Youngtimer verzekering

Een youngtimer is een auto welke nog niet onder categorie oldtimer valt, maar wel de mogelijkheid heeft om een oldtimer te worden in de toekomst. Dit kan wanneer er weinig van de specifieke auto’s zijn geproduceerd en wanneer de auto niet meer in productie is. Een aantal autoverzekeraars bieden een youngtimer verzekering aan.

Voorwaarden voor de youngtimer verzekering

Er is geen officiële definitie van een youngtimer. Om te kijken of uw auto in aanmerking komt als een youngtimer moet u de voorwaarden van de autoverzekering bekijken. Over het algemeen gelden de volgende voorwaarden. Dit kan verschillen per verzekeraar:

  • De auto is minimaal 15 jaar oud;
  • De auto wordt een klassieker, bijvoorbeeld doordat het model niet meer in productie is;
  • De auto wordt gebruikt als hobby, u gaat er dus niet dagelijks mee naar werk;
  • U heeft naast de youngtimer auto ook een andere auto voor dagelijks gebruik;
  • U rijdt niet meer dan 10.000 kilometer per jaar. Let op de grenzen verschillen per verzekeraar;
  • U mag niet jonger zijn dan 25 jaar;
  • U mag de auto niet verhuren.

Voldoet u aan de voorwaarden hierboven geschetst? Dan kunt u een speciale youngtimer autoverzekering afsluiten. Deze verzekering houdt rekening met de bijzondere waarde van de wagen. De verzekeraar vergoed geen dagwaarde, maar de taxatiewaarde van de auto. U moet de auto wel laten taxeren en een taxatierapport overhandigen aan de autoverzekeraar. Deze taxateur moet erkend zijn door de verzekeraar.

Minder premie met een youngtimer autoverzekering

U betaalt minder premie voor de youngtimer verzekering dan een reguliere autoverzekering. De premie is laag omdat de verzekeraar ervan uit gaat dat u niet veel kilometers rijdt met de auto. Als u alleen in de zomer rijdt met de auto kunt u bij sommige verzekeraars nog een extra korting krijgen. Met de youngtimer verzekering heeft u geen no-claim korting. Er is geen sprake van een bonus-malus. Ook zijn schadevrije jaren niet van toepassing. Deze bouwt u niet op met een youngtimer verzekering.

Normale autoverzekering en youngtimer

Veel verzekeraars hebben niet een specifieke youngtimer verzekering. U kunt soms bij de normale autoverzekering uw aankomende klassieke wagen verzekeren voor de taxatiewaarden. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar voor de voorwaarden.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven