Welke autoverzekering heb ik nodig?

Het is ontzettend belangrijk om over een autoverzekering te beschikken die de juiste dekking biedt. Want als jij schade aan jouw auto hebt, dan wil jij deze schade uiteraard adequaat gecompenseerd krijgen. Voor iedere auto in Nederland en België is een WA dekking overigens ook bij de wet verplicht. Maar afgezien van een goede dekking zou jij uiteraard ook graag een aangename betaalbare premie betalen. Wat voor soort verzekering je nodig hebt en hoe je erachter kan komen voor welke autoverzekeringsmaatschappij jij het beste kan kiezen, dat lees je allemaal hier.

Elke autobezitter moet minimaal een WA-verzekering hebben. Dit is de minst uitgebreide verzekering. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen. Afhankelijk van je type auto en eigen voorkeuren kan je de autoverzekering uitbreiden met WA plus of allrisk.

Wat is de beste autoverzekering voor jou?

Heel veel personen vragen zouden graag willen weten wat nou de beste autoverzekering is. Er bestaat hierop echter geen eenvoudig antwoord. Er zijn in dit geval veel individuen die vinden dat de meest complete verzekering, met een Allrisk dekking, de autoverzekering is die men echt nodig heeft.

Voor anderen is de allrisk dekking niet de beste oplossing, maar is juist de hoogte van de premie de belangrijkste factor en zij vinden daarom een goedkope autopolis de beste keus. Dus voor wat voor type verzekering je ook voor jouw auto gaat, het is schijnbaar van belang dat deze optimaal bij al jouw wensen aansluit en bij het soort auto dat je bezit.

Verder bestaan er ook nog allerlei additionele aanvullende verzekeringen die jou nog meer dekking kunnen verstrekken, om je zo mogelijk te kunnen assisteren in welke situatie jij je ook mag bevinden. Ook hier zullen we wat verder op ingaan.

Wat zijn de standaard autoverzekeringen?

In de meeste gevallen kan je standaard de volgende drie soorten autoverzekeringen afsluiten:

  • Een Allrisk autoverzekering. Deze biedt de meest uitgebreide dekking, waaronder schade aan je eigen auto óók als je zelf de schade hebt veroorzaakt.

Begin snel met de autoverzekering te vergelijken:

Leeftijd van de auto

In veel gevallen wordt de keus voor het type verzekering dat men wenst bepaald door de leeftijd van de auto. Heb jij bijvoorbeeld net een nieuwe auto gekocht? In dat geval kan maar beter voor een Allrisk autoverzekering kiezen. De waarde van de nieuwe auto is dan namelijk behoorlijk hoog, waardoor de kosten van de Allrisk verzekering ruimschoots opwegen tegen de kosten van een mogelijke reparatie.

De leeftijd van jouw auto speelt zonder meer een belangrijke rol, want bij ernstige schade verklaart de verzekeraar de auto al snel total loss. Als jij dan denkt dat je met een Allrisk verzekering altijd goed zit, dan kan dit soms op een flinke teleurstelling uitlopen, want de autoverzekeringsmaatschappij gebruikt als waarde de dagwaarde en niet de nieuwwaarde van een auto. Dit is dan ook de reden waarom het afsluiten van een Allrisk verzekering meestal helemaal geen zin heeft bij oudere auto’s.

Je ziet hier een klein schemaatje met de beste keuze van verzekering voor de leeftijd van jouw auto:

Leeftijd autoAutoverzekering
Nieuw tot 6 jaar oudAllrisk autoverzekering
6 tot 10 jaar oudWA plus autoverzekering
10 jaar oud of ouderWA autoverzekering

Dat betekent dus niet automatisch dat je bij een auto van 6 jaar of ouder maar beter niet een Allrisk autoverzekering zou moeten afsluiten. Dat is echt jouw eigen keus en ook al ligt de premie van dit type autoverzekering hoger dan bij de andere twee, je bent in dit geval wel voor van alles gedekt.

Beschik je een echter over een behoorlijk oude auto die aan een lagere dagwaarde gekoppeld is? In dat geval zal een Allrisk autoverzekering niet echt nodig zijn en kan je maar beter voor een WA of WA-plus dekking gaan.

