Verschil tussen WA casco en all risk

WA casco en all risk. De verschillende benamingen van autoverzekeringen maken het er niet makkelijker op. Elke autoverzekeraar hanteert zijn eigen terminologie. Hierdoor neemt de verwarring toe. Wat is nu het verschil tussen WA casco en all risk?

WA casco is in principe een verzamelbegrip voor de WA beperkt casco dekking en de WA volledig casco dekking. De WA volledig casco wordt ook all risk genoemd. Met WA casco wordt vaak bedoeld: all risk. Daarmee is er geen verschil tussen WA casco en all risk. Verschillen bestaan wel tussen WA beperkt casco en all risk. Het verschil zit in de dekking van schades. Een WA casco verzekering kan je afsluiten bij onder andere InShared of FBTO.

Wat is WA casco?

WA casco is een verzamelbegrip voor twee soorten verzekeringen, namelijk:

  • WA beperkt casco (WA plus)
  • WA volledig casco (all risk)

Doorgaans wordt gemakshalve er vanuit gegaan dat WA casco staat voor de volledig casco (all risk) dekking. Met WA casco wordt dus vaak all risk bedoeld, maar strikt genomen kan ook beperkt casco onder deze benaming vallen.

Tussen de twee soorten beperkt casco en all risk verzekeringen zitten verschillen. Het verschil zit in de dekking bij schade. Met een WA beperkt casco dekking ben je niet verzekerd voor schade aan de eigen auto veroorzaakt door:

Wanneer je zelf tegen een paaltje op rijdt met de auto dan wordt deze schade niet vergoedt onder de WA beperkt casco dekking, maar wel onder de WA volledig casco dekking. Deze laatste wordt daarom ook wel de all risk dekking genoemd. Je dekt met all risk ook het risico af wanneer je zelf schade veroorzaakt aan je eigen auto.

inshared logo

InShared autoverzekering

  • Op zoek naar een wa casco all risk verzekering?
  • Een complete all risk autoverzekering
  • Jaarbeloning

Wat betekent casco?

Casco betekent volgens het woordenboek een deel van een schip, kale scheepsromp, romp, romp van een huis, romp van een vliegtuig en nog meer. Bij de autoverzekering valt onder het begrip casco de auto zelf. Alle autoverzekeringen die het woord casco bevatten gaan in zekere zin over dekking voor schade aan de eigen auto. Deze dekking is de all risk dekking (Volledig casco) of de wa plus dekking (beperkt casco).

Een WA casco verzekering kan je afsluiten bij FBTO.

Wat zijn de verschillen tussen de diverse casco en WA autoverzekeringen?

In autoverzekeringsland zijn er drie soorten dekkingen. De verplichte WA dekking, de WA beperkt casco en de WA volledig casco (laatste twee zijn de WA casco dekkingen). Wat zijn nu de verschillen in deze dekkingen. Om hier achter te komen hebben wij aparte artikelen geschreven over de verschillen. Lees hier verder over wat zijn de verschillen tussen WA en WA beperkt casco en wat zijn de verschillen tussen WA plus en all risk?

Wanneer een wa casco afsluiten?

Een WA casco afsluiten, of het nu een WA plus of een all risk is, is voornamelijk afhankelijk van de dagwaarde van de auto. Een auto met een hoge dagwaarde kost flink wat geld om te vervangen bij een eventueel total loss. Voor dit risico zou je wellicht willen verzekeren. Dit kan dus met een WA casco verzekering. Alle casco verzekeringen hebben een dekking tegen diefstal, ruitschade, aanrijding met dieren, joyriding, stormschade en brandschade. Om ook schade aan de eigen auto verzekerd te hebben dan moet je kiezen voor de all risk dekking.

Het is doorgaans de regel dat jonge auto’s tot 5 jaar all risk verzekerd worden en auto’s tussen de 6 en 10 jaar WA plus. Auto’s ouder dan 10 jaar zijn doorgaans niet interessant om casco te verzekeren.

allianz direct logo nieuw

Bereken Allianz Direct autoverzekering

  • €0,- eigen risico
  • Altijd vervangend vervoer bij schade

ca. €28,00 p/m

Biedt WA casco dekking tegen vandalisme?

Een WA casco allrisk variant biedt dekking tegen vandalisme. Een WA beperkt casco variant biedt deze dekking niet. Bij het claimen van een schade door vandalisme is het wel zo dat de schadevrije jaren er op achteruit gaan.

Biedt WA casco dekking tegen te water raken?

Te water raken is doorgaans alleen verzekerd onder de all risk dekking. De WA beperkt casco vergoedt geen schade doordat je met de auto te water bent geraakt. Dit komt omdat het te water raken komt door eigen handelen. Als je te water bent geraakt doordat iemand anders aansprakelijk is, dan kan je via de WA verzekering van de tegenpartij schade verhalen.

Lees ook over het volgende: