Waarom is de autoverzekering verplicht?

Waarom moet u per se een autoverzekering hebben? Het is verplicht, omdat het staat opgenomen in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (de WAM). De verplichte verzekering dekt schade aan derden. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen. Welke autoverzekering is verplicht? Dat is de WA verzekering. Dit is de minimale dekking. U kunt de dekking uitbreiden naar WA+ of All risk.

Bescherming tegen financiële problemen

De overheid wilt slachtoffers beschermen. Als u een ongeluk veroorzaakt kan dit enorm veel schade met zich meebrengen. Denk hierbij aan materiële schade, maar ook eventuele lichamelijke schade (letselschade). Als u geen verzekering heeft en u moet deze schade uit eigen zak betalen, dan kan dit bedrag aanzienlijk oplopen en zelf zo groot zijn dat u dit niet eens kunt betalen. Met name letselschade kan flink in de papieren oplopen, (mogelijk in de mogelijk miljoenen euro’s schade). Om dit te voorkomen en eventuele slachtoffers te beschermen, is de verzekering verplicht. Alle motorrijtuigen moeten verzekerd zijn. Dus niet alleen de auto, maar ook bijvoorbeeld de scooter.

Aangereden door onverzekerd iemand

Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand onverzekerd rijdt en een ongeluk veroorzaakt. Als tegenpartij die geen schuld heeft van het ongeluk kan je geen schade verhalen op de verzekering. Deze is er immers niet bij de tegenpartij. Als deze persoon geen geld heeft dan wordt het vaak lastig om schade vergoedt te krijgen. In dit geval kunt u terecht bij het waarborgfonds motoverkeer.

Onverzekerd rijden

Wanneer je de auto niet verzekert dan loop je een risico op flinke boetes. Vroeger liep men de kans om zelfs een gevangenisstraf of rijontzegging te krijgen. Dit laatste is afgeschaft. Nu krijgt een onverzekerd iemand een boete van de RDW. Naast de boete van de RDW die je sowieso krijgt bij onverzekerd rijden kan je ook een boete ontvangen van de politie als je aangehouden wordt. Beide boetes lopen tot de honderden euro’s. In een jaar kan je drie keer een boete krijgen van de RDW voor onverzekerd rijden. De RDW weet wanneer iemand niet verzekerd is. Deze instantie heeft namelijk zicht op alle kentekens en op wie zijn naam een kenteken staat. De kentekenhouder is verplicht een verzekering af te sluiten. Het is dus aan te raden om de autoverzekering af te sluiten. De autoverzekering is vaak direct geldig na afsluiten tenzij je mogelijk een rijontzegging hebt gehad of ooit fraude hebt gepleegd met de verzekering. Wanneer je schade hebt veroorzaakt met een onverzekerde auto dan wordt je meestal geweigerd voor de autoverzekering. Je rijdt trouwens ook niet verzekerd met een verlopen rijbewijs.

Geen verzekering nodig bij schorsen auto

Als je de auto niet gebruikt is het mogelijk om het kenteken van de auto te schorsen. Als de auto geschorst is dan hoef je geen verplichte verzekering te hebben voor de auto. Een voorwaarde is wel dat de auto niet op de openbare weg mag staan. Dus de auto geparkeerd langs de weg is verboden. Als de auto geparkeerd langs de openbare weg staat dan moet de auto verzekerd zijn. Wanneer de auto geschorst is dan moet deze op eigen terrein staan (bijvoorbeeld garage).

Op zoek naar een verzekering?

Gerelateerde artikelen