Wegenbelasting

Wegenbelasting is de belasting die je in Nederland betaald als je een auto bezit. Met de wegenbelasting wordt het onderhoud en de aanleg van wegen gefinancierd. Officieel heet de wegenbelasting “motorrijtuigenbelasting” (afgekort mrb). Je betaalt niet alleen wegenbelasting voor een auto, maar ook voor bijvoorbeeld een motor.

Het tarief van de wegenbelasting is afhankelijk van brandstof en gewicht

De brandstof en het gewicht van het voertuig is van belang voor het tarief van de wegenbelasting. Voor het gewicht wordt ook wel gekeken naar de massa ledig voertuig (of massa rijklaar).

Auto gekocht? Regel gelijk een autoverzekering want dit is verplicht. Bekijk eens bij FBTO.

Wanneer betaal je de wegenbelasting?

De wegenbelasting kan je per maand of per kwartaal betalen. De belasting gaat in vanaf de eerste datum dat het kenteken op jouw naam staat. Na overschrijving van het kenteken krijgt de belastingdienst een seintje van de RDW.

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

Om te weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen kan je gemakkelijk online bij de belastingdienst een berekening doen.

Wegenbelasting verschilt per provincie

Er kunnen verschillen zitten in de motorrijtuigenbelasting per provincie. Dit komt omdat de provincie mag “opcenten”. De provinciale opcenten is het deel wat van de belasting naar de provincies gaat. Elke provincie stelt elk jaar het tarief voor de provinciale opcenten vast.

Elektrische auto: geen wegenbelasting

Voor een elektrische auto betaal je geen wegenbelasting. De overheid wilt elektrisch rijden hiermee stimuleren. Het belastingvoordeel is er in ieder geval tot 2024.

Lees ook eens over deze andere onderwerpen