Wat kost een autoverzekering?

Een verzekering voor de auto is Nederland verplicht. Het is daarom handig om te weten wat een autoverzekering kost. Lees verder in dit artikel alles over de kosten van de autoverzekering. 

De autoverzekering kost gemiddeld tussen de €50-75 per maand. De kosten voor de autoverzekering wordt bepaald door de volgende zaken: de keuze in dekking, aantal schadevrije jaren, leeftijd van de bestuurder, woonplaats, soort auto, eigen risico en betaalperiodes.

Verschillende dekkingen dus verschillende kosten

Als je een autoverzekering afsluit moet je kiezen voor een dekking. Je kan kiezen tussen WA autoverzekering, WA plus autoverzekering en allrisk. Elke dekking verschilt in de kosten. De duurste dekking is de allrisk autoverzekering. De goedkoopste dekking is de WA verzekering. De WA plus dekking zit vaak tussen de WA dekking en allrisk dekking in qua kosten.

 

Omdat de premie voor de autoverzekering afhankelijk is van verschillende individuele factoren is het aan te raden om zelf te berekenen wat de premie kosten voor de autoverzekering zijn.

Wil je weten wat een autoverzekering precies kost voor jouw eigen situatie? Voer dan een vergelijking uit.

Autoverzekering prijs – waaruit is die opgebouwd?

De premie van de autoverzekering is opgebouwd uit diverse componenten. De component voor de dekking is de belangrijkste en bepaalt in de grootste mate de premie van de autoverzekering. De premie van de dekking wordt bepaald op basis van de individuele kenmerken van de verzekerde. Naast de kosten voor de dekking zijn er ook kosten zoals administratiekosten en assurantiebelasting verwerkt in de premie van de autoverzekering.

De kosten autoverzekering zijn opgebouwd uit:

 • Premie voor de dekking;
 • Premie voor mogelijke aanvullende dekkingen;
 • Eenmalige kosten opmaken polis en aanmelden bij de RDW;
 • Prolongatiekosten bij verleningen van de verzekering;
 • Administratiekosten van de verzekeraar;
 • Assurantiebelasting van 21%. 

Factoren die invloed hebben op de kosten dekking autoverzekering

Bij de berekening van de prijs van de autoverzekering zijn verschillende factoren van belang. Denk hierbij aan de woonplaats, type auto, leeftijd bestuurder, schadevrije jaren en het eigen risico. Dit allemaal zijn belangrijke zaken die de premie beïnvloeden. Wij hebben hieronder op een rij gezet welke tien factoren invloed hebben op de kosten van de autoverzekering. Draaien aan deze knoppen zal bij het berekenen van de autoverzekering leiden tot verschillende premies. 

1. Leeftijd

Een zeer relevante factor die de kosten kan opdrijven of verlagen is de leeftijd van de hoofdbestuurder. Jongere bestuurders tot 24 jaar betalen meer premie voor de autoverzekering. Hierbij betaalt de 18 jarige de hoogste premie. Naarmate je ouder wordt gaat de premie omlaag, behalve voor senioren. Ouderen (65+) betalen vaak meer premie voor de autoverzekering. De redenen waarom dit nu precies risicogroepen zijn verschillen. Als je met je leeftijd in een risicogroep valt dan vallen de kosten voor de autoverzekering hoger uit. 

2. Adres en woonplaats

Elke plek heeft zijn eigen verkeerssituatie. Een stad heeft meer verkeer en dus ook een grotere kans op ongelukken. Wanneer je in een stad woont zullen de kosten voor de autoverzekering hoger zijn dan wanneer je in een rustig dorpje woont. Ook vinden in steden meer auto inbraken plaats dan in dorpen. De schade voor auto inbraak is gedekt onder de WA plus en all risk autoverzekering. De autoverzekeraar prijst de extra risico’s van de woonplaats in door een opslag door te rekenen in de premie.

3. Type auto

Hoe duurder de auto (cataloguswaarde), hoe hoger de premie voor de autoverzekering. Dit komt omdat de verzekeraar meer kosten moet maken wanneer jouw auto total loss raakt. Ook zijn populaire merken diefstal gevoeliger. Ook is het gewicht van de auto ook een belangrijke factor. Een zware auto veroorzaakt bij een aanrijding veel meer schade dan een lichte auto. Hierdoor is ook de WA verzekering een zware auto duurder dan een lichte kleine auto. Het blijkt ook dat diesels een duurdere premie hebben. Dit komt omdat diesels zwaarder zijn dan benzine auto’s.

4. Kilometers per jaar

Hoe meer kilometers je op de weg rijdt hoe groter de kans is dat je betrokken raakt bij een aanrijding. Bij het afsluiten moet je opgeven hoeveel kilometers je per jaar ongeveer gaat rijden. Op basis van deze schatting betaal je meer of minder premie. Mensen schatten het aantal kilometers vaak te hoog in. Het is aan te raden om na een jaar autorijden te kijken hoeveel kilometers je hebt gereden. Probeer een goede schatting op te geven voor de verzekeraar. Het verschil in premie is wel minimaal voor het aantal kilometers.

5. Schadevrije jaren

Een zeer belangrijk element voor de prijs van de autoverzekering is het aantal schadevrije jaren. Met schadevrije jaren bouw je namelijk no-claim korting op. Deze kan flink oplopen. Bij sommige verzekeraars wel tot 82%. Als je geen schadevrije jaren hebt dan is de kans groot dat je veel premie betaald. Als je een jaar schade hebt en deze claimt op de verzekering zak je altijd 5 jaren naar beneden. Dit hebben verzekeraars onderling afgesproken.

6. Eigen risico

Het eigen risico is het deel van het schadebedrag wat voor eigen rekening komt als je een schade claimt. Het eigen risico is onder andere bedacht zodat niet iedereen alle kleine schades gaat claimen. Een verzekering moet namelijk betaalbaar blijven en het werkt niet als alle kleine schades geclaimd worden. Dit kost de verzekeraar veel geld om af te handelen. Wanneer je het eigen risico voor de autoverzekering verhoogt. Dan betaal je minder premie.
 

7. Betalingstermijn

Een kleine impact op de kosten van de autoverzekering is de betaaltermijn. Het is normaal om de autoverzekering per maand te betalen. Sommige verzekeraars bieden echter ook de mogelijkheid om de autoverzekering per jaar vooruit te betalen. Als je de premie een jaar vooruit betaald krijg je meestal een kleine korting. Op deze manier bespaar je op de autoverzekering door de premie vooruit te betalen. Gedacht kan worden aan een korting van tussen de 1-5%.
 

8. Pakketkorting

Als je andere verzekeringsproducten hebt bij een verzekeraar dan wordt vaak een pakketkorting aangeboden. Als je bijvoorbeeld al een inboedelverzekering en opstalverzekering hebt bij een specifieke verzekeraar dan kan je ook een autoverzekering bij deze verzekeraar afsluiten. Doordat je meerdere producten afsluit kan je pakketkorting krijgen. Hierdoor dalen de kosten van de autoverzekering ook.

9. Dekking

De dekking is een belangrijke factor voor de prijs van de autoverzekering. Je kan kiezen uit drie dekkingen: WA, WA+ of allrisk. De duurste dekking is de allrisk autoverzekering.

10. Aanvulende dekkingen

De autoverzekering kan je uitbreiden met aanvullende verzekeringen of dekkingen. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit een dekking voor pechhulp onderweg, schade inzittenden, ongevallen inzittendenno-claim beschermer of rechtsbijstand motorverkeer. Deze extra aanvullende dekkingen geven meer zekerheid, maar kosten ook extra geld. Hoe meer aanvullende dekkingen jij kiest bij de autoverzekering hoe hoger de kosten uitvallen. 

Schadevrije jaren zijn zeer belangrijk voor lage kosten. Hoe bouw je deze op?

Schadevrije jaren zijn erg belangrijk vanwege de korting die je krijgt op de autoverzekering. Veel schadevrije jaren zorgt voor een lage premie. Hoe bouw je nu deze jaren op? Het is gemakkelijk. Je moet minimaal een autoverzekering op je naam hebben en geen schades claimen in een jaar. Als je een jaar geen schades claimt dan bouw je een schadevrij jaar op. Met deze jaren kan de autoverzekeraar een goed beeld van je krijgen. De autoverzekeraar ziet indirect jouw rijstijl en rijervaring. Doordat je schadevrij rijdt lever jij geen kosten op voor de autoverzekeraar, maar juist omzet. Verzekeraars willen dit belonen.

Een verzekerde die veel schadevrije jaren heeft krijgt fikse korting op de premie. Het is wel zo wanneer je een schade claimt dat er vijf jaren in mindering wordt gebracht. Hierdoor is het ook mogelijk dat je in de min jaren terecht komt. Dit worden ook wel negatieve schadevrije jaren genoemd of malusregistratie. Als je negatief staat dan moet je een toeslag betalen op de premie of dan ontvang je geen korting meer op de autoverzekering. Het resultaat is dat de kosten van de autoverzekering omhoog gaan.

Hoe houdt de autoverzekeraar de prijs laag?

Een autoverzekeraar moet genoeg geld in kas hebben om schade uit te keren aan verzekerden wanneer zij daar een beroep op doen. Om het verzekeringsbedrijf draaiende te houden maakt de autoverzekeraar ook kosten voor het afhandelen van de schade, voeren van de administratie en het aantrekken van nieuwe klanten. Al deze kosten worden uiteindelijk doorberekend in de premie van de autoverzekering. Hoe houdt de autoverzekeraar nu de prijs zo laag mogelijk?

De autoverzekeraar kan de kosten voor de autoverzekering zo laag mogelijk houden door bijvoorbeeld de volgende acties:

 • Goede risicoinschatting bij accepteren van nieuwe klanten. Klanten met veel schades in het verleden, negatieve schadevrije jaren of een strafblad worden geweigerd. Het resultaat is minder claims in de toekomst;
 • Processen automatiseren. Er bestaan verzekeraars waarbij alles online gaat. Hier bespaart de verzekeraar op bijvoorbeeld portokosten, maar ook salariskosten van personeel.
 • Direct contract met de eindklant zonder tussenpersoon. Dit scheelt in kosten voor tussenpersonen.

Wat heeft invloed op de premie van de autoverzekeraar?

Een autoverzekeraar maakt diverse kosten. Al deze kosten worden uiteindelijk doorberekend in de premie die betaald moet worden. Op deze manier kan een autoverzekeraar overleven en zijn diensten aanbieden.

 • Kosten voor uitkeren van schade;
 • Personeelskosten;
 • Administratiekosten;
 • Provisie en commissies aan tussenpersonen;
 • Een leadvergoeding voor vergelijkers wanneer zij klanten naar hun site leiden;
 • Marketingkosten (waaronder website);
 • Huisvestingskosten (huur pand);
 • Compliance kosten (voldoen aan wet -en regelgeving)

Kosten autoverzekering berekenen

In dit artikel hebben we verder ingezoomd op het berekenen van de gemiddelde kosten voor de premie van de autoverzekering in verschillende situaties. Zo hebben we gekeken naar de gemiddelde kosten per soort dekking, de kosten voor jongeren en beginnend bestuurders en de kosten per jaar. Als je wil weten hoeveel jij zelf betaalt voor een autoverzekering dan raden we je aan om zelf de autoverzekering te berekenen. Dit kan gemakkelijk door direct naar een autoverzekeraar te gaan en de premie online te berekenen of snel een vergelijking uit te voeren. Zie hier een lijst van autoverzekeraars en zie hier de mogelijkheid om de autoverzekering te vergelijken.

Tips om te besparen op de kosten van de autoverzekering

De kosten van de autoverzekering kunnen erg hoog zijn. Toch zijn er een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat jij de beste autoverzekering kiest en daarmee de kosten op de autoverzekering drukt.

 1. Kies de juiste dekking. Meeste mensen kunnen echte risico’s en kansen niet goed inschatten. Hierdoor zijn ze vaak liever goed verzekerd. Hierdoor kan het voorkomen dat je voor een all risk dekking kiest (die veel duurder is) terwijl een WA plus dekking ook prima is. Lees meer over welke dekking kiezen.
 2. Kies niet voor onnodige aanvullende dekkingen. Heb jij bijvoorbeeld al een rechtsbijstandverzekering? Dan is de kans groot dat juridische conflicten met betrekking tot de auto ook gedekt is. Een aanvullende dekking voor rechtsbijstand bij de autoverzekering is dan overbodig. Hetzelfde geldt voor pechhulp. Het kan namelijk zijn dat je deze al ergens anders hebt afgesloten, zoals de ANWB wegenwacht.
 3. Rij minder kilometers per jaar. Als jouw geschatte kilometers per jaar afnemen dan heeft dit ook effect op de premie. Zorg er wel voor dat je dit doorgeeft aan de autoverzekeraar.
 4. Staar je niet blind op de pakketkorting. Dat je al andere verzekeringen hebt bij een specifieke verzekeraar en daarom pakketkorting krijgt moet geen argument zijn om te kiezen voor een specifieke verzekeraar. Je moet altijd kijken of ook met pakketkorting de autoverzekering bij die verzekeraar de laagste kosten heeft. Er zijn mogelijk andere verzekeraars die een nog goedkopere autoverzekering aanbieden. In veel gevallen is individueel verzekeren bij verschillende verzekeraars goedkoper.
 5. Bekijk elk jaar de autoverzekering op prijs. In een jaar kunnen premies veel veranderen. Het is vaak mogelijk om de autoverzekering dagelijks op te zeggen. In sommige gevallen kan de opzegging pas nadat je een jaar klant bent geweest. Snel de autoverzekering prijzen controleren kan via een prijsvergelijking. Elk jaar de prijs controleren wordt zeker aangeraden voor jongeren vanaf 18 jaar. De premie van een 18 jarige en 19 jarige kan enorm verschillen tussen verzekeraars. Dus als je jong bent is het jaarlijks prijsvergelijken belangrijk om te doen.

Er zijn nog meer tips om in verschillende situaties te besparen op de autoverzekering. Lees ook eens deze tips besparen autoverzekering.

Wat zijn de prijzen voor de autoverzekering gemiddeld per dekking?

Om de kosten per dekking goed in kaart te brengen hebben we voorbeeldberekeningen gemaakt bij drie verschillende verzekeraars voor drie verschillende soorten mensen (waarbij persoon 1: 50 jaar, 2: 40 jaar en 3: 20 jaar). Op basis van deze berekeningen komen we op de gemiddelde kosten voor de autoverzekering per dekking. 

Wat kost een WA autoverzekering?

De WA verzekering is de verplichte dekking die schade dekt van derden. Wanneer je bijvoorbeeld met jouw auto schade toebrengt aan iemand anders zijn auto of lichaam dan is deze veroorzaakte schade gedekt. Met deze verzekering ben je gedekt voor de verplichting uit de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Wat kost nu deze WA verzekering voor de auto?

 Persoon 1Persoon 2 Persoon 3 
Verzekeraar 1€26€31€141
Verzekeraar 2€18€27€178
Verzekeraar 3€21€21€173
Gemiddeld€22€26€164

De WA autoverzekering kost gemiddeld €71. Leeftijd en schadevrije jaren hebben een grote invloed op de premie. Iemand met veel schadevrije jaren betaalt minder premie. De WA autoverzekering kost voor iemand met veel schadevrije jaren rond de €20-30 per maand.

Wat kost een WA beperkt casco verzekering?

De WA beperkt casco verzekering geeft naast de dekking voor schade aan derden een aanvullende dekking voor schade aan de eigen auto veroorzaakt door brand, hagel, diefstal, joyriding, storm en ruitschade. De WA beperkt casco verzekering wordt ook wel WA plus genoemd. Deze verzekering is doorgaans duurder dan de standaard verplichte WA verzekering.

 Persoon 1Persoon 2 Persoon 3 
Verzekeraar 1€30€36€208
Verzekeraar 2€20€33€203
Verzekeraar 3€23€24€191
Gemiddeld€24€31

€201

De WA beperkt casco verzekering kost gemiddeld €85 per maand. De hoogte van de premie ligt voornamelijk aan het aantal schadevrije jaren. Bij 10 tot 20 schadevrije jaren ligt de premie voor deze dekking tussen de €25 tot €35 per maand. 

Wat kost een autoverzekering allrisk?

Een allrisk dekking is de meest uitgebreide dekking. De meeste risico’s voor schade aan de auto zijn hiermee gedekt. Onder deze dekking valt schade aan derden, schade aan de eigen auto door hagel, storm, brand, ruitschade, aanrijding met dieren, diefstal, joyriding en schade aan de eigen auto veroorzaakt bij een aanrijding (door eigen schuld) en vandalisme.

 Persoon 1Persoon 2 Persoon 3 
Verzekeraar 1€46€55€288
Verzekeraar 2€25€43€211
Verzekeraar 3€30€33€249
Gemiddeld€34€44

€249

De allrisk verzekering kost gemiddeld €109 per maand. Wanneer er sprake is van veel schadevrije jaren dan kost de allrisk verzekering minder. Bij 10 tot 20 schadevrije jaren kost de allrisk autoverzekering gemiddeld € 35 tot €55.

 

Autoverzekering kosten voor beginnend bestuurder en jongeren

Degene die het meest betalen voor een autoverzekering zijn ongetwijfeld de beginnende bestuurders en de jongeren tot 24 jaar. Val je in beide van deze categorieën? Dan kan de premie aanzienlijk hoog zijn. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt vanwege het ontbreken van schadevrije jaren. Deze zorgen voor no-claim korting waardoor de kosten voor de autoverzekering lager worden. Daarnaast val je als jongere bestuurder tot 24 jaar voor de verzekeraar in een risicogroep. Hierdoor zijn de kosten voor de autoverzekering voor jongeren een stuk hoger. Ook al heb je veel schadevrije jaren als jongere, dan is de premie naar waarschijnlijkheid alsnog hoog vanwege risico opslag op de premie. De reden hiervoor is dat jongeren meer brokken maken met de auto.

jongere bestuurder vrouw

Waarom betaalt een beginnend bestuurder meer premie?