Op het internet zijn overigens verschillende handige tools te vinden die voor jou de dagwaarde van je auto kunnen berekenen. Heb je echter de beschikking over een unieke oldtimer, dan zou je ook voor een specifieke oldtimerverzekering kunnen kiezen. Deze keren veelal op basis van de taxatiewaarde (van maximaal 3 jaar oud) uit.

Wanneer een Allrisk autoverzekering af te sluiten?

Wanneer jouw auto jonger dan 6 jaar is, dan is het een vrij logische keuze om voor een Allrisk autoverzekering te gaan. Een compleet nieuwe auto wordt zonder meer volledig casco verzekerd, want zo’n Allrisk verzekering verzekert alle mogelijke risico’s van de beperkte WA en WA-plus dekking, maar vult dit tevens nog aan met een aantal aanvullende schade-oorzaken, zoals bijvoorbeeld diefstal, vernielzucht of roekeloosheid van anderen.

Verder kan je denken aan het omslaan van een auto, te water raken of op een ongelukkige manier van de weg raken. Plus alle andere onverwachte van buiten komende gevaren, zoals slippen of botsen.

Een ander interessant aandachtspunt om voor een Allrisk verzekering te kiezen is als jij jouw auto via een lening gekocht hebt en niet met een restschuld wilt zitten als je deze (per ongeluk zelf of via een ander) total-loss rijdt.

Een goede all risk autoverzekering wordt aangeboden door bijvoorbeeld InShared. Bij deze verzekeraar kan je ook veel no-claim korting krijgen met je schadevrije jaren.

Wanneer een WA-plus autoverzekering af te sluiten?

Indien jouw auto tussen de 6 en 10 jaar oud is, wordt er meestal overwogen om voor een WA-plus autoverzekering te kiezen. In veel gevallen is het dan namelijk te duur om alsnog voor een Allrisk verzekering te gaan, tenzij jij een hoge no-claim korting hebt opgebouwd. Een WA-plus autoverzekering kost meestal tien euro per maand meer aan premie dan een standaard WA verzekering, dus dit is zonder meer de overweging waard.

Deze verzekering vergoedt alles wat de WA dekking ook doet, maar hier is tevens diefstal, inbraak en ruit-, brand- plus stormschade aan jouw eigen auto toegevoegd. Plus een mogelijke schade door aanrijdingen met dieren of aan iemand anders, en de spullen van iemand anders. Als jij door eigen schuld schade aan je auto krijgt, dan wordt deze echter niet vergoed.

Wanneer een WA-autoverzekering af te sluiten?

De WA autoverzekering is de meest gekozen autoverzekering voor auto’s die ouder dan 10 jaar zijn. Een WA autoverzekering is altijd minimaal verplicht. Met een WA verzekering ben jij verzekerd voor de schade die jij met jouw auto aan anderen veroorzaakt. En tevens aan de spullen van iemand anders.

De meeste verzekeraars stellen dat een WA verzekering het beste past bij een wat oudere tweedehandse auto. Deze auto’s hebben vaak al veel van hun originele waarde verloren, waardoor de extra premie die je voor een WA-plus of Allrisk verzekering moet betalen, niet opweegt tegen de vergoeding die je bij schade kunt ontvangen.

In principe kan je de WA autoverzekering het beste selecteren op de prijs. Omdat het een verplichte dekking is die schade dekt voor derden en niet voor jezelf is de prijs het belangrijkste criterium.

Een prijsvechter binnen de WA autoverzekering is Ditzo. Bij deze autoverzekeraar kunt u een goedkope WA premie krijgen. Meestal is de autoverzekering direct verzekerd na afsluiting.

Wat is er nog meer van invloed op jouw autoverzekeringspremie

Om de beste autoverzekering voor jou te kunnen vinden, zijn er naast de leeftijd van de auto nog veel meer verschillende factoren van belang. Je zou hierbij allereerst aan het aantal opgebouwde schadevrije jaren kunnen denken.

Verder kan jouw woonplaats (en zelfs de postcode!), het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en de verzekeringsmaatschappij zelf ook van toepassing zijn. Deze factoren zijn voor iedere auto en haar gebruiker anders.

Schadevrije jaren

Ben jij al flink wat jaartjes volledig schadevrij aan het rijden? Dan bestaat er een heel grote kans dat de autoverzekeraar van jou je een behoorlijke korting op jouw verzekeringspremie aanbiedt. Jij hebt in dit geval namelijk bewezen dat jij een prima automobilist en weggebruiker bent, die zelden of nooit bij de verzekeraar voor schade heeft aangeklopt.

