Bij het rijden in een leaseauto bouw je in de regel geen schadevrije jaren op. Dit komt omdat de autoverzekering van de leaseauto niet direct op jouw naam staat, maar op die van de leasemaatschappij. Ondanks dat je geen schadevrije jaren opbouwt kun je toch dankzij de schadevrije leasejaren korting krijgen op de autoverzekering. Deze korting kan je krijgen door het opvragen van een leaseverklaring bij de leasemaatschappij en deze in te leveren bij de autoverzekeraar.
Een leaseverklaring is een verklaring van de leasemaatschappij waarin het aantal en soort schades wordt omschreven voor de leaseperiode. Deze verklaring kan gebruikt worden voor extra korting bij de autoverzekering. Sinds 1 januari 2022 nemen autoverzekeraars leaseverklaringen over voor de registratie van schadevrije jaren. Ga je na het leasen weer een auto kopen? Verzeker deze dan bij FBTO.
Na einde leasecontract een leaseverklaring opvragen
Op de leaseverklaring staat het aantal schades van de auto in de tijd dat je deze geleased heb. Niet elke leasemaatschappij geeft automatisch een verklaring na afloop van het leasecontract. Deze moet moet meestal zelf aangevraagd worden.
FBTO autoverzekering
- Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
- Zelfde no-claim voor tweede auto
Waarom een leaseverklaring?
Als je veel jaren hebt geleased via bijvoorbeeld private lease of de werkgever en daarmee stopt dan wil je wellicht overstappen naar een eigen auto. Bij aankoop van een auto moet je een autoverzekering afsluiten (minimaal WA autoverzekering). De autoverzekeraar vraagt naar het aantal schadevrije jaren. Deze heb je niet opgebouwd tijdens het leasen omdat de leaseauto op naam van de leasemaatschappij stond. Om toch gebruik te maken van jouw goede schadevrije rijgedrag is het verstandig een leaseverklaring op te vragen. Met de leaseverklaring kan je korting en schadevrije jaren krijgen op de autoverzekering. Dit kan alleen als uit de verklaring blijkt dat je schadevrij hebt gereden.
Schadevrije jaren met de leaseverklaring
Heb je een aantal jaren geleased en wil je nu terug naar een eigen auto? Alleen als je schadevrij hebt gereden kan je schadevrije jaren krijgen op de autoverzekering. Met schadevrije jaren heb je recht op no-claimkorting. Deze korting kan je krijgen door een verklaring van de leasemaatschappij in te leveren bij de autoverzekeraar. De verzekeraar registreert de schadevrije jaren in Roy data. Sinds 1 januari 2022 accepteert elke autoverzekeraar een leaseverklaring. Voorheen accepteerde niet elke verzekeraar de leaseverklaring (alleen verzekeraar InShared en OHRA).
Verklaring niet altijd bruikbaar door kleine schades
Een leaseverklaring kan een uitkomst zijn voor diegene die graag schadevrije jaren wilt krijgen bij de autoverzekering. Echter op de leaseverklaring worden ook vaak kleinere schades gemeld, zoals krassen. Dit kunnen schades zijn die je wellicht zelf niet gemeld zou hebben bij de autoverzekering. Hierdoor kunnen kleine schades de leaseverklaring onbruikbaar maken. De verzekeraar kan dan kiezen geen schadevrije jaren toe te kennen.
Leaseverklaring beperkt houdbaar
Een leaseverklaring is doorgaans maar 1 jaar houdbaar. Het verschilt per verzekeraar hoe lang de houdbaarheid is van de verklaring. Als het meer dan 1 jaar geleden is dat je geleased hebt dan worden deze schadevrije jaren meestal niet meer meegerekend.
Schadevrije jaren voor de leaseperiode mogelijk vervallen
Private lease contracten kunnen zomaar 5 jaar duren. Mocht je voor deze vijf jaar voorheen een eigen auto gehad hebben, dan heb je waarschijnlijk schadevrije jaren opgebouwd. Echter deze schadevrije jaren vervallen bij de meeste verzekeraars na 3 jaar. Dit betekent dat je de schadevrije jaren na 5 jaar leasen kwijt bent (de jaren die je voor de leaseperiode had opgebouwd). Wil je weten hoe ver verzekeraars terugkijken voor schadevrije jaren? Lees dan hier alles over wanneer schadevrije jaren vervallen. Lees ook verder over hoe het precies zit met schadevrije jaren en private lease.
Geen leaseverklaring mogelijk maar werkgeversverklaring
Soms is een verklaring van de leasemaatschappij niet mogelijk. In dat geval is het mogelijk om te denken aan een verklaring van de werkgever die aangeeft dat je schadevrije hebt gereden in de zakelijke auto. Niet elke verzekeraar zal de werkgeversverklaring accepteren omdat deze minder betrouwbaar is. Met een werkgeversverklaring worden nooit schadevrije jaren gegeven.
OHRA autoverzekering
- Tot 82% no-claimkorting, ook voor je tweede auto
- OHRA Hulpdienst 24/7 paraat