Een beginnend bestuurder betaalt meer premie omdat deze nog geen schadevrije jaren heeft opgebouwd. Hoe langer je schadevrij rijdt hoe meer schadevrije jaren je opbouwt. Met deze schadevrije jaren krijg je bij de verzekeraar korting op de autoverzekering premie. Een beginnend bestuurder heeft weinig tot geen korting bij aanvang van de autoverzekering en betaalt daarom meer premie. De gedachte achter schadevrije jaren is ook dat als je eenmaal een aantal jaren rijervaring op hebt gedaan dan is de kans op een aanrijding veel kleiner. Mensen die al jaren hun rijbewijs hebben en daarmee schadevrij gereden hebben worden beloont met hun schadevrij gedrag en krijgen korting op de premie. Wanneer mensen veel schadevrije jaren hebben is het ook minder waarschijnlijk dat deze een schade zullen claimen. Een schade claimen zorgt namelijk voor een terugval van vijf schadevrije jaren en daarmee een flink deel van de opgebouwde korting op de autoverzekering. Dit wil een verzekerde vaak koste wat het kost voorkomen en zal relatief kleine schades niet claimen. Ook middelgrote schades kunnen in zo’n geval lucratiever zijn om zelf te betalen dan te claimen op de autoverzekering.

Waarom betalen jongeren tot 24 jaar meer premie?

Jongeren hebben vaak weinig tot geen schadevrije jaren opgebouwd. Dat kan ook niet want ze kunnen pas schadevrije jaren opbouwen als ze een rijbewijs hebben gehaald en een auto hebben gekocht. Soms wordt er gedacht dat schadevrije jaren opgebouwd op een scooter of brommer ook mogen worden meegeteld. Dit is echter niet het geval. Schadevrije jaren voor de scooter en brommer worden niet gelijkgesteld aan die van de auto. Daarentegen worden schadevrije jaren op een motor wel meegeteld voor de autoverzekering. Als je als jongere motor hebt gereden en hier schadevrije jaren hebt opgebouwd dan kan je deze wel meenemen naar de auto.

Naast de lage schadevrije jaren vallen jongeren tot 24 jaar volgens de verzekeraar in een risicogroep. Bestuurders in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar rijden minder veilig en veroorzaken meer aanrijdingen. Dit kan liggen in het feit dat jongeren toch roekelozer rijden en minder goed de consequenties van hun autorij acties kunnen inschatten. Deze groep krijgt een risico opslag in de premie. Een jongere met een auto wordt dubbel gestraft met de autoverzekering. Dit komt door het ontbreken van schadevrije jaren en het zitten in een risicogroep voor de autoverzekeraar.

Kosten autoverzekering beginnend bestuurder

Een beginnend bestuurder is iemand die maximaal 5 jaar geleden zijn rijbewijs heeft gehaald. Daarmee hebben de beginnende bestuurders ook maximaal 5 schadevrije jaren. Om te kijken wat een beginnende bestuurder betaalt voor de autoverzekering hebben we gekeken naar de verschillende dekkingen en de schadevrije jaren. Omdat de leeftijd alsmede van belang is hebben wij bestuurders tot 24 jaar buiten beschouwing gelaten voor het bepalen van de premie. De berekening is gedaan bij de drie grootste autoverzekeraars. De volgende gegevens zijn gebruikt in de berekening: 

 1. Bestuurder 30  jaar met een Renault Clio, 1 schadevrije jaar met woonplaats Alkmaar. 
 2. Bestuurder 40 jaar met een Renault Clio, 2 schadevrije jaren met woonplaats Alkmaar.
 3. Bestuurder 50 jaar Renault Clio, 4 schadevrije jaren met woonplaats Alkmaar. 

Een autoverzekering voor een beginnend bestuurder kost gemiddeld tussen de €40 en €55 per maand. De hoogte van de kosten voor de autoverzekering voor een beginnend bestuurder hangt af van de dekking en van het aantal schadevrije jaren de beginnend bestuurder heeft opgebouwd.

 Persoon 1Persoon 2 Persoon 3 
Verzekeraar 1 – WA€40€32€26
Verzekeraar 2 – WA€52€52€43
Verzekeraar 3 – WA€38€34€30
Verzekeraar 1 – WA+€42€34€28
Verzekeraar 2 – WA+€61€59€48
Verzekeraar 3 – WA+€44€40€34
Verzekeraar 1 – allrisk€54€44€37
Verzekeraar 2 – allrisk€95€91€74
Verzekeraar 3 – allrisk€58€54€46
Gemiddeld€54€49€41

Autoverzekering kosten voor jongeren

Jongeren vallen voor de autoverzekeraar in een risicocategorie. Onder jongeren wordt verstaan verzekerden tussen de 18 en 24 jaar oud. Jongeren kunnen steeds eerder hun rijbewijs halen. Een rijbewijs halen kan vanaf 17 jaar. Tot 18 jaar rijdt de jongere met een coach in de auto. De verzekering staat dan nog niet op naam van de jongere. Als iemand eenmaal 18 is geworden en een eigen auto gaat kopen dan kan er een verzekering worden afgesloten. In dat geval wil je weten wat de kosten zijn voor de autoverzekering.

Wat kost een autoverzekering voor een 18 jarige?

