Wel of geen no-claim beschermer

Sommige autoverzekeraars bieden een no-claim beschermer aan bij de autoverzekering. De no-claim beschermer klinkt aantrekkelijk. Deze beschermt namelijk jouw no-claim korting. Maar moet je de no-claim beschermer nu wel of niet nemen bij het afsluiten van een autoverzekering? Verzekeraars waar je een no-claim beschermer kunt afsluiten zijn FBTO, AEGON en HEMA . Voorheen kon het ook bij Centraal Beheer, maar deze verzekeraar is gestopt met het aanbieden van de beschermer.

Betekenis van no-claim beschermer

Een no-claim beschermer beschermt jouw no-claim korting. Als je een schade claimt bij de autoverzekering dan verlies je (geheel of een deel van) de no-claim korting. Hierdoor ga je na een schade meer premie betalen. Om te voorkomen dat je meer premie gaat betalen na een schade kan je een no-claim beschermer afsluiten bij de autoverzekering. Na een schade verlies je geen korting en blijft de premie voor de autoverzekering hetzelfde. De bescherming geldt meestal voor maximaal 1 schade per jaar. Heb je dus meer dan 1 schade per jaar dan verlies je alsnog de korting.

Wist je dat je bij FBTO een hele goede betrouwbare autoverzekering kan afsluiten inclusief een no-claim beschermer? Bekijk snel de autoverzekering bij FBTO

No-claim beschermer beschermt niet je schadevrije jaren

Schadevrije jaren en no-claim korting zijn vaak twee begrippen die door elkaar worden gehaald. Schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat je een autoverzekering hebt gehad en geen schade hebt geclaimd. Deze jaren worden door verzekeraars bijgehouden in een externe database genaamd de Roy data. Met de schadevrije jaren kan je bij diverse verzekeraars recht krijgen op no-claim korting. De hoogte van het aantal schadevrije jaren wat je hebt heeft ook invloed op de hoogte van de no-claim korting die je krijgt. In de regel is het zo hoer meer schadevrije jaren hoe meer korting. Verzekeraars hebben onderling afgesproken dat na een schadeclaim van een klant dat deze klant in de Roy data met vijf schadevrije jaren wordt verlaagd. De hoogte van de schade maakt hierbij niet uit. Verzekeraars kunnen hier niet van afwijken. Er bestaat dus geen aanvullende module die jouw schadevrije jaren kunnen beschermen na een schade.

Verrassing bij overstappen na gebruik no-claim bescherming

Door de verwarring kan het voorkomen dat iemand een no-claim beschermer heeft gebruikt en daarmee in de veronderstelling was dat zijn schadevrije jaren in tact zijn gebleven na het claimen van een schade. Als deze persoon gaat overstappen dan komt hij of zij erachter dat de schadevrije jaren zijn gedaald met vijf. Hierdoor krijg je bij de nieuwe autoverzekeraar veel minder korting dan bij je oude autoverzekeraar. Het kan zelfs zo ver gaan dat de nieuwe autoverzekeraar je niet accepteert omdat je te weinig of negatieve schadevrije jaren hebt. Gelukkig zijn er verzekeraars die je ook met negatieve schadevrije jaren accepteren, zoals Centraal Beheer.

Voordelen no-claim beschermer

  • Je blijft de korting behouden die je kreeg voor de schadeclaim

Nadelen no-claim beschermer

  • Schadevrije jaren zijn niet beschermd (kunnen ook nooit worden beschermd)
  • Na een schade wordt overstappen in de toekomst lastiger en minder aantrekkelijk
  • Beschermt no-claimkorting voor maximaal 1 schade per jaar
  • De extra premie voor de beschermer weegt mogelijk niet op tegen de toekomstige premieverhoging na een schade

Wanneer wel of geen no-claim beschermer

De keuze voor een no-claim beschermer is persoonlijk. Het hangt af van hoe trouw jij bent aan je verzekeraar en hoe zeker jij bent of je geen schade gaat rijden. Stap jij nooit over en zit je al jaren bij dezelfde verzekeraar? Ben je ook niet zeker van je eigen rijstijl en maak je vaak schade? Dan kan een no-claim beschermer een interessante optie zijn. Houd ook rekening met hoeveel extra premie je door de no-claim beschermer betaalt. De hogere premie moet in verhouding staan met de mogelijke toekomstige premiestijging. Als je bijvoorbeeld door de no-claim beschermer 5 euro per maand extra betaald, maar omdat je heel veel schadevrije jaren hebt nauwelijks in no-claim korting zakt na een schade dan is de beschermer mogelijk niet de moeite waard.

Checklist wel of geen no-claim beschermer

Onderstaande checklist kan je gebruiken als hulpmiddel. De checklist is niet bedoelt als een advies. Uiteindelijk is het een combinatie van factoren die jou doen laten besluiten of je wel of geen no-claim beschermer neemt. Zijn alle vragen met “Ja” te beantwoorden? Dan is een beschermer voor de no-claim mogelijk interessant. Als de meeste vragen “Nee” zijn dan is een no-claim beschermer misschien niet zo nuttig.

SituatieJaNee
Trouw aan verzekeraar?
Onzeker qua rijstijl (grotere kans op dat je schade maakt)?
Veel terugval in korting na schade?
Extra premie voor no-claim beschermer laag?

Welke autoverzekeraars hebben een no-claim beschermer?

Diverse autoverzekeraars hebben een no-claim beschermer. Als je op zoek bent naar een autoverzekering met no claim beschermer dan zijn de onderstaande opties mogelijk. Verzekeraars als InShared, Univé of OHRA hebben geen no-claim beschermer.

AutoverzekeraarBeschermer mogelijk?Extra kosten per maand
Centraal Beheer no claim beschermerNee niet meer
FBTO no claim beschermerJa€5,94
HEMA no claim beschermerJa€14,55
AEGON (alleen bij allrisk Compleet of Royaal)Ja€11-13

Lees ook eens over de volgende onderwerpen