Overigens worden al die jaren die jij schadevrij hebt kunnen rijdt als je schadevrije jaren bestempeld. Dus als jij in de vijf jaar dat jij over jouw rijbewijs beschikt, jij sindsdien in je auto rondrijdt en nog niet eerder een autoschade hebt geclaimd? Dan betekent dat dat je in dit geval vijf schadevrije jaren hebt opgebouwd. Dit kan jou bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering een fijn korting op je premie opleveren. Zat je eerder wellicht aan een WA-plus verzekering te denken? Misschien betaal je in dit geval nog niet eens zo heel veel meer voor een Allrisk verzekering.

Let bij schadevrije jaren wel op. Wanneer je vroeger in het verleden schadevrije jaren hebt opgebouwd en een tijd geen auto op naam heb gehad dan kan het zijn dat je schadevrije jaren zijn vervallen. Lees meer over wanneer vervallen de schadevrije jaren van de autoverzekering.

Waar je woont

Heel veel mensen realiseren zich niet dat jouw woonplaats ook meetelt als het gaat om een autoverzekering. Waar jij woonachtig bent is kan namelijk ook de hoogte van jouw autoverzekeringspremie beïnvloeden. In een stedelijk gebied is de mogelijkheid dat een ongeluk krijgt namelijk veel reëler dan als jij op het platteland woont. Wanneer je in de stad woonachtig bent, dan zou het zomaar mogelijk kunnen zijn dat je hiervoor nog een extra vergoeding voor moet betalen. Er zijn zelfs verzekeringsmaatschappijen die een risicoprofiel door jouw postcode laten bepalen, iets wat zelfs per straat kan verschillen.

Het aantal kilometers

Daarnaast kan het kilometeraantal dat jij jaarlijks rijdt eveneens jouw verzekering van de auto beïnvloeden. Veel verzekeringsmaatschappijen bepalen namelijk de premie die jij moet betalen aan de hand van de hoeveelheid kilometers dat een klant per jaar in de auto aflegt. Want des te vaker jij met je auto op pad bent, des te meer kans er is dat jij bij een ongeluk betrokken kan zijn. Des te minder het aantal kilometers is dat jij zodoende rijdt, des te lager jouw premie alsook zou kunnen zijn. Je kunt bij het selecteren van een verzekering ook zelf al vaak uit opties kiezen.

De verzekeringsmaatschappij

Er bestaan zoals je kunt lezen verschillende factoren die de hoogte van een premie van een bepaalde autoverzekeringsmaatschappij bepalen. Dit zorgt ervoor dat de beste autoverzekering die iemand kan afsluiten, voor iedereen weer anders kan zijn.

Verder zullen niet alle verzekeraars dezelfde factoren, zoals die hierboven genoemd werden, even zwaar mee laten wegen in het bepalen van de premie die jij betalen moet. Per persoon kan hier dus een groot verschil tussen zitten. Dus is het juist daarom van groot belang om je goed te oriënteren op alle verschillende mogelijkheden die er zijn, voordat jij een autoverzekering gaat afsluiten.

Naast het vergelijken van de autoverzekering premie, die je al vaak online kunt berekenen, is het daarnaast lezen van online beoordelingen van een verzekeringsmaatschappij ook behoorlijk verstandig. Hiermee kom jij er al behoorlijk vlug achter hoe andere verzekeringnemers over een bepaalde dekking of autoverzekeraar denken. Dit zegt overigens niet alles, want consumenten met een slechte ervaring zullen eerder een beoordeling schrijven, dan de klanten die juist positief over hun ervaring zijn. Lees echter de ervaringen van andere consumenten om daar je voordeel mee te doen.

Verplichte en aanvullende verzekeringen

Alle volwassenen in Nederland en België zijn bij wet verplicht om op z’n minst een WA verzekering af te sluiten in het geval van het bezit van een auto of motorfiets. Daaraan verbonden is een noodzakelijke verzekering zoals een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. De aansprakelijkheidsverzekering is echter niet hetzelfde.

Daarnaast bestaan er ook nog allerlei aanvullende verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een no-claimbeschermer, een rechtsbijstandverzekering, een inzittendenverzekering en autoverzekering met pechhulp. We zullen hier de belangrijkste even in het kort uitleggen.