De kosten voor een 18 jarige kunnen hoog oplopen. Dit komt omdat een 18 jarige geen schadevrije jaren heeft opgebouwd en valt onder een risicogroep voor de autoverzekeraar. Wij hebben bij de drie grootste autoverzekeraars de premies berekend voor een autoverzekering 18 jarige bestuurder. Dit is gedaan voor een 18 jarige woonachtig in Leiden en in het bezit van een Volkswagen Polo (tussen 5 en 10 jaar oud).

 WA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering 
Verzekeraar 1 €140€144€177
Verzekeraar 2 €169€172€222
Verzekeraar 3 €164€173€169
Gemiddeld€158€163€189

De autoverzekering voor een 18 jarige kost gemiddeld tussen de €158 en €189 per maand. De premies verschillen in de dekking. De WA dekking kost gemiddeld €158 per maand, de WA+ verzekering kost gemiddeld €163 per maand en de allrisk verzekering kost gemiddeld €189 per maand. De premie is hoog vanwege lage schadevrije jaren en risicogroep.

Wat kost een autoverzekering voor een 19 jarige?

Wanneer je ouder wordt daalt ook de premie. Een 19 jarige betaalt minder premie dan een 18 jarige. Wij hebben de berekening herhaald, maar dan nu voor een 19 jarige. Voor de vergelijkbaarheid tussen de leeftijden zijn de schadevrije jaren op 0 gehouden. Zoals te zien is daalt de premie iets ten opzichte van iemand die 18 jaar is. Doordat je ouder bent daalt de risico opslag op de premie van de autoverzekering.

 WA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering 
Verzekeraar 1 €129€132€162
Verzekeraar 2 €144€148€194
Verzekeraar 3 €158€168€165
Gemiddeld€144€149€174

De autoverzekering voor een 19 jarige kost gemiddeld tussen de €144 en €174 per maand. De premies verschillen in de dekking. De WA dekking kost gemiddeld €144 per maand, de WA+ verzekering kost gemiddeld €149 per maand en de allrisk verzekering kost gemiddeld €174 per maand. De premie is hoog vanwege lage schadevrije jaren en risicogroep. 

Wat kost een autoverzekering voor een 20 jarige?

De premies voor een autoverzekering voor een 20 jarige zijn hieronder berekend. Zoals te zien is zet de trend van de daling door. Iemand van 20 wordt door de autoverzekeraar gezien als iemand met een lager risico dan een 18 of 19 jarige. Als je 20 jaar bent dan zal je meer verantwoordelijkheidsgevoel opgebouwd hebben en mogelijk voorzichtiger rijden in de auto. De resultaten zijn als volgt:

 WA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering 
Verzekeraar 1 €118€120€146
Verzekeraar 2 €123€129€172
Verzekeraar 3 €110€119€124
Gemiddeld€117€123€147

De autoverzekering voor een 20 jarige kost gemiddeld tussen de €117-147. Iedere dekking heeft zijn eigen premie. De WA verzekering zit tussen de €110-117. De WA beperkt casco dekking zit tussen de €119-129 en de allrisk dekking zit tussen de €124-146. Hier is geen rekening gehouden met eventuele schadevrije jaren.

Wat kost een autoverzekering voor een 21 jarige?

De kosten voor een autoverzekering voor een 21 jarige hebben we hieronder berekend met dezelfde gegevens als bij de andere leeftijden. De daling ten opzichte van de jongere leeftijden zet door.

 WA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering 
Verzekeraar 1 €106€109€132
Verzekeraar 2 €108€115€155
Verzekeraar 3 €96€105€112
Gemiddeld€103€110€133

De autoverzekering voor een 21 jarige kost gemiddeld tussen de €103 en €133. De dekkingen verschillen in premie. De minimale WA dekking kost ongeveer €96 tot € 108. De WA beperkt casco dekking kost €105-115. De allrisk dekking kost €112 tot €155. Deze bedragen zijn zonder rekening te houden met schadevrije jaren.

Wat kost een autoverzekering voor een 22 jarige?

Zie hieronder de kosten voor een bestuurder van 22 jaar. Zoals te zien is daalt de premie verder naarmate je ouder wordt. Het verschil is ongeveer 10 euro per maand met iemand die 21 jaar oud is.

 WA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering 
Verzekeraar 1 €95€98€120
Verzekeraar 2 €97€105€143
Verzekeraar 3 €86€95€104
Gemiddeld€93€99€122

Een 22 jarige is voor een WA verzekering gemiddeld €93 kwijt. Voor een WA+ verzekering is een 22 jarige gemiddeld €99 kwijt en voor een allrisk dekking €122. De premies kunnen lager zijn wanneer de bestuurder schadevrije jaren heeft opgebouwd. Het verschil met een 21 jarige is ongeveer 10 euro per maand.

