Een vrijwaring of vrijwaringsbewijs is een officieel bewijs dat je geen wettelijke eigenaar meer bent van de auto. Hiermee komen de (wettelijke) verplichtingen te vervallen die je hebt als eigenaar van een auto.
Welke wettelijke verplichtingen heb je als eigenaar auto?
Als eigenaar van een auto heb je de onderstaande verplichtingen. Als je een vrijwaringsbewijs hebt dan ben je ontheven van onderstaande verplichtingen voor het voertuig.
- Je moet een autoverzekering hebben;
- Je moet wegenbelasting betalen;
- Je moet de auto onderwerpen aan een APK keuring;
- Je moet boetes betalen voor verkeersovertredingen die begaan zijn met de auto.
Voorbeeld vrijwaringsbewijs
Op het vrijwaringsbewijs wordt aangegeven dat de RDW een nieuwe eigenaar/houder van het voertuig heeft geregistreerd. De RDW geeft daarbij aan dat de voormalige eigenaar/houder niet meer aansprakelijk is voor het voertuig en tevens niet meer verantwoordelijk is voor de verzekeringsplicht, APK-plicht en motorrijtuigenbelasting.
Zie hieronder een vrijwaringsbewijs voorbeeld na overschrijven via internet (bewijs via de e-mail).
Zie hieronder een voorbeeld vrijwaringsbewijs na overschrijven bij een PostNL punt
Vrijwaringsbewijs altijd aanvragen
Als je de auto verkoopt vraag dan altijd naar het vrijwaringsbewijs. Dit is het enige wettelijke bewijs dat je niet meer verantwoordelijk bent als kentekenhouder. Bewaar dit bewijs goed. Accepteer niet een afstandsverklaring maar een officieel vrijwaringsbewijs.
Hoe een vrijwaring te verkrijgen?
Als je een auto verkoopt, inruilt, naar de sloop brengt of op iemand anders naam laat zetten dien je een vrijwaringsbewijs te regelen. Hoe krijg je deze?
- Bij verkoop aan een autobedrijf of auto naar de sloop brengen: Je krijgt het bewijs direct mee. Dit zijn vaak bedrijven die door de RDW erkend zijn om kentekens over te schrijven;
- Bij verkoop aan een particulier of autodealer (die niet gemachtigd is van de RDW)
- Of je gaat samen met de koper naar het postkantoor om het kenteken over te laten schrijven. Dan ontvang je op het postkantoor een vrijwaringsbewijs.
- Je schrijft de auto online over via de RDW en Digid, zie ook: kenteken online overschrijven. De koper van de auto regelt de overschrijving. Hij of zij heeft hiervoor in ieder geval de meldcode nodig en de gegevens van het kenteken. Na overschrijving ontvangt de kopende partij in de e-mail het vrijwaringsbewijs. Dit vrijwaringsbewijs moet de kopende partij sturen naar de verkopende partij. Vraag als verkopende partij om dit vrijwaringsbewijs.
Vrijwaringsbewijs auto kwijt
Wanneer je het vrijwaringsbewijs kwijt bent dan kan je een uittreksel opvragen bij de RDW. Het uittreksel van de RDW geeft aan welke auto’s je de afgelopen negen jaar in bezit hebt gehad en welke niet meer op jouw naam staan. Je kan dit uittreksel hier opvragen bij de RDW.
Nieuwe auto en nog geen verzekering?
Begin snel met het vergelijken van de wettelijk verplichte autoverzekering om te kijken voor een goede premie. Kijk ook bij InShared voor een autoverzekering.