WA autoverzekering

Wanneer je een auto koopt dan ontkom je er niet aan: de verzekering. In Nederland is de auto verzekeren verplicht. Iedere bezitter van een auto moet dus op zoek gaan naar een verzekering. De minimaal verplichte verzekering is de WA autoverzekering.

WA verzekering betekenis

De WA-verzekering staat voor “Wettelijke Aansprakelijkheid”. De WA verzekering is de verplichte dekking die minimaal afgesloten moet worden in Nederland wanneer je een auto bezit. De verzekering dekt schades die je met de auto veroorzaakt en daarvoor wettelijk aansprakelijk bent. De WA vorm dekt alleen de schade die je aan anderen toebrengt. Hierbij kan je denken aan schade aan andere auto’s of andere materiële schade (schade aan bijvoorbeeld spullen), maar ook letselschade aan andere mensen. De WA-verzekering voor de auto is niet hetzelfde als de varianten WA beperkt casco en allrisk verzekering. De WA verzekering is iets anders dan een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP).

Op zoek naar een WA verzekering? Begin met vergelijken. Of bezoek bijvoorbeeld direct FBTO voor een WA verzekering.

WA autoverzekering verplicht

Elke autobezitter in Nederland is tenminste verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De WA autoverzekering is ook verplicht voor alle andere motorrijtuigen, zoals een motor of bromfiets. Een ieder is vrij om te kiezen voor een uitgebreidere dekking, zoals de beperkt casco en allrisk dekking.

Rijden zonder WA verzekering

Wanneer je rijdt zonder WA-verzekering dan ben je strafbaar en krijg je boetes opgelegd van de RDW (Dienst Wegverkeer). De boete van de RDW is meer dan €600. De RDW stuurt eerst na 28 dagen van de tenaamstelling een waarschuwingsbrief. Na ontvangst van deze brief kan je het voertuig alsnog verzekeren. Bij geen gehoor krijg je een tweede brief waarin de RDW verzoekt om een artikel 34 verklaring te overhandigen. Dit is een verklaring dat op de peildatum van de RDW het voertuig wel verzekerd was. Indien je dit niet kunt aantonen dan ontvang je een boete.
Naast de RDW kan ook de politie bij een staande houding of controle een boete opleggen wanneer de auto niet verzekerd is.

Schade rijden wanneer de auto niet verzekerd is kan flink in de papieren oplopen!

Wat houdt de WA-autoverzekering precies in?

Het kan voorkomen dat je een schade met de auto veroorzaakt. Met een WA verzekering vergoedt de verzekeraar de schade van de tegenpartij. Deze vergoeding geldt voor schade aan andere voertuigen, maar ook schade aan objecten en personen. Wanneer u de auto heeft uitgeleend wordt de schade aan derden ook meestal vergoed. De WA verzekering is door de wetgever verplicht gesteld om zo slachtoffers van aanrijdingen te beschermen. Stelt je eens voor dat je auto total loss raakt door een onverzekerde tegenpartij en deze kan jouw schade niet vergoeden. Dit zorgt voor uitputtende juridische procedures om alsnog geld van de tegenpartij te krijgen. De wettelijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen is in de wet opgenomen in de WAM.

Wat dekt de WA verzekering?

Met de WA-verzekering heb je de meest minimale dekking. Alleen schade aan anderen is gedekt. Als je schade aan de eigen auto ook wilt verzekeren dan moet je kiezen voor een WA beperkt casco of een allrisk verzekering. Lees meer over de verschillen tussen de WA en WA beperkt casco verzekering. In onderstaande tabel wordt omschreven wat de voornaamste verschillen in dekking zijn tussen WA, WA+ en Allrisk.

Schade oorzaak

WA verzekering

WA +

Allrisk

Schade aan derden/tweezijdige schade

X

X

X

Brand, explosie, blikseminslag en storm

 

X

X

Diefstal

 

X

X

Ruitschade

 

X

X

Botsingen met dieren

 

X

X

Storm en ander natuurgeweld

 

X

X

Aanrijdingen, slippen en te water raken

  

X

Vandalisme

  

X

Voorbeelden van schades die worden gedekt onder de WA verzekering

Een aantal voorbeelden van veelvoorkomende schades die worden gedekt vanuit de WA verzekering:

 • Voorganger remt plotseling en heeft bumperschade doordat je achterop rijdt. In de regel is de achterliggende bestuurder aansprakelijk. De schade van de voorganger wordt vergoedt uit jouw WA verzekering;
 • Tijdens het parkeren raak je een spiegel van een stilstaande auto. De schade veroorzaakt door jouw onhandige parkeermanoeuvres is gedekt vanuit de WA verzekering;
 • Bij een kruising komt iemand die voorrang heeft van rechts. Jij ziet deze persoon niet en hij rijdt tegen jouw auto aan. In dit voorbeeld had je voorrang moeten verlenen. De aansprakelijkheid ligt bij jou. De schade aan de auto van rechts wordt vergoed vanuit jouw WA dekking.

Schadevrije jaren en WA verzekering

Bij elke schade die je claimt op de WA verzekering verlies je vijf schadevrije jaren. De omvang van het schadebedrag maakt daarbij niets uit. De daling van het aantal schadevrije jaren zorgt ook voor een daling van de korting (ook wel no-claim korting genoemd) die de verzekerde krijgt op de WA verzekering (een daling op de zogeheten bonus-malus ladder). Hierdoor betaal je na een aanrijding door eigen schuld altijd meer premie na een claim. De stijging aan premie kan aanzienlijk zijn over de jaren. Als de schade klein is, bijvoorbeeld het raken van een spiegeltje tijdens parkeren, dan is het aan te raden om de schade niet te verhalen op de WA verzekering, maar uit eigen zak te betalen. Schades tot €1.000 zijn vaak slimmer om uit eigen portemonnee te betalen, dit scheelt namelijk in de premie. Je voorkomt dan een premiestijging en dat je zakt in schadevrije jaren.

Wanneer kiezen voor een WA autoverzekering?

Wanneer te kiezen voor een WA dekking of toch een uitgebreidere dekking hangt af van het type auto, de eigen financiële situatie en de afhankelijkheid van de auto. Over het algemeen is de beste keuze voor de WA verzekering als:

 • De auto een lage dagwaarde heeft;
 • De auto ouder is dan 10 jaar;
 • Je genoeg financiële middelen hebt om een schade te repareren en te betalen;
 • Lage afhankelijkheid van de auto. Als je de auto gemakkelijk kan vervangen voor een alternatief is een uitgebreidere verzekering vaak niet voor de hand liggend.

Lees meer over welke autoverzekering moet ik nemen?

Hoe duur is een WA verzekering?

Een WA verzekering heeft de goedkoopste premie van alle soorten dekkingen die er beschikbaar zijn. De premie voor de basisdekking van de WA verzekering is niet voor iedereen hetzelfde. De premie wordt berekend afhankelijk van individuele factoren, zoals het gewicht van de auto, leeftijd en dagwaarde van de auto, leeftijd bestuurder, schadevrije jaren en nog meer. Lees meer over wat een autoverzekering kost. Een belangrijke factor voor de premie is ook de plaats waar de verzekerde woont. De postcode heeft een grote invloed op de premie van de autoverzekering. Lees meer waarom de autoverzekering verschilt per postcode.

Eigen risico bij WA autoverzekering

Doorgaans is er bij de standaard WA verzekering geen eigen risico. Wanneer je schade toebrengt aan anderen met je eigen auto hoef je dus niet een deel zelf te betalen middels een eigen risico. Zo is de tegenpartij maximaal beschermd. Ook tegen het risico dat jij mogelijk zelf een eventueel eigen risico niet zou kunnen betalen. Het eigen risico geldt vaak bij de WA+ of de all risk verzekering. Lees meer over heb je een eigen risico bij de WA autoverzekering?

WA verzekering vergelijken

Om snel inzicht te krijgen in hoe hoog de premie is voor de WA dekking dan is vergelijken de beste optie. Er zijn tegenwoordig veel opties om te vergelijken. Op deze website kunt u zelf een autoverzekering vergelijken. Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken bij Independer. Het is vaak aan te raden om bij diverse vergelijkingssites te kijken voor de beste premie. Het is in sommige gevallen ook nog raadzaam, wanneer u een autoverzekeraar op het oog heeft, om nog een premieberekening te maken bij de betreffende verzekeraar zelf. Op deze manier ben je het best geïnformeerd over de juiste WA verzekering voor jouw auto.

WA verzekering afsluiten

Een WA verzekering afsluiten kan je bij elke grote verzekeraar. De premies verschillen per verzekeraar. In principe maakt het niet veel uit bij welke verzekeraar een WA verzekering wordt afgesloten. Doorgaans kiest men voor verzekeraars waar ze het beste gevoel bij hebben of die goede ondersteuning bieden in de vorm van een snelle klantenservice. Bekijk hier een lijst van autoverzekeraars.

Lees meer over andere onderwerpen

 • Schadevrije jaren. Hoe zit het met de opbouw hiervan, waar zijn ze goed voor en wanneer vervallen schadevrije jaren? Lees hier meer over schadevrije jaren.
 • Hoe zit het precies tussen de dekkingsverschillen tussen WA en WA beperkt casco. Lees meer over het verschil WA en WA+
 • Eigen risico bij de autoverzekering heeft ook impact op de hoogte van de verzekering. Lees meer over het eigen risico bij de autoverzekering.
 • No-claim korting is relevant voor de hoogte van de premie. Hoe hoger de no-claim hoe minder premie. Lees meer over de no-claim korting.