Wat kost een autoverzekering voor een 23 jarige?

Een bestuurder van 23 jaar betaalt de onderstaande premie voor de autoverzekering. Het verschil wordt iets groter ten opzichte van iemand van 22 vs 21. Het verschil is nu ongeveer 11 euro.

 WA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering 
Verzekeraar 1 €84€87€107
Verzekeraar 2 €88€97€133
Verzekeraar 3 €77€86€97
Gemiddeld€83€90€112

Een bestuurder van 23 jaar betaalt voor de verplichte WA dekking €83 gemiddeld. Voor de meer uitgebreide WA beperkt casco dekking betaalt de 23 jarige bestuurder ongeveer €90 gemiddeld en voor de allrisk verzekering €112. De premie kan lager uitvallen als er rekening gehouden wordt met schadevrije jaren.

Wat kost een autoverzekering voor een 24 jarige

24 jaar is de grens die verzekeraars hanteren voor de risicogroep. Vanaf 25 jaar val je meestal niet meer in een risicogroep. De verschillen boven die leeftijd worden minder. Als je 24 jaar oud bent dan betaal je de volgende premies:

 WA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering 
Verzekeraar 1 €71€73€88
Verzekeraar 2 €82€91€126
Verzekeraar 3 €71€80€92
Gemiddeld€75€81€102

Wanneer je 24 jaar bent geworden betaal je voor de WA gemiddeld €75. Voor de WA+ €81 en voor de allrisk dekking €102. Als je schadevrije jaren hebt betaal je minder voor de premie. De korting kan dan oplopen tot 30-40%. 

Premieverloop van 18 tot 24 jaar

Op basis van de voorgaande berekeningen van 18, 19, 20, 21, 22, 23 en 24 jaar wordt in onderstaande grafiek inzichtelijk gemaakt hoe het gemiddelde verloop is van de kosten van de premie voor de verschillende autoverzekeringen in deze leeftijdscategorie.

Elk jaar de premie af naarmate je ouder wordt. De duurste premie wordt betaald door iemand van 18 jaar. De premie tussen een 18 jarige en 24 jarige kan +100% verschillen. Een 18 jarige zonder schadevrije jaren betaalt gemiddeld 158 euro per maand voor een WA verzekering en een 24 jarige zonder schadevrije jaren 75 euro per maand. Een 18 jarige betaalt dus meer dan het dubbele. Naarmate de leeftijd vordert wordt de premie per maand minder. Op gegeven moment worden de verschillen klein. Daarnaast is het zo dat een bestuurder van 18 vanaf zijn 18e schadevrije jaren opbouwt. Deze zijn niet meegenomen in bovenstaande grafiek. Als rekening wordt gehouden met schadevrije jaren met bijbehorende no-claim korting dan is de daling sterker in premie.

Autoverzekering kosten voor ouderen en senioren

Een goedkope autoverzekering voor senioren vinden kan lastig zijn. Senioren en ouderen worden door de autoverzekeraar ook gezien als risicogroep. Hierdoor is de premie voor oudere bestuurders flink hoger. De reden hierachter is dat hele oude mensen minder goed kunnen autorijden en sneller schade veroorzaken vanwege medische beperkingen. De vraag is of het terecht is dat senioren als risicogroep worden gezien. Senioren moeten namelijk ook regelmatig een keuring ondergaan bij de RDW voor hun rijbewijs. 

Volgens het Verbond van Verzekeraars blijkt dat de kans op schade bij ouderen niet groter is dan bij andere leeftijdsgroepen. Ook kosten oudere bestuurders (voor WA-schades) verzekeraars gemiddeld het minst aan uitkeringen. Het blijkt dat pas vanaf 75 jaar en ouder de schadekans groter is. Een 75+ iemand heeft een hogere schadekans dan iemand van 35. Uiteindelijk is de kans op schade bij jongeren van 18 tot 21 het grootst. Deze krijgen ook een opslag op de premie. 

Veel verschillende autoverzekeraars weigeren klanten als de bestuurder boven de 80 jaar oud is. Er is hier sprake van een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Verzekeraars mogen dat doen. Het is wettelijk gezien niet verboden om ouderen te weigeren voor de verzekering. Er zijn per heden nog genoeg verzekeraars acties die ouderen verzekeren. Dus een autoverzekering boven 80 jaar vinden is niet onmogelijk. Zo kunnen senioren een verzekering voor de auto afsluiten. 

De kosten voor de autoverzekering voor senioren lopen fors op vanaf 75 jaar en ouder. Vanaf die leeftijd is een duidelijke risico opslag te zien in de premie van de autoverzekering.

Hoeveel kost een autoverzekering per jaar?