Een no-claimbeschermer

Als jij bij jouw autoverzekering een no-claimbeschermer hebt afgesloten, dan kun je ieder jaar één schade claimen. Je behoudt daarbij dan toch nog dezelfde premie bij jouw huidige autoverzekering. Maar als je van deze no-claimbeschermer gebruik maakt, verlies je wel een aantal schadevrije jaren (altijd 5). En minder schadevrije jaren betekent automatisch minder korting op je autoverzekeringspremie.

Dit is overigens enkel een nadeel als jij naar een andere verzekeraar overstapt, want bij die maatschappij telt je vorige no-claimbeschermer namelijk niet mee. Als je overstapt zou je dus meer premie voor een autoverzekering moeten betalen.

Klinkt een no-claim beschermer jou als muziek in de oren? Bekijk de autoverzekeraars met no-claim beschermer. Een van de autoverzekeraars met no-claim bescherming is FBTO.

Een rechtsbijstandverzekering

Je kunt een autoverzekering met een aanvullende rechtsbijstandverzekering voor de auto afsluiten. Zo’n aanvullende verzekering is niet verplicht, maar het kan in sommige gevallen wel behoorlijk handig zijn.  Je zou bijvoorbeeld in een conflict terecht kunnen komen over de schuldvraag bij een ongeval. Het dekt daarnaast ook andere juridische conflicten die in het verkeer ontstaan zijn.

Een rechtsbijstandverzekering voor de auto is voor een aantal zaken zeker heel nuttig, zoals een tegenpartij aansprakelijk kunnen stellen, jouw onschuld verdedigen, het berekenen van de schade en mogelijke conflicten met een autogarage.

Bij een rechtsbijstandverzekering heb je recht op juridisch advies en deskundige rechtshulp. Dit kan jou veel tijd en moeite besparen om een mogelijke rechtszaak zo goed mogelijk af te ronden.

Een inzittendenverzekering

Een aanvullende inzittendenverzekering kan een onderdeel van een volledige autoverzekering zijn. De bestuurder plus alle passagiers die in de auto meegenomen worden, hebben dan een verzekering voor de mogelijke financiële gevolgen van een verkeersongeluk. De financiële gevolgen kunnen bijvoorbeeld letselschade of invaliditeit zijn.

De extra inzittendenverzekering biedt jou eveneens dekking als jij of een andere inzittende door een ongeluk met de door jou verzekerde auto gewond raakt, overlijdt of schade aan zijn of haar spullen krijgt. Alleen via zo’n inzittendenverzekering ben jij als bestuurder echt tezamen met jouw passagiers, zoals je kinderen, verzekerd tegen allerlei geleden schade.

Bij een inzittendenverzekering maakt het verder ook niet uit wie er nou verantwoordelijk is voor het ongeval. Of dit nu jouw eigen schuld is of die van iemand anders: je kunt in alle gevallen gewoon aanspraak maken op jouw verzekering.

Pechhulp bij de autoverzekering

Het is ook mogelijk om bij de autoverzekering een dekking voor pechhulp af te sluiten. Bij pech onderweg kan je dan de verzekeraar bellen welke jou komt helpen bij pech langs de weg. De autoverzekeraar stuurt een partij die de auto ter plekke komt repareren. Is repareren ter plekke niet mogelijk? Dan wordt de auto weggesleept en bij een garage gerepareerd. In de tussentijd krijg je vervangend vervoer. Deze dekking kan voor Nederland, Europa of beide worden afgesloten. Er zitten verschillen in premie per autoverzekeraar voor de pechhulp dekking. Bekijk welke autoverzekering goedkoop is met pechhulp.

Ook zo’n handige pechhulp dekking bij de autoverzekering inclusief afsluiten? Lees meer over autoverzekering met pechhulp

Wat heb je nodig bij het afsluiten van een autoverzekering?

Iedere verzekeringsmaatschappij heeft dezelfde gegevens nodig als jij bij hen een autoverzekering wilt afsluiten. Zorg er daarom altijd voor dat jij de volgende gegevens bij de hand hebt zodra je een autoverzekering wenst af te sluiten:

  • Het kenteken van je auto.
  • De meldcode. Dit zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van jouw auto en deze staan tevens op jouw kentekenbewijs aangegeven.
  • De mogelijk opgebouwde schadevrije jaren. Deze staan op jouw polisblad of soms op de factuur vermeld. Je zou deze ook bij jouw huidige verzekeraar op kunnen vragen. Lees ook wat zijn mijn schadevrije jaren.

