Waar op letten bij overstappen autoverzekering

Op zoek naar een andere autoverzekeraar om over te stappen? Overstappen autoverzekering kan een goed idee zijn echter hoeft dit niet altijd voordelig te zijn. Lees hieronder meer over op welke punten je moet letten als je wilt overstappen van de autoverzekering.

overstappen autoverzekering
Overstappen zinvol? Lees de tips.

1. Check of de premie lager is bij een andere autoverzekeraar

Als je al een tijd bij een autoverzekeraar zit dan is de kans aanwezig dat jouw premie in de tussentijd, vergeleken met andere verzekeraars, flink verhoogd is. In dat geval is het voordeliger om over te stappen op een andere autoverzekering en te profiteren van een goedkopere premie. Je kan zien of je een lagere autoverzekering premie krijgt bij een andere verzekeraar door de autoverzekering te vergelijken. Let wel op dat je ook de voorwaarden met elkaar vergelijkt. Je wilt wel een vergelijkbare autoverzekering bij de nieuwe autoverzekeraar.

Op zoek naar een verzekering waarbij je wordt beloond als je geen schade rijdt? Bekijk eens InShared met hun jaarbeloning.

2. Heb je nog wel dezelfde dekking nodig?

Mogelijk is jouw auto ouder geworden door de jaren heen en is daarmee ook de dagwaarde gedaald. Als je een aantal jaren geleden een nieuwe auto hebt gekocht en deze destijds allrisk had verzekerd, dan kan het zijn dat deze dekking niet meer nodig is. Door veroudering van jouw auto is het soms verstandig om de allrisk dekking over te zetten naar bijvoorbeeld een WA beperkt casco verzekering. In dat geval kan je de dekking veranderen bij jouw huidige verzekeraar of je kan overstappen naar een andere verzekeraar die goedkoper is en betere voorwaarden heeft.

3. Is je huidige premie tussentijds verhoogd?

Als jouw autoverzekering premie verhoogd is dan mag je de autoverzekering opzeggen en overstappen. Je kan de autoverzekering opzeggen met ingang van de datum waarop de verhoging van de premie ingaat. Je moet het wel kenbaar maken binnen dertig dagen na de premieverhoging. Het gaat hierbij alleen om een premieverhoging die algemeen is en voor iedereen geldt. Een premieverhoging na een schade is geen geldige reden om de autoverzekering te mogen opzeggen. Als je in dat geval aan een jaarcontract vastzit dan moet je gewoon de verhoogde premie blijven doorbetalen.

4. Zit je bij je huidige verzekeraar niet in de no-claim beschermer val?

Als je bij jouw huidige autoverzekeraar gebruik hebt gemaakt van een no-claim beschermer (na een schade) dan zit je kunstmatig in een hoog kortingspercentage van de bonus-malus ladder. Het overstappen naar een nieuwe autoverzekering kan dus betekenen dat de nieuwe verzekeraar kijkt naar jouw huidige schadevrije jaren. Deze zijn achteruit gegaan door de schade. Gevolg is dat je bij de nieuwe autoverzekeraar in een lager kortingspercentage zit en waarschijnlijk meer premie gaat betalen dan bij jouw huidige verzekeraar. Let dus altijd goed op of je de juiste schadevrije jaren doorgeeft bij de berekening van de premie bij jouw nieuwe autoverzekeraar. Alleen op die manier kan je goed vergelijken of overstappen voordeliger is.

Check eens de autoverzekering van FBTO. No-claim korting tot maximaal 75%!

5. Controleer de bonus-malus kortingstabel

Heb je die nieuwe verzekeraar op het oog? Neem dan ook even de moeite om de bonus-malus tabel te beoordelen. Dit is de kortingstabel van de verzekeraar. Hierin staan het aantal tredes vermeld die je maximaal kan opbouwen. Bij elke trede hoort een percentage no-claim korting. Dit is een korting op de premie. Sommige autoverzekeraars hebben een bonus malus tabel met 20 tredes andere weer 30 tredes. Het verschilt per verzekeraar hoe snel je op de maximale korting terecht komt. Ook is het handig om te weten hoeveel je zou zakken in korting na het claimen van een schade. Als je dit van tevoren al hebt bekeken dan kom je later niet voor verrassingen te staan. InShared heeft 27 treden in hun bonus malus tabel.

Op zoek naar een autoverzekering waar je direct op kan overstappen? Bereken eens de premie bij InShared of bij Centraal Beheer

Kies jij voor overstappen? Begin dan met vergelijken

Als je na lezen van de bovenstaande punten een goede reden heeft voor overstappen van autoverzekering. Begin dan met het vergelijken van de autoverzekering. Als je vergelijkt kan je binnen 3 minuten een totaaloverzicht zien van verschillende verzekeraars en hun premies. Gemakkelijker kan niet. Succes met overstappen.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen