Waarom hebben zware auto’s hogere autopremie?

Als je een auto verzekerd dan wordt er gekeken naar veel verschillende factoren. Zo kijkt de verzekeraar naar je leeftijd, waar je woont, welke dekking je kies en ook uiteraard naar het soort auto wat je wilt verzekeren. Het type auto dat je verzekerd heeft impact op de hoogte van de premie. Dit geldt voor alle dekkingen, WA, WA plus en Allrisk. De verzekeraar kijkt bij het type ook naar het gewicht van de auto. Waarom kijkt de verzekeraar naar het gewicht?

Zware auto’s betalen meer premie dan lichte auto’s. Dit komt omdat zware auto’s bij een aanrijding meer schade veroorzaken. Als je met een zware auto een aanrijding veroorzaakt dan is de kans op een grotere schade hoger dan met een kleine auto. Dit risico en deze kans wordt doorberekend in de autopremie.

Zware auto bij WA verzekering duurder

Met een WA verzekering ben je gedekt voor schade die je aan anderen veroorzaakt. Doordat jij schade rijdt met een zware auto is de kans op een grote schade groot. Hoe zwaarder de auto hoe groter de impact op het aangereden object. Dit kan een andere auto zijn, maar ook spullen of bijvoorbeeld een hek. Dus voor zeker de WA verzekering is de auto met meer gewicht duurder.

WA plus en allrisk verzekering ook vaak duurder

Een allrisk verzekering en WA plus verzekering zijn vaak ook duurder bij zwaardere auto’s dan bij lichte auto’s. Deze dekkingen vergoeden schade aan de eigen auto. Ook heb je met een zware auto een grotere schade aan de eigen auto bij een aanrijding. Daarnaast hebben zware auto’s in sommige gevallen ook duurdere onderdelen dan lichte auto’s. Dit zorgt ook voor een hogere premie.

Niet alleen gewicht heeft invloed op de autopremie

Naast het gewicht van de auto zijn er meer zaken die van invloed zijn op de premie van de autoverzekering. Lees meer over de verschillende componenten die invloed hebben op de premie van de autoverzekering. Ben je nieuwsgierig wat een autoverzekering kost? Wij hebben het uitgezocht onder wat zijn de kosten van een autoverzekering?