In eerste instantie moet jij een kentekenbewijs bij de hand hebben om een autoverzekering af te kunnen sluiten. Op dit kentekenbewijs staat namelijk het kenteken plus de meldcode van de auto vermeld. Via deze gegevens kan het merk, het type en de leeftijd van jouw auto bepaald worden.

Dit is van belang voor het bepalen wat de meest geschikte autoverzekering met de daarbij behorende premie is. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een bewijs van het aantal schadevrije jaren. Dit is simpelweg het aantal jaren dat jij geen beroep op je autoverzekering hebt hoeven doen. Des te langer je schadevrij hebt gereden, des te lager de premie zal zijn die jij uiteindelijk moet betalen.

Welk type autoverzekering is het meest geschikt voor starters?

Als je een beginnende autobestuurder bent, dan heb jij nog niet veel rijervaring. Dit zal de reden zijn waarom bijna alle autoverzekeraars de door jou af te sluiten autoverzekering een hogere verzekeringspremie zal opleggen. Dit is niet echt fijn en ook al snel een verspilling van jouw zuur verdiende geld.

In dit geval wordt er soms voor gekozen om de autoverzekering op naam van één van jouw ouders te zetten. Dit kan ervoor zorgen dat de verzekeringspremie een stuk lager zal uitvallen. Het grote nadeel hiervan is echter dat jij hierdoor helemaal geen schadevrije jaren kan opbouwen. Wil je een paar jaar later toch nog een eigen verzekering afsluiten, dan moet je alsnog een hoge premie betalen.

Bestaat er een ideale autoverzekering voor studenten?

Als jij een student bent, dan heb je waarschijnlijk niet heel veel geld om aan de verzekering van jouw auto te besteden. Juist daarom wens jij een goedkope(re) autoverzekering. Je hebt geluk! Want een aantal verzekeraars biedt studenten soms speciale en aantrekkelijke kortingen op de verzekeringspremie aan.

En hoe zit het met een autoverzekering voor ouderen?

Het blijkt dat het voor senioren soms een stuk moeilijker is om een autoverzekering te verkrijgen. Sommige verzekeringsmaatschappijen rekenen een behoorlijke premietoeslag en je kan soms zelfs geweigerd worden! Dat laatste is (helaas) wettelijk toegestaan. Verzekeraars geven hiermee aan dat het risico op autoschade bij seniore automobilisten schijnbaar een stuk hoger ligt en vragen daarom om meer premie.

Of dit in de realiteit ook echt zo is, dat is niet geheel bekend. Uit sommige publicaties blijkt namelijk dat er bij oudere bestuurders helemaal niet een grotere kans is dat er schade veroorzaakt wordt. Het blijkt daaruit dat als iemand bijvoorbeeld 80 jaar is, de schadekans dan net iets hoger kan zijn dan bij een bestuurder van midden dertig.

Gelukkig bestaan er allerlei autoverzekeringen voor senioren, die ook geen leeftijdsgrens kent. Er bestaan daarnaast zelfs verzekeringen speciaal voor ouderen tussen de 70 en 80 jaar.

En hoe zit het een autoverzekering voor zzp’ers?

Natuurlijk moet jij als zzp’er jouw auto ook minimaal met een WA verzekering verzekeren. Als kleine ondernemer heb je echter de mogelijkheid om te kiezen uit een autoverzekering voor particulieren of een die je op de zaak afsluit. Een autoverzekering die je op de zaak afsluit kan dan direct het voordeel bieden dat jij dan verschillende onkosten van de belasting kunt aftrekken.

Een ander voordeel dat jij als zzp’er bij een zakelijke autoverzekering hebt, is dat jij er dan zowel bedrijfsmatig als privé mee mag rijden. Bij een particuliere verzekering mag je de auto namelijk niet zakelijk inzetten, want er zal dan bij zakelijk gebruik gewoon geen dekking zijn in geval van schade!

Als ZZP’er zou je dus in principe altijd het beste op zoek kunnen gaan naar een prima zakelijke autoverzekering.

Gerelateerde onderwerpen