Vervangingswaarde auto

De vervangingswaarde auto is het bedrag wat uw auto op dit moment waard is als u deze verkoopt. De vervangingswaarde betekenis is te vergelijken met de dagwaarde of de marktwaarde. De vervangingswaarde is de waarde die u moet neerleggen om een vergelijkbare auto te kopen.

Vervangingswaarde verzekering

De vervangingswaarde van de auto bepaalt hoeveel geld u terug krijgt van de verzekering wanneer de auto total loss wordt verklaard of gestolen wordt. U ontvangt deze waarde alleen van uw verzekering wanneer u WA beperkt casco of allrisk gedekt bent. Wanneer de vervangingswaarde van toepassing is bij uw autoverzekering dan ontvangt u het bedrag wat de auto waard was direct voor het ongeluk. De verzekeraar trekt bij de uitkering vaak nog de restwaarde van de vervangingswaarde af. Het wrak is namelijk in veel gevallen ook nog geld waard. Opkopers bieden op het wrak en het geboden bedrag gaat in mindering op de vervangingswaarde.

Vervangingswaarde auto berekenen

Wanneer u de vervangingswaarde uitgekeerd krijgt dan berekend de autoverzekeraar de waarde van uw auto op basis van een aantal factoren. De waarde van de auto verminderd over tijd door afschrijving. Onder afschrijving wordt verstaan waardevermindering. De volgende zaken kunnen waardevermindering van de auto laten ontstaan:

  • De leeftijd van de auto (hoe ouder de auto hoe meer afschrijving, tenzij het een oldtimer is dan stijgt de waarde over de jaren.);
  • De kilometerstand (hoe meer kilometers gereden hoe minder de auto waard wordt);
  • Slijtage van de auto over tijd;
  • Populariteit van de auto (hoe populairder een auto, hoe minder snel de afschrijving).

Een goede berekening maken van de waarde van uw auto is lastig. Dit komt door onder andere door de bovenstaande afschrijvingsfactoren waar u rekening mee moet houden. Om gemakkelijker de vervangingswaarde vast te stellen of in ieder geval een goede indicatie vast te stellen van de vervangingswaarde dan kunt u het beste uw auto vergelijken met hetzelfde type auto op bijvoorbeeld Marktplaats of een andere tweedehands autosite. Er zijn ook rekentools beschikbaar op het internet. Een voorbeeld is de koershulp tool van de ANWB.

Aanschafwaarderegeling en vervangingswaarde

U kunt bij sommige WA beperkt casco en Allrisk dekkingen een aanschafwaarderegeling afsluiten. Met de aanschafwaarderegeling krijgt u binnen een bepaalde tijd (tot drie jaar) de aanschafwaarde terug na diefstal of total loss. Na de drie jaar krijgt u bij total loss of diefstal de vervangingswaarde van uw auto terug.

Gerelateerde artikelen