Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Bij de autoverzekering krijg je no-claim korting aan de hand van het aantal schadevrije jaren. Schadevrije jaren zijn jaren waarin je een autoverzekering hebt gehad en geen schade hebt geclaimd. Hoe meer schadevrije jaren hoe hoger de korting op de premie. Als je al een tijd geen auto hebt gehad en daarmee ook geen verzekering op je naam hebt gehad dan kan het zijn dat deze schadevrije jaren zijn vervallen. Je start dan weer op 0 schadevrije jaren bij de verzekeraar. Hoe lang zijn schadevrije jaren geldig (en daarmee hoe lang blijft je no-claim geldig)?

Schadevrije jaren vervallen 1 tot 5 jaren nadat er geen autoverzekering meer op naam staat van de verzekerde. Tussen verzekeraars bestaan verschillen hoe ver er wordt terugkeken in de tijd. De meeste verzekeraars hanteren een termijn van 3 jaar. Bij sommige verzekeraars is de vervaltermijn al na 1 jaar. Enkele verzekeraars hanteren een termijn van 5 jaren.

Schadevrije jaren weg na tijd niet meer verzekerd

Als je al een tijd niet meer verzekerd bent dan is de kans groot dat alle opgebouwde schadevrije jaren uit het verleden niet meer geldig zijn en daarmee zijn vervallen. Door het wegvallen van de schadevrije jaren vervalt ook je no-claim korting. De no-claim is dan niet meer geldig. Dit kan voorkomen wanneer je bijvoorbeeld de auto weg hebt gedaan omdat je dichter bij werk bent gaan wonen of de auto deelde met je partner of andere bestuurders. Als je dan weer een auto gaat verzekeren kom je voor een verrassing te staan.

De verzekeraar kan de schadevrije jaren laten vallen als het te lang geleden is dat je een auto op jouw naam had. Deze praktijk voelt oneerlijk voor de meeste mensen. Tot een aantal jaren geleden was het gangbaar dat na 1 jaar alle schadevrije jaren vervallen. Na druk van de media hebben veel verzekeraars deze termijn opgerekt naar 3 jaren. Bij de meeste verzekeraars kan je dus maximaal drie jaren geen auto hebben en je schadevrije jaren behouden.

allianz direct logo nieuw

Allianz Direct autoverzekering

  • €0,- eigen risico
  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Waarom vervallen schadevrije jaren?

De reden waarom verzekeraars schadevrije jaren laten vervallen na een aantal jaren is niet geheel duidelijk. Een argument van verzekeraars is dat zij opnieuw een risico inschatting maken. Het is echter onredelijk om te zeggen dat iemand die bijvoorbeeld 20 jaar schadevrij heeft gereden, na drie jaar er tussenuit, weer op 0 schadevrije jaren begint.

Welke termijnen hanteren verschillende verzekeraars voor vervallen schadevrije jaren?

Verzekeraars hebben verschillend beleid ten aanzien van het meerekenen van schadevrije jaren. De meeste verzekeraars hebben een periode van 3 jaar gekozen als vervaltermijn. Wil je weten wat per verzekeraar het beleid is ten aanzien van schadevrije jaren? Zie hieronder het overzicht vervaltermijnen per verzekeraar:

Zoals hierboven te zien is de verzekeraar AEGON het meest coulant met het meenemen van schadevrije jaren (5 jaar!) opgebouwd in het verleden. Daarna komen InShared en Allianz Direct op de tweede plaats.

Schadevrije jaren vervallen en terugkrijgen? Probeer bij de verzekeraar met de langste terugkijk termijn.

Lang geen autoverzekering gehad waar kan je het beste verzekeren? AEGON kijkt maar liefst tot 5 jaar terug in de tijd voor eerder opgebouwde schadevrije jaren. Als je langer tussen de drie en vijf jaar geleden voor het laatst een auto hebt gehad dan is het interessant om een autoverzekering af te sluiten bij deze verzekeraar. Naast AEGON is ook InShared coulant met het terugnemen van opgebouwde schadevrije jaren. Deze verzekeraar kijkt tot vier jaar terug.

  • AEGON – schadevrije jaren terugkijktermijn van 5 jaar
  • InShared – schadevrije jaren terugkijktermijn van 4 jaar

Hoe kan je schadevrije jaren terugkrijgen?

Ben je het niet eens bent met de bepaling van het aantal schadevrije jaren door de verzekeraar? Dan kan je het beste een bezwaar indienen bij je vorige verzekeraar. De laatste verzekeraar heeft namelijk de schadevrije jaren in het Roy data systeem gezet. Als de verzekeraar niet met je meegaat in jouw verhaal dan kan je altijd een klacht indienen bij het Kifid. Dit is het klachteninstituut voor verzekeraars. Via het Kifid kan je een zaak opzetten tegen de verzekeraar. Het is meerdere malen voorgekomen dat naar aanleiding van een uitspraak van het Kifid dat de verzekeraar geld terug heeft moeten betalen of dat schadevrije jaren aangepast moesten worden.

FBTO autoverzekering

  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

Bekijk FBTO

Niet eens met aantal schadevrije jaren in Roy data?

Als je niet eens bent met het aantal schadevrije jaren opgevoerd door de vorige verzekeraar in Roy data dan is het aan te raden om volgende stappen te ondernemen:

  1. Vraag je vorige verzekeraar naar je schadevrije jaren.
  2. Klopt dit aantal niet? Vraag dan of de verzekeraar de juiste informatie in Roy-data wil zetten. Stuur aanvullend bewijsstukken waaruit blijkt dat jouw schadevrije jaren niet kloppen.
  3. Check na 14 dagen of het juiste aantal in Roy-data staat.

Elke geregistreerde consument in Roy data heeft het recht zijn of haar registratie in te zien. Deze registratie kan opgevraagd worden via SEPS (stichting efficiënte processen schadeverzekeraars).

Schadevrije jaren vervallen na een schade

Je raakt ook schadevrije jaren kwijt na een schade. Dit zijn vijf schadevrije jaren per schadegeval. Het hangt af van het type schade of je zakt. Lees meer over bij welke schade je zakt in schadevrije jaren.

Lees ook eens over de volgende gerelateerde onderwerpen