Waarom verschilt de autoverzekering per postcode?

De buurman in de straat achter jou heeft dezelfde auto, maar betaalt veel minder premie voor de autoverzekering. Het klinkt oneerlijk en het is in sommige gevallen ook zo, maar een verschil in premie per postcode is heel goed mogelijk. Hoe kan de premie verschillen per postcode? Het antwoord zit in het risico per postcode.

Het verschil in de autoverzekering per postcode gebied wordt veroorzaakt door het risico op schade in dat gebied. De autoverzekeraar houdt bij hoeveel aanrijdingen er plaatsvinden in een bepaald postcodegebied. Hoe meer aanrijdingen in een postcodegebied hoe groter de kans op schade. Bij een grotere kans op schade is de premie voor de verzekering hoger. Naast de postcode heeft ook het huisnummer of een toevoeging aan een huisnummer invloed op de hoogte van de premie.

Op zoek naar een goede autoverzekering? Probeer eens te kijken bij InShared.

Autoverzekering duurder in de stad

Wanneer je in een stad woont is de premie vaak hoger dan in een dorp. Dit is logisch, want in een stad is het drukker en gebeuren meer aanrijdingen. Een nadelig premieverschil doordat je een andere postcode hebt omdat je in de stad woont is goed te verklaren. Meeste mensen weten echter niet dat de premie ook kan verschillen binnen de stad zelf.

Locatie waar je woont is relevant voor de premie

Wonen in een gebied met veel brokkenpiloten of vlakbij een gevaarlijk kruispunt wonen waar veel ongelukken gebeuren zorgt ervoor dat de premie hoger is dan voor iemand met dezelfde auto die achterin de wijk woont waar het veiliger is. Verschillen in premie kunnen erg groot zijn per postcodegebied. Premieverschillen kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Waarom rekenen verzekeraars andere premie per postcode?

Hoe de verzekeraar zijn premie precies bepaald is niet bekend. De verzekeraar heeft een rekenmodel met risico’s die worden meegenomen in het bepalen van de premie. In de meeste modellen is de postcode een factor. In andere modellen gaat het rekenwerk zo ver dat een inschatting wordt gemaakt per huisnummer. 

Waarom verschilt de autoverzekering per huisnummer?

Het verschil per huisnummer valt te rechtvaardigen wanneer we volgende voorbeeld nemen. Wanneer iemand op de hoek van de straat woont (vlakbij een kruising) dan heeft diegene een grotere kans op een aanrijding omdat hij of zij snel tegenliggers tegenkomt. Door deze grotere kans betaalt de persoon op de hoek van de straat meer premie dan iemand die in het midden van de straat woont.

Hoeveel verschilt de autoverzekering per postcode?

Om een globaal beeld te krijgen van de verschillen per postcode is een voorbeeldberekening gemaakt van drie soorten dekkingen bij een grote autoverzekeraar (Centraal Beheer Achmea). Voor de berekening is uitgegaan van iemand die in Amsterdam woont en iemand die in Watergang woont (een dorp boven Amsterdam). Alle overige gegevens, zoals soort auto, leeftijd, schadevrije jaren zijn gelijk gebleven.

De autoverzekering per postcode verschilt in ons voorbeeld tussen de 38-49%. Verschillen in de autoverzekeringspremie tussen postcodes kunnen in de praktijk variëren van 0-150%.

Soort verzekeringStad (Amsterdam) – 1011 APDorp (Watergang) – 1121 NXVerschil in %
WA35,4823,7549%
WA+41,0127,4649%
Allrisk65,9847,6638%

Hoeveel verschilt de autoverzekering per postcode binnen dezelfde stad of dorp?

Het is mogelijk dat de autoverzekering verschilt binnen dezelfde stad. Om dit inzichtelijk te maken hebben wij een twee postcodes vergeleken met elkaar voor de stad Leiden. Wij hebben een postcode van een wijk in het centrum van Leiden (2312 SJ) genomen versus een wijk buiten het centrum van Leiden (2332 ZE). De vergelijking is uitgevoerd bij verzekeraar Univé. Alle overige gegevens zijn gelijk gebleven zoals soort auto, persoonlijke kenmerken en schadevrije jaren.

Soort verzekeringCentrum (Leiden – 2312 SJ)Buitenwijk (Leiden – 2332 ZE)Verschil in %
WA55,7439,7840%
WA+64,7348,4634%
Allrisk84,3668,7023%

De autoverzekering verschilt per postcode binnen dezelfde stad in ons voorbeeld tussen de 23-40%. De autoverzekering premie is hoger in het centrum van de stad dan in een buitenwijk van de stad.

Hoeveel verschilt de autoverzekering binnen dezelfde postcode maar een andere buurt?

De autoverzekering verschilt ook binnen dezelfde postcode. Om dit te demonstreren hebben we een voorbeeldberekening gemaakt met de volgende postcodes uit een wijk (Leidschenveen) in Den Haag: 2492 JC en 2492 NJ. De berekening is gemaakt bij OHRA met verder gelijkblijvende kenmerken (alleen postcode is veranderd in de berekening).

Soort verzekeringLeidschenveen – Wijk 2492 JCLeidschenveen – Wijk 2492 NJVerschil in %
WA44,4450,2312%
WA+44,7250,1011%
Allrisk61,6068,1710%

De autoverzekering verschilt binnen dezelfde postcode, maar verschillende wijken in ons voorbeeld tussen de 10-12%. Het verschil binnen dezelfde postcode kan worden verklaard doordat een bepaalde wijk gevaarlijker verkeerspunt heeft of omdat er meer ongelukken gebeuren.

Verzekeraars krijgen risico’s steeds beter in kaart

Verzekeraars krijgen steeds meer toegang tot data en kunnen daardoor meer gericht risico’s afdekken. Zo weet de verzekeraar steeds beter waar de gevaarlijke verkeerspunten zitten. Als je vlakbij zo’n verkeerspunt woont dan is de kans groot dat je er vaak moet rijden. Hierdoor neemt de kans op schade toe en moet je meer premie betalen. In de toekomst is het voor te stellen dat verzekeraars gehele autoritten van consumenten in kaart kunnen brengen. Op basis van deze autoritten kan de verzekeraar een bepaald patroon herkennen, zoals vaste routes. Het is dan voor te stellen dat iemand die veel rijdt en lange ritten maakt meer premie gaat betalen dan iemand die sporadisch zijn auto gebruikt. Momenteel is veel data is niet beschikbaar mede vanwege de privacy wetgeving. Wellicht dat dit in de toekomst gaat veranderen.

Wat nu doen wetende dat autoverzekeringen verschillen per postcode?

Door de grote verschillen in autoverzekeringen per postcode is het verstandig om de autoverzekering te vergelijken. Bij een verhuizing is het dus altijd aan te raden hoe jouw autoverzekering premie veranderd. Ook wanneer een gemeente annexeert met een andere gemeente is het de moeite waard om te kijken of de premie is gewijzigd.

Gerelateerde onderwerpen