Wat is een leaseverklaring?

Bij het rijden in een leaseauto bouw je in de regel geen schadevrije jaren op. Dit komt omdat de autoverzekering van de leaseauto niet direct op jouw naam staat, maar op die van de leasemaatschappij. Ondanks dat je geen schadevrije jaren opbouwt kun je toch dankzij de schadevrije leasejaren korting krijgen op de autoverzekering. Deze korting kan je krijgen door het opvragen van een leaseverklaring bij de leasemaatschappij en deze in te leveren bij de autoverzekeraar.

Een leaseverklaring is een verklaring van de leasemaatschappij waarin het aantal en soort schades wordt omschreven voor de leaseperiode. Deze verklaring kan gebruikt worden voor extra korting bij de autoverzekering.

Na einde leasecontract een leaseverklaring opvragen

Op de leaseverklaring staat het aantal schades van de auto in de tijd dat je deze geleased heb. Niet elke leasemaatschappij geeft automatisch een verklaring na afloop van het leasecontract. Deze moet moet meestal zelf aangevraagd worden.

Waarom een leaseverklaring?

Als je veel jaren hebt geleased via bijvoorbeeld private lease of de werkgever en daarmee stopt dan wil je wellicht overstappen naar een eigen auto. Bij aankoop van een auto moet je een autoverzekering afsluiten (minimaal WA autoverzekering). De autoverzekeraar vraagt naar het aantal schadevrije jaren. Deze heb je niet opgebouwd tijdens het leasen omdat de leaseauto op naam van de leasemaatschappij stond. Om toch gebruik te maken van jouw goede schadevrije rijgedrag is het verstandig een leaseverklaring op te vragen. Met de leaseverklaring kan je korting en/of extra schadevrije jaren krijgen op de autoverzekering.

Korting op de autoverzekering met de leaseverklaring

Heb je een aantal jaren geleased en wil je nu terug naar een eigen auto? Alleen als je schadevrije gereden hebt kan je korting krijgen op de autoverzekering. Deze korting kan je krijgen door een verklaring van de leasemaatschappij in te leveren bij de autoverzekeraar. Niet elke autoverzekeraar accepteert een leaseverklaring, maar wel de meeste. Let op korting is niet hetzelfde als schadevrije jaren! Met schadevrije jaren heb je meestal recht op korting. Je kan alleen korting krijgen bij een verzekeraar maar geen schadevrije jaren. Hierdoor ben je bij een overstap duurder uit, omdat de nieuwe verzekeraar je geen korting zal geven. Bij sommige autoverzekeraars ontvang je wel schadevrije jaren.

Schadevrije jaren dankzij een verklaring leasemaatschappij

Sommige autoverzekeraars zullen je schadevrije jaren toekennen op basis van de leaseverklaring. De verklaring wordt dan gebruikt om jouw schadevrije jaren aan te passen in Roy data. Niet elke verzekering zal schadevrije jaren toekennen aan de hand van de leaseverklaring. Het is verstandig om naar een autoverzekeraar te gaan die je schadevrije jaren toekent. Dit omdat je dan bij een overstap naar een andere autoverzekeraar in de toekomst blijft profiteren van deze schadevrije jaren. Verzekeraars die schadevrije jaren toekennen aan de hand van de leaseverklaring zijn: InShared en OHRA.

Verklaring niet altijd bruikbaar door kleine schades op de leaseverklaring

Een leaseverklaring kan een uitkomst zijn voor diegene die graag schadevrije jaren of korting willen krijgen op hun autoverzekering. Echter op de leaseverklaring worden ook vaak kleinere schades gemeld, zoals krassen. Dit kunnen schades zijn die je wellicht zelf niet gemeld zou hebben bij de autoverzekering. Desondanks kunnen kleine schades de leaseverklaring onbruikbaar maken. De verzekeraar kan dan kiezen geen korting of schadevrije jaren toe te kennen.

Leaseverklaring beperkt houdbaar

Doorgaans is een leaseverklaring maar 1 jaar houdbaar. Het verschilt per verzekeraar hoe lang de houdbaarheid is van de verklaring. Als het meer dan 1 jaar geleden is dat je geleased hebt dan worden deze schadevrije jaren meestal niet meer meegerekend.

Schadevrije jaren voor de leaseperiode mogelijk vervallen

Als je private leased dan kunnen deze contracten zomaar 5 jaar duren. Mocht je voor deze vijf jaar voorheen een eigen auto gehad hebben, dan heb je waarschijnlijk schadevrije jaren opgebouwd. Echter deze schadevrije jaren vervallen bij de meeste verzekeraars na 3 jaar. Dit betekent dat je de schadevrije jaren na 5 jaar leasen kwijt bent (de jaren die je voor de leaseperiode had opgebouwd). Wil je weten hoe ver verzekeraars terugkijken voor schadevrije jaren? Lees dan hier alles over wanneer schadevrije jaren vervallen. Lees ook verder over hoe het precies zit met schadevrije jaren en private lease.

Geen leaseverklaring mogelijk maar werkgeversverklaring

Soms is een verklaring van de leasemaatschappij niet mogelijk. In dat geval is het mogelijk om te denken aan een verklaring van de werkgever die aangeeft dat je schadevrije hebt gereden in de zakelijke auto. Niet elke verzekeraar zal de werkgeversverklaring accepteren omdat deze minder betrouwbaar is. Met een werkgeversverklaring worden nooit schadevrije jaren gegeven.

Lees ook eens over de volgende gerelateerde onderwerpen