WA autoverzekering

Wanneer je een auto koopt dan ontkom je er niet aan: de verzekering. In Nederland is de auto verzekeren verplicht. Iedere bezitter van een auto moet dus op zoek gaan naar een verzekering. De minimaal verplichte verzekering is de WA autoverzekering.

Geen zin om te lezen en gelijk een WA autoverzekering afsluiten? Kijk eens bij InShared of Ditzo

WA verzekering betekenis

Wat is een WA autoverzekering? De WA verzekering staat voor “Wettelijke Aansprakelijkheid”. De WA verzekering is de verplichte dekking die minimaal afgesloten moet worden in Nederland wanneer je een auto bezit. De verzekering dekt schades die je met de auto veroorzaakt en daarvoor wettelijk aansprakelijk bent. De WA vorm dekt alleen de schade die je aan anderen toebrengt. Hierbij kan je denken aan schade aan andere auto’s of andere materiële schade (schade aan bijvoorbeeld spullen), maar ook letselschade aan andere mensen. De WA-verzekering voor de auto is niet hetzelfde als de varianten WA beperkt casco (ook WA plus autoverzekering genoemd) en allrisk verzekering. De WA verzekering is iets anders dan een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP).

WA autoverzekering verplicht

Elke autobezitter in Nederland is tenminste verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De autoverzekering WA is ook verplicht voor alle andere motorrijtuigen, zoals een motor of bromfiets. Een ieder is vrij om te kiezen voor een uitgebreidere dekking, zoals de beperkt casco en allrisk dekking. Lees meer over welke autoverzekering is verplicht.

Waarom is een WA autoverzekering verplicht?

De verzekering WA is verplicht in Nederland om zo slachtoffers te beschermen. Je auto kan je in sommige gevallen zien als een groot moordwapen. Als je iemand aanrijdt met je auto dan kan de schade enorm zijn. Om de slachtoffers van een aanrijding te beschermen moet iedereen verplicht een WA verzekering hebben. Zo krijgen de slachtoffers altijd een schadevergoeding uitgekeerd. Het bedrag wat verzekerd is onder WA, is wettelijk vastgelegd. Het bedrag verandert door de jaren heen, maar ligt rond de 6 miljoen euro bij personenschade (letselschade) en rond de 2 miljoen euro voor materiële schade. Op deze manier kom je zelf ook niet in de problemen mocht je per ongeluk een aanrijding veroorzaken. Als je niet verzekerd bent en je veroorzaakt een aanrijding dan heb je een financieel probleem te pakken.

Rijden zonder WA verzekering

Wanneer je rijdt zonder WA-verzekering dan ben je strafbaar en krijg je boetes opgelegd van de RDW (Dienst Wegverkeer). De boete van de RDW is meer dan €600. De RDW stuurt eerst na 28 dagen van de tenaamstelling een waarschuwingsbrief. Na ontvangst van deze brief kan je het voertuig alsnog verzekeren. Bij geen gehoor krijg je een tweede brief waarin de RDW verzoekt om een artikel 34 verklaring te overhandigen. Dit is een verklaring dat op de peildatum van de RDW het voertuig wel verzekerd was. Indien je dit niet kunt aantonen dan ontvang je een boete.

Naast de RDW kan ook de politie bij een staande houding of controle een boete opleggen wanneer de auto niet verzekerd is. Daarnaast heb je een groot probleem wanneer je een aanrijding met schade bij een tegenpartij veroorzaakt. Je moet dan uit eigen zak alle schade betalen. Als je pech hebt kan een schadepost oplopen tot in de miljoenen. Dit betekent voor sommige mensen dat zij heel hun leven een schuld moeten afbetalen. Dus jezelf WA verzekeren is ook zeker relevant voor je eigen belang.

Wat houdt een WA autoverzekering in?

WA autoverzekering wat is dat? Het kan voorkomen dat je een schade met de auto veroorzaakt. Met een WA verzekering vergoedt de verzekeraar de schade van de tegenpartij. Deze vergoeding geldt voor schade aan andere voertuigen, maar ook schade aan objecten en personen. Wanneer je de auto hebt uitgeleend wordt de schade aan derden ook meestal vergoed. De WA verzekering is door de wetgever verplicht gesteld om zo slachtoffers van aanrijdingen te beschermen. Stel je eens voor dat je auto total loss raakt door een onverzekerde tegenpartij en deze kan jouw schade niet vergoeden. Dit zorgt voor uitputtende juridische procedures om alsnog geld van de tegenpartij te krijgen. De wettelijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen is in de wet opgenomen in de WAM.

Direct een autoverzekering afsluiten? Doe eerst eens een berekening bij InShared.

Dekking WA verzekering

Wat is de WA autoverzekering dekking? Met de WA dekking autoverzekering heb je de meest minimale dekking. Alleen schade aan anderen is gedekt. Als je schade aan de eigen auto ook wilt verzekeren dan moet je kiezen voor een WA beperkt casco of een allrisk verzekering. Lees meer over het verschil tussen de WA en WA beperkt casco verzekering. In onderstaande tabel wordt omschreven wat de voornaamste verschillen in dekking zijn tussen WA, WA+ en Allrisk. Check hoe het bijvoorbeeld zit met WA autoverzekering diefstal of ruitschade.

Schade oorzaakWA verzekeringWA+Allrisk
Schade aan derden/tweezijdige schadeXX
Brand, explosie, blikseminslag en stormX
DiefstalX
RuitschadeX
Botsingen met dierenX
Storm en ander natuurgeweldX
Aanrijdingen, slippen en te water rakenX
VandalismeX

Voorbeelden van schades die worden gedekt onder de WA verzekering

Een aantal voorbeelden van veelvoorkomende schades die worden gedekt vanuit de WA verzekering:

  • Voorganger remt plotseling en heeft bumperschade doordat je achterop rijdt. In de regel is de achterliggende bestuurder aansprakelijk. De schade van de voorganger wordt vergoedt uit jouw WA verzekering;
  • Tijdens het parkeren raak je een spiegel van een stilstaande auto. De schade veroorzaakt door jouw onhandige parkeermanoeuvres is gedekt vanuit de WA verzekering;
  • Bij een kruising komt iemand die voorrang heeft van rechts. Jij ziet deze persoon niet en hij rijdt tegen jouw auto aan. In dit voorbeeld had je voorrang moeten verlenen. De aansprakelijkheid ligt bij jou. De schade aan de auto van rechts wordt vergoed vanuit jouw WA dekking.

Schadevrije jaren en WA verzekering

Bij elke schade die je claimt op de WA verzekering verlies je vijf schadevrije jaren. De omvang van het schadebedrag maakt daarbij niets uit. De daling van het aantal schadevrije jaren zorgt ook voor een daling van de korting (ook wel no-claim korting genoemd) die de verzekerde krijgt op de WA verzekering (een daling op de zogeheten bonus-malus ladder). Hierdoor betaal je na een aanrijding door eigen schuld altijd meer premie na een claim. De stijging aan premie kan aanzienlijk zijn over de jaren. Als de schade klein is, bijvoorbeeld het raken van een spiegeltje tijdens parkeren, dan is het aan te raden om de schade niet te verhalen op de WA verzekering, maar uit eigen zak te betalen. Schades tot €1.000 zijn vaak slimmer om uit eigen portemonnee te betalen, dit scheelt namelijk in de premie. Je voorkomt dan een premiestijging en dat je zakt in schadevrije jaren.

Wanneer kiezen voor een WA autoverzekering?

Wanneer WA autoverzekering of een uitgebreidere dekking? Dus wanneer all risk of WA? Deze keuze hangt af van het type auto, de eigen financiële situatie en de afhankelijkheid van de auto. Over het algemeen is de beste keuze voor de WA verzekering als:

  • De auto een lage dagwaarde heeft;
  • De auto ouder is dan 10 jaar;
  • Je genoeg financiële middelen hebt om een schade te repareren en te betalen;
  • Lage afhankelijkheid van de auto. Als je de auto gemakkelijk kan vervangen voor een alternatief is een uitgebreidere verzekering vaak niet voor de hand liggend.

Lees meer over welke autoverzekering moet ik nemen?

Autoverzekering all risk of WA?

Weet je niet precies of je een autoverzekering WA of allrisk verzekering moet nemen? De keuze hangt af van je eigen voorkeuren. Hoeveel risico ben je bereid te lopen met je auto? Wat is het verschil tussen WA en all risk autoverzekering? Met een all risk dekking heb je de meest uitgebreide verzekering. Je krijgt met allrisk schade vergoed aan jouw eigen auto zelfs wanneer je dit zelf hebt veroorzaakt. Dit heb je met een WA verzekering niet. Met een WA verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die jij bij een ander veroorzaakt met jouw auto. Je kan jezelf het volgende afvragen:

  • Is mijn auto het waard om all risk te verzekeren qua waarde?
  • Ben ik afhankelijk van mijn auto?
  • Heb ik niet genoeg geld om de auto te vervangen als die kapot is na een aanrijding?

Als je op de vragen veel “ja” beantwoord dan kan je overwegen om te kiezen voor een allrisk verzekering. Anders is mogelijk een WA verzekering voldoende. Je kan trouwens ook kiezen voor een tussenvorm, namelijk de WA plus verzekering.

Autoverzekering WA met beperkt casco

Ben je op zoek naar toch iets uitgebreidere autoverzekering dan alleen een WA verzekering? Je kan dan kiezen voor een autoverzekering met beperkt casco. Dit wordt ook wel de WA plus verzekering of de WA beperkt casco verzekering genoemd. Dit is een ander soort uitgebreidere autoverzekering. Wat moet je nu kiezen, autoverzekering WA of beperkt casco? Autoverzekering WA of WA plus? Om hier een goede keuze in te maken moet je weten wat de verschillen precies zijn. We hebben deze verschillen op een rij gezet. Lees meer over het verschil tussen WA en WA beperkt casco.

Autoverzekering WA of casco

Wil je weten of je moet kiezen tussen WA of casco? In principe kan WA casco twee soorten verzekeringen betekenen, namelijk WA beperkt casco of WA volledig casco. In beide gevallen zijn WA beperkt en volledig casco een uitgebreidere verzekering dan alleen de WA verzekering. Met beperkt en volledig heb je ook dekking aan je eigen auto. Met alleen een WA verzekering heb je geen schadedekking voor je eigen auto.

Hoe duur is een WA verzekering?

Een WA verzekering heeft de goedkoopste premie van alle soorten dekkingen die er beschikbaar zijn. Wat zijn nu de WA autoverzekering kosten? Wat kost een WA autoverzekering per maand? Het bedrag voor de basisdekking van de WA verzekering is niet voor iedereen hetzelfde. De kosten autoverzekering WA zijn afhankelijk van individuele factoren, zoals het gewicht van de auto, leeftijd en dagwaarde van de auto, leeftijd bestuurder, schadevrije jaren en nog meer. Wat kost een WA autoverzekering? Lees meer over wat een autoverzekering kost en wat de autoverzekering WA prijs per maand is. Een belangrijke factor voor de premie is ook de plaats waar de verzekerde woont. De postcode heeft een grote invloed op de premie van de autoverzekering. Lees meer waarom de autoverzekering verschilt per postcode.

Snel goede autoverzekering afsluiten? Kijk eens bij InShared.

Goedkope WA autoverzekering

Op zoek naar een goedkope autoverzekering WA? Je hebt geluk dat de WA dekking op zichzelf al de goedkoopste dekking is. Tussen verzekeraars zitten wel verschillen in de hoogte van de premie. Waar vind je nu de goedkoopste WA autoverzekering? De premie van de WA verzekering hangt af van jouw specifieke situatie. Als je jonger dan 24 jaar bent dan betaal je meer premie dan wanneer je ouder bent. Dit geldt ook voor de WA verzekering. Daarnaast is jouw aantal schadevrije jaren van belang voor de hoogte van de premie. Heb je veel jaren? Dan is de WA verzekering veel goedkoper. Uit onze berekeningen kwamen Ditzo en Univé naar boven als relatief goedkope WA autoverzekeraars. Je kan dus even kijken bij deze verzekeraars of dat ook voor jou geldt. Anders moet je eerst even de autoverzekering vergelijken. Zo vind jij snel en gemakkelijk jouw goedkoopste autoverzekering WA.

Eigen risico WA autoverzekering

Is er een WA autoverzekering eigen risico? Doorgaans is er bij de standaard WA verzekering geen eigen risico. Wanneer je schade toebrengt aan anderen met je eigen auto hoef je dus niet een deel zelf te betalen middels een eigen risico. Zo is de tegenpartij maximaal beschermd. Ook tegen het risico dat jij mogelijk zelf een eventueel eigen risico niet zou kunnen betalen. Het eigen risico geldt vaak bij de WA+ of de all risk verzekering. Lees meer over heb je een eigen risico bij de WA autoverzekering?

Goedkope WA autoverzekering zonder eigen risico

Wil je weten waar je een goedkope WA autoverzekering zonder eigen risico kan krijgen? Gelukkig bestaat er bij de WA dekking geen eigen risico. Een voordelige WA autoverzekering bestaat meestal wel. Om hier achter te komen moet je eens gaan vergelijken. Je kan ook direct bij Ditzo een autoverzekering afsluiten.

