Waarom is de autoverzekering elektrische auto duurder?

Elektrisch rijden wordt gestimuleerd vanuit de overheid en wordt ook steeds populairder. Op de weg rijden steeds meer Tesla’s en andere modellen. Aan het rijden van een elektrische auto zitten veel voordelen. Het onderhoud is minder, alsmede de besparing op brandstofkosten. Echter reparaties en verzekeringen zijn vaak duurder. Hoe komt het dat de elektrische auto qua autoverzekering meer kost?

De reden waarom een elektrische auto qua autoverzekering duurder is komt doordat de elektrische auto zwaarder weegt en een hoge aanschafwaarde heeft. Een zware auto veroorzaakt bij een aanrijding een grotere schade in vergelijking met een licht model.

Reparatie voor elektrische auto is duurder

De kosten van een reparatie van een elektrische wagen is vaak duurder. Dit komt door de techniek en specialistische kennis die nodig is voor een reparatie. Het vervangen van onderdelen is ook lastiger. Je kan vaak alleen originele onderdelen krijgen die duurder zijn. Daarnaast is een accu erg duur. Het vervangen van de accu van een auto kan zo een paar duizend euro kosten.

Autoverzekering voor elektrische auto kost meer

De autoverzekering voor een elektrische wagen is duurder dan bijvoorbeeld een benzine auto. Dit geldt in veel gevallen voor de WA, WA+ en allrisk dekking. De WA verzekering is duurder omdat elektrische auto’s vaak zwaarder zijn en bij een aanrijding zorgen voor een grotere schade bij de tegenpartij. Hierdoor wordt de premie duurder. Ook voor de WA+ en allrisk dekkingen is de verzekering duurder. Dit komt omdat deze varianten schade aan de eigen auto vergoeden. Reparaties van de elektrische auto zijn duurder. Daarom is de premie ook voor deze dekkingen hoger. Wil je weten hoeveel een autoverzekering kost? Lees alles over de kosten van een autoverzekering.

Meeste mensen kiezen voor een allrisk dekking

Doordat elektrische auto’s relatief duur zijn kiezen de meeste mensen voor zekerheid. Ze verzekeren de auto allrisk. De allrisk dekking is de duurste dekking. Je bent dan wel gedekt voor alle schades, dus ook de dure schade aan een accu.

Opletten op aanvullende voorwaarden bij afsluiten van een verzekering voor een elektrische auto

Omdat de elektrische auto zo duur is in de reparatie hebben autoverzekeraars meestal aanvullende voorwaarden opgenomen. Je doet er verstandig aan om deze te checken. Kijk bijvoorbeeld of er uitzonderingen zijn voor een kapotte accu. Check ook of bijvoorbeeld de laadkabel inclusief verzekerd is of dat de verzekeraar dat ziet als een accessoire. Kijk ook hoe het werkt met betrekking tot beveiligingseisen en een gehuurde accu. Neem je een pechhulp dekking? Kijk of je geholpen wordt bij een defecte accu.