Wat kost een autoverzekering?

Een compleet artikel over de kosten van de autoverzekering

In Nederland is een verzekering voor de auto verplicht. Het is handig om te weten wat een autoverzekering kost. In dit artikel lees je alles over de kosten van de autoverzekering.

De autoverzekering kost je gemiddeld tussen de €48 en €75 per maand. De kosten hangen af van de volgende zaken: keuze in dekking, aantal schadevrije jaren, leeftijd van de bestuurder, woonplaats, soort auto, eigen risico en betaalperiodes.

Inhoudsopgave
  1. Een compleet artikel over de kosten van de autoverzekering
  2. Bereken direct de kosten voor jouw autoverzekering
  3. Verschillende dekkingen betekenen verschillende kosten
  4. Je premie hangt af van individuele kenmerken
  5. Autoverzekering prijs – waaruit bestaan de kosten?
  6. Welke persoonlijke kenmerken en keuzes zijn van invloed op de autoverzekering kosten?
  7. Schadevrije jaren zijn zeer belangrijk voor lage kosten. Hoe bouw je deze op?
  8. Hoe probeert de autoverzekeraar de premie laag te houden?
  9. Welke kosten van de autoverzekeraar zelf worden doorberekend in de premie?
  10. Kosten autoverzekering berekenen
  11. Wat zijn de prijzen voor de autoverzekering gemiddeld per soort dekking?
  12. Wat kost een WA autoverzekering?
  13. Wat kost een WA beperkt casco verzekering?
  14. Wat kost een autoverzekering allrisk?
  15. Autoverzekering kosten voor de beginnend bestuurder en jongeren
  16. Waarom betaalt een beginnend bestuurder meer premie?
  17. Waarom betalen jongeren tot 24 jaar meer premie?
  18. Kosten autoverzekering beginnend bestuurder
  19. Goedkope autoverzekering voor beginnend bestuurder?
  20. Autoverzekering kosten voor jongeren
  21. Wat kost een autoverzekering voor een 18-jarige?
  22. Wat kost een autoverzekering voor een 19-jarige?
  23. Wat kost een autoverzekering voor een 20-jarige?
  24. Wat kost een autoverzekering voor een 21-jarige?
  25. Wat kost een autoverzekering voor een 22-jarige?
  26. Wat kost een autoverzekering voor een 23-jarige?
  27. Wat kost een autoverzekering voor een 24-jarige
  28. Premieverloop autoverzekering van 18 tot 24 jaar
  29. Start vroeg met schadevrije jaren opbouwen voor lage kosten later
  30. Autoverzekering kosten voor ouderen en senioren
  31. Hoeveel kost een autoverzekering per jaar?
  32. Wat kost een autoverzekering zonder schadevrije jaren?
  33. Wat kost de goedkoopste autoverzekering?
  34. Wat kost de autoverzekering per verzekeraar?
  35. Kosten de Vereende autoverzekering
  36. Tips om te besparen op de kosten van de autoverzekering
  37. Autoverzekeringen in het buitenland

Bereken direct de kosten voor jouw autoverzekering

Bezoek de autoverzekeraar om direct inzicht te krijgen in de kosten voor jouw autoverzekering. Bekijk eens de volgende autoverzekeraar:

Centraal Beheer autoverzekering

  • Verzekering zonder eigen risico mogelijk
  • Korting tot 75%

Bereken je premie bij Centraal Beheer

Verschillende dekkingen betekenen verschillende kosten

Als je een autoverzekering afsluit moet je kiezen voor een specifieke dekking. Je kiest tussen WA autoverzekering, WA plus autoverzekering en allrisk. Elke dekking verschilt in de kosten.

Je premie hangt af van individuele kenmerken

De premie voor de autoverzekering is afhankelijk van verschillende individuele kenmerken. Hierdoor moet je zelf berekenen wat de premiekosten zijn voor jouw autoverzekering.

Wil je weten wat een autoverzekering kost voor jouw persoonlijke situatie? Voer dan een berekening uit via een vergelijking.

Autoverzekering prijs – waaruit bestaan de kosten?

Hoe zijn de kosten opgebouwd voor de autoverzekering? De premie is opgebouwd uit diverse onderdelen. Het onderdeel: “de dekking” is het meest bepalend voor de prijs. De dekking die je kiest bepaalt in de grootste mate de premie van de autoverzekering. Naast de kosten voor de dekking zijn er ook kosten zoals administratiekosten en assurantiebelasting verwerkt in de premie van de autoverzekering.

Samengevat is de prijs van de autoverzekering en daarmee de kosten autoverzekering opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Premie voor de dekking;
  • Premie voor mogelijke aanvullende dekkingen;
  • Eenmalige kosten opmaken polis en aanmelden bij de RDW;
  • Prolongatiekosten bij verlengen van de verzekering;
  • Administratiekosten van de verzekeraar;
  • Assurantiebelasting van 21%. 

Direct een autoverzekering afsluiten? Doe eerst eens een berekening bij InShared.

Welke persoonlijke kenmerken en keuzes zijn van invloed op de autoverzekering kosten?

Bij de berekening van de prijs van de autoverzekering zijn verschillende kernmerken van belang. Denk hierbij aan de dekking, woonplaats, type auto, leeftijd bestuurder, schadevrije jaren en het eigen risico. Dit zijn belangrijke zaken die de premie beïnvloeden. Wij hebben op een rij gezet welke tien kernmerken invloed hebben op de kosten van de autoverzekering. Draaien aan deze knoppen leidt bij het berekenen van de autoverzekering tot verschillende premies. 

1. Leeftijd

Een zeer belangrijk kenmerk is de leeftijd van de hoofdbestuurder. Jongere bestuurders tot 24 jaar betalen meer premie voor de autoverzekering. De 18-jarige betaalt de hoogste premie. Jongeren veroorzaken statistisch gezien vaker ongevallen (en dus ook schade).

Op zoek naar een betaalbare autoverzekering voor Jongeren? Jongeren kunnen meestal goed terecht bij Centraal Beheer of FBTO.

Naarmate je ouder wordt gaat je premie omlaag. Dit komt omdat je schadevrije jaren toenemen en omdat de verzekeraar je minder risicovol acht. Dit laatste geldt echter niet voor senioren van 65 jaar en ouder.

