Welke autoverzekeringen zijn er?

Een auto gekocht en op zoek naar een verzekering? Een verzekering bij de auto is verplicht in Nederland. Er zijn diverse soorten autoverzekeringen beschikbaar waarbij elke vorm zijn eigen specifieke dekking heeft. Welke autoverzekeringen zijn er allemaal? Lees meer over alle soorten autoverzekeringen.

Navigeer naar onderwerp

Er bestaan drie soorten autoverzekeringen. De soorten autoverzekeringen zijn de WA autoverzekering, de WA beperkt casco verzekering en de WA volledig casco verzekering. De volledig casco variant wordt ook allrisk genoemd. De WA autoverzekering is de wettelijk verplichte variant die schade aan derden dekt.

Op zoek naar een goedkope autoverzekering met goede voorwaarden? Check eens bij Inshared autoverzekeringen.

Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

Ruwweg zijn er in autoverzekeringenland drie soorten varianten van de autoverzekering:

 1. WA
 2. WA beperkt casco (WA plus)
 3. WA volledig casco (Allrisk)

De eerste variant (de WA verzekering) is de standaard verplichte dekking die iedereen moet afsluiten die een auto bezit. Dekking 2 (WA beperkt casco) en Dekking 3 (WA volledig casco) zijn uitbreidingen op de WA verzekering. Deze varianten hebben een uitgebreidere dekking en vergoeden meer soorten schades. Hierbij kan gedacht worden bijvoorbeeld aan schade door diefstal of schade door vandalisme. Wil je weten wat welke autoverzekering nu precies dekt? Lees verder over de soorten autoverzekeringen.

Heb je een relatief nieuwe auto? (tot 5-6 jaar oud?) Een allrisk verzekering bij InShared is een goede oplossing! Bekijk snel deze verzekering bij InShared.

Soort WA verzekering

WA staat voor “wettelijke aansprakelijkheid”. In Nederland is de verplichting voor de autoverzekering opgenomen in de wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Kortweg zorgt deze wet ervoor dat alle motorrijtuigen een verzekering moeten hebben voor aansprakelijkheidsschade. Hieronder vallen ook auto’s. Wanneer je een WA verzekering hebt afgesloten dan ben je verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan anderen met de auto. Autorijden is namelijk niet zonder risico’s. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Met een auto kan veel schade aangericht worden. Om anderen te beschermen tegen de mogelijkheid dat jij schade kan veroorzaken met de auto is deze verzekering in het leven geroepen. Als jij schade rijdt kan degene die schade lijdt direct jouw verzekeraar aanspreken voor vergoeding van de schade. Achteraf kunnen de verzekeringsmaatschappijen onderling de schuldvraag uitzoeken.

De WA verzekering is de verplichte autoverzekering. Deze verzekering zorgt voor een dekking van schade die anderen hebben geleden door jouw auto.

Naast de WA verzekering zijn er nog twee varianten. Deze twee varianten zijn uitbreidingen op de standaard WA dekking. De andere varianten hebben daarmee ook een dekking voor schade aan derden.

Soort WA beperkt casco autoverzekering

De WA beperkt casco verzekering is een uitbreiding op de WA verzekering. De soorten schades die gedekt worden zijn bij de meeste verzekeraars gelijk. De schades die gedekt worden onder de WA beperkt casco verzekering zijn:

 • Schade aan derden (net als bij de WA verzekering);
 • Brand, explosie, bliksem en storm;
 • Diefstal;
 • Ruitschade;
 • Botsing met dieren;
 • Storm en ander natuurgeweld.

De beperkt casco variant is een uitbreiding is op de verplichte dekking. In principe kunnen er verschillen zitten tussen de verzekeraars in de hoogte van de dekkingen. Het is raadzaam om na te gaan per verzekeraar wat de hoogte van de vergoedingen zijn alsmede zaken zoals het eigen risico.

Welke soorten WA beperkt casco verzekeringen zijn er?

