Voorlopige dekking

Als je een autoverzekering aanvraagt dan krijg je soms eerst een voorlopige dekking. Met deze dekking ben je nog niet definitief verzekerd, maar mag je wel de weg op. Als de aanvraag voor de autoverzekering definitief is goedgekeurd dan ben je verzekerd en vervalt de voorlopige dekking.

Bij het afsluiten van een autoverzekering gaat de autoverzekeraar op basis van de opgegeven gegevens beslissen of jouw aanvraag wordt goedgekeurd, voorlopig goedgekeurd of geweigerd. Als je bijvoorbeeld een strafrechtelijk verleden hebt dan kan het zijn dat sommige verzekeraars je niet accepteren. Verzekeraars stellen hierin verschillende eisen.

Verzekeraars kijken bijvoorbeeld naar het verleden. Op deze manier bepaalt de verzekeraar of je een voorlopige dekking krijgt. Er kunnen gevallen voordoen dat je geen voorlopige dekking krijgt toegewezen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer:

Als je op één van de punten een positief antwoord geeft dan ziet de verzekeraar een verhoogd risico in jou op bijvoorbeeld een schade of wanbetaling.

Direct verzekerd zijn? Check eens de autoverzekering van InShared

Het kan ook voorkomen dat de verzekeraar kijkt naar de kenmerken van je auto. Een auto die slecht beveiligd is heeft een groter risico op inbraakschade, een te snelle auto heeft een hoger risico op ongelukken, een te zware auto heeft een hoger risico op meer schade bij een ongeval en te veel accessoires in de auto betekent ook een hoger risico op inbraak.

Definitieve goedkeuring autoverzekering

De verzekeraar keurt uitendelijk de aanvraag voor de autoverzekering goed en ben je verzekerd. Toch kan het voorkomen dat ondanks de voorlopige dekking de verzekering toch wordt afgewezen. Dit kan in het geval wanneer je vergeet een schade op te geven. De verzekering trekt de voorlopige dekking in en wijst de verzekeringaanvraag af. Als je bewust verkeerde informatie hebt opgegeven dan trekt de verzekering ook de voorlopige dekking in en wordt de verzekering afgewezen. Bij opgeven van onjuiste informatie kan het voorkomen dat je onverzekerd bent geweest vanaf de datum dat je de verzekering hebt aangevraagd. Als je schade hebt gemaakt in die periode dan kan de verzekeraar besluiten niet uit te keren.

Het is uiterst belangrijk om de aanvraag naar waarheid in te vullen. Zo ben je met een voorlopige dekking voor eventuele schade. Zelfs wanneer de verzekeraar besluit de aanvraag af te wijzen. Bij het opgeven van verkeerde informatie is de voorlopige dekking niet geldig.

Op zoek naar een autoverzekering? Begin met vergelijken


Iets anders weten?

Begrippen
Allrisk
APK
Assurantiebelasting
Basispremie
Bedenktijd
Beperkt casco
Bonus-malus ladder
BPM
Contracttermijn
Contractvervaldatum
Dagwaarde
Eigen risico
Europees Schadeformulier
Gewicht
Groene kaart
Hoofdbestuurder
Kilometrage
Massa ledig voertuig
Meldcode auto
Molest-schade
Nieuwwaarde
No blame no claim
No-claim korting
Oldtimer
Oorspronkelijke cataloguswaarde
Opzegtermijn
RDW
Rechtsbijstand autoverzekering
Regelmatig bestuurder
Restwaarde
Roy Data
Royementsverklaring
Sistercar clausule
Total loss
Trede
Volledige casco
Voorlopige dekking
Vrijwaring
Vrijwaringsbewijs
Waarborgsom
Waarborgfonds Motorverkeer
Wettelijke aansprakelijkheid

Gerelateerd