WA autoverzekering vergelijken

Om snel inzicht te krijgen in hoe hoog de premie is voor de WA dekking dan is vergelijken de beste optie. Op deze manier kan jij jouw beste WA autoverzekering vinden. Tegenwoordig zijn er veel opties om te vergelijken. Op deze website kan je zelf een autoverzekering WA vergelijken. Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken bij Independer. Het is vaak aan te raden om bij diverse vergelijkingssites te kijken voor de beste premie. Vergelijk WA autoverzekering snel binnen een paar minuten. Het is in sommige gevallen ook nog raadzaam, wanneer je een autoverzekeraar op het oog hebt, om nog een premieberekening te maken bij de betreffende verzekeraar zelf. Op deze manier ben je het best geïnformeerd over de juiste WA verzekering voor jouw auto.

WA autoverzekering berekenen

Om een premie te berekenen voor de WA kan je twee dingen doen. Je kan of direct naar een autoverzekeraar gaan of je maakt eerst een vergelijking. Bij een vergelijking bereken je namelijk ook de premie. Om de autoverzekering WA te berekenen heb je het kenteken, adres, geboortedatum en je schadevrije jaren nodig. Met deze informatie kan je bij een autoverzekeraar of in een vergelijker een WA premie berekenen.

WA verzekering afsluiten

Een WA autoverzekering afsluiten kan je bij elke grote verzekeraar. De premies verschillen per verzekeraar. In principe maakt het niet veel uit bij welke verzekeraar een WA verzekering wordt afgesloten. De dekkingen zijn doorgaans gelijk. In de meeste gevallen kiest men voor verzekeraars waar ze het beste gevoel bij hebben of die goede ondersteuning bieden in de vorm van een snelle klantenservice. Tegenwoordig kan je gemakkelijk online WA autoverzekering afsluiten. Je hoeft niet meer langs een verzekeringskantoor.

Snel goede autoverzekering afsluiten? Kijk eens bij InShared of Ditzo

Direct WA autoverzekering afsluiten

Geen zin om verder te zoeken en direct een WA autoverzekering afsluiten? Sluit dan een WA autoverzekering af bij InShared of Ditzo. Bij deze verzekeraars wordt je snel geaccepteerd en kan je direct de weg op.

Autoverzekeraars waar je WA verzekering kunt afsluiten

Je kan de WA autoverzekering afsluiten op verschillende plekken. Omdat het de verplichte variant is bieden de meeste autoverzekeraars deze autoverzekering aan. Zo kan je de WA autoverzekering Interpolis bekijken en afsluiten, maar wat denk je van de WA autoverzekering Univé? Of toch liever een verzekering bij de WA autoverzekering Achmea? Pechhulp meester ANWB heeft ook een WA autoverzekering. Er is super veel keuze. Zie verder het lijstje hieronder:

Tijdelijke WA autoverzekering

Ben je op zoek naar een tijdelijke WA autoverzekering? Er bestaan geen tijdelijke autoverzekeringen. Je kan gewoon een reguliere WA autoverzekering afsluiten. Je hebt een aantal verzekeraars waarbij je de autoverzekering dagelijks kan opzeggen. Zo zit je niet gelijk een jaar vast aan een autoverzekering. Een voorbeeld is InShared. Bij deze autoverzekeraar kan je dagelijks opzeggen. Je kan dan een tijdelijke WA autoverzekering afsluiten. Lees meer over autoverzekering dagelijks opzegbaar

WA autoverzekering buitenland

Wil je weten of jouw WA verzekering ook geldig is in het buitenland? Dan moet je de groene kaart controleren. Op deze kaart staan de landen waarin jouw auto gedekt is. Doorgaans ben je altijd gedekt in de Europese landen. Voor specifieke Europese landen verschilt het of je gedekt ben. Zo dekt bijvoorbeeld niet elke autoverzekeraar een WA autoverzekering in Rusland. De groene kaart is tegenwoordig trouwens gewoon een wit document.

Lees meer over andere onderwerpen

  • Schadevrije jaren. Hoe zit het met de opbouw hiervan, waar zijn ze goed voor en wanneer vervallen schadevrije jaren? Lees hier meer over schadevrije jaren.
  • Hoe zit het precies tussen de dekkingsverschillen tussen WA en WA beperkt casco. Lees meer over het verschil WA en WA+
  • Eigen risico bij de autoverzekering heeft ook impact op de hoogte van de verzekering. Lees meer over het eigen risico bij de autoverzekering.
  • No-claim korting is relevant voor de hoogte van de premie. Hoe hoger de no-claim hoe minder premie. Lees meer over de no-claim korting.