Welke autoverzekering moet ik nemen?

Welke autoverzekering kiezen? Welke autoverzekering past bij mij? Dit zijn lastige vragen om te beantwoorden. Om u te helpen bij deze vragen leggen wij uit welke dekking het beste bij uw situatie past.

Welke dekkingen u kunt kiezen

Allereerst is het van belang om te weten welke dekking u moet kiezen. Als u op zoek gaat naar een autoverzekering dan komt u snel de volgende termen tegen: WA dekking, WA Beperkt Casco dekking, WA Volledig Casco dekking, Allrisk dekking, WA+ dekking, WA plus casco dekking, WA casco dekking en nog veel meer varianten. Dit maakt het allemaal niet overzichtelijk. Er zijn ruwweg drie verschillende dekkingen binnen de autoverzekering. De benaming van de dekkingen kunnen verschillen per verzekeraar. Wat is nu het verschil tussen de dekkingen en welke autoverzekering is het beste?

  1. WA dekking (staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid)
  2. WA+ beperkt casco dekking (ook wel WA plus dekking, WA-Plus, Casco Beperkt, WA extra, WA Mini Casco)
  3. WA volledig casco dekking (ook wel All Risk, WA-Casco, Casco Allrisk, WA+ Casco)
welke autoverzekering te kiezen

Welke autoverzekering is verplicht?

Welke autoverzekering u ook kiest, u moet een verplichte WA verzekering afsluiten. Bij elke dekking die u kiest zit een WA dekking inbegrepen. Met de WA dekking is de schade die u aan andere personen hun lichaam en eigendommen veroorzaakt verzekerd. De schade aan uw eigen voertuig is niet verzekerd. Wanneer u kiest voor een casco dekking (dit zijn de 2e en 3e variant van het lijstje hierboven) dan bent u ook, al dan niet deels, verzekerd voor de schade aan uw eigen auto. Als u kiest voor een casco dekking dan kunt u kiezen uit een WA+ beperkt casco dekking of een WA volledig casco dekking.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen WA+ beperkt casco en WA volledig casco?

Binnen de casco dekkingen is het verschil tussen de WA+ beperkt casco en de WA volledig casco (Allrisk dekking) het niveau waarin de auto verzekerd is. De WA volledig casco, ook wel allrisk dekking, is veel uitgebreider dan de WA+ dekking. Over het algemeen geldt het volgende:

Met WA+ bent u verzekerd tegen ruitschade, brandschade, stormschade en diefstal. U bent onder de WA+ dekking niet verzekerd tegen schade door een aanrijding, botsing, te water raken of van de weg raken. Met een WA volledig casco dekking bent u, u raad het al, wel verzekerd tegen potentiële schades veroorzaakt door deze oorzaken.

Wil je meer weten over de verschillen tussen de diverse dekkingen? Lees dan ook eens de onderstaande pagina’s:

Welke autoverzekering nemen?

Welke van de drie genoemde dekkingen u het beste kunt nemen hangt met name af van de leeftijd en de waarde van uw auto. Ook het aantal schadevrije jaren telt mee. U moet rekening houden dat hoe uitgebreider de dekking is, hoe hoger de premie. Een oude wagen die niet veel waard is, is het waarschijnlijk zonde om te kiezen voor een uitgebreide dekking zoals een Allrisk dekking. Als u met een auto die een lage waarde heeft een grote schade maakt, dan krijgt u niet veel uitgekeerd. De premie die u betaalt met de potentiële schade die u vergoed krijgt staan niet tot verhouding. Het is handig om in het achterhoofd te houden dat wanneer u een eventuele schade heeft aan uw eigen auto of u dit zelf zou kunnen betalen. In dat geval is alleen de standaard WA dekking aan te raden.

Uiteindelijk is elke auto en persoon een specifiek geval. Welke dekking u moet nemen valt dus lastig te zeggen. U kunt wel rekening houden met een algemene richtlijn / regel voor auto’s welke verzekerd moeten worden. Over het algemeen kiest men voor de volgende verzekeringen:

Aanvullend verzekeren

Als u een auto gaat verzekeren wordt u ook om de oren geslagen met aanvullende dekkingen. Denk hierbij aan schade inzittenden dekking, rechtsbijstand motorverkeer dekking en pechhulp autoverzekering. De keuze voor aanvullende dekking hangt wederom van ieder individu af.