Een autoverzekering wordt vaak per maand afgerekend. Een autoverzekering per jaar zou betekenen om de premie om te rekenen naar een jaar. Dit kunnen we doen door de premie × 12 maanden te vermenigvuldigen.

De WA autoverzekering kost gemiddeld €849 per jaar. Leeftijd en schadevrije jaren hebben een grote invloed op de premie. Iemand met veel schadevrije jaren betaalt minder premie. De WA autoverzekering kost voor iemand met veel schadevrije jaren rond de €240 tot €360 per jaar. De WA beperkt casco verzekering kost gemiddeld €1.026 per jaar. Bij 10 tot 20 schadevrije jaren ligt de premie voor deze dekking tussen de €300 tot en met €420 per jaar. De allrisk verzekering kost gemiddeld €1.308 per jaar. Bij 10 tot 20 schadevrije jaren kost de allrisk autoverzekering gemiddeld €420 tot €660 per jaar. 

Wat kost een autoverzekering zonder schadevrije jaren?

Als je een relatief nieuwe bestuurder bent of na een lange tijd niet rijden weer gaat deelnemen aan het verkeer (na vervallen van schadevrije jaren) dan heb je weinig schadevrije jaren. Hoe duur is de autoverzekering als je geen schadevrije jaren hebt?

De autoverzekering zonder schadevrije jaren is gemiddeld 30 tot 70% duurder dan iemand met 15 tot 20 schadevrije jaren. Bij nul schadevrije jaren ontvang je geen of weinig no-claim korting. Een autoverzekering zonder schadevrije jaren kost daardoor honderden euro’s duurder. Gemiddeld kan er gedacht worden aan €75 per maand voor de WA verzekering.

Wat kost de goedkoopste autoverzekering?

De goedkoopste autoverzekering is per persoon verschillend. Waar bij iemand FBTO de goedkoopste is kan bij de ander dat Univé zijn. Om te kijken of wij de goedkoopste WA autoverzekering kunnen berekenen hebben wij een berekening gedaan met allerlei componenten die ervoor moeten zorgen dat de premie zo laag mogelijk wordt. Hierbij  kan worden gedacht aan een lichte kleine auto, veel schadevrije jaren, hoog eigen risico, rustig dorp, middelbare leeftijd en weinig kilometers per jaar. Als we hiermee rekenen komen we voor de drie verschillende dekkingen op de volgende premies voor de autoverzekering.

 WA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering 
Verzekeraar 1 €12€13€16
Verzekeraar 2 €15€16€23
Verzekeraar 3 €16€17€21
Gemiddeld€14€15€20

De goedkoopste autoverzekering kost tussen de €14 en € 20 per maand. De WA verzekering kan tussen €12 en €16 per maand worden afgesloten. Deze lage premie geldt bij veel schadevrije jaren, lichte auto, woonachtig in een rustig gebied en weinig kilometers per jaar.

Omdat de autoverzekering nogal kan verschillen wanneer je veel of weinig schadevrije jaren hebt of wel of geen eigen risico hebben wij voor deze specifieke situaties uitgezocht welke autoverzekering het goedkoopst is. Bekijk de volgende pagina’s om te kijken welke autoverzekering het goedkoopst is rekening houdend met een specifiek element.

Autoverzekeringen bij verschillende verzekeraars

Wat kost een autoverzekering bij een specifieke autoverzekeraar? Elke verzekeraar heeft zijn eigen premies. Soms zitten de premies voor de dekkingen dicht bij elkaar, maar het kan ook voorkomen dat de premies tientallen euro’s verschillen per maand. Om te kijken wat nu een autoverzekering kost bij  Centraal Beheer, FBTO, Univé en bij de HEMA is het aan te raden om bij deze specifieke verzekeraars een berekening te maken. 

Autoverzekeringen in het buitenland

De manier waarop verzekeringen geregeld zijn in het buitenland verschilt soms nog wel eens met het stelsel in Nederland. Het is lastig om de stelsels en de kosten voor de autoverzekeringen te vergelijken.

Wat kost een autoverzekering in België?

In België kost een BA (burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering) vergelijkbaar met de Nederlandse WA verzekering gemiddeld ongeveer €320 per jaar. Dit komt neer op ongeveer €26 per maand. De premie in België wordt met vergelijkbare factoren bepaald als in Nederland.

Wat kost een autoverzekering in Amerika?

In Amerika betaal je voor de autoverzekering voor 6 maanden. De vergoedingen vanuit de verzekeraar zijn lager dan in Nederland. De autoverzekering is naast je schadeverleden ook gekoppeld aan het aantal snelheidsovertredingen wat je hebt begaan. De duurste autoverzekering in Amerika is in de staat Michigan met een premie van $2.611 per jaar. De goedkoopste autoverzekering in Amerika is in de staat Maine met een premie van $845 per jaar.