Ouderen (65+) betalen meer premie voor de autoverzekering. De verzekeraar stelt dat als je ouder wordt (65+) dat dan de kans op schade toeneemt. Mogelijk heeft dit te maken met dat je zicht en reactievermogen afnemen wanneer je ouder wordt. Al met al beschouwen verzekeraars jongeren en ouderen als een risicogroep.  Als je met je leeftijd in een risicogroep valt dan vallen de kosten voor de autoverzekering hoger uit

2. Adres en woonplaats

Elke omgeving heeft zijn eigen verkeerssituatie. In een stad vinden meer verkeersbewegingen plaats en daardoor is er een grotere kans op ongelukken. Als je in een stad woont dan zijn de kosten voor de autoverzekering hoger dan wanneer je in een rustig dorp woont. In steden vinden ook meer auto-inbraken plaats dan in dorpen. De WA plus en all risk autoverzekering dekken schade bij auto-inbraak.

De autoverzekeraar prijst de extra risico’s, die samenhangen met een specifieke woonplaats, in door een opslag door te rekenen in de premie. De premie kan ook binnen steden en dorpen verschillen. Woon jij aan een drukke straat? Dan is de kans dat jouw premie hoger is dan iemand die woont in een rustige straat. Wil je weten hoe dat precies zit? Lees meer over waarom verschilt de autoverzekering per postcode?

3. Type auto

Het soort auto wat je rijdt heeft invloed op de premie. Hier zijn zaken als dagwaarde, populariteit en gewicht van belang

Hoe duurder de auto (cataloguswaarde), hoe hoger de premie voor de autoverzekering. Dit komt omdat de verzekeraar meer kosten moet maken wanneer jouw auto total loss raakt. Ook zijn populaire merken diefstal gevoeliger. Dit geldt alleen voor de premie van de WA+ en allrisk autoverzekering. Immers met alleen een WA verzekering is jouw dure auto niet gedekt voor total loss door eigen schuld.

Voor alle soorten verzekeringen (WA, WA+ en allrisk) is het gewicht van de auto wel een belangrijk kenmerk die invloed heeft op de premie. Een zware auto veroorzaakt bij een aanrijding veel meer schade dan een lichte auto. Hierdoor is ook de WA verzekering bij een zware auto duurder dan een lichte auto. Het blijkt dat diesels een duurdere premie hebben. Dit komt omdat diesels zwaarder zijn dan benzine auto’s. Elektrische auto’s hebben meestal ook een hogere premie, omdat de accu zwaar is. Lees meer over waarom is de premie elektrische auto hoger

Auto verzekeren? Doe eens een berekening bij FBTO. Bezoek FBTO.

4. Kilometers per jaar

Hoe meer kilometers je rijdt hoe groter de kans is dat je betrokken raakt bij een aanrijding. Bij het afsluiten geef je op hoeveel kilometers je per jaar ongeveer gaat rijden. Op basis van deze schatting betaal je meer of minder premie. Mensen schatten het aantal kilometers vaak te hoog in. Het is aan te raden om na een jaar autorijden te kijken hoeveel kilometers je hebt gereden. Probeer een goede schatting te maken voor de verzekeraar. Het aantal kilometers per jaar heeft slechts een beperkte invloed op de hoogte van je premie.

5. Schadevrije jaren

Een belangrijk element voor de prijs van de autoverzekering is het aantal schadevrije jaren. Met schadevrije jaren bouw je no-claim korting op. Deze korting kan flink oplopen. Bij sommige verzekeraars wel tot 82%. 

Als je geen schadevrije jaren hebt dan is de kans groot dat je veel premie betaald. Als je schade rijdt en deze claimt op de verzekering dan zak je altijd 5 jaren. Verzekeraars spreken dit onderling af.

Je kan ook in de min komen met je schadevrije jaren. De min jaren gaan tot maximaal -5. Lager dan -5 is niet mogelijk. Als je negatieve schadevrije jaren hebt dan is het moeilijk om een autoverzekering af te sluiten. Gelukkig zijn er autoverzekeraars waar je ook met negatieve schadevrije jaren terecht kan. Je kan terecht onder andere bij FBTO en Centraal Beheer.

6. Eigen risico

Het eigen risico is het deel van het schadebedrag dat voor eigen rekening komt wanneer je een schade claimt. Het eigen risico is onder andere bedacht zodat niet iedereen alle kleine schades gaat claimen. Een verzekering moet betaalbaar blijven en het werkt niet mee als alle kleine schades geclaimd worden. Dit afhandelen kost de verzekeraar veel geld.

Je kan vrijwillig het eigen risico verhogen. Als je het eigen risico voor de autoverzekering verhoogt, dan betaal je minder premie. Het eigen risico geldt alleen bij de WA plus en allrisk autoverzekering. Bij een WA verzekering geldt geen eigen risico.

Heb je liever helemaal geen eigen risico? Bij een aantal verzekeraars kan je deze naar €0,- bijstellen. Dit kan bijvoorbeeld bij UnivéFBTO en Ditzo.

7. Betalingstermijn

Een kleine impact op de kosten van de autoverzekering is je keuze voor de betaaltermijn. Het is normaal om de autoverzekering per maand te betalen. Sommige verzekeraars bieden echter ook de mogelijkheid om de autoverzekering per jaar vooruit te betalen. Als je de premie een jaar vooruit betaald dan krijg je meestal een kleine korting. Op deze manier bespaar je op de autoverzekering door de premie vooruit te betalen. Je kan denken aan een korting van tussen de 1% en 5%. Je kan de premie per jaar betalen bij FBTO.

8. Pakketkorting

Als je andere verzekeringsproducten hebt bij een verzekeraar dan wordt vaak een pakketkorting aangeboden. Heb je al een inboedelverzekering en opstalverzekering bij een specifieke verzekeraar? Dan kan je vaak ook een autoverzekering bij deze verzekeraar afsluiten. Doordat je meerdere verzekeringsproducten bij één verzekeraar afsluit kan je pakketkorting krijgen. Hierdoor dalen de kosten van de autoverzekering ook. Univé en Nationale Nederlanden bieden een vorm van pakketkorting aan.

9. Dekking

De dekking is een belangrijke factor voor de prijs van de autoverzekering. Je kan kiezen uit drie dekkingen: WAWA+ of allrisk. De duurste dekking is de allrisk autoverzekering en de goedkoopste dekking is de WA autoverzekering.

10. Aanvullende dekkingen

De autoverzekering breid je uit met aanvullende verzekeringen of dekkingen wanneer je dat wenst. Je kan kiezen uit een aanvullende dekking voor pechhulp onderweg, schade inzittenden, ongevallen inzittendenno-claim beschermer of rechtsbijstand motorverkeer. De extra aanvullende dekkingen geven meer zekerheid, maar kosten ook extra geld. Hoe meer aanvullende dekkingen je kiest bij de autoverzekering hoe hoger de kosten uitvallen.

allianz direct logo nieuw

Bereken Allianz Direct autoverzekering

  • €0,- eigen risico
  • Altijd vervangend vervoer bij schade

ca. €28,00 p/m

Schadevrije jaren zijn zeer belangrijk voor lage kosten. Hoe bouw je deze op?

Schadevrije jaren zijn belangrijk vanwege de korting die je krijgt op de autoverzekering. Veel schadevrije jaren zorgen voor een lage premie. Hoe bouw je nu deze jaren op? Het is gemakkelijk.

  • Je moet minimaal een autoverzekering op je naam hebben en geen schades claimen in een jaar.
  • Als je een jaar geen schades claimt dan bouw je een schadevrij jaar op.

Dankzij de schadevrije jaren krijgt de autoverzekeraar een goed beeld van jouw rijgedrag. De autoverzekeraar ziet indirect jouw rijstijl en rijervaring. Doordat je schadevrij rijdt ben jij geen kostenpost voor de autoverzekeraar, maar juist een opbrengstenpost. Verzekeraars willen dit belonen.

Een verzekerde die veel schadevrije jaren heeft krijgt flinke korting op de premie. Je korting neemt af wanneer je een schade claimt. Na een schadeclaim worden er vijf jaren in mindering gebracht. Bij veel schades is het mogelijk dat je in de min jaren terecht komt. Dit zijn negatieve schadevrije jaren of een malusregistratie. Houders van negatieve jaren betalen een toeslag op de premie of ontvangen geen korting meer op de autoverzekering. De kosten van de autoverzekering gaan omhoog.

Veel schadevrije jaren? Check de InShared autoverzekering met maximaal 80% no-claim korting. Bezoek InShared.

Hoe probeert de autoverzekeraar de premie laag te houden?

Een autoverzekeraar moet genoeg geld in kas hebben om schade uit te keren aan verzekerden wanneer zij daar een beroep op doen. Het verzekeringsbedrijf maakt kosten voor het afhandelen van schadeclaims, voor het voeren van de administratie en voor het aantrekken van nieuwe klanten. De verzekeraar berekent deze kosten door in de premie van de autoverzekering. Hoe houdt de autoverzekeraar nu de prijs zo laag mogelijk?

De autoverzekeraar houdt de kosten zo laag mogelijk door bijvoorbeeld de volgende acties:

  • Goede risico inschatting uitvoeren bij het accepteren van nieuwe klanten. Klanten met veel schades in het verleden, negatieve schadevrije jaren of een strafblad worden geweigerd. Het resultaat is minder claims en kosten in de toekomst;
  • Processen automatiseren. Er bestaan verzekeraars waarbij alles online gaat. Hier bespaart de verzekeraar op bijvoorbeeld portokosten, maar ook op salariskosten van het personeel.
  • Direct contract met de eindklant zonder tussenpersoon. Dit scheelt in kosten die verzekeraars kwijt zijn aan tussenpersonen.

Welke kosten van de autoverzekeraar zelf worden doorberekend in de premie?

Een autoverzekeraar maakt diverse kosten. Deze kosten berekent de verzekeraar door in de premie die betaald moet worden. Op deze manier kan een autoverzekeraar overleven en zijn diensten aanbieden. Een lijst van kosten waar de verzekeraar tegen aan loopt (deze lijst is niet uitputtend):

  • Kosten voor uitkeren van schade;
  • Personeelskosten;
  • Administratiekosten;
  • Provisie en commissies aan tussenpersonen;
  • Een leadvergoeding voor vergelijkers wanneer zij klanten naar hun site leiden;
  • Marketingkosten (waaronder eigen site);
  • Huisvestingskosten (huur pand);
  • Compliance kosten (voldoen aan wet -en regelgeving).

Kosten autoverzekering berekenen

Nu je weet waar de autopremie uit bestaat zoomen we verder in op het berekenen van de autoverzekering.

In het verdere verloop van dit artikel hebben we gekeken naar de gemiddelde kosten voor de premie van de autoverzekering in verschillende situaties. Zo kijken we naar de gemiddelde kosten per maand WA verzekering, gemiddelde kosten per maand WA plus en gemiddelde kosten per maand allrisk.

We kijken ook naar de kosten voor jongeren (18, 19, 20, 21, 22, 23 en 24 jaar) en beginnend bestuurders alsmede de gemiddelde kosten per jaar.

Als je wil weten hoeveel jij zelf betaalt voor een autoverzekering dan raden we je aan om zelf de autoverzekering te berekenen. Dit kan door direct naar een autoverzekeraar te gaan en de premie online te berekenen of snel een vergelijking uit te voeren. Lees hier meer over tips voor het uitvoeren van een prijsvergelijking. Zie hier de mogelijkheid om de autoverzekering te vergelijken.

Elk jaar geld terug van de verzekering? Bij InShared werken ze met een “jaarbeloning“. Als je niet claimt krijg je aan het einde van het jaar premie terug. Bekijk InShared.

Wat zijn de prijzen voor de autoverzekering gemiddeld per soort dekking?

Om de kosten per dekking goed in kaart te brengen berekenen we bij drie verschillende verzekeraars voor drie verschillende soorten mensen (persoon 1: 50 jaar, 2: 40 jaar en 3: 20 jaar). We rekenen in deze voorbeelden met schadevrije jaren opbouw vanaf 20 jaar. Dus de persoon van 20 jaar heeft 0 schadevrije jaren en de persoon van 40 jaar heeft 20 schadevrije jaren. Op basis van deze berekeningen komen we op de gemiddelde kosten voor de autoverzekering per dekking. We kijken naar:

  • de gemiddelde kosten voor de WA verzekering.
  • de gemiddelde kosten voor de WA beperkt casco verzekering.
  • de gemiddelde kosten voor de allrisk verzekering.

Wat kost een WA autoverzekering?

De WA verzekering is de verplichte dekking die schade dekt bij derden. Wanneer je bijvoorbeeld met jouw auto schade toebrengt aan iemand anders zijn auto, spullen of lichaam dan is deze veroorzaakte schade gedekt. Met deze verzekering ben je gedekt voor de wettelijke verplichting vanuit de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Wat kost de WA verzekering gemiddeld per maand?

WA verzekeringPersoon 1 (50 jaar) – 30 jarenPersoon 2 (40 jaar) – 20 jarenPersoon 3 (20 jaar) – 0 jaren
Verzekeraar 1€ 16€ 16€ 112
Verzekeraar 2€ 17€ 17€ 119
Verzekeraar 3€ 18€ 17€ 103
Gemiddeld€ 17€ 17€ 111

De WA autoverzekering kost gemiddeld €48. Leeftijd en schadevrije jaren hebben een grote invloed op de hoogte van de premie. Iemand met veel schadevrije jaren betaalt veel minder premie. De WA autoverzekering kost voor iemand met veel schadevrije jaren rond de €15-20 per maand. Een stuk goedkoper dan wanneer je geen schadevrije jaren hebt.

Ditzo autoverzekering. Goedkope en goede WA verzekering? Bekijk eens de autoverzekering van Ditzo

Wat kost een WA beperkt casco verzekering?

De WA beperkt casco verzekering geeft naast een dekking voor schade aan derden ook aanvullende dekking voor schade aan de eigen auto veroorzaakt door brand, hagel, diefstal, joyriding, storm en ruitschade. De WA beperkt casco verzekering is hetzelfde als de WA plus verzekering (andere naam). WA plus is duurder dan de standaard verplichte WA verzekering. Hieronder de resultaten van de gemiddelde kosten WA plus verzekering.

WA+Persoon 1 (50 jaar) – 30 jarenPersoon 2 (40 jaar) – 20 jarenPersoon 3 (20 jaar) – 0 jaren
Verzekeraar 1€ 20€ 21€ 110
Verzekeraar 2€ 18€ 18€ 125
Verzekeraar 3€ 21€ 22€ 119
Gemiddeld€ 20€ 20€ 118

De WA beperkt casco verzekering kost gemiddeld €53 per maand. De hoogte van de premie ligt met name aan het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Heb je 20 tot 30 schadevrije jaren? Dan ligt de premie voor deze dekking tussen de €18 tot €22 per maand. Als je minder dan 10 schadevrije jaren hebt dan is de premie hoger. Ook voor jonge bestuurders is deze premie veel duurder.

Sterke WA+ beperkt casco autoverzekering afsluiten? Check Centraal Beheer

Berekenen Centraal Beheer autoverzekering

  • 3 jaar aanschafprijs vergoed
  • Gratis vervangend vervoer

ca. €31,00 p/m

Wat kost een autoverzekering allrisk?

De allrisk dekking is de meest uitgebreide dekking. De meeste risico’s voor schade aan de auto dek je af met allrisk. Onder allrisk valt schade aan derden, schade aan de eigen auto door hagel, storm, brand, ruitschade, aanrijding met dieren, diefstal, joyriding en schade aan de eigen auto veroorzaakt bij een aanrijding (door eigen schuld) en vandalisme. Hieronder de kosten van een gemiddelde allrisk autoverzekering.

AllriskPersoon 1 (50 jaar) – 30 jarenPersoon 2 (40 jaar) – 20 jarenPersoon 3 (20 jaar) – 0 jaren
Verzekeraar 1€ 35€ 37€ 166
Verzekeraar 2€ 27€ 29€ 178
Verzekeraar 3€ 30€ 31€ 142
Gemiddeld€ 31€ 32€ 162

De allrisk verzekering kost gemiddeld €75 per maand. Een allrisk verzekering met veel schadevrije jaren kost aanzienlijk minder. Bij 20 tot 30 schadevrije jaren kost de allrisk autoverzekering gemiddeld tussen de €27 en €37. Beginnend jongere bestuurders betalen een zeer hoge prijs voor de allrisk verzekering.

Op zoek naar een goede allrisk dekking? Bekijk eens de autoverzekering van FBTO

jongere bestuurder vrouw

Autoverzekering kosten voor de beginnend bestuurder en jongeren

Schadevrije jaren bepalen in grote mate op de hoogte van de premie. Er zijn twee groepen die hier last van hebben. Dit zijn de jongeren en de beginnende bestuurders. Jongeren zijn in de meeste gevallen ook beginnende bestuurders, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Iemand van 50 kan ook een beginnend bestuurder zijn wanneer die net zijn rijbewijs heeft gehaald. Wat jongeren en beginners gemeen hebben is dat beide groepen geen of weinig schadevrije jaren hebben.

Zoals je ziet in de berekeningen van de premies per maand blijkt dat jongere beginnende bestuurders er slecht vanaf komen. Deze groep betaalt het meest voor een autoverzekering. Ben jij een beginnend bestuurder en jong? Dan is je premie waarschijnlijk aanzienlijk hoog, soms wel honderden euro’s per maand. Zoek je iets betaalbaars? Check eens de autoverzekering van FBTO als je jong bent.

Waarom betaalt een beginnend bestuurder meer premie?

Een beginnend bestuurder betaalt meer premie doordat deze groep beginners nog geen schadevrije jaren heeft. De schadevrije jaren zorgen voor no-claim korting waardoor de kosten voor de autoverzekering lager worden.

Geen schadevrije jaren – geen korting

Een beginnend bestuurder heeft door het ontbreken van schadevrije jaren weinig tot geen korting bij aanvang van de autoverzekering en betaalt daarom meer premie. Door een aantal jaren te rijden bouw je rijervaring op. Als je in deze jaren geen schade rijdt dan is de kans op een aanrijding in de toekomst lager. De verzekeraar beloont je met schadevrije jaren. Mensen die jaren hun rijbewijs hebben en schadevrij rijden worden beloond met hun schadevrij gedrag. Ze krijgen korting op de premie. Een beginner heeft dit voordeel niet.

Heb je veel schadevrije jaren in bezit? Dit zorgt voor een lagere waarschijnlijkheid dat je in de toekomst een schade gaat claimen. Een schade claimen zorgt voor een terugval van vijf schadevrije jaren en daarmee kan je een flink deel van de opgebouwde korting op de autoverzekering verliezen. Je voorkomt dit verlies door bijvoorbeeld kleine schades niet claimen. Ook kan het voor middelgrote schades lucratiever zijn om zelf te betalen.

Waarom betalen jongeren tot 24 jaar meer premie?

Jongeren hebben vaak weinig tot geen schadevrije jaren opgebouwd. Dat is ook niet mogelijk, want ze kunnen pas schadevrije jaren opbouwen als ze een rijbewijs hebben gehaald en een auto hebben gekocht. Jongeren kopen na halen van hun rijbewijs hun eerste auto en beginnen dan pas aan hun eerste autoverzekering. Op dat moment begint de teller te lopen voor de schadevrije jaren. Je ontvangt als jongere nauwelijks no-claim korting.

Schadevrije jaren uit scooter periode gelden niet voor de autoverzekering

Veel jongeren rijden scooter of brommer. Schadevrije jaren bouw je ook op bij een scooter of brommer. Deze schadevrije jaren tellen niet mee voor de autoverzekering. Schadevrije jaren voor de scooter en brommer worden niet gelijkgesteld aan die van de auto. Een scooter en brommer rijden is anders dan auto en motorrijen.  De schadevrije ervaringsjaren op een motor worden wel meegeteld voor de autoverzekering. Heb je als jongere motor gereden? Dan kan je de opgebouwde jaren wel meenemen naar de auto.

Jongeren zijn een risicogroep voor de verzekeraar

Als jongere bestuurder van 18 tot 24 jaar val je voor de verzekeraar in een risicogroep. De verzekeraar stelt dat jongeren een hoger risico hebben om schade te veroorzaken. Bestuurders in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar rijden minder veilig en veroorzaken meer aanrijdingen. Dit ligt aan het feit dat jongeren roekelozer rijden en minder goed de consequenties van hun acties kunnen inschatten. Ook al heb je veel schadevrije jaren als jongere, dan is de premie waarschijnlijk alsnog hoog vanwege risico-opslag in de premie. Ben jij een nette jonge bestuurder? Dan betaal je alsnog meer premie doordat jouw leeftijdsgenoten minder netjes rijden. 

Dubbel gestraft als jongere bestuurder

Een jongere met een auto wordt dubbel gestraft met de autoverzekering. Dit komt door 1. het ontbreken van schadevrije jaren en 2. het zitten in een risicogroep voor de autoverzekeraar.

Kosten autoverzekering beginnend bestuurder

Een beginnend bestuurder betaalt voor de autoverzekering een hogere premie. We kijken hoe hoog de kosten nu zijn voor de beginnend bestuurder. Een beginnend bestuurder is iemand die maximaal 5 jaar geleden zijn rijbewijs heeft gehaald. Beginnende bestuurders hebben dus ook maximaal 5 schadevrije jaren. We kijken naar de verschillende dekkingen en schadevrije jaren om te bepalen wat een beginnende bestuurder betaalt. Bestuurders tot 24 jaar laten we hier buiten beschouwing voor het bepalen van de premie. We richten ons op echte beginnende bestuurders die niet in een risicogroep vallen. De berekening is gedaan bij drie grote autoverzekeraars. De volgende gegevens zijn gebruikt in de berekening: 

  1. Bestuurder 50 jaar Renault Clio, 4 schadevrije jaren met woonplaats Leiden. 
  2. Bestuurder 40 jaar met een Renault Clio, 2 schadevrije jaren met woonplaats Leiden.
  3. Bestuurder 30 jaar met een Renault Clio, 1 schadevrije jaar met woonplaats Leiden.

Een autoverzekering voor een beginnend bestuurder kost gemiddeld tussen de €32 en €63 per maand. De hoogte hangt af van de dekking en van het aantal schadevrije jaren die de beginnend bestuurder heeft opgebouwd. De leeftijd van de beginnend bestuurder beïnvloed ook de premie. Tot 24 jaar betaal je een extra risico opslag in de premie.

allianz direct logo nieuw

Bereken Allianz Direct autoverzekering

  • €0,- eigen risico
  • Altijd vervangend vervoer bij schade

ca. €28,00 p/m

Goedkope autoverzekering voor beginnend bestuurder?

De autoverzekering voor een beginnende bestuurder is duur. Wij kijken waar je als beginnend bestuurder goedkoop uitkomt. Bij FBTO kom je goedkoop uit. Wil je weten hoe goedkoop jij uitkomt? Doe dan zelf een berekening. De autopremie verschilt per persoon.

Beginend bestuurder WA verekering

Beginnend bestuurderPersoon 1 (50 jaar)Persoon 2 (40 jaar)Persoon 3 (30 jaar)
Verzekeraar 1 – WA€ 30€ 31€ 37
Verzekeraar 2 – WA€ 35€ 36€ 37
Verzekeraar 3 – WA€ 31€ 32€ 37
Gemiddeld€ 32€ 33€ 37

Beginnend bestuurder WA+ verzekering

Beginnend bestuurderPersoon 1 (50 jaar)Persoon 2 (40 jaar)Persoon 3 (30 jaar)
Verzekeraar 1 – WA+€ 33€ 35€ 43
Verzekeraar 2 – WA+€ 36€ 39€ 42
Verzekeraar 3 – WA+€ 37€ 39€ 45
Gemiddeld€ 35€ 38€ 43

Beginnend bestuurder allrisk autoverzekering

Beginnend bestuurderPersoon 1 (50 jaar)Persoon 2 (40 jaar)Persoon 3 (30 jaar)
Verzekeraar 1 – Allrisk€ 59€ 61€ 72
Verzekeraar 2 – Allrisk€ 44€ 52€ 57
Verzekeraar 3 – Allrisk€ 51€ 53€ 61
Gemiddeld€ 51€ 55€ 63

Autoverzekering kosten voor jongeren

Jongeren vallen voor de autoverzekeraar in een risicocategorie. Onder jongeren verstaan we verzekerden tussen de 18 en 24 jaar oud. Jongeren halen hun rijbewijs steeds eerder. Een rijbewijs halen kan vanaf 17 jaar. Tot 18 jaar rijdt de jongere met een coach in de auto. De verzekering staat dan nog niet op naam van de jongere. Wanneer je 18 wordt en een eigen auto gaat kopen dan je een eigen verzekering afsluiten. Op dat moment wil je weten wat de kosten zijn voor de autoverzekering. We kijken naar de kosten autoverzekering voor een 18, 19, 20, 21, 22, 23 en 24-jarige bestuurder.

Wat kost een autoverzekering voor een 18-jarige?

De kosten voor een 18-jarige zijn hoog. Dit komt omdat een 18-jarige geen schadevrije jaren heeft opgebouwd en valt onder een risicogroep voor de autoverzekeraar. Bij drie grote autoverzekeraars berekenen we de premies voor een autoverzekering 18-jarige bestuurder. In de berekening gaan we uit van een 18-jarige woonachtig in Leiden en in het bezit van een Volkswagen Polo (tussen 5 en 10 jaar oud).

WA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering
Verzekeraar 1€ 190€ 202€ 278
Verzekeraar 2€ 221€ 225€ 298
Verzekeraar 3€ 222€ 227€ 285
Gemiddeld€ 211€ 218€ 287

De autoverzekering voor een 18-jarige kost gemiddeld tussen de €211 en €287 per maand. De premies verschillen per dekking. De WA dekking kost gemiddeld €211 per maand, de WA+ verzekering kost gemiddeld €218 per maand en de allrisk verzekering kost gemiddeld €287 per maand. De premie is hoog vanwege weinig schadevrije jaren en omdat 18-jarigen vallen in een risicogroep. Ben jij 18 jaar en op zoek naar een autoverzekering? Kijk dan eens bij FBTO.

Wat kost een autoverzekering voor een 19-jarige?

Naarmate je ouder wordt daalt de premie. Een 19-jarige betaalt minder premie dan een 18-jarige. We berekenen nu voor een 19-jarige. Voor de vergelijkbaarheid tussen de leeftijden zijn de schadevrije jaren op 0 gehouden. Uit de resultaten blijkt dat de premie daalt ten opzichte van iemand die 18 jaar is. Door toename van de leeftijd daalt de risico-opslag op de premie van de autoverzekering. Hierdoor betaalt iemand van 19 minder dan iemand van 18.

19-jarigeWA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering
Verzekeraar 1€ 175€ 186€ 255
Verzekeraar 2€ 215€ 219€ 293
Verzekeraar 3€ 173€ 194€ 228
Gemiddeld€ 188€ 200€ 259

De autoverzekering voor een 19-jarige kost gemiddeld tussen de €188 en €259 per maand. De premies verschillen per dekking. De WA dekking kost gemiddeld €188 per maand, de WA+ verzekering kost gemiddeld €200 per maand en de allrisk verzekering kost gemiddeld €259 per maand. De premie is hoog vanwege het beperkte aantal schadevrije jaren en het feit dat je als 19-jarige valt in een risicogroep. Ben je 19 jaar en op zoek naar een autoverzekering? Check als 19-jarige de autoverzekering van Centraal Beheer.

Berekenen Centraal Beheer autoverzekering

  • 3 jaar aanschafprijs vergoed
  • Gratis vervangend vervoer

ca. €31,00 p/m

Wat kost een autoverzekering voor een 20-jarige?

De premies voor een autoverzekering voor een 20-jarige zijn hieronder berekend. Je ziet dat de daling doorzet vanwege een hogere leeftijd. Iemand van 20 wordt door de autoverzekeraar gezien als iemand met een lager risico dan een 18 of 19-jarige. Als je 20 jaar bent dan zal je waarschijnlijk meer verantwoordelijkheidsgevoel opgebouwd hebben. Je rijdt voorzichtiger in de auto. De resultaten zijn:

20-jarigeWA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering
Verzekeraar 1€ 160€ 169€ 232
Verzekeraar 2€ 162€ 165€ 246
Verzekeraar 3€ 149€ 158€ 203
Gemiddeld€ 157€ 164€ 227

De autoverzekering voor een 20-jarige kost gemiddeld tussen de €157 en €227. Iedere dekking heeft een andere premie. De WA verzekering zit tussen de €149 en €162. De WA beperkt casco dekking zit tussen de €158 en €169 en de allrisk dekking zit tussen de €203 en €246. In deze berekening is geen rekening gehouden met eventuele schadevrije jaren. Met schadevrije jaren is de premie lager. Ben jij 20 jaar en op zoek naar een autoverzekering? Bekijk als 20-jarige eens de autoverzekering van InShared.

Wat kost een autoverzekering voor een 21-jarige?

De kosten voor een autoverzekering voor een 21-jarige berekenen we hieronder met dezelfde gegevens als bij de andere leeftijden. De daling ten opzichte van de jongere leeftijden (18, 19 en 20) zet door.

21-jarigeWA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering
Verzekeraar 1€ 144€ 154€ 210
Verzekeraar 2€ 153€ 156€ 190
Verzekeraar 3€ 134€ 136€ 169
Gemiddeld€ 144€ 149€ 190

De autoverzekering voor een 21-jarige kost gemiddeld tussen de €144 en €190. De diverse dekkingen verschillen in premie. De minimale WA dekking kost ongeveer €134 tot €153. De WA beperkt casco dekking kost €136 tot €156. De allrisk dekking kost €169 tot €210. Deze bedragen houden geen rekening met schadevrije jaren. Ben je 21 jaar en op zoek naar een autoverzekering? Bekijk als 21-jarige eens de premie van de FBTO autoverzekering.

Wat kost een autoverzekering voor een 22-jarige?

Zie hieronder de kosten voor een bestuurder van 22 jaar. De premie is goedkoper dan die van iemand van 18, 19, 20 of 21 jaar. Het verschil met iemand van 21 jaar is gemiddeld 18 euro per maand.

22-jarigeWA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering
Verzekeraar 1€ 129€ 138€ 191
Verzekeraar 2€ 133€ 136€ 162
Verzekeraar 3€ 122€ 125€ 155
Gemiddeld€ 128€ 133€ 169

Een 22-jarige betaalt voor een WA verzekering gemiddeld €128. Voor een WA+ verzekering betaalt een 22-jarige gemiddeld €133 en voor een allrisk dekking gemiddeld €169. De premies zijn lager wanneer de bestuurder schadevrije jaren heeft. Het verschil met een 21-jarige is ongeveer 10 euro per maand. Ben je 22 en zoek je een verzekering voor je auto? Bereken dan eens de premie bij Univé.

Wat kost een autoverzekering voor een 23-jarige?

Een bestuurder van 23 jaar betaalt een redelijke premie voor de autoverzekering. Een 23-jarige betaalt gemiddeld 16 euro minder per maand dan een 22-jarige.

23-jarigeWA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering
Verzekeraar 1€ 114€ 123€ 172
Verzekeraar 2€ 115€ 118€ 140
Verzekeraar 3€ 111€ 112€ 136
Gemiddeld€ 113€ 118€ 149

Een bestuurder van 23 jaar betaalt voor de verplichte WA dekking gemiddeld €113. Voor de meer uitgebreide WA beperkt casco verzekering betaalt de 23-jarige bestuurder ongeveer gemiddeld €118 en voor de allrisk verzekering gemiddeld €149. De premie valt lager uit als er rekening wordt gehouden met schadevrije jaren. Ben jij 23 jaar en op zoek naar een autoverzekering? Kijk dan eens bij Ditzo.

Wat kost een autoverzekering voor een 24-jarige

24 jaar is de grens die meeste verzekeraars hanteren voor de risicogroep. Vanaf 25 jaar val je meestal niet meer in een risicogroep. De verschillen boven 25 jaar worden minder. Als je 24 jaar oud bent dan betaal je de volgende premies:

24-jarigeWA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering
Verzekeraar 1€ 96€ 103€ 145
Verzekeraar 2€ 104€ 106€ 126
Verzekeraar 3€ 83€ 95€ 120
Gemiddeld€ 94€ 101€ 130

Wanneer je 24 jaar bent dan betaal je voor de WA gemiddeld €94. Voor de WA+ autoverzekering €101 en voor de allrisk dekking €130. Als je schadevrije jaren hebt betaal je minder voor de premie. De korting kan dan oplopen tot 30-40%. Ben je 24 jaar en op zoek naar een verzekering voor je auto? Bekijk als 24-jarige eens de verzekering van FBTO.

Berekenen FBTO autoverzekering

  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

ca. €30,50 p/m

Premieverloop autoverzekering van 18 tot 24 jaar

Op basis van de voorgaande berekeningen van 18, 19, 20, 21, 22, 23 en 24 jaar maken we in onderstaande grafiek inzichtelijk hoe het gemiddelde verloop is van de kosten van de premie voor de verschillende autoverzekeringen.

