Verschil tussen schadevrije jaren en een trede

Bij autoverzekeringen krijg je te maken met schadevrije jaren, bonus-malus en tredes. Afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je hebt krijg je no-claim korting bij de autoverzekering. Deze korting wordt bepaald aan de hand van de trede in de bonus-malus ladder. Is de bonus malus trede hetzelfde als het aantal schadevrije jaren?

Schadevrije jaren en tredes hebben met elkaar te maken, maar zijn niet hetzelfde. Het is niet automatisch zo dat als je 5 schadevrije jaren hebt je dan in trede 5 terecht komt. De tredes en schadevrije jaren kunnen wel hetzelfde zijn. De verzekeraar bepaalt in welke trede je geplaatst wordt aan de hand van het aantal schadevrije jaren.

Hoe werkt inschaling in tredes bij de bonus-malus kortingsladder?

Als je een verzekering afsluit dan moet je een opgeven hoeveel schadevrije jaren je hebt. De verzekeraar gaat jouw opgave controleren aan de hand van een centraal register, de Roy data. Als het opgegeven aantal schadevrije jaren klopt dan gaat de verzekeraar dit aantal jaren gebruiken om jou “in te schalen” in de bonus malus ladder. Met het inschalen wordt je in een “trede” van de bonus malus ladder gezet door de verzekeraar. De verzekeraar heeft vooraf bepaald dat je bij een x-aantal schadevrije jaren een bepaald percentage korting krijgt. Je bent bij het aanvragen van de autoverzekering akkoord gegaan met deze voorwaarden die de verzekeraar heeft opgesteld ten aanzien van de kortingen.

Wist je dat je bij FBTO al na 8 schadevrije jaren op een maximale korting van 75% zit? Check eens FBTO.

Voorbeeld inschaling trede

Hieronder is een deel van de bonus malus opgenomen van een autoverzekeraar. In de linkerkolom staat het aantal schadevrije jaren en daarnaast de trede. Als je 15 schadevrije jaren hebt dan wordt je ingeschaald in no-claim trede 20. Bij deze trede hoort een kortingspercentage van 71%.

verschil trede en schadevrij jaar
Bij 15 schadevrije jaren kom je in trede 20 met een korting van 71%

Waarom zijn tredes en schadevrije jaren niet altijd gelijk aan elkaar?

De reden waarom no-claim tredes en schadevrije jaren vaak niet gelijk aan elkaar komt vaak doordat er ook negatieve schadevrije jaren kunnen ontstaan. Als je 0 schadevrije jaren hebt en je claimt een schade, dan zak je naar -5 negatieve schadevrije jaren. Je kan niet verder zakken dan -5 schadevrije jaren. Als tredes en schadevrije jaren altijd gelijk aan elkaar zouden zijn dan zou dit betekenen dat je dan in trede “-5” terecht komt. Verzekeraars vinden dit mogelijk verwarrend. De meeste bonus-malus ladders beginnen op trede 1 en deze staat vaak gelijk aan -5 schadevrije jaren.

verschil treden schadevrije jaren
Zoals te zien is in deze tabel is dat de trede begint bij 1 en het aantal schadevrije jaren bij -5

Lees ook eens over de volgende onderwerpen