroorzaakt door vandalisme dan kan deze schade verzekerd zijn via de autoverzekering. Het hangt af van de dekking die u heeft of u verzekerd bent voor opzettelijke schade veroorzaakt door vandalen.

Schade aan de auto door vandalisme ontdekt, en nu?

Doe altijd aangifte wanneer u schade heeft aangetroffen aan uw auto veroorzaakt door vandalisme. Wanneer u mogelijk een claim wilt indienen bij de verzekeraar dan is een aangifte vaak noodzakelijk. Ook wanneer de dader naderhand wordt gevonden dan kunt u de schade nog op deze persoon verhalen.

Vandalisme autoverzekering

Of schade door vandalisme aan uw auto is verzekerd hangt volledig af van welke dekking u heeft. Lees hieronder meer over de verschillende dekkingen:

WA verzekering

De WA verzekering dekt alleen schade die u mogelijk veroorzaakt aan anderen met uw auto. Alle schades aan uw eigen auto worden niet gedekt. Bent u onverhoopt slachtoffer geworden van schade aan uw auto door vandalisme, dan kunt u met alleen een WA verzekering geen claim bij de verzekeraar indienen. Als bijvoorbeeld tijdens oud en nieuw uw auto is uitgebrand door vandalen die spelen met vuurwerk, dan krijgt u niets vergoedt uit de WA verzekering. U moet hopen dat de politie de dader te pakken krijgt en dan kunt u deze persoon aansprakelijk stellen en op deze manier schade vergoedt krijgen.

WA+ Beperkt Casco verzekering en vandalisme

Wanneer u een WA+ beperkt casco dekking heeft dan heeft u wel een dekking voor vandalisme in bepaalde omstandigheden. Doorgaans worden bij een WA beperkt casco autoverzekering de volgende schadegevallen door vandalisme gedekt:

  • Schade door een ingeslagen ruit (ruitschade)
  • Schade door brand (bijvoorbeeld uitgebrande auto tijdens Oud en Nieuw)
  • Schade door joyriding
  • Schade door een poging tot diefstal

Alle andere vormen van vandalisme schade zoals een afgetrapte zijspiegel, krassen in de lak of lek gestoken banden worden niet vergoedt via de WA beperkt casco dekking.

Allrisk verzekering en vandalisme

De Allrisk dekking (ook wel WA volledig casco genoemd) zorgt voor de meest uitgebreide dekking door vandalisme. Neem bijvoorbeeld de schade aan de eigen auto door afgetrapte spiegels of krassen in de auto. Dit soort schades zijn wel gedekt onder de Allrisk autoverzekering. Onder de Allrisk dekking vallen ook alle genoemde schadesituaties die gedekt waren onder de WA+ dekking.

Schade door vandalisme, claimen bij de verzekeraar?

Als u schade heeft aan uw auto door vandalisme dan kunt u dit met een WA+ beperkt casco of allrisk dekking claimen bij de verzekeraar. Houdt wel rekening dat het claimen van ook dit soort schades een effect heeft op uw schadevrije jaren. U gaat dus na de claim meer premie in de toekomst betalen. De vraag is of dat opweegt ten opzichte van de reparatiekosten van de schade.

Schade door andere auto en auto niet bekend

Wanneer de schade aan uw auto duidelijk door een ander voertuig is veroorzaakt dan kunt u een claim indienen bij het Waarborgfonds. U moet wel voldoen aan voorwaarden, zoals aangifte bij de politie en eventuele getuigen.

Gerelateerde artikelen