De premie daalt elk jaar naarmate je ouder wordt. Een 18-jarige betaalt de duurste premie. Het premieverschil tussen een 18-jarige en 24-jarige kan tot +100% oplopen. Een 18-jarige zonder schadevrije jaren betaalt gemiddeld 211 euro per maand voor een WA verzekering. Een 24-jarige zonder schadevrije jaren betaalt gemiddeld 94 euro per maand. Een 18-jarige betaalt dus meer dan het dubbele (+117 euro) dan een 24-jarige. Naarmate de leeftijd vordert wordt de premie per maand minder. Op gegeven moment worden de verschillen per leeftijdsjaar minimaal.

Start vroeg met schadevrije jaren opbouwen voor lage kosten later

Een bestuurder van 18 kan vanaf zijn 18 jaar schadevrije jaren opbouwen. Dit betekent dat als je vroeg start eerst heel veel betaald aan premie, maar dat je dit later terugverdiend omdat je schadevrije jaren opbouwt. De schadevrije jaren zijn niet meegenomen in bovenstaande grafiek. Als we rekening houden met schadevrije jaren dan moeten we de bijbehorende no-claim korting meetellen. Als we no-claimkorting meetellen dan is de daling in premie naarmate je ouder wordt nog hoger.

Tip – koop als je 18 bent een klein en goedkoop autootje – zo betaal je wat lagere premie en bouw je toch schadevrije jaren op.

FBTO valt vaak relatief goedkoop uit voor jongeren. Bekijk eens de autoverzekering van FBTO

Autoverzekering kosten voor ouderen en senioren

Een goedkope autoverzekering voor senioren vinden kan lastig zijn. Senioren en ouderen worden ook gezien als risicogroep. Oudere bestuurders betalen een hogere premie. De reden hierachter is dat hele oude mensen minder goed autorijden en sneller schade veroorzaken vanwege medische beperkingen. De vraag is of het terecht is dat senioren als risicogroep worden gezien. Senioren keuren zichzelf regelmatig bij de RDW voor hun rijbewijs. 

Volgens het Verbond van Verzekeraars blijkt dat de kans op schade bij ouderen niet groter is dan bij andere leeftijdsgroepen. Oudere bestuurders kosten verzekeraars gemiddeld het minst aan uitkeringen (voor WA schades). Het blijkt dat pas vanaf 75 jaar en ouder de schadekans groter wordt. Iemand van 75+ heeft een hogere schadekans dan iemand van 35. Uiteindelijk is de kans op schade bij jongeren van 18 tot 21 het grootst. Deze groept krijgt ook een opslag op de premie. 

Weigering autoverzekering bij 80 jaar of ouder

Veel verschillende autoverzekeraars weigeren klanten als de bestuurder boven de 80 jaar oud is. Dit is een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Verzekeraars mogen dat doen. Het is wettelijk gezien niet verboden om ouderen te weigeren voor de verzekering. Er zijn gelukkig nog genoeg verzekeraars die ouderen verzekeren. Dus een autoverzekering boven 80 jaar vinden is niet onmogelijk. Zo kunnen senioren een verzekering voor de auto afsluiten. 

De kosten voor de autoverzekering voor senioren lopen fors op vanaf 75 jaar en ouder. Vanaf die leeftijd is een duidelijke risico opslag te zien in de premie.

Hoeveel kost een autoverzekering per jaar?

Een autoverzekering reken je doorgaans per maand af. Een autoverzekering per jaar betalen is minder gangbaar. Om te weten wat je jaarpremie is dan kan je de premie × 12 maanden vermenigvuldigen. We berekenen de autoverzekering per jaar voor de verschillende dekkingen.

Wat kost een WA verzekering per jaar?

De WA autoverzekering kost gemiddeld €576 per jaar. Leeftijd en schadevrije jaren bepalen grotendeels de premie. Iemand met veel schadevrije jaren betaalt minder premie. De WA autoverzekering kost voor iemand met veel schadevrije jaren rond de €200 tot €360 per jaar. Op zoek naar een WA verzekering? Bereken eens de autoverzekering bij FBTO of Centraal Beheer.

Wat kost een WA beperkt casco autoverzekering per jaar?

De WA beperkt casco verzekering kost gemiddeld €636 per jaar. Bij 20 tot 30 schadevrije jaren ligt de premie voor deze dekking rond de €240 per jaar. Sluit een WA beperkt casco dekking gemakkelijk af bij Centraal Beheer.

Berekenen Centraal Beheer autoverzekering

  • 3 jaar aanschafprijs vergoed
  • Gratis vervangend vervoer

ca. €31,00 p/m

Wat kost een allrisk verzekering per jaar?

De allrisk verzekering kost gemiddeld €900 per jaar. Bij 20 tot 30 schadevrije jaren kost de allrisk autoverzekering gemiddeld €370 tot €380 per jaar. Een allrisk verzekering sluit je af bij InShared.

Wat kost een autoverzekering zonder schadevrije jaren?

Schadevrije jaren bepalen voor een groot deel de premie van de autoverzekering. Als je een relatief nieuwe bestuurder bent of na een lange tijd niet rijden weer gaat deelnemen aan het verkeer (na vervallen van schadevrije jaren) dan heb je weinig of geen schadevrije jaren. Hoe duur is de autoverzekering als je geen schadevrije jaren hebt?

De autoverzekering zonder schadevrije jaren is gemiddeld 30% tot 70% duurder dan iemand met 15 tot 20 schadevrije jaren. Bij nul schadevrije jaren ontvang je geen of weinig no-claim korting. Een autoverzekering zonder schadevrije jaren kost daardoor honderden euro’s duurder. Heb je geen schadevrije jaren en zoek je een WA verzekering? Gemiddeld ben je €75 per maand kwijt aan de WA verzekering zonder schadevrije jaren.

Op zoek naar een goedkope autoverzekering zonder schadevrije jaren?

kapotte beschadigde auto

Wat kost de goedkoopste autoverzekering?

De goedkoopste autoverzekering verschilt per persoon. Waar bij iemand FBTO de goedkoopste is kan dat bij de ander dat Univé zijn. De goedkoopste WA autoverzekering berekenen betekent dat we een berekening moeten doen met de meest ideale situatie. Een ideale situatie voor een lage premie is een lichte kleine auto, veel schadevrije jaren, hoog eigen risico, wonen in een rustig dorp, middelbare leeftijd en weinig kilometers per jaar. We rekenen hiermee en komen voor de drie verschillende dekkingen op de volgende premies voor de autoverzekering.