In principe is er maar 1 soort WA beperkt casco verzekering. Echter heeft deze variant verschillende namen bij diverse verzekeraars. Zo noemen sommige verzekeraars de dekking, WA extra, WA plus, WA+, WA gedeeltelijk casco, casco beperkt en nog meer. Hierdoor kan het lijken dat er verschillende soorten WA plus verzekeringen zijn. De soorten schades die gedekt worden zijn bij deze variant doorgaans gelijk. Bekijk wel goed per verzekeraar of er niet verschillen zijn.

Soort WA volledig casco

Volledig casco is de meest uitgebreide verzekering. De dekking is een uitbreiding op de WA en de WA beperkt casco dekking. Net als bij de WA beperkt casco verzekering wordt schade aan derden, brand, explosie, bliksem, diefstal, storm, ruitschade, botsing met dieren, storm en ander natuurgeweld gedekt. De extra dekking voor deze variant zit hem echter in:

 • Dekking van schade veroorzaakt door eigen toedoen;
 • Dekking van schade door vandalisme.

Bij de WA plus (beperkt casco) krijg je geen schade aan de auto vergoed als je deze zelf hebt veroorzaakt bij een aanrijding. Onder de WA volledig casco verzekering krijg je deze schadevergoeding wel. Het claimen van schades onder de allrisk bij schade aan eigen auto of schade door vandalisme kost je wel schadevrije jaren. Lees meer over wanneer wel schade claimen of niet.

Welke soorten WA volledig casco verzekeringen zijn er?

De WA volledig casco verzekering verschilt net als de WA beperkt casco verzkering per verzekeraar. Echter zijn doorgaans de soorten schade die gedekt worden wel gelijk bij de verschillende autoverzekeraars. Zo zal bij elke WA volledig casco dekking schade door eigen toedoen en vandalisme verzekerd zijn. De WA volledig casco heeft ook veel verschillende namen. De meest bekende naam is de allrisk verzekering. De WA volledig casco wordt ook wel WA casco, volledig casco, casco allrisk en meer genoemd.

Welke aanvullende dekkingen en verzekeringen zijn er?

Bij een autoverzekering kunnen verschillende aanvullende dekkingen worden afgesloten. Doorgaans zijn de volgende aanvullende dekkingen en verzekeringen beschikbaar:

Schade inzittenden

De schade inzittenden verzekering biedt een vergoeding voor letselschade en schade aan spullen van passagiers en de bestuurder van de auto.

Ongevallen inzittenden

De ongevallen inzittenden verzekering biedt een vergoeding voor letselschade aan passagiers en bestuurder van de auto. Bij een ongevallen inzittenden verzekering  maakt de schuldvraag vaak niet uit. Bij blijvende invaliditeit wordt een vast bedrag uitgekeerd.

Rechtsbijstand en verhaalbijstand

Rechtsbijstandverzekering motorrijtuigen en verhaalsbijstand zorgt voor een vergoeding voor juridische kosten die je maakt met betrekking tot de auto. De verhaalbijstand helpt bij geschillen over schade aan de auto. Bij rechtsbijstand motorrijtuigen kan je ook denken aan geschillen met betrekking tot het invorderen van het rijbewijs.

No-claim beschermer

No-claim beschermer zorgt ervoor dat je bij een autoverzekeraar na een schadeclaim niet zakt in de korting. De schadevrije jaren zakken wel met 5 jaar, maar je ziet door de no-claim beschermer geen effect in de premie. De premie stijgt dus niet na een schade met een no-claim beschermer. Lees meer over autoverzekering met no-claim beschermer.

Pechhulp

Pechhulp zorgt ervoor dat bij pech de autoverzekering gebeld kan worden en deze zorgt ervoor dat je wordt geholpen met pech onderweg. Lees hier meer over de pechhulp en de autoverzekering. Op zoek naar de goedkoopste autoverzekering met pechhulp? Kijk hier voor de goedkoopste autoverzekering met pechhulp.

Gerelateerde artikelen