Wat nodig om autoverzekering af te sluiten?

Als je een autoverzekering gaat afsluiten dan wordt er door de verzekeraar om veel verschillende informatie gevraagd. In dit artikel wordt ingegaan op de zaken die je nodig hebt voor het afsluiten van de autoverzekering. Hierbij beginnen we vanaf het begin van het proces en dat is de keuze voor autoverzekeraar en dekking.

De volgende stappen moet je uitvoeren en heb je nodig voor het afsluiten van een autoverzekering:

1. Eerst keuze maken voor autoverzekeraar
2. Keuze voor dekking autoverzekering
3. Keuze voor mogelijke aanvullende dekkingen
4. Kenteken
5. Aangeven wie de regelmatig bestuurder is
6. Geboortedatum en woonplaats opgeven
7. Het (geschatte) aantal kilometers per jaar opgeven
8. Opgeven van schadevrije jaren
9. Kies het eigen risico
10. Datum dat de auto op naam is gezet (tenaamstellingsdatum) opgeven
11. Meldcode van de auto opgeven
12. Beantwoorden van de acceptatievragen
13. Voorlopige dekking via de mail
14. Definitieve polis (vaak digitaal) ontvangen

checklist autoverzekering

1. Eerst keuze maken voor autoverzekeraar

Voordat het autoverzekering afsluiten echt begint moet je eerst weten bij welke autoverzekeraar je de verzekering wilt afsluiten. In Nederland zijn er veel verschillende verzekeraars. De consument heeft keuze uit meer dan 60 verzekeraars. Zie hier een lijst van autoverzekeraars.

Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren voor de autoverzekering. Voor veel mensen is de prijs leidend, maar lang niet voor iedereen. Zo zijn er consumenten die service belangrijk vinden en een goede schadeafhandeling afdeling op prijs stellen. Ook stellen sommige consumenten aanvullende dekkingen op prijs, zoals een dekking voor aanschafwaarde of pechhulp. Een ander vind een autoverzekering zonder eigen risico weer interessant. Iedereen is vrij om zelf een pakket samen te stellen van de autoverzekering. Bijna elke verzekeraar geeft een zekere keuzevrijheid in de samenstelling van de dekkingen en aanvullende dekkingen.

De keuze voor autoverzekeraar is geen gemakkelijke. Iedere autoverzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden en addertjes onder het gras. Wellicht zit je al jaren bij een specifieke verzekeraar en voelt dit vertrouwd. In dat geval is de keuze simpel en kan je mogelijk blijven bij het oude. Om zoekende consumenten te helpen voor de keuze van autoverzekeraar zijn er op het internet veel verschillende vergelijkingstools te vinden. Een van de bekendste vergelijkers is die van Independer. Ook op deze site is er een vergelijkingstool opgenomen (zie ook autoverzekering vergelijken). Vergelijken heeft als voordeel dat je niet elke website van de autoverzekeraar langs hoeft te gaan om inzicht te krijgen in de premie. Het nadeel is vaak wel dat deze vergelijkers zich vooral focussen op prijs. Iets wat zeker belangrijk is met de autoverzekering, maar niet voor iedereen het belangrijkste. Tools worden steeds beter en er wordt ook meer nadruk gelegd op andere aspecten los van de prijs van de autoverzekering.

Heb je nog geen keuze kunnen maken voor autoverzekeraar? Probeer even de autoverzekering te vergelijken om een mogelijke verzekeraar te vinden:

2. Keuze voor dekking autoverzekering

Na de keuze van de autoverzekeraar moet je kiezen welke dekking je gaat nemen. Bij alle autoverzekeraars is er keuze uit drie verschillende dekkingen (enkele uitgezonderd die 4 soorten dekkingen hebben, zoals InShared autoverzekering). Dit zijn de WA dekking, WA plus dekking en All risk dekking.

Wat voor autoverzekering dekking kan je nu het beste nemen? Het hangt met name af van de eigen wensen en het soort auto wat voor dekking het beste is. Voor de oudere auto’s wordt doorgaans alleen de verplichte WA verzekering geadviseerd (behalve oldtimers). Dit komt omdat een mogelijk schade aan de eigen auto duurder is om te herstellen dan de economische waarde van de gehele auto. Voor auto’s ouder dan 10 jaar is een WA verzekering aan te raden.

Voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar wordt een WA plus verzekering aangeraden. Deze verzekering dekt bepaalde schade oorzaken aan de eigen auto. Een auto in deze leeftijdscategorie heeft nog genoeg waarde om te verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal of total loss schade.

Voor nieuwe auto’s tot 5 jaar wordt in vrijwel alle gevallen een all risk verzekering aangeraden. Deze auto’s hebben een relatief hoge waarde en mogelijke reparaties aan de eigen auto zijn duur. Met een all risk verzekering dek je alle mogelijke schades (behalve de schades die niet gedekt zijn).

3. Keuze voor mogelijke aanvullende dekkingen

Mogelijk wil je de autoverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen of modules. Doorgaans is het mogelijk om de autoverzekering aan te vullen met een ongevallen inzittenden verzekering, een schade inzittenden verzekering, een rechtsbijstandverzekering voor de auto, een no-claim beschermer, een pechhulp dekking, eigen keuze schadeherstelbedrijf, dekking voor accessoires en een dekking voor nieuwwaarde of aanschafwaarde. Meeste aanschafwaarde regelingen lopen tot drie jaar. Lees hier meer over de verschillende aanvullende verzekeringen bij de autoverzekering.

4. Kenteken

Als je de keuze voor verzekeraar en dekkingen helder hebt dan kan het afsluitproces beginnen bij de autoverzekeraar. Het begint altijd bij een verzekeraar met het berekenen van de autoverzekeringspremie. Belangrijk om te hebben is het kenteken van de auto. Elke verzekeraar vraagt om het kenteken van de auto. Het kenteken kan ingevoerd worden op de site van de autoverzekeraar. Deze haalt automatisch de gegevens van de auto op uit een database van de RDW.

5. Aangeven wie de regelmatig bestuurder is

De autoverzekeraar wilt graag weten wie het meeste rijdt in de auto. Dit zal bijna altijd een vraag zijn die je krijgt bij het afsluiten. Als bijvoorbeeld je kind het meeste rijdt in de auto dan moet je het kind opgeven als de bestuurder die het meest rijdt in de auto. Wie de regelmatig bestuurder is heeft invloed op de premie.

6. Geboortedatum en woonplaats opgeven

Je moet vervolgens de geboortedatum en woonplaats opgeven. Allebei deze gegevens zijn van belang voor het berekenen van de premie. De autoverzekering in Amsterdam is namelijk een stuk hoger dan de autoverzekering in Lochem. Dit komt omdat Amsterdam veel drukker is en de kans op schade hoger is.

7. Het (geschatte) aantal kilometers per jaar opgeven

De autoverzekeraar wilt ook weten hoeveel kilometers je per jaar rijdt. Hoe meer kilometers je rijdt hoe groter de kans is dat je ooit betrokken raakt bij een aanrijding of schade. Deze gegevens kan je wellicht achterhalen door de kilometerstand te raadplegen (na jaarlijkse APK), als je de auto al wat langer hebt. Is de auto nieuw of is het je eerste auto? Maak dan een redelijke schatting door bijvoorbeeld het aantal werkbare dagen (dat je naar kantoor rijdt) te vermenigvuldigen met de afstand naar je werk. Houdt verder rekening met privé ritten en niet geheel onbelangrijk vakanties met de auto. Het hoeft niet op de kilometer nauwkeurig, maar zorg ervoor dat je een redelijke schatting maakt. Mocht je te ruim hebben gezeten dan kan je dit later altijd aangeven aan de verzekeraar.

8. Opgeven van schadevrije jaren

Als je al langer auto hebt gereden en geen schade hebt gemaakt dan heb je waarschijnlijk schadevrije jaren opgebouwd. Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade hebt geclaimd bij de autoverzekeraar. Je hebt alleen schadevrije jaren opgebouwd als de verzekering op jouw eigen naam stond. Dit kan nog wel eens problemen opleveren bij bijvoorbeeld private lease. Lees meer over private lease en schadevrije jaren.

Als je niet weet wat je schadevrije jaren zijn dan kan je hier op twee manieren achter komen. Je kan je oude verzekeraar vragen om een verklaring van de schadevrije jaren of je kan zelf een inzageverzoek doen bij de Roy data. Dit is de externe database van autoverzekeraars waarin iedereen zijn schadevrije jaren zijn opgenomen. Je kan hier de schadevrije jaren opvragen.

Houdt er rekening mee dat schadevrije jaren na een tijd vervallen. Als je bijvoorbeeld drie jaar geen autoverzekering op naam hebt gehad dan kan je bij de meeste verzekeraars de schadevrije jaren die je voor de 3 jaar had opgebouwd niet meer meenemen. Je begint weer op 0 schadevrije jaren. Wanneer je geen schadevrije jaren meer hebt is de premie aanzienlijk hoger. Wij hebben gekeken welke autoverzekering goedkoop is zonder schadevrije jaren.

9. Kies het eigen risico

Het eigen risico is iets wat alleen speelt bij de WA plus autoverzekering of de all risk autoverzekering. Het is een geldbedrag wat je zelf betaald bij een schade. Dit bedrag wordt niet uitgekeerd door de verzekeraar, maar ingehouden op de uitkering van de schadevergoeding. Het is mogelijk om het eigen risico op €0,- te zetten. Het zorgt ervoor dat je bij schade geen eigen bedrag hoeft te betalen. Het is wel zo dat de premie per maand hoger zal zijn. Het is ook mogelijk om het eigen risico hoger te zetten (bij sommige verzekeraars op €1.200). Dit zorgt voor een lagere premie op de autoverzekering. Wij hebben uitgezocht welke autoverzekering goedkoop is zonder eigen risico.

10. Datum dat de auto op naam is gezet (tenaamstellingsdatum) opgeven

Verder in het afsluitproces voor de autoverzekering wordt er gevraagd naar de datum dat de auto op uw naam is gezet. Dit is de tenaamstellingsdatum. Deze datum is te vinden op het tenaamstellingsbewijs.

11. Meldcode van de auto opgeven

U moet vervolgens de meldcode opgeven van de auto. Deze staat op het kentekenbewijs. Zie hier ook voor meldcode autoverzekering.

12. Beantwoorden van de acceptatievragen

Tot slot zal de autoverzekeraar je een aantal acceptatievragen stellen. Dit zijn vragen over het schadeverleden, de geldigheid van het rijbewijs, eventuele rijontzeggingen, lichamelijke beperkingen, weigeringen door andere verzekeraars, opzeggingen door andere verzekeraars, strafrechtelijk verleden (lees ook strafblad autoverzekering) en je betaalgeschiedenis bij andere verzekeraars. Het is van belang om al deze vragen 100% eerlijk te beantwoorden. Wanneer de verzekeraar erachter komt dat je niet eerlijk bent geweest bij deze vragen dan kan je worden bestempeld als fraudeur. Dit zorgt voor moeilijkheden later bij het aanvragen van een verzekering.

Heb je ooit betaalproblemen gehad bij een verzekering en is daardoor jouw verzekering ooit geroyeerd (opgezegd)? Dan moet je dit ook aangeven bij de acceptatie vragen. De kans is groot dat de autoverzekeraar nader onderzoek gaat doen naar jouw aanvraag. Het kan uiteindelijk betekenen dat je wordt geweigerd voor de autoverzekering, maar dit hoeft niet het geval te zijn. De autoverzekeraar kijkt naar ieder individueel geval. Mocht je geen verzekering meer kunnen krijgen lees dan hier verder wat te doen wanneer je bent geweigerd voor de autoverzekering.

13. Voorlopige dekking via de mail

Meestal krijg je na het beantwoorden en afsluiten van de verzekering een voorlopige dekking. Met een voorlopige dekking ben je gewoon verzekerd. De autoverzekeraar heeft wat tijd om jouw aanvraag te beoordelen. De definitieve polis volgt meestal later. Het is mogelijk om alsnog geweigerd te worden na een voorlopige dekking.

14. Definitieve polis (vaak digitaal) ontvangen

Nadat de autoverzekeraar je beoordeelt heeft en alles akkoord is dan ontvang je een definitieve polis. Je bent nu gewoon verzekerd en moet de autoverzekering per maand of jaar de premie voldoen. Vaak zit je aan een contract van een jaar vast. Soms is de autoverzekering dagelijks opzegbaar. Na een jaar is het verstandig om rond te kijken of jouw autoverzekering nog de beste is op dat moment. Want mogelijk is het dan weer aantrekkelijk om van de autoverzekering over te stappen.

Op zoek naar een autoverzekeraar? Probeer even de autoverzekering te vergelijken om een mogelijke verzekeraar te vinden:

Lees ook eens over de volgende onderwerpen