De goedkoopste autoverzekeringWA verzekeringWA+ verzekeringAllrisk verzekering
Verzekeraar 1€ 13€ 14€ 17
Verzekeraar 2€ 14€ 15€ 18
Verzekeraar 3€ 11€ 13€ 18
Gemiddeld€ 13€ 14€ 18

De goedkoopste autoverzekering kost tussen de €13 en €18 per maand. De WA verzekering sluit je af tussen €11 en €14 per maand. Deze lage premie is in de meest ideale situatie, dus met veel schadevrije jaren, lichte goedkope auto, woonachtig in een rustig gebied en weinig kilometers per jaar.

De autoverzekering verschilt wanneer je veel of weinig schadevrije jaren hebt of wanneer je wel of geen eigen risico hebt. Hierom hebben wij voor specifieke situaties uitgezocht welke autoverzekering het goedkoopst is. Bekijk de volgende pagina’s om te kijken welke autoverzekering het goedkoopst is rekening houdend met een specifiek kenmerk zoals geen eigen risico of geen schadevrije jaren.

Wat kost de autoverzekering per verzekeraar?

Wat kost een autoverzekering bij een specifieke autoverzekeraar? Elke verzekeraar heeft zijn eigen premies. Soms zitten de premies voor de dekkingen dicht bij elkaar, maar het komt ook voor dat de premies tientallen euro’s verschillen per maand. Dit komt omdat verzekeraars hun eigen klantenportefeuille hebben en risico’s willen spreiden. Je wilt als verzekeraar bijvoorbeeld niet alleen maar jongeren hebben als klanten.

Om te kijken wat een autoverzekering kost bij Centraal Beheer, AEGONa.s.r. ik kies zelfOHRAFBTOUnivé en bij de HEMA is het aan te raden om bij deze specifieke verzekeraars zelf een berekening te maken. 

logo aegon
logo fbto
logo hema autoverzekering
centraal beheer autoverzekering

Er bestaan meer verzekeraars op de markt. Ben je benieuwd naar de kosten autoverzekering bij Interpolis of de kosten ANWB autoverzekering? We kunnen niet alle verzekeraars opnemen op deze pagina. Wil je weten welke autoverzekeraars er allemaal zijn? Bekijk dan de pagina autoverzekeraars.

Kosten de Vereende autoverzekering

Ben je geweigerd voor een (auto)verzekering? De kans is groot dat je nergens meer terecht kan. Een weigering kan diverse redenen hebben zoals bijvoorbeeld fraude of premie niet (op tijd) betalen. Je bent in deze situatie aangewezen op een speciale autoverzekeraar, namelijk de Vereende. Wat kost de autopremie bij de Vereende?

De kosten van de autoverzekering premie bij de Vereende zijn aanzienlijk hoger dan bij de normale autoverzekeraar. Je moet denken aan een premie van honderden euro’s per maand. Omdat een autoverzekering verplicht is heb je geen andere uitweg dan deze autoverzekering te accepteren. Gelukkig komt er een moment dat je weer terug kan naar een normale verzekeraar (na een aantal jaren als je CIS registratie afloopt).

Tips om te besparen op de kosten van de autoverzekering

De kosten van de autoverzekering kunnen erg hoog zijn in specifieke situaties. We hebben een aantal tips die ervoor zorgen dat jij de beste autoverzekering kiest en daarmee de kosten op de autoverzekering drukt.

  1. Kies de juiste dekking. Meeste mensen schatten echte risico’s en kansen niet goed in. Hierdoor zijn ze vaak liever goed verzekerd. Je kan dan kiezen voor een all risk dekking (die veel duurder is) terwijl een WA plus dekking ook prima is. Lees meer over welke dekking kiezen.
  2. Kies niet voor onnodige aanvullende dekkingen. Heb jij bijvoorbeeld al een rechtsbijstandverzekering? Dan is de kans groot dat juridische conflicten met betrekking tot de auto ook gedekt is onder deze reguliere rechtsbijstandverzekering. Een aanvullende dekking voor rechtsbijstand bij de autoverzekering is dan overbodig. Hetzelfde geldt voor pechhulp. Misschien heb je namelijk al de ANWB wegenwacht.
  3. Rij minder kilometers per jaar. Als jouw geschatte kilometers per jaar afnemen dan heeft dit effect op de premie. Geef dit door aan de autoverzekeraar.
  4. Staar je niet blind op de pakketkorting. Dat je al andere verzekeringen hebt bij een specifieke verzekeraar en daarom pakketkorting krijgt is geen argument om te kiezen voor een specifieke verzekeraar. Kijk altijd of de autoverzekering de laagste kosten heeft. Er zijn mogelijk andere verzekeraars die een nog goedkopere autoverzekering aanbieden. In veel gevallen is individueel verzekeren bij verschillende verzekeraars goedkoper in plaats van pakketkorting.
  5. Bekijk elk jaar de autoverzekering op prijs. In een jaar kunnen premies veel veranderen. Zeker in tijden van inflatie. Het is vaak mogelijk om de autoverzekering dagelijks op te zeggen. In sommige gevallen kan de opzegging pas nadat je een jaar klant bent geweest. Snel de autoverzekering prijzen controleren kan via een prijsvergelijking. Ben je een jongere vanaf 18 jaar? Controleer dan elk jaar zeker de prijs. De premie van een 18-jarige en 19-jarige verschilt tussen verzekeraars. Dus als je jong bent is het jaarlijks prijsvergelijken belangrijk.

Er bestaan meer tips om in verschillende situaties te besparen op de autoverzekering. Lees ook eens deze tips besparen autoverzekering.

allianz direct logo nieuw

Bereken Allianz Direct autoverzekering

  • €0,- eigen risico
  • Altijd vervangend vervoer bij schade

ca. €28,00 p/m

Autoverzekeringen in het buitenland

Ben jij nieuwsgierig naar wat een autoverzekering kost in het buitenland? De manier waarop verzekeringen geregeld zijn in het buitenland verschilt wel eens met het stelsel in Nederland. Het is lastig om de stelsels en de kosten voor de autoverzekeringen te vergelijken.

Wat kost een autoverzekering in België?

In België kost een BA (burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering) vergelijkbaar met de Nederlandse WA verzekering gemiddeld ongeveer €320 per jaar. Dit komt neer op ongeveer €26 per maand. De premie in België wordt met vergelijkbare factoren bepaald als in Nederland.

Wat kost een autoverzekering in Amerika?

In Amerika betaal je voor de autoverzekering voor 6 maanden. De vergoedingen vanuit de verzekeraar zijn lager dan in Nederland. De autoverzekering is naast je schadeverleden ook gekoppeld aan het aantal snelheidsovertredingen wat je hebt begaan. De duurste autoverzekering in Amerika is in de staat Michigan met een premie van $2.611 per jaar. De goedkoopste autoverzekering in Amerika is in de staat Maine met een premie van $845 per jaar.