Vrijwaring | Vrijwaringsbewijs

Een vrijwaring of vrijwaringsbewijs is een officieel bewijs dat u geen wettelijke eigenaar meer bent van uw auto. Hiermee komen de (wettelijke) verplichtingen te vervallen die u heeft als eigenaar van een auto.

Welke wettelijke verplichtingen

Als eigenaar van een auto heeft u de volgende verplichtingen:

Vrijwaringsbewijs altijd aanvragen

Bij verkoop van de auto zorg altijd voor een vrijwaringsbewijs. Dit is het enige wettelijke bewijs dat u niet meer verantwoordelijk bent als kentekenhouder. Bewaar dit bewijs goed en accepteer ook niet een afstandsverklaring maar een officieel vrijwaringsbewijs.

Hoe een vrijwaring te verkrijgen?

Als u een auto verkoopt, inruilt, naar de sloop brengt of op iemand anders naam laat zetten dient u een vrijwaringsbewijs te regelen. Hoe krijg je deze?

  • Bij verkoop aan autobedrijf of auto naar de sloop: Dan krijgt u het bewijs direct mee. Dit zijn vaak bedrijven die door de RDW erkend zijn om kentekens over te schrijven;
  • Bij verkoop aan een particulier of autodealer (die niet gemachtigd is van de RDW) moet u samen met de koper naar het postkantoor om het kenteken over te laten schrijven. Dan ontvangt u op het postkantoor een vrijwaringsbewijs.

Vrijwaringsbewijs auto kwijt

Wanneer u het vrijwaringsbewijs kwijt bent dan kunt u een uitreksel opvragen bij de RDW. Het uitreksel van de RDW geeft aan welke auto’s u de afgelopen negen jaar in bezit heeft gehad en welke niet meer op uw naam staan. U kunt dit uitreksel hier opvragen bij de RDW.

Nieuwe auto en nog geen verzekering?

Begin snel met het vergelijken van de wettelijk verplichte autoverzekering om te kijken voor een goede premie.