Verschil WA verzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer iemand het heeft over een WA verzekering wat wordt dan precies bedoeld? WA staat namelijk letterlijk voor “Wettelijke aansprakelijkheid”. Is dit dus nu hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering? De verwarring tussen deze termen wordt in dit artikel uitgelegd.

Met een WA verzekering wordt iets anders bedoeld dan een aansprakelijkheidsverzekering (ook wel AVP genoemd). Met een aansprakelijkheidsverzekering is schade verzekerd aan andermans spullen of letselschade. Bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk een vaas omstoot bij iemand thuis. Een WA verzekering is een verzekering specifiek voor de auto, motor of brommer. Deze vergoedt schade aan anderen veroorzaakt met het motorrijtuig. De WA autoverzekering is verplicht. De aansprakelijkheidsverzekering niet.

Verschillen tussen een WA verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering

Tussen de WA autoverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering zitten een aantal verschillen.

  • De WA verzekering voor de auto is wettelijk verplicht en moet iedereen minimaal afsluiten. De aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht (maar wel aan te raden: zie hier een aansprakelijkheidsverzekeringen overzicht)
  • Een WA autoverzekering vergoedt ook schade bij de tegenpartij als er opzet in het spel is. Ook vergoedt de WA verzekering de tegenpartij wanneer er bijvoorbeeld schade is veroorzaakt onder invloed van alcohol.  Opzet en onvoorzichtigheid is vaak onder de aansprakelijkheidsverzekering niet gedekt.
  • De premie voor de autoverzekering is vaak velen malen hoger dan voor een aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je al voor een paar euro per maand af.
  • Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je niet verzekerd voor schade die je aan anderen veroorzaakt met een motorrijtuig, zoals een auto of motor. Hiervoor heb je een WA verzekering nodig.

WA verzekering betekenis

Een WA verzekering voor de auto is de verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je auto bij een ander veroorzaakt. Elke autobezitter is verplicht deze verzekering af te sluiten. Deze dekking is de meest beperkte dekking. Alleen schade die jij bij een ander veroorzaakt met de auto wordt vergoed.

Denk aan schades bij:

  • Inparkeren – deuk in andere auto gereden of tegen gemeentepaaltje;
  • Aanrijding met andere auto doordat je door rood reed;
  • Botsing met andere auto op voorrangsweg.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) betekenis

Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen financiële aansprakelijkheid voor materiële schade en letselschade. Het biedt particulieren dekking voor schade ontstaan vanuit schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid. Dit betekent dat deze verzekering schades waarvoor je aansprakelijk gesteld kan worden afdekt. Het kunnen hierbij verschillende schades zijn, zoals per ongeluk iets kapot maken van een ander of iets nalaten (waardoor je aansprakelijk bent) waardoor een ander schade ondervind. Ook zijn schades veroorzaakt door kinderen tot 14 jaar meeverzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Schuldaansprakelijkheid

Met schuldaansprakelijkheid ben je aansprakelijk voor een onrechtmatige daad. Dit is iets wat jij gedaan hebt of nagelaten hebt waardoor er schade is ontstaan. De schade is hier jouw eigen schuld.

Risicoaansprakelijkheid

Aansprakelijk gesteld worden onder risicoaansprakelijkheid betekent dat je aansprakelijk gesteld wordt voor schades die niet direct jouw eigen schuld zijn. Hierbij kan je denken aan schade door huisdieren of kinderen.

Op zoek naar een aansprakelijkheidsverzekering of WA autoverzekering?

Als je op zoek bent naar een aansprakelijkheidsverzekering kijk dan hier. Ben je op zoek naar een WA verzekering? Begin dan met de WA autoverzekering te vergelijken.